Μπυραρίες στην Αθήνα: Ζύθοι και αλήθειες

Θρυλικές και ολόφρεσκες μπυραρίες στο κέντρο της Αθήνας, στην Αγία Παρασκευή και την Καισαριανή, που φροντίζουν για τον ζύθο και τα μεζεδάκια μας.
Μπυραρίες στην Αθήνα: Ζύθοι και αλήθειες
της Ηρώς Κουνάδη

Μπορεί το Oktoberfest να μας… μπερδεύει κάθε χρόνο, ξεκινώντας τον Σεπτέμβριο και τελειώνοντας πριν προλάβουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι άλλαξε ο μήνας, αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να ανακηρύσσουμε πανηγυρικά τον Οκτώβριο επίσημο μήνα της μπύρας. Ή απλώς, να βρίσκουμε μια καινούρια αφορμή-δικαιολογία για να επισκεφτούμε τις αγαπημένες μας αθηναϊκές μπυραρίες, και να ανακαλύψουμε νέες διευθύνσεις στην πόλη που φροντίζουν για τον υπερβάλλοντα ζύθο μας. 

Abbey Beer Diner
Περσεφόνης 13 και Ορφέως, Γκάζι, τηλ.: 210 3459266

Η τελευταία άφιξη στον ζυθο-χάρτη της πόλης αυτοσυστήνεται ως Gastropub, και προσγειώθηκε ακριβώς απέναντι από την Τεχνόπολη στις αρχές του καλοκαιριού. Δεκαέξι ολόκληρα βαρέλια και περισσότερες από 70 ετικέτες σε μπουκάλι παντρεύονται όχι μόνο με λουκανικο-ποικιλίες και λαχταριστό κότσι, αλλά και με πιάτα τόσο ιδιαίτερα όσο η πάπια κονφί με βανίλια και εστραγκόν. Το περιβάλλον είναι τόσο στιλάτο και σκοτεινό όσο μαρτυρά η φωτογραφία επάνω. 

Bock Beer Restaurant
Σπύρου Δοντά 9, Μακρυγιάννη, τηλ.: 210 9200369

Ένα υπέροχο κτίριο του Μεσοπολέμου, σε μια από τις ομορφότερες γειτονιές της Αθήνας, μεταμορφώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο σε beer bar and restaurant, που σερβίρει αρκετές ενδιαφέρουσες ετικέτες μπύρας (οι πέντε εξ αυτών σε βαρέλι) και λαχταριστή κεντρο- και βορειο-ευρωπαϊκή κουζίνα. Το βιομηχανικό design είναι και εδώ (όπως και πανταχού πια) παρόν, με ενδιαφέρουσες χειροποίητες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Δείτε εδώ αναλυτικά το μενού και τις τιμές http://www.bock.gr/#menu 

Beer Garden Ritterburg 
Εθν. Αντιστάσεως 214, Καισαριανή, τηλ.: 210 7222235

Μετρά την Ιστορία της σε δεκαετίες, καθότι άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες της το μακρινό 1974, κι από τότε δεν έχει σταματήσει να μυεί τους Αθηναίους στις γεύσεις και τα μυστικά της γερμανικής κουζίνας –και μπύρας, φυσικά. Στα «οπωσδήποτε» του καταλόγου ξεχωρίζουν τα σπιτικά ζυμαρικά spätzle, το εξαιρετικό λουκάνικο currywurst, και βέβαια το πολύ δυνατό schnitzel. Οι μερίδες είναι τεράστιες, και η λογική μία-μερίδα-ο-καθένας, γι’ αυτό παραγγείλτε με φειδώ. Αν το κάνετε αυτό, θα υπολογίσετε περί τα 15-17€ το άτομο, μαζί με την μπύρα. Αν είστε μεγάλη παρέα και ακολουθείτε το ελληνικό σύστημα παραγγελιών (ήτοι σχεδόν όλα τα πιάτα του καταλόγου «για τη μέση») και πολλές μπύρες θα υπολογίσετε περί τα 30€ το άτομο. 

Barley Cargo
Κολοκοτρώνη 6, τηλ.: 210 3230445

Ήρθε να ανατρέψει όσα θεωρούσαμε δεδομένα για τις μπυραρίες, με τα σπιτικά του μεζεδάκια να αντικαθιστούν τις κλασικές λουκανικο-ποικιλίες και τις (πολλές και καλές) ελληνικές ετικέτες μπύρας να κοιτούν στα μάτια τις διεθνείς και καταξιωμένες ομολόγους τους. Εντυπωσιακός χώρος, ατμοσφαιρικοί φωτισμοί, χαμηλά ξύλινα τραπεζάκια και δυνατή μουσική φτιάχνουν την ατμόσφαιρα του beer bar. Στα του μενού, μην χάσετε τις «μαμαδίσιες» πατάτες φούρνου, τους αφράτους κολοκυθοκεφτέδες και τα σπιτικά μπιφτεκάκια. Οι τιμές είναι ωραιότατες: από 2€ για τις μπύρες και από 3-4€ για το κάθε πιατάκι. 

Silly Wizards
Πελοποννήσου 79, Αγία Παρασκευή, τηλ.: 210 6543908

Απομακρυνόμαστε λίγο από το κέντρο, για χάρη της εκπληκτικής μπυραρίας της Αγίας Παρασκευής που ακούει στο όνομα Silly Wizards και υπόσχεται να μας μυήσει στα μυστικά της βρετανικής κυρίως αλλά και της κεντρο-ευρωπαϊκής ζυθοποιίας. Η βαρελίσια Guiness βρίσκεται σε περίοπτη θέση, μαζί με άλλα πέντε βαρέλια –που περιλαμβάνουν τις αγαπημένες μας Hoegaarden και Weihenstephan– και πολλές ακόμα ετικέτες σε μπουκάλι. Το μενού είναι ένα mix’n’match από διάφορες εθνικές κουζίνες: περιλαμβάνει burger, quesadillas, σπιτικά nachos, γερμανικά σνίτσελ, κοτόπουλο με curry και fish and chips. Για πλήρες γεύμα με την απαραίτητη μπυροκατάνυξη, θα υπολογίσετε περί τα 15-20€ το άτομο (αναλόγως πόσο πεινασμένοι και πόσο διψασμένοι θα έρθετε).



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v