5 στέκια για να υποδεχθούμε το φθινόπωρο

Πέντε στέκια μας περιμένουν για να αποχαιρετίσουμε το καλοκαίρι με τους πρώτους ζεστούς καφέδες ή με φθηνά ποτά στους παρεΐστικους καναπέδες τους.
5 στέκια για να υποδεχθούμε το φθινόπωρο
του Γιώργου Κόκουβα

Το Φθινόπωρο είναι εδώ. Μαζί του και οι πρώτες βροχές, οι πρώτες κούπες ζεστού καφέ, η μυρωδιά από τσάι, το άραγμα με ποτό ή ένα ποτήρι κρασί σε άνετους καναπέδες, αλλά και η αίσθηση πως ψήγματα καλοκαιριού υπάρχουν ακόμα - γι’ αυτό δεν θα μας έπεφτε άσχημα και η επιλογή μιας αυλής για τις ημέρες που ο καιρός το επιτρέπει. Βρήκαμε λοιπόν πέντε στέκια που ικανοποιούν όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις μας για να πιάσουμε θέση για τα πρώτα φθινοπωρινά ποτά ή τους πρώτους αχνιστούς καφέδες της σεζόν. 

Petite Fleur 
Ομήρου 44, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3613169 και Αγίου Νικολάου 2, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6814825

Τα πορσελάνινα σερβίτσια, η απαλή – και ενίοτε live – τζαζ που ακούγεται, ο ατμοσφαιρικός φωτισμός και η αίσθηση ρομαντικού μπιστρό που αποπνέουν οι δύο χώροι του Petite Fleur το καθιστούν σχεδόν… συνώνυμο του φθινοπώρου. Κατά την διάρκεια της ημέρας, παραγγέλνουμε απαραιτήτως ζεστή σοκολάτα, μία από τις καλύτερες που έχουμε δοκιμάσει στην πόλη, και τη συνδυάζουμε με λαχταριστό κέικ ή τάρτες. Αργότερα, οι κούπες δίνουν τη θέση τους σε ποτήρια κρασιού, τα οποία απολαμβάνουμε σε ιδανικό περιβάλλον για συζήτηση. Οι καπνιστές σημειώστε πως το τσιγάρο μένει αυστηρά εκτός. 

Poems and Crimes 
Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3228839

Ένα στέκι που μυρίζει… βιβλίο, αφού στεγάζεται στο παλιό τυπογραφείο των εκδόσεων Γαβριηλίδη, μας επιτρέπει να χαλαρώσουμε με ένα ποτήρι κρασί (ή την εξαιρετική λευκή sangria) στην ήσυχη λογοτεχνική σάλα ή να παραγγείλουμε το ποτό μας έξω, στην σκεπαστή πίσω βεράντα, για να μην ξεχάσουμε πως δεν έφτασε ακόμη για τα καλά ο χειμώνας. Χαριτωμένη λεπτομέρεια: Ο κατάλογος του καταστήματος, που είναι τυπωμένος σε μορφή βιβλίου στο τυπογραφείο του πάνω ορόφου. 

Κιμωλία 
Υπερείδου 5, Πλάκα, τηλ.: 211 1848446

Της έχουμε αδυναμία, γιατί μας χαρίζει την χαρά μιας «καλοκαιρινής βόλτας» στην Πλάκα, με τα πολύχρωμα τραπεζάκια της στον μικρό πεζόδρομο ή την ανοιχτή τζαμαρία, αλλά αν θελήσουμε περισσότερη ζεστασιά τις βροχερές ημέρες, πιάνουμε θέση στο «κρυμμένο» δωματιάκι στο βάθος, που χωρά τέσσερα τραπεζάκια στον προθάλαμο και έναν vintage καναπέ βγαλμένο από το σαλόνι της γιαγιάς στον πριβέ χώρο. Ακόμη περισσότερο εκτιμάμε τις πολύ καλές τιμές - το ποτό στοιχίζει 5€, ενώ δεν λείπουν τα happy hours και οι προσφορές στα κοκτέιλ. Εξτρά πόντους παίρνει για το πιάνο στη σάλα, τις τζαζ μελωδίες και τις καλλιτεχνικές εκθέσεις που φιλοξενούνται στους τοίχους της. 

Espressaki 
Αγγέλου Πυρρή 3, Αμπελόκηποι, τηλ: 2110126765

Το μικρό μπιστρό-bar πίσω από τον Πύργο των Αθηνών έχει το κατάλληλο σκηνικό αλλά και τα σωστά εφόδια για να εγκαινιάσετε τις φθινοπωρινές σας εξόδους: Θα καθίσετε σε ένα περιβάλλον αλά Αμελί, θα ακούσετε ωραίες μουσικές, και θα απολαύσετε ένα ζεστό κρασί, αυτό που οι Γερμανοί αποκαλούν Gluhwein, και μυρίζει… φθινοπωρινή μαγεία. Αν πάλι το επισκεφθείτε νωρίς, επιλέξτε από τις υπέροχες γεύσεις τσαγιών στα κουτιά του τοίχου – εγγυημένη απόλαυση ο «Μικρός Πρίγκιπας». Όταν ο καιρός είναι καλός, προτιμάμε μια θέση στην άνετη μπάρα μπροστά στην ανοιχτή τζαμαρία για χάζι στη γειτονιά. 

Thinking (C)up 
Πατησίων 99, τηλ: 2108228390

Αν είστε φοιτητές, και δη στα πέριξ της Πατησίων (ΑΣΟΕΕ, Πολυτεχνείο κλπ), σίγουρα θα εκτιμήσετε την παρεΐστικη ζεστασιά του νέου χώρου που άνοιξε στην περιοχή. Πρόκειται για ένα café bar που διαθέτει playing spot για καφέ και επιτραπέζια, meeting room για τις συζητήσεις της παρέας αλλά και reading spot για τσάι και διάβασμα. Αγαπημένη συνήθεια, η διοργάνωση προβολών της σειράς «Friends» κάθε Τετάρτη απόγευμα στις 19.00 – πιο παρεΐστικο και νοσταλγικό δηλαδή, δύσκολα γίνεται.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v