Φοιτητής στην Αθήνα: Φθηνά στέκια για φαγητό και ποτό

Γραφτήκατε στη σχολή και βγήκατε στη γύρα προς αναζήτηση οικονομικής μάσας και ποτού; 20 μέρη για φθηνό ποτό και φαγητό στην Αθήνα, στου Ζωγράφου και στα Πετράλωνα.
Φοιτητής στην Αθήνα: Φθηνά στέκια για φαγητό και ποτό
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Τα φοιτητικά χρόνια στην Αθήνα δεν θα τα αλλάζαμε με τίποτα. Βόλτες στο κέντρο της πόλης, αμφιθέατρο, καφέδες, φαγητό στα πέριξ, αλκοόλ – και όλα αυτά στο repeat. Αν κάτι μας δίδαξαν – μεταξύ πολλών ακόμα – τα χρόνια αυτά είναι ότι όσα λιγότερα μπορείς να ξοδέψεις για τα παραπάνω, τόσο πιο άνετη και ευχάριστη θα είναι η ζωή σου μέχρι το πολυπόθητο(;) πτυχίο.

Γνωρίζοντας ότι η Αθήνα είναι μια πόλη όπου μπορείς να βρεις τα πάντα – και ακριβά και φθηνά – και παντού, συγκεντρώσαμε εκείνες τις διευθύνσεις οι οποίες χωρίς να κάνουν σκόντο στην ποιότητα έριξαν τις τιμές, κάνοντας το «προϊόν» τους προσιτό για κάποιον ο οποίος σπουδάζει και θέλει να ξοδέψει όσο το δυνατόν λιγότερα.

Φυσικά οι παρακάτω διευθύνσεις δεν αφορούν μόνο τους φοιτητές. Δεν σας κρύβουμε ότι ακόμα και εμείς, κάθε φορά που κατευθυνόμαστε προς το κέντρο, θα περάσουμε για φθηνά ποτά και γεύσεις σε κάποια (ή κάποιες) από αυτές.

Οικονομική μάσα

Άμα λάχει:
Μια ανάσα από τον λόφο του Στρέφη, το Άμα Λάχει ανανεώθηκε και φιλοξενεί πλέον δύο χώρους, ένα μεζεδοπωλείο και ένα μπιστρό. Επιλέξτε το πρώτο για να δοκιμάσετε τίμιους μεζέδες όπως γίγαντες με σύγκλινο Μάνης, χορτοκεφτέδες και μαριναρισμένα παϊδάκια κοτόπουλου συνοδεία τσίπουρου Τυρνάβου και τσικουδιάς Κρήτης. Θα χορτάσετε και θα πιείτε με λιγότερα από 15€.

Κυματοθραύστης: Στη Βαλτετσίου ο Κυματοθραύστης σπάει εκτός από τα κύματα και τις τιμές, και σερβίρει σπιτικές νοστιμιές όπως μακαρονοσαλάτες, πανσετάκια με τυρί, μπιφτέκια και κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 6,80€ (μεγάλο πιάτο) και τα 3,80€ (μικρό). Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαλέξετε πιάτο και να το γεμίσετε με ό,τι τραβάει η όρεξή σας. Συνοδεύετε με καλό χύμα κρασί μισού λίτρου με 4€ και είστε έτοιμοι για… αμφιθέατρο.

Αντέστε: Για τους νοσταλγούς της Κρητικής (και φτηνής) κουζίνας, μια στάση στην Κωλέττη και στο Αντέστε επιβάλλεται για να δοκιμάσετε λουκάνικο ξιδάτο, μυζηθρόπιτες, χοιρινό με πλιγούρι και άλλα νόστιμα μεζεδάκια από το όμορφο νησί. Τα συνοδεύετε με εξαιρετικό χύμα κρασί, ρακόμελο ή τσικουδιά, χορταίνετε και ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 10€ ανά άτομο.

Κονσερβοκούτι: Χωρισμένο σε τρεις αίθουσες, με κλασικά μαρμάρινα τραπεζάκια καφενείου, το Κονσερβοκούτι στην Ιπποκράτους σερβίρει πάμφθηνα και ιδιαίτερα νόστιμα πιατάκια με προτάσεις όπως πικάντικο κοτόπουλο, ελληνικές σαλάτες από 2€, λουκάνικα με σύκο και μέλι, αλλά και κρεατικά σχάρας από 4€. Υπολογίστε 10-12€ κατ’ άτομο – αν μένετε και κοντά μπορείτε να πάρετε φαγητό σε πακέτο.

Hot Hot Burger: Το burger είναι σοβαρή υπόθεση, το φθηνό burger είναι πάντα αγαπητό, το φθηνό και ποιοτικό burger είναι μάνα εξ ουρανού. Το βρήκαμε στο Hot Hot, την αλυσίδα που κολάζει κόσμο και κοσμάκη στα κατά τόπους μαγαζιά της. Στην Αθήνα θα το βρείτε στην Κολοκοτρώνη και θα κάνετε «ντου» για να δοκιμάσετε Buffalo rib eye, Jack Daniel's ή Honey mustard bacon, να τα συνοδέψετε με πατάτες, να βάλετε πάνω τους λιωμένο τσένταρ, και να πληρώσετε κάτι λιγότερο από 10€.

Υποβρύχιο: Στο γωνιακό μαγαζάκι της Ασκληπιού θα δοκιμάσετε ελληνικές γεύσεις με ελαφριά… κλίση προς τους κρητικούς μεζέδες, σε ικανοποιητική ποικιλία και φυσικά άκρως οικονομικές τιμές. Σούπερ πατάτα οφτή, γεμιστή με μυρωδάτη κρέμα τυριού, απάκι, εξαιρετικό ντάκο, αλλά και διαφόρων ειδών ψαράκια, ταραμοσαλάτα, και φοβερά μανιτάρια πλευρώτους. Οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 12€ ανά άτομο συνοδεία κρασιού ή τσίπουρου ή ούζου.

Αντέτι: Προχωράμε προς Πετράλωνα και καθόμαστε στα τραπεζάκια του Αντέτι, το οποίο σερβίρει λαχταριστά μεζεδάκια έξω από τις μεγάλες τζαμαρίες του. Στα προτεινόμενα σημειώστε την πικάντικη μελιτζανοσαλάτα και τα μπουτάκια κοτόπουλου με ψητό ταλαγάνι. Για μερικά καραφάκια ούζο συν 4-5 μεζεδάκια, θα πληρώσετε περί τα 10€ το άτομο.

Συγκρουόμενο: Συνεχίζουμε με αυτή τη συμπαθέστατη κολλεκτίβα στο Κουκάκι, η οποία σερβίρει λαχταριστούς μεζέδες σε σούπερ χαμηλές τιμές, ενώ βγάζει τα τραπεζάκια της στην πλατεία πίσω ακριβώς από το μετρό στο Φιξ. Οι μεζέδες ξεκινούν από 2,50 και φτάνουν το πολύ μέχρι 6€, ενώ το αλκοόλ ξεκινά από 2€ για ένα μικρό καραφάκι ρακή. Προτείνουμε τον φοβερό ντάκο, το πολύ καλό ταμπουλέ, τον πικάντικο καβουρμά, το απάκι και το λαχταριστό χωριάτικο λουκάνικο Πηλίου. Θα χορτάσετε άνετα και θα πληρώσετε περί τα 10€ μαζί με χύμα κρασί.

Ρακαδημία: Στην φοιτητοπιάτσα του Αιγάλεω, θα πιείτε μπόλικες ρακές στην υγειά της Ρακαδημίας, αυτού του όμορφου μεζεδο-ρακοπωλείου, το οποίο εκφράζει την προτίμησή του στην κρητική κουζίνα, αλλά και την ελληνική-παραδοσιακή εν γένει. έρα από τους εξαιρετικούς χοχλιούς και το πολύ καλό απάκι, θα δοκιμάσετε επίσης λουκουμάδες τυριών, μπουρεκάκια με παστουρμά και τυρί, κολοκυθανθούς γεμιστούς με φέτα, σουτζουκάκια σμυρναίικα και αρνάκι κλέφτικο. Θα συνοδέψετε με ούζο ή ρακή σε μεγάλη ποικιλία και δε θα πληρώσετε παραπάνω από 12€ ανά άτομο.

Και φθηνά ποτά

Υπερωκεάνιο: Στη στενόμακρη στοά της Περικλέους, το Υπερωκεάνιο σας καλεί στο κατάστρωμά του (εντάξει, στο μπαρ του) για να απολαύσετε φτηνά ποτά με όλη τη σημασία της λέξης, σε ένα cosy και φιλικό περιβάλλον. Το απλό ποτό κοστίζει 5€, το ποτήρι κρασί 2€, και η μπύρα 3,5€. Το καλοκαίρι ανοίγει και την ταράτσα του για φθηνά ποτά – και μεζεδάκια- αφ’ υψηλού.

Pulp: Το «Καφεζυθοπωλείο», όπως γράφει η ταμπέλα, του Σάκη στο Κουκάκι μπορεί και θα έπρεπε να υπερηφανεύεται για την ποιότητα και την τιμή στις μπύρες του. Στο λιτό αυτό μαγαζάκι οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 4 με 5€ το μπουκάλι, ενώ αν σκοπεύετε να πιείτε πολύ – έως πάρα πολύ - η δίλιτρη(!) κανάτα με Pilsner Urquell κοστίζει μόλις 12€.

Πικάπ: Με φιλοσοφία νέο-καφενείου, το Πικάπ στο Θησείο σερβίρει αχνιστό καφεδάκι από νωρίς στον όμορφο χώρο του - μωσαϊκό στο πάτωμα, ασπρόμαυρες φωτογραφίες και ωραίες ζωγραφικές στους τοίχους – ενώ το βράδυ οι μουσικές ροκίζουν, και τα ποτά βγαίνουν… παγανιά σε άκρως χαμηλές τιμές: οι μπύρες ξεκινούν από 2,5€, τα ποτά από 5€, ενώ τα cocktails ξεκινούν από 6,5€.

Άνθρωπος: Ορισμός του freestyle bar, ο «Άνθρωπος» στο Μεταξουργείο εντυπωσιάζει αρχικά με τη διακόσμηση του - ξύλινα έπιπλα που δεν ταιριάζουν επ' ουδενί μεταξύ τους, αλτήρες, ένα μαύρο πιάνο, γυμνοί βιομηχανικοί τοίχοι, μωσαϊκό στο πάτωμα –και κατ’ επέκταση με τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές του: 5€ το ποτό, 3€ η μπύρα και 4€ για το ρακίτο, ένα δικό τους κοκτέιλ με φράουλα και ρακή.

Βραζιλιάνα: Η κλασικότερη των κλασικών αξιών στα Άνω Πετράλωνα, η Βραζιλιάνα είναι το freestyle μπαράκι από το οποίο πήραν γραμμή τα υπόλοιπα. Εδώ δεν θα έρθετε για να δοκιμάσετε περίπλοκα κοκτέιλ και ψαγμένες συνταγές, αλλά για χαλαρό καφεδάκι με επιτραπέζια από νωρίς και φθηνά ποτά (στα 5€) αργότερα.

Τηνιακό: Ιστορικό ουζερί/ καφενείο της λεωφόρου Αλεξάνδρας, το οποίο πέρα από τους αρκετά οικονομικούς μεζέδες του είναι ό,τι πρέπει και για low budget ποτοκατανάλωση. Εξ ου και καθημερινά είναι γεμάτο από φοιτητοπαρέες, οι οποίες δεν αντιστέκονται στις εξαιρετικά χαμηλές τιμές του: μισόκιλο κρασί 1,80€, μπύρα 1,60€ και καραφάκι ούζο στα 4€. Πιο φθηνά και από το περίπτερο που βρίσκεται ακριβώς μπροστά του.

Drugstore: Το Εξαρχειώτικο στέκι της Αραχώβης, λάνσαρε μια πρωτότυπη ιδέα η οποία βρήκε αμέσως ανταπόκριση: όσο πιο πολύ πίνετε, τόσα λιγότερα πληρώνετε. Αν πάρετε τρία ποτά θα πληρώσετε 10€, αν πάρετε πέντε θα πληρώσετε 15€ και αν πάρετε οκτώ 19,5€, δηλαδή 2,5€ ανά άτομο. Συμφέρει σίγουρα αν είστε μεγάλη παρέα ή μικρή που… πίνει. Η μονόλιτρη κανάτα κοκτέιλ κοστίζει 15€. Σημειώστε ότι πρόσφατα άνοιξε και το αδερφάκι του, σε δύο επίπεδα, στου Ψυρρή. Δε γλιτώνετε.

Κόκκινος Λωτός: Στο «πορφυρό» μαγαζάκι στη Ζωοδόχου Πηγής, οι μουσικές κινούνται σε reggae, dancehall και freestyle μονοπάτια, η διακόσμηση έχει ανατολίτικες επιρροές - (κόκκινοι τοίχοι, βεντάλιες και ένα ξεχωριστό δωμάτιο με μαξιλάρες – και οι τιμές του σούπερ μοχίτο έχουν πάρει την κατιούσα: 4,50€ για το απλό και 5,50€ για την φραουλένια έκδοσή του. Τα υπόλοιπα κοκτέιλς κυμαίνονται από 6-8€.

Σχολαρχείο: Μουσικό ρακάδικο στου Ζωγράφου τα live του οποίου με λαϊκές και έντεχνες μουσικές, είναι θρυλικά στους φοιτητικούς κύκλους της περιοχής. Τα ποτά κοστίζουν 5€, ενώ η ωραιότατη σανγκρία σε ποτήρι μόλις 2,20€. Αν σας πιάσει πείνα για τσιμπολόγημα, δείτε κι εδώ το… πεινολόγιο του

Λουκούμι: Θα το βρείτε ανοιχτό από το πρωί για καφεδάκι (από 1,80€) στην πλατεία Αβησσυνίας, αλλά θα το επισκεφτείτε και το βράδυ για να χορέψετε δίχως αύριο στα δεκάδες parties που οργανώνει κατά καιρούς, να απολαύσετε την υπέροχη θέα από την ταράτσα του και να πιείτε άκρως οικονομικά ποτά, με τιμές που ξεκινούν από 5€. Η μπύρα κοστίζει 2,5€.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v