Τα πιο «φρέσκα» στέκια στο Παγκράτι

Οκτώ all day café, εναλλακτικά μπαράκια και χαλαρές μπυραρίες ενισχύουν την «φρέσκια» πιάτσα του Παγκρατίου και υπόσχονται χαλαρή και οικονομική διασκέδαση.
Τα πιο «φρέσκα» στέκια στο Παγκράτι
του Γιώργου Κόκουβα

Αθόρυβα αλλά σταθερά, η γειτονιά του Παγκρατίου άρχισε να σχηματίζει μια καινούρια πιάτσα στα πέριξ του κέντρου. Οι πρώτες εναλλακτικές γωνιές που εμφανίστηκαν στην πλατεία Προσκόπων (και τις οποίες σας συστήσαμε παλαιότερα εδώ) επανέφεραν στο προσκήνιο και τα παλιά κλασικά καφενεία της περιοχής, ενώ σταδιακά οι θαμώνες του αθηναϊκού κέντρου ανακάλυψαν ολοκαίνουριες «καβάτζες» μακριά από τα πολυφορεμένα hip μπαράκια του εμπορικού τριγώνου.

Και κάπως έτσι, το «Κάτω» Παγκράτι απέκτησε εκ νέου ζωή και ωραιότατα καινούρια café, μπαράκια και μπυραρίες για all day casual άραγμα. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε τα πιο «φρέσκα», αυτά που άνοιξαν τις πόρτες τους τον τελευταίο ένα περίπου χρόνο και κατόρθωσαν να μας κάνουν να κατηφορίσουμε πέρα από τη λεωφόρο Υμηττού. 

Chelsea Hotel 
Αρχιμήδους 1 και Πρόκλου, πλατεία Πλαστήρα, τηλ: 2112142614
Πολυσυλλεκτικό και χαλαρό, το Chelsea της πλατείας Πλαστήρα αποδεικνύει ότι αρκεί μια απλή συνταγή για να γίνει meeting point ένα café. Λίγα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, casual ατμόσφαιρα και ήσυχες τζαζ μουσικές ήταν αρκετές για να διαδοθεί το μυστικό από στόμα σε στόμα και να γεμίσει αυτή η γωνία της πλατείας με κατοίκους της περιοχής, καλλιτέχνες, και hipsters. Θα το βρείτε ασφυκτικά γεμάτο κάθε ώρα της ημέρας, αλλά με λίγη υπομονή θα πιάσετε τραπεζάκι και θα απολαύσετε οικονομικά ποτά (5,50€) και καφέ (3€). 

Αρbarόριζα 
Πλατεία Πλαστήρα 10, τηλ: 210 7019530

Τραπεζάκια καφενείου και πολύχρωμες καρέκλες στην μεγάλη βεράντα. Μεγάλο ξύλινο τραπέζι, άνετες πολυθρόνες και μεγάλες τζαμαρίες στην εσωτερική σάλα. Καφές και επιτραπέζια, ρακόμελο και ελληνικοί μεζέδες, ευφάνταστα κοκτέιλ με ελληνικά αποστάγματα, από ρακί και τσίπουρο μέχρι μαστίχα και ρετσίνα και μουσικές που κινούνται στο φάσμα της funk, soul και ethnic. Συνδυάστε όλα τα παραπάνω και θα έχετε μια σαφή εικόνα της Αρbarόριζας, του all day café που ανανέωσε την κλασική παγκρατιώτικη φοιτητική γωνιά τον τελευταίο χρόνο. Σημειώστε πως τα κοκτέιλ στοιχίζουν μόλις περί τα 4,50-7€. 

Superfly Café 
Εμπεδοκλέους 28, τηλ: 2114046076

Με το σκηνικό που έχουν στήσει οι «εγκέφαλοι» πίσω από αυτό το στέκι-χρονομηχανή, θα μπορούσαν αντί για καφέ και ποτά να σερβίρουν… Carnation και Hemo. Αυτό το all day καταφύγιο κοντά στην πλατεία Βαρνάβα, στα σύνορα Παγκρατίου και Μετς αποτελεί στην ουσία ένα μουσείο αναμνήσεων, καθώς στους χώρους του θα βρείτε ό,τι υπήρχε παλιά στο παιδικό σας δωμάτιο: Από καλτ παιχνιδομηχανές –με τις οποίες μπορείτε να παίξετε- μέχρι φιδάκια και playmobil, αφίσες του Χάσελχοφ και κασέτες του Ρόκι Μπαλμπόα, σουμπούτεο και παραμύθια, τρενάκια και διαφημίσεις Φοφίκο. Οι λάτρεις του ρετρό θα βρείτε εδώ σίγουρα μία από τις αγαπημένες σας γωνιές. 

Pink Freud 
Αρχελάου 7, τηλ: 2107227272

Μικρό αλλά θαυματουργό, το PinkFreud διαθέτει ελάχιστα τραπεζάκια αλλά έναν όμορφο, ψηλοτάβανο χώρο που λειτουργεί ως café και snack bar –μη χάσετε τις σπιτικές πίτες- που το βράδυ «ανεβάζει στροφές» με ατμοσφαιρικό φωτισμό, post modern μουσικές και κοκτέιλ από ελληνικά αποστάγματα – δοκιμάστε την Pink Lemonade και δεν θα χάσετε. Σημειώστε ότι διοργανώνονται συχνά parties με guest DJs αλλά και εκθέσεις φωτογραφίας στους τοίχους της φιλόξενης μπάρας. 

ΠάΡοΤ Bar 
Πεζόδρομος Τιμοθέου 7, τηλ. 210-8211800

Πολύχρωμος και εξωτικός, ο Παπαγάλος του Παγκρατίου κρύβεται σε έναν μικρό πεζόδρομο, όχι μακριά από την λεωφόρο Υμηττού, αλλά μακριά από το mainstream που αυτή πρεσβεύει. Εδώ θα βρείτε εναλλακτική ατμόσφαιρα –από αυτή που «χάθηκε» από την πλατεία Καρύτση – με funk μουσικές, καφεδάκι από τις 14.00 το μεσημέρι και φθηνά ποτά από 5€, τα οποία θα απολαύσετε είτε στα τραπεζάκια στον πεζόδρομο, με τις χρωματιστές ρετρό καρέκλες, όσο το επιτρέπει ο καιρός, είτε στον ακόμη πιο εξωτικό εσωτερικό χώρο όπου δεσπόζουν οι (τι άλλο;) παπαγάλοι. 

Berlin By 5 Drunk Men 
Πεζόδρομος Τιμοθέου 8, τηλ: 2107010006

Στον ίδιο πεζόδρομο με το «ΠάΡοΤ», εδώ και ένα χρόνο μια μπυραρία με παράξενο όνομα συστήνει τον πλέον ιδιαίτερο τρόπο να απολαύσετε την αγαπημένη σας συνήθεια: Στα ξύλινα τραπέζια της, θα βρείτε ατομικές κάνουλες για να σερβίρετε μόνοι σας όση μπύρα θέλετε, με επιλογές από lager και weiss. Η κατανάλωσή σας εμφανίζεται σε οθόνη, κι έτσι ελέγχετε μόνοι σας το κόστος της μπυροκατάνυξης – η οποία συνοδεύεται και με προσεγμένα tapas – τα οποία στις 16 Σεπτεμβρίου, για το επίσημο opening της σεζόν, θα καταφτάσουν κερασμένα. Τα μεζεδάκια ξεκινούν από τα 2,20€, ενώ θα βρείτε και ελληνικές ετικέτες μπύρας σε καλές τιμές. 

Old Skool 
Εμπεδοκλέους 9-13, τηλ: 2110122802

Εδώ και έναν χρόνο, το Old Skool μας εμπνέει να… επιστρέψουμε «στα θρανία» - ή μάλλον στις σχολικές καρέκλες που διαθέτει το μπαρ με τον ατμοσφαιρικό φωτισμό, τα παλιά περιοδικά στους τοίχους και τους δίσκους βινυλίου στο ταβάνι. Οι μουσικές ροκάρουν σε ύφος ταιριαστό με τον χώρο, ενώ στα τραπέζια καταφθάνουν καφέδες από νωρίς το μεσημέρι μέχρι οικονομικά κοκτέιλ (δοκιμάστε strawberry caipiroska και πολύ καλό mojito). Όταν ο καιρός το επιτρέπει, τα τραπεζάκια στο άνετο πεζοδρόμιο είναι η καλύτερη επιλογή – τα καταπράσινα παρτέρια δημιουργούν την απαραίτητη ασπίδα από την βαβούρα του δρόμου. 

Καφέ Αρκούδα 
Εριφύλλης 2 και Σπύρου Μερκούρη, τηλ: 2155050730

Επί χρόνια η αρκούδα ξεχειμώνιαζε στο φυσικό της περιβάλλον, πάνω στα βουνά, καθώς το στέκι της βρισκόταν στην Ελάτη Τρικάλων, αγναντεύοντας τα δάση της Πίνδου και συγκεντρώνοντας τους φίλους των ορεινών αποδράσεων. Από την περασμένη άνοιξη, όμως, αποφάσισε να... κατέβει στην πόλη και μεταφέρθηκε στο Παγκράτι, για να χτίσει εκεί την «φωλιά» της, σε ένα χώρο που ενδείκνυται για μπύρα, τσίπουρο και ρακί το μεσημέρι και ποτά με rock μπαλάντες και κλασικές μελωδίες από Nina Simone, Ella Fidgerald και Billie Holiday μέχρι Stones, Led Zeppelin και ελληνικό ροκ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v