Festivalaki: Όλη η Κρήτη στην Τεχνόπολη

Όλη η Κρήτη θα βρίσκεται στην Τεχνόπολη την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου για ένα… Φεστιβαλάκι γεμάτο κρητικές μουσικές, γεύσεις και παραδόσεις.
Festivalaki: Όλη η Κρήτη στην Τεχνόπολη
Γυρεύανε οι κρητικοί τσι τέχνες να γλεντήσουν
κι είπαν να κάμουν φεστιβάλ μα πώς να το βαπτίσουν;
Κι αφού δεν βρήκαν όνομα με κρητικό μεράκι
πήγαν ρωτήξαν τον Θεό κι είπε «Φεστιβαλάκι»

Ένα πανόραμα τεχνών και πολιτισμού από την Κρήτη με πάνω από 150 καλλιτέχνες μας περιμένει για δεύτερη συνεχή χρονιά την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Το καθιερωμένο πλέον κρητικό φεστιβάλ τεχνών και πολιτισμού «Φεστιβαλάκι», μετά την Αυγουστιάτικη διοργάνωση στα Χανιά, δίνει το αθηναϊκό του ραντεβού, για ένα ταξίδι στην αυθεντική Κρήτη, που περνά μέσα από συναυλίες, μουσικοχορευτικά δρώμενα, εκθέσεις εικαστικών, προβολές ταινιών, επιδείξεις, διαλέξεις, εργαστήρια, γαστρονομία και ειδικά αφιερώματα σε μεγάλες μορφές του κρητικού πολιτισμού.

Πιο συγκεκριμένα, φέτος το «Φεστιβαλάκι» υποδέχεται έναν από τους σπουδαιότερους τραγουδιστές της παραδοσιακής αλλά και σύγχρονης κρητικής μουσικής σκηνής, τον Βασίλη Σαυρακάκη, που καθόλου τυχαία δεν έχει χαρακτηριστεί ως «η φωνή της Κρήτης» και ο οποίος εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ως κύριος τραγουδιστής σε δύο δίσκους του Ross Daly (Ονείρου Τόποι, Λαβύρινθος), που αποτέλεσαν σταθμό για την πορεία και ανανέωση της κρητικής παραδοσιακής μουσικής.

Τη σκυτάλη παίρνει ο πλέον ανερχόμενος της νέας γενιάς καλλιτεχνών, ο πολυσχιδής καλλιτέχνης Αντώνης Μαρτσάκης με το εντυπωσιακό παρουσιαστικό και την ευθυτενή παρουσία του που μαρτυρά το πέρασμα του από το επίλεκτο λαογραφικό συγκρότημα «Κουρήτες». Πρωτοχορευτής, βιολάτορας και επίλεκτος της Δόμνας Σαμίου στο ριζίτικο τραγούδι κέρδισε από νωρίς την ευρεία αποδοχή του κοινού προσεγγίζοντας με απόλυτο σεβασμό την μουσική κληρονομιά του τόπου του.

Το μουσικό «γλέντι» συνεχίζεται με το «νέο αίμα» της Κρητικής μουσικής, τους Γιώργο Μανωλάκη, Αντώνη Σταυρακάκη και Ζαχαρία Σπυριδάκη, ενώ το μουσικό τρίο των Γιάλα ανακαλεί τα τραγούδια του θρυλικού Νίκου Ξυλούρη σε ένα ειδικό αφιέρωμα.Έτος El Greco το 2014 και το «Φεστιβαλάκι» τιμά τον μεγάλο κρητικό ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο παρουσιάζοντας, μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά στην Αθήνα, την έκθεση 32 εικαστικών με τίτλο «Αναφορά στον Νίκο Καζαντζάκη».

Ο κυρ-Δημοσθένης, 88 χρονώ στιβανάς, μας ξεναγεί στην τέχνη του κρητικού στιβανιού, ενώ μαθαίνουμε τα πάντα για την γυναικεία ενδυμασία της Κρήτης αλλά και την λεβέντικη γκιλότα από συνεχιστές των παραδοσιακών αυτών τεχνών.

Μέσα από τρεις ταινίες το κινηματογραφικό πρόγραμμα του φεστιβάλ μας συστήνεται ο Ανωγειανός μαντιναδολόγος Αριστείδης Χαιρέτης (Γιαλάφτη), ενώ μελετάται και το φαινόμενο της Βεντέτας στην Κρήτη και στην Μάνη και εξερευνάται η Κρήτη ως τόπος δημιουργικότητας μέσα από τα μάτια έξι καλλιτεχνών από διαφορετικές χώρες (όπως η Victoria Hislop, ο Ross Daly κ.α..) που επέλεξαν την Κρήτη ως τόπο έμπνευσης.

Η εμπειρία της περιπλάνησης στο κρητικό πολιτισμό συνεχίζεται με την κρητική κουζίνα, μπροστάρισσα της μεσογειακής διατροφής, σε ένα ειδικά στημένο για την περίσταση κρητικό εστιατόριο μέσα στην Τεχνόπολη όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν αυθεντικές κρητικές γεύσεις και άφθονη τσικουδιά σιγοτραγουδώντας Ερωτόκριτο αλλά και τις καλύτερες μαντινάδες «...του φεγγαριού» από το δημόσιο κάλεσμα που απήυθυνε το φεστιβάλ προς τους απανταχού μαντιναδολόγους.

Η πολιτιστική διαδρομή στην Κρήτη ολοκληρώνεται με 15 φωτογράφους που μάς μεταφέρουν μέσα από τον φακό τους στην ανόθευτη Κρήτη των ορέων, μαθήματα και επιδείξεις κρητικών χορών από τον Κρητικό Σύλλογο για την Παράδοση, Ιστορία και Λαογραφία "Οι Δροσουλίτες" , ξενάγηση στο κρητικό βιβλίο αλλά και μια προσπάθεια σκιαγράφησης του πορτρέτου του Ανωγειανού μερακλή Μύρωνα Σκουλά μέσα από τις μαντινάδες του.


Info:
Φεστιβαλάκι 2014
Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου
«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων
(Πειραιώς 100, Σταθμός Μετρό «Κεραμεικός»)
Τηλ. 2103453548
Οι πόρτες ανοίγουν στις 17.00
Τιμή εισιτηρίου: 14€ προπώληση | 16€ ταμείο
Σημεία προπώλησης: Public, Iανός, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Reload Stores, Public.gr, Viva.gr και τηλεφωνικά στο 11876
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v