Οι 10 ωραιότερες αυλές στο Χαλάνδρι

Καταπράσινοι κήποι, πλακόστρωτες αυλές, δροσερές οάσεις για καφέ ή καλοκαιρινά κοκτέιλ σε 10 όμορφες γωνιές του Χαλανδρίου.
Οι 10 ωραιότερες αυλές στο Χαλάνδρι
του Γιώργου Κόκουβα

Δεν είναι μόνο η δροσιά που αισθανόμαστε όλο και περισσότερο όσο ανηφορίζουμε προς τα βόρεια προάστια, που μας κάνει να αγαπάμε πιο πολύ το Χαλάνδρι αυτή την εποχή του χρόνου. Είναι που διαθέτει και ένα σωρό κρυμμένες αυλές και κήπους, τους οποίους αξιοποιεί για να μας δροσίζει και να μας… ποτίζει, από καφέ και ουζάκι μέχρι σπάνιες ετικέτες μπύρας και απολαυστικά καλοκαιρινά κοκτέιλ. Αυτά είναι τα δέκα αγαπημένα μας στέκια με αυλή στο Χαλάνδρι: 

Spiti 
Ανδρέα Παπανδρέου 9, τηλ: 2106833677

Δυνατά εναλλακτικά DJ sets, συμμετοχές σε ψαγμένα φεστιβάλ, stand up comedies, καινούρια λίστα καλοκαιρινών κοκτέιλ που κυμαίνονται στα 8€, εκθέσεις τέχνης, βιομηχανική διακόσμηση, και όλα αυτά… compact, στην μικρή στοά κοντά στην πλατεία Χαλανδρίου, εκεί που η αυλή και τα μικρά δωμάτια έγιναν «Σπίτι» για τους Χαλανδριώτες (και όχι μόνο), με το σύνθημα «σπίτι δεν είναι οι τοίχοι, είναι οι άνθρωποι». 

Sporos bar 
Κατσουλιέρη 4, τηλ: 2106844543

Όταν τα φώτα του εμπορικού κέντρου της στοάς σβήνουν, ανάβουν αυτά του Σπόρου: Το συμπαθέστατο στέκι στην αυλή της στοάς, με τους μεγάλους ξύλινους πάγκους, τις σιδερένιες καρεκλίτσες με τα μαξιλάρια, το καταπράσινο φόντο εκεί που δεν το περιμένεις και την φιλική εξυπηρέτηση επιφυλάσσει καθημερινά εκπλήξεις στους φίλους του. Όπως για παράδειγμα τα live sets του Ιουνίου με ονόματα όπως αυτά των Cayetano, Blue Lagoon και Laternative ή τα κυριακάτικα cocktail nights στα οποία απολαμβάνουμε daiquiris, mojitos και caipirinhas στα 5€. 

Κόκκινη Σβούρα 
Αγίου Γεωργίου 17, τηλ: 2110125454

Τα σπιτικά cookies της με τους κολασμένους συνδυασμούς υλικών που μπορούμε να παραγγείλουμε και να ψηθούν εκείνη την ώρα, αποτελούν πειρασμό ακόμη και το καλοκαίρι. Αυτούς τους καλοκαιρινούς μήνες, πάντως, προτιμάμε να εγκαταλείψουμε τον cozy εσωτερικό της χώρο και να πιάσουμε τραπεζάκι ή πάγκο στην μακρόστενη αυλή ή το πίσω αίθριο της παλιάς μονοκατοικίας, να απολαύσουμε από καφέ και σπιτική βυσσινάδα με γλυκό του κουταλιού μέχρι κοκτέιλ και μπύρες με όμορφα soundtracks και εναλλακτικούς ήχους. 

Snatch 
25ης Μαρτίου 14, τηλ: 2106891262

Μια ροκ αυλή έκανε φέτος την εμφάνισή της εκεί που δεν την περιμένεις, στην γειτονιά της 25ης Μαρτίου, εκεί που παραδόξως η κίνηση του δρόμου δεν ενοχλεί καθόλου, αφού τα όμορφα τραπεζάκια, το μεγάλο δέντρο και οι ξύλινοι πάγκοι προσφέρουν ένα all day ροκ καταφύγιο, για καφέ από νωρίς ή για καλοκαιρινά κοκτέιλ, όπως το Omerta με Disaronno, limoncello, vodka, triple sec, καραμέλα, λεμόνι και bitters. Στα ηχεία θα ακούσετε δυνατά rock sets κάθε Σάββατο, αλλά και indie rock ακούσματα τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. 

Cheap Art 
Στρατάρχη Παπάγου Αλέξανδρου 13, τηλ: 2106833620

Το νέο spot της Cheap Art, του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού που προωθεί την καλλιτεχνική έκφραση, βρήκε σπίτι σε μια διώροφη ‘50s κατοικία μιας ήσυχης γειτονιάς του Χαλανδρίου, και φρόντισε να διαμορφώσει την χαριτωμένη πίσω αυλή της σε ένα art café για τους φιλότεχνους των βορείων προαστίων. Εκεί, μεταξύ καφέ και οινοπνεύματος, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε και το έργο νέων καλλιτεχνών, να παρακολουθήσετε live performances, προβολές, παρουσιάσεις και να ξεναγηθείτε σε πρωτοποριακές εκθέσεις. Θα την βρείτε ανοιχτή Τρίτη ως Πέμπτη από τις 14.00 και Παρασκευή ως Κυριακή από τις 11.00. 

Theory bar & more 
Πλάτωνος 14, τηλ: 2106801633

Εξακολουθεί να αποτελεί, για δεύτερο συναπτό καλοκαίρι, την πιο mainstream-hip αυλή του Χαλανδρίου, που απλώνει σιδερένια τραπέζια ανάμεσα στα δέντρα του κήπου, πάνω στο πλακόστρωτο ή το χαλίκι και κάτω από ανθισμένες γλάστρες που κρέμονται πάνω από τα κεφάλια μας. Μας αρέσει να αράζουμε από νωρίς (λειτουργεί από τις 10.00 το πρωί) για καφέ ή ελαφριές γεύσεις, όπως η τορτίγια με γαλοπούλα, καπνιστό τυρί και φρεσκοκομμένη σαλάτα, ή για περισσότερη κοινωνικοποίηση το βράδυ, όταν επικρατεί το αδιαχώρητο και τα τσουγκρίσματα των κοκτέιλ («σπεσιαλιτέ» το Mr Ginger) μπλέκουν με τους easy listening ήχους. 

Φτου Ξελευτερία 
Θεμιστοκλέους 6, τηλ: 2110199695

Μικρή αλλά δροσερή και θαυματουργή, η πλαϊνή αυλίτσα του καφενείου που άνοιξε τις πόρτες του σε μια ήσυχη γειτονιά του Χαλανδρίου απλώνει τραπεζάκια στο χαλίκι και υπό έντεχνους ήχους σερβίρει οικονομικότατους καφέδες ή μπύρες από 2€, ενώ ενδείκνυται και για μικρά τσιμπούσια με ρακή και φθηνούς μεζέδες, από πιτάκια μέχρι κρεατομεζέδες που ξεκινούν από 1,50€. 

Κώνειο bar 
Σωκράτους 23, τηλ: 2110120921

(φωτό: foursquare)
Δεν είναι μόνο οι πετρόχτιστοι όροφοι και οι διαφορετικές αίθουσες του νεοκλασικού που μας προκαλούν για παρεΐστικο άραγμα. Είναι και η δροσερή αυλή με τις σιδερένιες καρεκλίτσες και τα ξύλινα σκαμπό στις μπάρες που φωτίζονται ατμοσφαιρικά. Εκεί καθόμαστε και απολαμβάνουμε από ούζο μέχρι ginger mojito και από καφέ μέχρι φθηνά ποτά (στα 5€) με soundtrack που κινείται με ευκολία από το κλασικό και το τζαζ ως το radio-friendly. 

1920 
Αγίας Παρασκευής 110, τηλ: 210 6813029

Μια «κεντημένη» καγκελόπορτα οδηγεί στον καταπράσινο κήπο του αρχοντικού διώροφου «ναού της μπύρας» στα σύνορα Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής. Τα όμορφα τραπέζια του «1920» φιλοξενούν όχι μόνο τις μπυροκατανύξεις του καλοκαιριού, με επιλογή από περίπου 40 ετικέτες μπύρας, αλλά και ωραίες γεύσεις για να τις συνοδεύσουμε – η ποικιλία κρεατικών και το ωραίο σουβλάκι θα σας χορτάσουν και με το παραπάνω. Οι μπύρες ξεκινούν από τα 3,50€ - για πλήρες γεύμα υπολογίστε περί τα 20-25€ - μάθετε περισσότερα εδώ.  

Le Roi 
Παπανικολή 18, Χαλάνδρι, τηλ: 2106892104

Από τις πιο «old school» αυλές του Χαλανδρίου, η μπυραρία του Le Roi φιλοδοξεί να μας τηλεμεταφέρει στη Βρετανία, μιας και η πετρόχτιστη κατοικία στην οποία στεγάζεται έχει διαμορφωθεί κατά τα πρότυπα των pubs της Γηραιάς Αλβιόνας. Κλασικά ροκ κομμάτια παίζουν από τα πικάπ, κουνέλια τριγυρνούν στα πόδια μας, και η μπύρα ρέει άφθονη, ξεκινώντας από τα 5€. Το ποτό στοιχίζει 7€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v