Η μπύρα φοράει τα καλά της και πάει στο… 1920

Ένας γοητευτικός κήπος στο Χαλάνδρι και ένα αρχοντικό κτίριο που δεν κρύβει τις αριστοκρατικές πινελιές του φιλοξενούν το αγαπημένο μας ποτό με οδηγό την γεύση σε μία πιο εξεζητημένη και δροσερή εκδοχή της μπυραρίας.
Η μπύρα φοράει τα καλά της και πάει στο… 1920
Από τις ευχάριστες εκπλήξεις που ανακαλύπτουμε σε μία περιοχή όταν ένας νέος σταθμός του μετρό ξεφυτρώνει εκεί κοντά, η μπυραρία «1920» ήρθε να μας κλείσει το μάτι τυχαία με την θέα του όμορφου κήπου της, όταν περπατήσαμε προς τον σταθμό της Αγίας Παρασκευής στα «σύνορα» με το Χαλάνδρι.

Από την κεντημένη καγκελόπορτα ξεχωρίζει το μονοπάτι που οδηγεί μέσα από τον καταπράσινο κήπο στο κεντρικό διώροφο κτίριο, το οποίο πριν αποτελέσει «φωλιά της μπύρας» ήταν προφανώς μια γοητευτική αρχοντική κατοικία με διαφορετικά δωμάτια-σάλες και διακοσμητικές λεπτομέρειες όπως το παλιό πιάνο και οι σκαλιστοί καθρέφτες και οι ζωγραφιστές κεραμικές επενδύσεις που έχουν διατηρηθεί σε όλους τους χώρους.

Με κλασικό αέρα, ζεστά παλ χρώματα και ήσυχο περιβάλλον, το εσωτερικό ενδείκνυται για τις πιο κρύες νύχτες, ενώ ο κήπος με τα ψηλά δέντρα και τα ανθισμένα παρτέρια μετατρέπεται το καλοκαίρι σε ένα από τα πιο δροσερά «καταφύγια» του αθηναϊκού βορρά, όπου το περιβάλλον ξεφεύγει από τα κλασικά πρότυπα της «βαριάς» γερμανικής μπυραρίας και… φοράει τα καλά του.

Περνώντας στο… ψητό, το φαγητό του «1920» δεν μας απογοήτευσε, καθώς ο κατάλογος περιλαμβάνει την ποικιλία που χρειάζεται για να μας ανοίξει η όρεξη χωρίς να μας μπερδεύει, το service είναι ευγενικό και πρόθυμο να επεξηγήσει τις επιλογές του μενού, ενώ οι μερίδες και οι γεύσεις έρχονται στην ποσότητα που χορταίνουν αλλά δεν «βαραίνουν».

Ξεκινήσαμε με μανιτάρια γεμιστά με μπλε τυρί, ντοματίνια και αρωματικά, τα οποία ήταν και το μόνο «παράπτωμα» του μενού, αφού η ποσότητα του τυριού ήταν υπερβολική και «έπνιξε» εντελώς τις υπόλοιπες γεύσεις. Η «Αμβροσία» που δοκιμάσαμε κερδίζει επάξια τον τίτλο της καλύτερης σαλάτας του μενού. Σπανάκι, ρόκα, μανιτάρια, μπέικον, παρμεζάνα και κρουτόν έδεναν τέλεια με την εξαιρετική βινεγκρέτ μαντζουράνας και μελιού.

Ως αναγνωριστική επίσκεψη, η πρώτη γνωριμία μας με το κυρίως μενού επέβαλε ποικιλία κρεατικών, που έφτασε στο τραπέζι σχετικά γρήγορα και όσο πρέπει ψημένη, συνοδευμένη από καλοτηγανισμένες πατάτες και σε ικανή «δόση» για να χορτάσουν δύο άτομα. Παρ’ όλα αυτά, σύντομα καταλάβαμε ότι το hit της κουζίνας είναι το «Σουβλάκι 1920» από χοιρινό φιλέτο, που μονοπώλησε το ενδιαφέρον των γύρω τραπεζιών, σερβιρισμένο σε «μίνι κρεμαστή σούβλα» - υπερπαραγωγή, κάτω από την οποία τα κυβάκια τηγανιτής πατάτας έμοιαζαν ακόμη πιο λαχταριστά. Ασφαλής επιλογή είναι και το χοιρινό κότσι που προτείνει ο σεφ και αργοψήνεται μέσα σε μίγμα μπαχαρικών και μπύρας.

Μία μπυραρία, παρ’ ότι ξεφεύγει από τα συνηθισμένα πρότυπα, δεν θα μπορούσε παρά να προσφέρει πολλές επιλογές του ανάλογου ποτού. Περίπου 40 ετικέτες μπύρας και ένα σχετικό γλωσσάρι για να μυηθούν και οι «πρωτάρηδες» στις κατηγορίες του καταλόγου περιλαμβάνουν ale, stout, weisse, lager, abbey, ψαγμένες κεντρικοευρωπαϊκές ετικέτες αλλά και πιο γνωστά βαρελίσια ονόματα, που ξεκινούν από 3,50 ευρώ και φθάνουν μέχρι τα 13,50, ανάλογα με την ποσότητα και την ετικέτα. Επιπλέον, η οινική λίστα περιλαμβάνει αρκετές ελληνικές επιλογές, αλλά η γνώμη μας είναι πως σε μια μπυραρία, αξίζει να επικεντρωθείτε στην μπύρα.

Για το γλυκό κλείσιμο, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε brownies ή strudel με παγωτό, τιραμισού, crème brule και φρέσκα φρούτα εποχής. Για ένα πλήρες γεύμα συμπεριλαμβανομένου του ορεκτικού, σαλάτας και μπύρας υπολογίστε περί τα 25 ευρώ κατ’ άτομο ή 30 ευρώ αν θέλετε να ικανοποιήσετε και την υπογλυκαιμία σας. Οι τιμές ίσως είναι πιο τσιμπημένες από όσο θα περίμενε κανείς σε μία μπυραρία, ωστόσο η σχέση ποιότητας-τιμής κάνει την διαφορά. Επιπλέον, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη ισχύει έκπτωση 20%.

1920 Beer Restaurant
, Αγίας Παρασκευής 110, Χαλάνδρι, τηλ: 210 6813029
Ώρες εξυπηρέτησης: Τρίτη-Πέμπτη: 19.30-1.00, Παρασκευή-Σάββατο: 19.30-1.30, Κυριακές ανοιχτά και το μεσημέρι.

Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v