Τα δωρεάν της εβδομάδας: 14 μεγάλα νέα

Animation προβολές, ξεναγήσεις σε μουσεία, jazz party αλλά και Γιώργη Χριστουδούλου στον πανέμορφο κήπο του Νομισματικού Μουσείου έχει η δωρεάν ατζέντα της εβδομάδας.
Τα δωρεάν της εβδομάδας: 14 μεγάλα νέα
της Ηρώς Κουνάδη

Με πολλή καλή και δωρεάν μουσική, μια extra large δόση από animation, αλλά και bar theater και κινηματογραφικά εργαστήρια ξεκινά η εβδομάδα το αποκορύφωμα της οποίας θα μας βρει να γιορτάζουμε την Ημέρα των Μουσείων. Αυτή η τελευταία θα μας φέρει… χωρίς εισιτήριο στα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της πόλης, να ακολουθούμε ξεναγήσεις στα άδυτά τους και να συμμετέχουμε σε εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια που θα μας μυήσουν στα μυστικά τους.

Ο Νότης Μαυρουδής στην S.G. art gallery
Τρίτη 13 Μαΐου στις 21.00

Ο συνθέτης Νότης Μαυρουδής με τον κιθαρίστα Γιώργο Τοσικιάν, θα μας παρασύρουν σε ένα μελωδικό ταξίδι στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, με κομμάτια διασκευασμένα για δύο κιθάρες, που συνδυάζουν την κλασική φόρμα με το ηχόχρωμα της guitarra Latina. Η S.G. art gallery βρίσκεται στην οδό Κλεομένους 2, στο Κολωνάκι, και φιλοξενεί αυτές τις μέρες την έκθεση χαρακτικής – γλυπτικής του Αριστείδη Πατσόγλου, «ο Χορός των Αλόγων».

Ο Γιώργης Χριστοδούλου στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου
Δευτέρα 19 Μαΐου στις 21.00
και στο Tiki Athens την Πέμπτη 22 Μαΐου στις 22:00

Με δεκαπέντε χρόνια πορείας στη δισκογραφία και δύο δίσκους στην ισπανική αγορά, ο Γιώργης Χριστοδούλου παρουσιάζει ένα κεφάτο, γεμάτο swing πρόγραμμα, τραγουδώντας κομμάτια σε τέσσερις γλώσσες από τα προσωπικά του άλμπουμ καθώς και κλασικά jazz standards. Τραγούδια του από τους "Γιαπωνέζικους κήπους" ως το "Flaneur" και τη ραδιοφωνική "Φάβα", το "Barcelonauta", αλλά και μελωδίες που έγιναν παγκόσμια γνωστές από το Nat King Cole, Dean Martin, Boris Vian, Charles Trenet κ.α. συνθέτουν το πρόγραμμα μιας συναυλίας που υπόσχεται να μείνει αξέχαστη. Καλεσμένος του ο σπουδαίος Ισπανός κλαρινετίστας Juli Aymí (Τζούλι Αϋμί).

Προβολές ταινιών μικρού μήκους στο Beton 7
16, 30 Μαΐου και 6 Ιουνίου στις 19:30

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Beton 7 φιλοξενεί μία σειρά προβολών υπό τον γενικό τίτλο «Όταν τα σιγαρέτα και οι τάρανδοι χορεύουν». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 49 φιλμάκια, τα οποία παρουσιάζουν δημιουργίες μεγάλων ονομάτων της γερμανικής κινηματογραφικής τέχνης, όπως των Hans Fischerkoesen, Wolfgang Kaskeline, Julius Pinschewer, Lotte Reiniger ή Walther Ruttmann, ανεξάρτητες διαφημίσεις από την πρώην Ανατολική Γερμανία καθώς και γνωστά Acts όπως για παράδειγμα εκείνα των Funkstörung, Wir Sind Helden και Zero 7. Τα σποτάκια σκιαγραφούν μια πολύμορφη εικόνα της γερμανικής animation των τελευταίων εκατό χρόνων και τεκμηριώνουν με διασκεδαστικό τρόπο το πώς οι διαφημίσεις δεν αντανακλούν μόνον την κοινωνία μας, αλλά και την επηρεάζουν.

Οι Ο3 στο Jazz Point
15 Μαΐου στις 22.00

Την Πέμπτη 15 Μαΐου οι Ο3 παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με πρωτότυπες συνθέσεις από τον πρώτο τους δίσκο “Supercharged” καθώς και διασκευές από γνωστά jazz standards, ποπ κομμάτια και τραγούδια του Frank Zappa. Οι O3 είναι μία μπάντα που ανήκει στο ευρύ φάσμα της μοντέρνας τζαζ. Η μουσική τους χαρακτηρίζεται από δυναμισμό και μελωδικότητα και δίνει έμφαση στην σύνθεση και στην αλληλεπίδραση των μουσικών με μεγάλο εύρος δυναμικών και μουσικών χρωμάτων. Στην κιθάρα είναι ο Γιώργος Σταυρουλάκης, ηλεκτρικό μπάσο ο Μιχάλης Ευδαίμων και στα τύμπανα ο Δημήτρης Κλωνής. Μαζί τους θα συμμετέχει και ο Βαγγέλης Παρασκευΐδης στο βιμπράφωνο.

Bar theater στη Φειδίου 2
Κάθε Δευτέρα στις 21.30

Εμπνευσμένος από το θέμα της απιστίας και τα μυστικά που κρατάει ο κάθε ένας σε μια σχέση, ο Βαγγέλης Δουκουτσέλης διασκευάζει το έργο του Ντάριο Φο «Ελεύθερο Ζευγάρι» σε μια εντελώς σύγχρονη παράσταση που σατιρίζει τη ζήλια και την εκδίκηση. Μια ρομαντική νύχτα πολύ γρήγορα εξελίσσεται σε θρίλερ. Ποιος θα καταφέρει να βγει ζωντανός από τον βούρκο των συναισθημάτων; Κρατήσεις θέσεων πραγματοποιούνται στα τηλέφωνα 6945983264 και 215 5205952.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Σχεδόν όλα τα μουσεία της πόλης συμμετέχουν αυτό το Σάββατο, 17 Μαΐου, στη μεγάλη γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, με εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και άλλες ωραίες ιδέες –πάντα με ελεύθερη είσοδο. Ορίστε μερικά από τα highlights μας:
- Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνονται δωρεάν ξεναγήσεις για μικρούς και μεγάλους, στη νοηματική γλώσσα, βιωματικά εργαστήρια και θεατρικές παραστάσεις για παιδιά. Δείτε αναλυτικά όλες τις εκδηλώσεις εδώ.
- Το Βυζαντινό Μουσείο, που φέτος γιορτάζει έναν ολόκληρο αιώνα λειτουργίας, μας ξεναγεί στις μόνιμες και περιοδικές του εκθέσεις, και μυεί τα πιτσιρίκια στα μυστικά της βυζαντινής ζωγραφικής.
- Το Μουσείο της Ακρόπολης φιλοξενεί δύο εορταστικές παρουσιάσεις με τις θεματικές «Ο λαγός της Ακρόπολης» (στις 10.00 στα αγγλικά και στις 12.00 στα ελληνικά) και «Ο Μοσχοφόρος: ένα αριστούργημα της Ακρόπολης ξαναστήνεται» (στις 11.00 στα ελληνικά και στις 11.30 στα αγγλικά). Το Μουσείο θα λειτουργήσει με μειωμένο ωράριο λόγω των δημοτικών εκλογών, από τις 8.00 έως τις 16.00, με ελεύθερη είσοδο.
- Το Μουσείο Φωταερίου ανοίγει τις πόρτες του, με ελεύθερη είσοδο για όλη την Κυριακή 18 Μαΐου (από τις 10.00 ως τις 18.00) και δίνει μια εξαιρετική αφορμή να το γνωρίσουν όσοι δεν το έχουν ήδη επισκεφθεί.
- Ο «Ελληνικός Κόσμος» συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με δωρεάν είσοδο στην έκθεση «Αχνάρια Μεγαλοπρέπειας. Μια νέα ματιά στην παράδοση της Ελληνικής γυναικείας φορεσιάς». Λεπτομέρειες για την έκθεση έχουμε εδώ.
- Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ γιορτάζει την ημέρα με ένα… εβδομαδιαίο πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει ολόφρεσκα, ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλη την οικογένεια, από τις 11 έως τις 18 Μαΐου. Δείτε λεπτομέρειες εδώ.

Γιορτή της τέχνης σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο

Το πανέμορφο νεοκλασικό που φιλοξενεί τον Όμιλο Unesco Πειραιώς και νήσων, στο 73 της οδού Πειραιώς, ανοίγει τις πόρτες του για μια μεγάλη γιορτή που θα διαρκέσει ως την Πέμπτη 15 Μαΐου. Έκθεση βιβλίου, έκθεση ζωγραφικής καταξιωμένων καλλιτεχνών, ζωντανή μουσική, έκθεση κόμικς, όπως και προβολές video art, συνθέτουν μεταξύ άλλων το πλούσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ. Οι ώρες λειτουργίας είναι 17.00-21.00 την Τρίτη και την Τετάρτη, και 10.00-14.00 την Πέμπτη.

Ανοιχτό εργαστήριο ντοκιμαντέρ στο Frown
Τρίτη 13 Μαΐου (και κάθε Τρίτη) στις 20:30

Η κινηματογραφική ομάδα Docutrance διοργανώνει ένα ανοιχτό εργαστήριο με εισηγητή τον Παναγιώτη Ευαγγελίδη και θέμα το Σενάριο στη Μυθοπλασία και το Ντοκιμαντέρ. Το εργαστήριο αυτό συνεχίζει τον κύκλο των ανοιχτών προβολών και εργαστηρίων της ομάδας οι οποίες διοργανώνονται με σκοπό να διερευνήσουν το δημιουργικό και πρωτοποριακό κομμάτι της τέχνης του ντοκιμαντέρ. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη στις 20:30, εναλλάξ στους πολυχώρους Booze Cooperativa και Frown (Αγίας Ελεούσης 14). Δείτε λεπτομέρειες εδώ.

Συναυλία με έργα του Βασίλη Δέλλιου στο Μέγαρο
Παρασκευή 16 Μαΐου στις 19:30

Η Μουσική Βιβλιοθήκη του Μέγαρου φιλοξενεί την Παρασκευή 16 Μαΐου στις 19:30, συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του συνθέτη και ιδρυτή του Απολλώνιου Ωδείου Βασίλη Δέλλιου. Παρουσιάζονται τα έργα του συνθέτη: Απολλώνεια Μπαλάντα, για σόλο πιάνο, Πιερίδες Μούσες για τρίφωνη γυναικεία χορωδία, μικρή ορχήστρα και σόλο πιάνο και Έργα για Τσέλο και Πιάνο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v