5 αθηναϊκά café για να απολαύσετε τη λιακάδα

Μια ανθισμένη αυλή στην Κηφισιά, μία γραφική ταράτσα στην Πλάκα, ένας hip κήπος στο Χαλάνδρι και άλλες δύο διευθύνσεις για απολαυστικό καφέ στην αθηναϊκή λιακάδα.
5 αθηναϊκά café για να απολαύσετε τη λιακάδα
του Γιώργου Κόκουβα

Ο υδράργυρος ανεβαίνει, οι λιακάδες γίνονται επιτέλους ο κανόνας και όχι η εξαίρεση και τα αθηναϊκά στέκια που τυχαίνει να απολαμβάνουν προνομιακή θέση κάτω από τον αθηναϊκό ήλιο γίνονται ξανά οι αγαπημένες μας διευθύνσεις στην πόλη. Ιδού πέντε από τα πιο ωραία café στις γειτονιές της Αθήνας, από την Πλάκα και τα Εξάρχεια μέχρι το Χαλάνδρι και την Κηφισιά, που απλώνουν τραπεζάκια στη λιακάδα και μας σερβίρουν απολαυστικό καφεδάκι.

Σέλας
Καλλικράτους και Μεθώνης 19, Εξάρχεια
Πόσο απέχουν τα Εξάρχεια από το πλησιέστερο νησί; Όσα βήματα χρειάζονται για να φτάσετε σε ένα από τα πιο μικρά και όμορφα στενάκια του, που κρύβεται κάθετο στην Καλλικράτους και γεμάτο λουλούδια, πολύχρωμα graffiti και γραφικά νεοκλασικά κτίρια. Τα χρωματιστά τραπεζάκια του, η χαλαρή του ατμόσφαιρα, και ο ήλιος που φτάνει μέσα από τις φυλλωσιές των δέντρων στο πλακόστρωτο δημιουργούν κυκλαδίτικη ατμόσφαιρα, η οποία συμπληρώνεται από τον ήχο των ζαριών στο τάβλι της διπλανής παρέας ή τον ήχο που κάνουν τα παγάκια στον καφέ όταν τον ανακατεύουμε με το καλαμάκι – αξία ανεκτίμητη – αν και στην πραγματικότητα… έχει τιμή και είναι πολύ οικονομική: Ο καφές στο Σέλας στοιχίζει από 1,50 ως 2,50€.

Plaka café
Τριπόδων 1, Πλάκα, τηλ: 210 3220388

Πλάκα σημαίνει ήλιος, σημαίνει αίσθηση καλοκαιριού, σημαίνει άραγμα σε κάποιο από τα όμορφα σοκάκια – απαραιτήτως με γυαλιά ηλίου - από αυτά που είναι «πνιγμένα» στις μπουκαμβίλιες. Και το Plaka Café έχει το σημαντικό προνόμιο να κοιτά ένα από αυτά τα γραφικά δρομάκια αφ’ υψηλού: Αρκεί να βρείτε τραπεζάκι στην μεγάλη ταράτσα του σε θέση τέτοια ώστε εκτός από τον ήλιο, να κοιτάζετε «κατάματα» και την κίνηση στον από κάτω δρόμο.

Albadoor
(Ασημακοπούλου 3, τηλ: 210 6006171)

Το όμορφο νεοκλασικό κτίριο με τον μυστικό κήπο που οι παλαιότεροι το θυμούνται ως «Alba», απλώνει τα τραπεζάκια του στο πλακόστρωτο, κάτω από τα ψηλά δέντρα και δημιουργεί το ιδανικό σκηνικό για να… φωτοσυνθέσουμε με καφέ στο χέρι, σε μία από τις πιο όμορφες και ήσυχες γωνιές της Αγίας Παρασκευής, κοντά στην πολύβουη πιάτσα της Αγίου Ιωάννου. Μάλιστα, το συγκεκριμένο κτίσμα κρύβει άλλο ένα μυστικό: Υπήρξε το πατρικό σπίτι του Παύλου Σιδηρόπουλου. 

Theory 
Πλάτωνος 14, Χαλάνδρι, τηλ: 210 6801633

Μπήκε το περασμένο καλοκαίρι στον χάρτη της διασκέδασης των βορείων προαστίων και έκτοτε δεν σταματήσαμε να προτιμάμε την υπέροχη (και με λίγες εξτρά hip νότες) αυλή του όχι μόνο για τα βραδινά κοκτέιλ, αλλά και για τον μεσημεριανό καφέ μας σε μία από τις πιο ηλιόλουστες γωνιές του Χαλανδρίου, που κρύβεται στο βάθος της στοάς της οδού Πλάτωνος. Ξύλινοι πάγκοι, χτιστά καναπεδάκια με αφράτα μαξιλάρια, σιδερένιες καρεκλίτσες και λουλούδια να κρέμονται από τις υπερυψωμένες γλάστρες είναι το σκηνικό που συμπληρώνει όμορφα την λιακάδα και τις γουλιές από το φρέντο μας. 

Μέντα 
Αγίων Θεοδώρων 10, Κηφισιά, τηλ: 210 8080193

Ο πιο… βόρειος καφές μας στη λιακάδα ανήκει δικαιωματικά στην Μέντα, την πιο λουλουδιασμένη αυλή της Κηφισιάς: Πρόκειται για το παλιό σπίτι του ποιητή Άγγελου Σικελιανού, που έχει μετατραπεί σε έναν φιλόξενο χώρο, πνιγμένο στα κόκκινα άνθη και τα καταπράσινα δεντράκια, τα οποία σε καλωσορίζουν από την είσοδο ακόμα. Εξίσου… λουλουδάτα είναι και τα ρομαντικά μαξιλαράκια που κοσμούν τα καναπεδάκια και τις σιδερένιες καρέκλες της αυλής και του διπλανού αιθρίου. Επιπλέον πόντους κερδίζει η Μέντα για την εξαιρετικά φιλική εξυπηρέτηση και για την χαλαρή τζαζ που κάνει την ατμόσφαιρα πιο όμορφη.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v