Περιστέρι: 10 top στέκια για φαγητό και ποτό

Καφεδάκι, ποτό, φαγητό και… παιχνίδι. Βολτάρουμε στις πιάτσες του Περιστερίου και επισκεπτόμαστε δέκα αγαπημένα στέκια στα Δυτικά Προάστια.
Περιστέρι: 10 top στέκια για φαγητό και ποτό
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Παρεΐστικα και οικονομικά μεζεδοπωλεία, funky μπαράκια, φοιτητικοί καφενέδες με μεζεκλίκια και ρακή, παριζιάνικες πατισερί, κρεατοφαγία, ροκ μπυραρίες και παιχνιδιάρικα καφέ. Το Περιστέρι δεν έχει κάτι να ζηλέψει από το κέντρο της Αθήνας, για την ακρίβεια έχει καταφέρει να φτιάξει το δικό του «κέντρο» στα Δυτικά Προάστια, το οποίο καλύπτει και με το παραπάνω την κάθε μας ανάγκη.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε δέκα αγαπημένες μας διευθύνσεις της περιοχής, οι οποίες σίγουρα αξίζουν μία (ή και παραπάνω) επισκέψεις. 

Mind the Cup για χαλαρό καφεδάκι
Αιμίλιου Βεάκη 29, Περιστέρι, τηλ: 210 5776010

Ένα από τα πιο καλαίσθητα στέκια του Περιστερίου φιλοδοξεί να ξεκλέψει λίγο από τον χρόνο μας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας: Είτε το επισκεφθούμε από το πρωί ως το απόγευμα για καφέ, είτε το βράδυ για κοκτέιλ, έχει ιδιαίτερους λόγους να μας «ψήσει» να ξαναπάμε: Ο καφές του προέρχεται από επιλεγμένες φάρμες και καβουρδίζεται επιτόπου για έξτρα γεύση, ενώ τα κοκτέιλ είναι γεμάτα φαντασία – μην χάσετε το vintage zombie και το daiquiri ροδάκινο. Ιδιαίτερη αδυναμία έχουμε τους καλοκαιρινούς μήνες στην «αυλίτσα» του μπροστά από την είσοδο, που χαίρει της δροσιάς των γύρω δέντρων. Η μουσική κινείται σταθερά σε ευχάριστα ηλεκτρονικά μονοπάτια. 

Toy Stories για καφέ και παιχνίδι
Σαρανταπόρου (Θεοφράστου 7), τηλ: 21 0578 0215

Το ότι απολαμβάνουμε τα επιτραπέζια πιθανώς να το γνωρίζετε. Το ότι εκτιμούμε τα μαγαζάκια που συνδυάσουν καφέ/ποτό και επιτραπέζιο επίσης το γνωρίζετε. Ε λοιπόν, στο Περιστέρι βρίσκουμε ένα τέτοιο μαγαζί, ίσως από τα κορυφαία στο είδος του, στο οποίο όχι μόνο πίνουμε, αλλά παίζουμε κιόλας. Παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα, παρεΐστικο κλίμα, ναργιλές(!) και μεγάλη ποικιλία επιτραπεζίων για κάθε γούστο και διάθεση χαρακτηρίζουν το Toy Stories, ένα στέκι για τους λάτρεις του είδους αλλά και για όσους ψάχνουν αφορμή για να μπουν στον μαγικό κόσμο του board gaming. Ο ναργιλές κοστίζει 4€, ενώ για να παίξετε απεριόριστα θα πληρώσετε μόλις 0,50€ συνολικά.

Χταποδάκι για ουζάκι
Παρασκευοπούλου 44, Περιστέρι, τηλ.: 210 5789840

Από τα ομορφότερα τσιπουράδικα-ουζερί που έχουμε επισκεφθεί στην Αθήνα, το πολύχρωμο Χταποδάκι απλώνει τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο μπροστά του και σερβίρει λαχταριστούς (θαλασσινούς κατά βάση) μεζέδες σε πολύ καλές τιμές. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα μαυρομάτικα φασόλια με καβούρι, τους χταποδοκεφτέδες, το κριθαρότο με θαλασσινά, τη ρεγκοσαλάτα και τα μύδια Χιλιαδούς, με σάλτσα από μουστάρδα και φέτα. Εννοείται πως συνοδεύουμε πάντα με ουζάκι ή τσίπουρο. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 15€ το άτομο –προτιμήστε να έρθετε με παρέα άνω των δύο ατόμων, για να δοκιμάσετε περισσότερα από τα μικρά πιάτα-μεζεδάκια, στη λογική των οποίων βασίζεται εν πολλοίς το μενού. 

Kika café Aperittivo για funk καταστάσεις
Αιμ. Βεάκη 35 και Δήλου, Περιστέρι, τηλ: 210 5737300

Στα πέριξ της οδού Βεάκη, το Kika all day cafe bar προσφέρει μυρωδάτο μιλανέζικο καφέ για τους «πρωινούς» τύπους και προσεγμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια κοκτέιλ στους πιο βραδινούς. Οι μουσικές κινούνται στο φάσμα της funk/swing jazz και η «ποπ» διακόσμηση του εσωτερικού χώρου συναγωνίζεται σε «δροσιά» τα τραπεζάκια έξω, στο φαρδύ πεζοδρόμιο. Δοκιμάστε το mojito στην αυθεντική του «συνταγή» από το μπαρ όπου το απολάμβανε ο Hemingway, την special μαργαρίτα ή τις τροπικές εκδοχές των κοκτέιλ που προτείνουν οι mixologists του Kika, με γεύσεις μάνγκο, λίτσι, παπάγια και τζίντζερ. 

Dark Sun για «σκοτεινά» σκηνικά
Θηβών 42, τηλ: 6977092853

Η πρώτη είσοδος στον «ναό» της αθηναϊκής goth σκηνής μοιάζει με κατάδυση σε ένα παράλληλο, σκοτεινό σύμπαν: Λέιζερ, κηροπήγια, το Alien από την ομώνυμη ταινία σε φυσικό μέγεθος, το κουτί του Hellraiser, θηλυκά (και κομμάτι τρομακτικά) ανθρωποειδή σε διαστάσεις κούκλας βιτρίνας, αλυσίδες που κρέμονται από το ταβάνι. Και το απόλυτο σκοτάδι. Το «σκοτεινό» στέκι του Περιστερίου, παίζει τις Παρασκευές dark ambient, apocalyptic folk, industrial, dark wave, minimal, gothic rock και post punk, ενώ τα Σάββατα ανεβάζει ρυθμούς με technoid rhytms, dark ambient, experimental, idm, power noise, ebm, future pop, industrial και harsh electro. Η είσοδος κοστίζει 5€ με μπύρα, ενώ το ποτό κοστίζει 7€.

Base Grill για κορυφαία κρεατοφαγία
Κων/πόλεως 64, τηλ: 210 5757455

Το Base Grill ποντάρει στην κρεατοφαγία (μην περιμένετε μακαρονάδες και λοιπά «γεμίσματα» καταλόγου), στο τέλεια ψημένο κρέας, και στις «σταρ» του μενού του, δηλαδή τη σπαλομπριζόλα, το «βραζιλιάνικο» μοσχάρι (από τα ακριβότερα του καταλόγου) και οτιδήποτε μοσχαρίσιο και τα καταφέρνει περίφημα. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τη συνταγή της φωλιάς πατάτας με αυγά και τσαλαφούτι (κρεμώδες τυρί), που αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα του εστιατορίου. Ωστόσο, παραγγείλτε με φειδώ – ίσως είναι προτιμότερο να μην παραγγείλετε μερίδα για κάθε άτομο, αλλά να μοιραστείτε πιάτα. Στα συν, ο εκτενής κατάλογος μπύρας – η ποικιλία σε ετικέτες αγγίζει επίπεδα μπυραρίας. Ενδεικτική τιμή: 30-35€ κατ’ άτομο. 

Αγροτικόν για μεζεδάκια και ρακή
Καρπενησίου 52, τηλ: 21 0572 9629

Μπαράκι; Ρακάδικο; Καφενές; Μάλλον και τα τρία. Το Αγροτικόν κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να γίνει must στέκι για τον νεαρόκοσμο της περιοχής – και όχι μόνο – στηρίζοντας την επιτυχία του στους πεντανόστιμους μεζέδες, την παρεΐστική ατμόσφαιρα, την «αγροτική» διακόσμηση και φυσικά τις σούπερ χαμηλές τιμές του. Οι μεζέδες ξεκινούν από 2€ (εξαιρετικό ταμπουλέ, ωραίο σαγανάκι και πολύ καλό χοιρινό με πουρέ είναι μερικά από τα πιάτα που ξεχωρίσαμε), ενώ το αλκοόλ είναι και αυτό σε πολύ χαμηλές τιμές (π.χ. 5 ευρώ το ένα κιλό κρασί, από 2€ η μπύρα). Το Αγροτικόν ανοίγει από το πρωί και σερβίρει ελληνικό καφέ και τσάι με αρκετές δικές του παραλλαγές. 

Arch Beer House για ροκ και μπύρα
Εθνικής Αντιστάσεως 91, τηλ: 21 0575 2992 

Λίστα με αγαπημένα στέκια χωρίς… μπυραρία δύσκολα γίνεται, γι’ αυτό και δεν θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε το «Μπυρόσπιτο» της Εθνικής Αντιστάσεως, το οποίο συνδυάζει το ροκ με την μπύρα με ένα άκρως ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Τραπέζια μοναστηριακού τύπου με πάγκους, σκληρό soundtrack με Sabbath, Nirvana, Metallica κτλ και έξυπνη διακόσμηση με τραπέζια τα οποία είναι «βαφτισμένα» από ροκ- μέταλ μπάντες συνιστούν τον ελκυστικό χαρακτήρα του μαγαζιού. Στα συν η μεγάλη ποικιλία από κάθε λογής (και κάθε τιμής) μπύρες που δύσκολα θα αφήσει κάποιον ανικανοποίητο, ενώ αρκετά καλές είναι και οι ποικιλίες κρεατικών – αν και κάπως τσιμπημένες (14€ η μικρή και 20€ η μεγάλη). Από Κυριακή έως Πέμπτη 19:00 21:00 «παίζει» Arch Hour σε 12 draught μπύρες με 3€ έως 5€ το ποτήρι.

Μέλισσα για κολασμένες τάρτες
Εθνάρχου Μακαρίου 43, τηλ: 2105711055

Ξεκίνησε να κάνει «μπζζζ!» κάπου το 1925 στην περιοχή με αέρα πολίτικο, μιας και ο Χρήστος Μπιτσακτσής ο πρεσβύτερος ήρθε από τη Κωσταντινούπολη με διάθεση να μοιραστεί τις ζαχαροπλαστικές του γνώσεις με τους κατοίκους του Περιστερίου. Σήμερα ο Χρήστος Μπιτσακτσής ο νεώτερος, συνεχίζει την γλυκιά παράδοση του παππού του σε μια γαλλική patisserie με λαχταριστές δημιουργίες που εγγυημένα αναστατώνουν τον ουρανίσκο. Και τι δεν θα δοκιμάσετε εδώ: σούπερ μιλφέιγ, πραλίνες γάλακτος, σου, τούρτες μαρτσιπάν, τάρτες με φραμπουάζ, μους μάνγκο… όρεξη να έχετε να χαζεύετε τη βιτρίνα του και να σας τρέχουν τα σάλια.

Το Φλιτζάνι για να τον πιείτε και να σας τον πουν (τον καφέ)
Ηροδότου 21 & Ιθώμης 2, τηλ: 2110123120

Κι όμως, το πρώτο μαγαζί στο οποίο και καφεδάκι στη χόβολη θα απολαύσετε και… θα σας το πουν ύστερα από ραντεβού νόμιμα και πλήρως απενοχοποιημένα είναι γεγονός και βρίσκεται στο Περιστέρι. Ιδέα και υλοποίηση της δημοσιογράφου Μαίρης Κοντολούρη, το Φλιτζάνι σερβίρει αχνιστό καφέ στη χόβολη και τον «λέει» σε κάποιο από τα δωμάτια τα οποία βρίσκονται στον πάνω όροφο. Ο χώρος είναι άνετος και ευήλιος με έντονο το στοιχείο του λευκού, ενώ το Φλιτζάνι διαθέτει και ποτάκι για όσους θέλουν να το επισκεφθούν βράδυ. Αν και αυτό, προς το παρόν, δεν το… «λένε». Προσοχή, λόγω κοσμοσυρροής, επιβάλλεται να πάρετε αρκετές μέρες πιο πριν για να κλείσετε ραντεβού.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v