Τα δωρεάν της εβδομάδας: 10 ιδέες χωρίς ούτε ένα ευρώ

Ένα μεγάλο φεστιβάλ κόμιξ, μια γιορτή της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής, πολλές θεατρικές παραστάσεις και μια ξενάγηση στα Αναφιώτικα. Ναι, όλα αυτά δωρεάν. Εντελώς.
Τα δωρεάν της εβδομάδας: 10 ιδέες χωρίς ούτε ένα ευρώ
της Ηρώς Κουνάδη

Τα πιο σημαντικά κτίρια της Αθήνας ανοίγουν τις πόρτες τους για το κοινό, τα κόμιξ γιορτάζουν στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση και η Στέγη φιλοξενεί ένα τριήμερο φεστιβάλ εφηβικού θεάτρου με περισσότερες από είκοσι παραστάσεις. Και η στήλη μας με τα δωρεάν του μήνα γίνεται στήλη με τα δωρεάν της εβδομάδας, γιατί όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα συμβαίνουν μόνο την δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου και –ω ναι!– είναι όλα δωρεάν. Καλό μήνα, είπαμε;

Open House Athens
από 4 έως 6 Απριλίου

Το Open House Athens είναι μια δράση που θα πραγματοποιείται κάθε άνοιξη στην πόλη της Αθήνας. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς με σκοπό την ανάδειξη και την προώθηση της αρχιτεκτονικής. Για ένα Σαββατοκύριακο, δημόσια και ιδιωτικά κτήρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτήρια και την αρχιτεκτονική τους. Στο πρώτο Open House Athens ανοίγουν τις πόρτες τους κτίρια τόσο διαφορετικά μεταξύ τους όσο το Μουσείο Μπενάκη, μια κατοικία στον Λυκαβηττό, το Θέατρο Ακροπόλ, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, το εκπαιδευτικό ίδρυμα Alba, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, διάφορα σπίτια στου Φιλοπάππου και ένα συγκρότημα γραφείων στο Σύνταγμα. Δείτε αναλυτικά όλα τα κτίρια στο εξαιρετικά οργανωμένο site του Open House Athens.

Comicdom Con Athens Festival
από 4 έως 6 Απριλίου

Η ένατη τέχνη γιορτάζει για ένατη συνεχόμενη χρονιά, με επίτιμους προσκεκλημένους όπως ο καταξιωμένος Ισπανός σεναριογράφος Enrique Sánchez Abulí, συν-δημιουργός του δημοφιλούς Torpedo 1936 και ο βραβευμένος με Eisner Award Βρετανός σχεδιαστής Glenn Fabry, πασίγνωστος για τα θρυλικά εξώφυλλά του σε τίτλους όπως Hellblazer και Preacher. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν εκθέσεις, προβολές, signing events, ανοιχτές συζητήσεις με τους δημιουργούς και πολλά άλλα και ενδιαφέροντα, που μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ.

Ξενάγηση στα Αναφιώτικα
5 Απριλίου

Το Σάββατο 5/4, στις 12:00, η ομάδα Πόλις των Atenistas, μας προσκαλεί να γνωρίσουμε το πιο ιδιαίτερο κομμάτι της Αθήνας, τον πιο κοντινό οικισμό της πόλης στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, εκεί όπου τα σπίτια μοιάζουν σφηνωμένα στην πλαγιά του Βράχου και συνθέτουν μια «νησιωτική» εικόνα, τα Αναφιώτικα. Η Ρωξάνη Καυταντζόγλου, κοινωνική ανθρωπολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Στη σκιά του Ιερού Βράχου – Τόπος και Μνήμη στα Αναφιώτικα”, και ο Χρήστος Παπούλιας, διακεκριμένος αρχιτέκτονας και «εμφυτευμένος» κάτοικος των Αναφιώτικων, θα μιλήσουν για τον οικισμό μέσα από τη δική τους έρευνα και εμπειρία.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια ελεύθερη περιήγηση στα Αναφιώτικα με κατάληξη στις 14:00 στον άνω προαύλιο χώρο του Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών επί της οδού Θόλου 5, όπου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα το «Σήμερα & Αύριο των Αναφιώτικων», η οποία θα διεξαχθεί με συντονίστρια την Ρωξάνη Καυταντζόγλου και συνομιλητές τον Χρήστο Παπούλια και τον Νίκο Σαχά, κατοίκους των Αναφιώτικων. Περισσότερες λεπτομέρειες και πρόγραμμα των (επίσης δωρεάν) παράλληλων εκδηλώσεων εδώ.

Όψεις του Φανταστικού στο Bat City
5 Απριλίου

Οι λάτρεις της λογοτεχνίας του φανταστικού δίνουν αυτό το Σάββατο ραντεβού στο Bat City (Λεωφ. Αλεξάνδρας 11, τηλ.: 210 6401666) από τις 17.00 το απόγευμα και μετά, όπου πενήντα συγγραφείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν βιβλία, ενώ παράλληλα «τρέχουν» πάρτι και events εμπνευσμένα από τίτλους βιβλίων όπως το «Ζόμπι στην Ισλανδία». Στο τέλος της βραδιάς θα πραγματοποιηθεί και η απονομή των βραβείων Λογοτεχνίας του φανταστικού Larry Niven για το 2013.

Μουσική "Από το μπαρόκ στον 20ό αιώνα" στο Μέγαρο
6 Απριλίου

Την Κυριακή 6 Απριλίου στις 8 το απόγευμα, πραγματοποιείται στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδoς «Λίλιαν Βουδούρη» η συναυλία ολοκλήρωσης του σεμιναρίου διεύθυνσης ορχήστρας που διοργανώνει η Μουσική Σχολή – Νέα Μελωδία από 2 έως 6 Απριλίου 2014. Η είσοδος είναι ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας.

Ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας στο Ελεύθερο Ωδείο
6 Απριλίου

Η Σολίστ Μαρία Κολόζου ερμηνεύει έργα των Leo Brouwer, Francisco Tarrega, Antonio Lauro, Isaac Albeniz, Joaquin Rodrigo κ.ά. Μέσα από παραδοσιακές Κουβανέζικες μελωδίες, αέρινα βαλς της Βενεζουέλας, φλογερά Αργεντίνικα tango και σκοτεινά έργα του Ισπανικού ρομαντισμού, η κιθάρα θα μας ταξιδέψει στο χώρο και στον χρόνο, από την αίθουσα του Ελεύθερου Ωδείου (Σεβαστουπόλεως 2 & Φειδιππίδου, Αμπελόκηποι) την Κυριακή 6 Απριλίου στις 19.00. Περισσότερα εδώ.

Jumping Fish Hits Refresh στο KooKoo
9 Απριλίου

Οι Penny and the Swingin’ Cats, οι Muchatrela και οι AuXdience, αλλά και ένας αγαπημένος καλλιτέχνης-έκπληξη ανεβαίνουν στη σκηνή του KooKoo, αναζητώντας τον επόμενο Jumping Fish Artist –κι εμείς απολαμβάνουμε καλή live μουσική με ελεύθερη είσοδο. Οι πόρτες ανοίγουν στις 19.30.

Προβολή της ταινίας «Odessa… Odessa!» στο Booze
8 Απριλίου

Την Τρίτη 8 Απριλίου η κινηματογραφική ομάδα Docutrance, με την συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου, προβάλει το ντοκιμαντέρ «Odessa… Odessa!» του Michale Boganim. Η ταινία είναι ένα ποιητικό νοσταλγικό ταξίδι από την Ουκρανία στην Νέα Υόρκη και στο Ισραήλ, που περιγράφει τις περιπλανήσεις, τις ελπίδες και τις ψευδαισθήσεις της εξαφανιζόμενης εβραϊκής κοινότητας της Οδησσού. Η ταινία έχει διάρκεια 96 λεπτά και θα προβληθεί στις 20:30 στο Booze Cooperativa, Κολοκοτρώνη 57.

Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία στο Jazz Point
10 Απριλίου

Το σχήμα Ανάδρομοι (Αντιγόνη Πενέλη-φωνή, κιθάρα, Κώστας Μπιλίσης - φωνή, πιάνο) παρουσιάζει ένα μεγάλο μουσικό αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία. Θα ακουστούν λόγια του μελοποιημένα από γνωστούς σύνθετες όπως ο Θάνος Μικρούτσικος. Πέρα από το μουσικό μέρος, την βραδιά θα πλαισιώνει, με αφηγήσεις κείμενων και απαγγελίες σημαντικών σελίδων του ποιητή, ο ηθοποιός Γιώργος Μπασιάκος .

Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου στη Στέγη
από τις 11 έως τις 13 Απριλίου

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Grasshopper Youth (Σοφία Βγενοπούλου, Κατερίνα Σκουρλή και Βαγγέλης Κυριακού), και η Στέγη διοργανώνουν το φεστιβάλ εφηβικού θεάτρου. Το τριήμερο 11-13 Απριλίου 2014 στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου, η Στέγη θα γεμίσει με εφήβους που θα παρουσιάσουν παραστάσεις για τη ζωή τους. Με πολλή όρεξη, φαντασία και ενθουσιασμό αλλά και υπευθυνότητα, οι μαθητές-μέλη σχολικών θεατρικών ομάδων ή ομάδων δήμων από την Αθήνα αλλά και από την επαρχία, ζωντανεύουν στη Μικρή Σκηνή της Στέγης τους προβληματισμούς και τα όνειρά τους. Κάντε κλικ στη δεξιά στήλη, Σχετικά Έγγραφα, για να κατεβάσετε το αναλυτικό πρόγραμμα των παραστάσεων του τριήμερου φεστιβάλ.

Passport Project στο Zp87
Κυριακές 6 και 14 Απριλίου

Ο μετανάστης και το αναγκαστικά βίαιο ταξίδι του, γίνονται η αφορμή για να παρακολουθήσουμε μέσα από το λόγο, τη σκηνική δράση, τη μουσική και 20 διασκευασμένα τραγούδια (σύγχρονα, δημοτικά, παραδοσιακά και ethnic) τη διαδρομή και τα πάθη του ήρωα μέσα στον χώρο και τον χρόνο, αναζητώντας τα όρια της ανθρώπινης ελευθερίας. Ένα ηλεκτρικό μπάσο και μια φωνή αφηγούνται τις ζωές ενός Κούρδου, ενός Αφρικανού, ενός Μικρασιάτη του ’22 και ενός Έλληνα που ξενιτεύεται πάλι σήμερα, «γιατί όλοι ξένοι είμαστε και μέσα κι έξω από τις πατρίδες».

Ειδικά για τις δύο τελευταίες του παραστάσεις τον Απρίλιο, το passport project, φιλοξενεί δεξιοτέχνες μουσικούς guest που συμμετέχουν διαδραστικά στην παράσταση με τραγούδια της επιλογής τους. Την Κυριακή 6 Απριλίου ο μουσικοτεχνολόγος Παύλος Κερασίδης παίζει synthesizers και φυσαρμόνικα και την Κυριακή 13 Απριλίου ο Soli Barki αναλαμβάνει τα κρουστά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v