Η ατζέντα του μήνα: Απρίλιος και θεάματα

Θέατρα, μουσικές, φεστιβάλ που «στεγάζουν» τη street art, εικονική πραγματικότητα στους δρόμους της Αθήνας και πολλή τζαζ. Όλα όσα θα συμβούν τον Απρίλιο στην πόλη.
Η ατζέντα του μήνα: Απρίλιος και θεάματα
της Ηρώς Κουνάδη 

Μεγάλες θεατρικές παραστάσεις, πολλή (μα πολλή!) τζαζ, πολλοί ξένοι προσκεκλημένοι στις σκηνές της πόλης αλλά και δυνατά live εγχώριων καλλιτεχνών που υπόσχονται να μας τηλεμεταφέρουν στα σχολικά μας χρόνια –τουλάχιστον όσους από εμάς τα σχολικά μας χρόνια περιλάμβαναν Τρέλες στις Σεϋχέλλες και Δίσκους που Διαφημίζονται. Ιδού, λοιπόν, οι επιλογές που θα γεμίσουν τις ατζέντες μας για όλο τον Απρίλιο.

Ημισκούμπρια στο Fuzz
4 Απριλίου

Οπλισμένα με ρίμες, beats, κοφτερό λόγο και πλούσιο ρεπερτόριο από όλη την δισκογραφία τους, απ' το 1996 μέχρι το 2014, τα Ημισκούμπρια ανεβαίνουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη σκηνή του fuzz, για την ετήσια συναυλία τους που κοντεύει να γίνει θεσμός. Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.00 και τα εισιτήρια κοστίζουν 9€ στην προπώληση και 12€ στο ταμείο. Περισσότερα εδώ.

Λίνα Νικολακοπούλου στο Σταυρό του Νότου
Παρασκευές 2 και 11 Απριλίου

Η Λίνα Νικολακοπούλου μας προτείνει για δύο μόνο βραδιές, την Παρασκευή 4 και την Παρασκευή 11 Απριλίου στο Σταυρό του Νότου Plus, μία τρίωρη μουσική συνάντηση γεμάτη ελληνικό τραγούδι. Έντεχνα, λαϊκά, αλλά και δημοτικά τραγούδια, όλα προσθέτουν το χρώμα και την χάρη τους στην συλλογική μας μνήμη και την ανανεώνουν γόνιμα. Μαζί τους και πολλά αγαπημένα τραγούδια με την υπογραφή της Λίνας Νικολακοπούλου στους στίχους, με νέες ενορχηστρώσεις. Ερμηνεύουν δύο γυναικείες φωνές, η Σοφία Παπάζογλου και η Αργυρώ Καπαρού και δύο ανδρικές, ο Σταύρος Σιόλας και ο Απόστολος Ρίζος. Το live ξεκινά στις 22.00 και η είσοδος κοστίζει 12€ με μπύρα ή κρασί. Περισσότερα εδώ.

Borderline Festival στη Στέγη
από τις 4 έως τις 9 Απριλίου

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Borderline Festival πλημμυρίζει για μία σχεδόν εβδομάδα τη Στέγη με ηλεκτρονικές μουσικές, πειραματικές performances και αυτοσχεδιασμούς. Ονόματα όπως αυτά των Julia Eckhardt, Theo Burt, Kasper Toeplitz / Myriam Gourfink, Marina Rosenfeld, Okkyung Lee, Tarek Atoui, Ryoji Ikeda και Semiconductor περιλαμβάνονται στο πολλά υποσχόμενο line up του. Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από 18€ για το ημερήσιο και φτάνουν τα 38€ για το εισιτήριο τριημέρου. Λεπτομέρειες για τα εισιτήρια και το πρόγραμμα εδώ

Η Τρελή του Σαγιό στο Εθνικό Θέατρο
από 4 Απριλίου έως 1η Ιουνίου

Ο Πέτρος Ζούλιας σκηνοθετεί για το Εθνικό Θέατρο το κλασικό έργο του Ζαν Ζιρωντού, με την Άννα Παναγιωτοπούλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ωρελί, μιας ρομαντικής αλαφροΐσκιωτης κλοσάρ του Παρισιού που τα βάζει με τους πετρελαιοπαραγωγούς οι οποίοι ορέγονται το υπέδαφος της γειτονιάς της. Τα εισιτήρια ξεκινούν από 15€, ενώ κάθε Πέμπτη η τιμή αυτή πέφτει στα 13€. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Cassandra Wilson στο Gazarte
5 και 6 Απριλίου

Η βραβευμένη με δύο Grammy Cassandra Wilson, μια από τις σημαντικότερες jazz μουσικούς, ερμηνεύτριες, τραγουδοποιούς και παραγωγούς της γενιάς της καταφτάνει στην Αθήνα για να γεμίσει τη σκηνή του Gazarte με τα αιθέρια φωνητικά της σε δύο μοναδικές βραδιές. Τα live ξεκινούν στις 22.00 και οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 20€ έως 55€ στην προπώληση και από 25€ έως 60€ στο ταμείο. Περισσότερα εδώ.

Takis Barberis Group στο Faust
6 Απριλίου

Το Takis Barberis Group παρουσιάζει παλαιότερες αλλά και νέες συνθέσεις του Τάκη Μπαρμπέρη από το νέο άλμπουμ με τίτλο Jargon που μόλις κυκλοφόρησε. Μουσική με βάση την Jazz που αφομοιώνει πολλά στοιχεία από funk, rock, ινδική, αφρικάνικη, βαλκανική και ελληνική μουσική. Το Live ξεκινά στις 22.30 και τα εισιτήρια κοστίζουν 5€ ή 8€ σε τραπέζι –στην τιμή δεν περιλαμβάνεται ποτό.

"No Respect": Graffiti και street art στη Στέγη
από 11 Απριλίου έως μέσα Ιουλίου

Σαράντα Αθηναίοι graffiti και street artists καλύπτουν με τα έργα τους τούς τοίχους, τις κολώνες και το δάπεδο του εκθεσιακού χώρου της Στέγης, αλλά και τα αυτοκίνητα που «παρκάρονται» μέσα σε αυτόν, και το αποτέλεσμα είναι μια φαντασμαγορική in situ έκθεση street art. Στον χώρο της έκθεσης προβάλλεται επίσης ένα πολύ ενδιαφέρον making of video υλοποίησης των έργων. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Κώστας Μπίγαλης και Πωλίνα στο Κύτταρο
11 Απριλίου

Στις δύο προηγούμενες συναντήσεις τους στο Κύτταρο επικράτησε το αδιαχώρητο –τόσο που ούτε οι ίδιοι δεν το πίστευαν, και φρόντιζαν να αστειεύονται γι’ αυτό όσο βρίσκονταν επί σκηνής. Στην τελευταία τους κοινή εμφάνιση για τη φετινή σαιζόν, υπόσχονται να μας κάνουν να χορέψουμε με τη Μελισσούλα, του Αιγαίου τα Μπλουζ, τη Μπιρίμπα, τις Τρέλες στις Σεϋχέλλες, τη Ρίνα-Κατερίνα, το Ροζ Μπικίνι, τα Πους-Απς και την Κόρη του Περιπτερά. Το live ξεκινά στις 22.00 και τα εισιτήρια κοστίζουν 10€.

Γλυκερία στο Half Note
14 και 15 Απριλίου

“Ω γλυκύ μου έαρ»... Αυτό το σπαρακτικό μοιρολόϊ θα ακούσουμε να ερμηνεύει η Γλυκερία τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη στο Half Note, σε μια ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα, με Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας και επιλεγμένα παραδοσιακά τραγούδια. Την αυθεντική ερμηνεύτρια θα συνοδεύσει ο κορυφαίος σολίστας του κλαρίνου Βασίλης Σαλέας και πολυμελής ορχήστρα με εξαίρετους μουσικούς. Το Live ξεκινά στις 21.30 και τα εισιτήρια κυμαίνονται από 15€ έως 25€.

Israel Galvan στη Στέγη
από 23 έως 27 Απριλίου

O διάσημος Ισπανός χορευτής και χορογράφος Ισραέλ Γκαλβάν έρχεται με τη νέα του παράσταση “Lo Real—Le Réel —The Real” για να βάλει… φωτιά στη σκηνή της Στέγης. Συνεργοί του σε αυτό το εγχείρημα είναι δύο εξαιρετικές χορεύτριες (Μπελέν Μάγια και Ισαμπέλ Μπαγιόν), έμπειροι μουσικοί, τραγουδιστές, μια μπάντα, ηθοποιοί και χορευτές. Η παράσταση ενσαρκώνει τον πόνο και το πάθος για την ελευθερία με τέτοιο τρόπο, που είναι αδύνατον να μην κάνει σαφές το μήνυμα κατά του ρατσισμού. Τα εισιτήρια ξεκινούν από 15€. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Κέικ στο Εθνικό Θέατρο
από 23 Απριλίου έως 25 Μαΐου

Ο διαχειριστής μιας πολυκατοικίας προσπαθεί να ανακαλύψει τον «ένοχο» που πετά σκουπίδια από το μπαλκόνι του, ανάμεσα σε δύο παλιούς ενοίκους και έναν πρόσφατο, που τυγχάνει αλλοδαπός. Καθώς και οι τρεις αρνούνται την ενοχή τους, τα πνεύματα οξύνονται και, σταδιακά, βγαίνουν στην επιφάνεια αντανακλαστικά βίας, προκαταλήψεων και ρατσισμού. Ο Πέτρος Φιλιππίδης σκηνοθετεί και οι Μίνα Αδαμάκη, Μάξιμος Μουμούρης, Λαέρτης Μαλκότσης και Λάζαρος Γεωργακόπουλος πρωταγωνιστούν. Περισσότερα εδώ.

Μεφίστο στο Εθνικό Θέατρο
από 25 Απριλίου έως 25 Μαΐου

Η άνοδος του ναζισμού στη Γερμανία του μεσοπολέμου δοκιμάζει τις αντοχές, την ιδεολογία και την ηθική των μελών ενός θιάσου. Ένας από τους ηθοποιούς του θιάσου, ο Χένρικ Χόφγκεν, μπροστά στην αβεβαιότητα και το φόβο, θα επιλέξει να προτάξει την καριέρα του και να συμμαχήσει με τον «διάβολο». Ο Νίκος Μαστροάκης σκηνοθετεί έναν εκλεκτό θίασο, που περιλαμβάνει ονόματα όπως αυτά των Μηνά Χατζησάββα, Νίκου Ψαρρά και Ένκε Φεζολάρι. Περισσότερα εδώ

Rimini Protokoll: Situation Rooms στον Ελληνικό Κόσμο
από 27 Απριλίου έως 3 Μαΐου

H κορυφαία ευρωπαϊκή πρωτοποριακή ομάδα Rimini Protokoll, που γνωρίσαμε πριν από μερικά χρόνια στο Φεστιβάλ Αθηνών, επιστρέφει στην Αθήνα για να στήσει ένα αντισυμβατικό και άκρως πολιτικοποιημένο ζωντανό βιντεοπαιχνίδι. Το Situation Rooms συγκεντρώνει 20 ανθρώπους από διάφορες ηπείρους, οι ζωές των οποίων έχουν διαμορφωθεί από τη χρήση όπλων, σε ένα κινηματογραφικό σκηνικό που αποτελείται από έναν τεράστιο χώρο με αυτόνομα δωμάτια. Με τις προσωπικές αφηγήσεις των «κατοίκων» τους, οι εικόνες αρχίζουν να κινούνται και οι θεατές παρακολουθούν τις μεμονωμένες πορείες τους μέσα από ατομικές κάμερες και ακουστικά. Αρχίζουν να κατοικούν οι ίδιοι στο κτίριο και να ζουν για 90 λεπτά τις… ζωές των άλλων, ακολουθώντας την προσωπική οπτική των πρωταγωνιστών. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v