Κηφισιά: 17 προτάσεις για φαγητό, ποτό και καφέ

Επιστρέφουμε στην «μεγάλη κυρία» των Βορείων Προαστίων και απολαμβάνουμε εκλεκτές γεύσεις, ποτάκια με χαρακτήρα και αχνιστό καφέ σε 17 αγαπημένες διευθύνσεις.
Κηφισιά: 17 προτάσεις για φαγητό, ποτό και καφέ
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μπορεί να μην έχει την πολυκοσμία και τον ρυθμό του κέντρου, όμως η Κηφισιά τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει διαμορφώσει τον δικό της, ιδιαίτερο χαρακτήρα νυχτερινής (και όχι μόνο) εξόδου.

Εκλεκτά εστιατόρια, αγαπημένα στέκια για χαλαρό ποτάκι και κουκλίστικες γωνιές για καφεδάκι και κουβέντα στον ήλιο μπορούν να γεμίσουν ιδανικά τον χρόνο μιας πρωινής ή βραδινής εξόρμησης στην πιο όμορφη περιοχή των Βορείων Προαστίων.

Για φαγητό…

* Στη «φρέσκια» Σκάντζα απέναντι από τον Άγιο Δημήτριο, θα δοκιμάσετε εκλεκτές γεύσεις ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας δια χειρός Κωνσταντίνας Αθανασίου. Το δοκιμάζουμε εδώ; Από σφακιανόπιτες, κεφτεδάκια, γίγαντες Καστοριάς με σάλτσα ντομάτας, πίτες ηπειρώτικες, μέχρι ντολμαδάκια αυγολέμονο, μοσχαράκι κοκκινιστό με μελιτζάνες, γιαούρτ ταβά με αρνί από Μακεδονία, παπουτσάκια, μπριάμ Πελοποννήσου, χοιρινό πρασοσέλινο και «παραδοσιακά» μακαρόνια με κιμά. Αφού χορτάσετε μπορείτε να αγοράσετε κάποιο από τα υλικά που δοκιμάσατε στο εστιατόριο, από το παντοπωλείο που έχει στηθεί σε ξεχωριστό χώρο σε συνεργασία με το icookGreek. Υπολογίστε περί τα 20€ ανά άτομο, με κρασί.

* Στο Abovo στο Κεφαλάρι, το οποίο όπως δηλώνει το όνομά του κοιτάει… αφ’ υψηλού την Πλατεία Κεφαλαρίου και με «όπλα» του τις δημιουργικές γεύσεις του σεφ Μιχάλη Νουρλόγλου και φυσικά την εκλεκτή λίστα κρασιών του… δικού μας Θόδωρου Λέλεκα δύσκολα θα σας απογοητεύσει. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το καπνισμένο φουα-γκρα, καθώς και το καπνιστό χέλι, από τα ορεκτικά, πράσινη σαλάτα με προσούτο Καρπενησίου και γραβιέρα Κρήτης, ταρτάρ σολωμού και τόνο τατάκι με σαλάτα αβοκάντο και wasabi. Εξαιρετικό το μοσχαράκι γάλακτος με λαχανικά και τυρί manchego, όπως επίσης και το διάφραγμα (μέρος του ζώου) με πουρέ πατάτας αρωματισμένο με τρούφα και σάλτσα με πόρτο. Υπολογίστε περί τα 40€ ανά άτομο με κρασί.

* Στο κλασσικό και… βετεράνικο Blue Pine, το οποίο από το 1961 εκπροσωπεί άψογα την γαλλική κουζίνα στην Αθήνα. Ξεχωρίζει με χαρακτηριστική άνεση το εξαιρετικό φιλέτο ταρτάρ, το πατέ φουά γκρα και το εντρεκότ καφέ ντε παρί με συνοδεία από πατάτες τηγανιτές. Αφήστε οπωσδήποτε και λίγο χώρο στο στομάχι σας για τα εκλεκτά του γλυκά, εκ των οποίων ξεχωρίζουν η λαχταριστή κρεπ σουζέτ και το σουφλέ σοκολάτας. Υπολογίστε περί τα 40€ ανά άτομο με λογική κατανάλωση αλκοόλ.

* Στο Τηλέμαχος Barbecue Club για κρεατοφαγία δίχως… αναστολές σε ένα προσεγμένο και άνετο περιβάλλον με διαφορετικές αίθουσες. Ο «Τηλέμαχος» υπήρξε από τους πρώτους διδάξαντες στο είδος του και αυτό αποδεικνύεται από τα πιάτα: φοβερός καβουρμάς, λαχταριστές βοδινές μπριζόλες, πεντανόστιμο μαριναρισμένο χοιρινό σουβλάκι και εξαιρετικές μοσχαρίσιες παντσέτες. Εδώ θα δοκιμάσετε και «δουλεμένα» ζυμαρικά, όπως οι πολύ καλές παπαρδέλες με σάλτσα κρέατος, λεμονιού και θυμαριού. Ο «Τηλέμαχος» θα σας χρεώσει περί τα 35€ ανά άτομο με κρασί.


* Στο Stoffa, στον χώρο όπου παλαιότερα στεγαζόταν το… επικό μεζεδοπωλείο «Μπέρδεμα», έχει πλέον στηθεί ένα μοντέρνο εστιατόριο με «πειραγμένη» ελληνική κουζίνα που θέτει τον πήχη εξίσου ψηλά με τον προκάτοχό του. Το μενού ανανεώνεται συχνά ανάλογα με την περίπτωση, όμως εμείς ξεχωρίσαμε ορισμένες σταθερές αξίες που αξίζει να τιμήσετε: το αρωματικό γιουβετσάκι, το ελαφρά ψημένο rib eye με πικάντικη, κρεμώδη σάλτσα πιπεριού, την τρυφελή σαλάτα με ρόκα και βουβαλίσια μοτσαρέλα και το λαχταριστό φιλέτο σολομού μαριναρισμένο σε τζίντζερ με λαχανικά. Στο Stoffa θα δοκιμάσετε επίσης και αρκετά καλά cocktails (περί τα 10€ έκαστο). Για ένα πλήρες γεύμα θα πληρώσετε περί τα 30€ ανά άτομο.


* Στο Square Sushi για πολύ «δυνατό» (τι άλλο) sushi, σε έναν λιτό και μικρό χώρο με άνετα τραπεζάκια. Ο κατάλογος με sushi, nigiri και maki είναι τεράστιος, επομένως οι λάτρεις τις ιαπωνικής κουζίνας θα βρουν εδώ έναν μίνι Παράδεισο. Οι γεύσεις είναι ως οφείλουν για ένα ιαπωνικό εστιατόριο που σέβεται τον εαυτό του, ενώ ιδιαίτερη μνεία αξίζει το ταρτάρ σολομού σε περίπτωση που θελήσετε να ξεφύγετε από τα παραδοσιακά «τυλιχτά». Ο λογαριασμός θα σας έρθει περίπου στα 25€ ανά άτομο.

* Στο ιδιαίτερο πBox για gourmet «τσιμπολόγημα» με τις.. ευλογίες του σεφ Χριστόφορου Πέσκια ο οποίος δηλώνει (και είναι) παρών στο μαγαζί, όχι τόσο για να κάνει PR αλλά για να μαγειρέψει στην κουζίνα. Εδώ θα βρείτε πολλές επιλογές σε ορεκτικά, μικρά πιάτα και σαλάτες, καθώς και μεγάλη ποικιλία σε σπάνια Ελληνικά και ξένα τυριά και αλλαντικά, για να συνοδέψετε ένα καλό ελληνικό κρασί από τη λίστα του. Νόστιμη και δροσερή η πατατοσαλάτα με μπέικον και λάδι τρούφας, συγκλονιστικό πεϊνιρλί με φουά γκρα και σύγκλινο (οι βάσεις του πεϊνιρλί έρχονται… συστημένες από τον μετρ του είδους Τεχλικίδη στη Δροσιά) και πολύ καλή η μπριζόλα με πέστο από θυμάρι και σουσάμι με baby πατάτες φούρνου. Ο λογαριασμός για ένα κυρίως και δύο ορεκτικά, χωρίς κρασί, ανέρχεται στα 40-50 ανά άτομο, ανάλογα με τα πιάτα που θα επιλέξετε.


Για ποτό…

* Στο Dalliance House, μια σχετικά «φρέσκια» άφιξη στην Κηφισιά, ένα all day bar το οποίο ανοίγει από το πρωί για καφεδάκι και λαχταριστές λιχουδιές, για να καταλήξει το βράδυ να σερβίρει εξαιρετικά κοκτέιλ δια χειρός Γιάννη Σαμαρά. Ο χώρος (το νεοκλασσικό που στέγαζε το μαγαζί Carousos) είναι πανέμορφος, η αυλή του cosy και δροσερή, ενώ τα κοκτέιλ διακρίνονται για τον spicy & sour χαρακτήρα τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Ornamajo με ρούμι, μάνγκο, λάιμ και αγάβη και το T.Q.R με συνδυασμό ρουμιών, ζάχαρη και τζίντζερ.

* Στο Recipe Bar, ακόμα μια πρόσφατη άφιξη στον νυχτερινό (και πρωινό) χάρτη της περιοχής, με όμορφη «σπιτική» ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του και σούπερ ντούπερ cocktails στην μπάρα του από τον Σπύρο Βατικιώτη, τον Παναγιώτη Νάκο και Νίκο Γκαρτζολάκη (δοκιμάστε οπωσδήποτε τα "Dark And Spiced Julep", "Captain Sage" και "The Walking Dead"). Ιδιαίτερη μνεία αξίζει και στις μουσικές επιλογές δια χειρός του ιδιοκτήτη Νίκου Μορφέση (Best Radio).


* Στο Bronco, το κλασικό ροκ στέκι της περιοχής το οποίο μπορεί σε κάθε βραδιά να βάζει τουλάχιστον τρία τραγούδια των Red Hot Chili Peppers, αλλά δεν γίνεται να μην το αγαπήσεις για την κεφάτη ατμόσφαιρά του, τον ωραίο εσωτερικό του χώρο με έντονο το στοιχείο του ξύλου και το τζέρτζελο που γίνεται τα καλοκαίρια στον δρόμο ακριβώς απ’ έξω.

* Στο Ploughman (Κυριαζή 14-16, 210 8014523), οι λάτρεις των παραδοσιακών pub και της ροκ μουσικής θα την… καταβρούν σε αυτό το cosy μαγαζάκι το οποίο πρωτοάνοιξε το 1982 στην Ηριδανού στα Ιλίσια. Μουσικές επιλογές που ξεκινούν από το κλασσικό ροκ των 60s και φτάνουν μέχρι και το σήμερα, επιλεγμένες μπύρες και βαρελίσιες σε μεγάλη ποικιλία για κάθε γούστο και ουρανίσκο και μπόλικα events κατά την διάρκεια της εβδομάδας, για κάθε μουσικό γούστο.

* Στο Bellini στη Λεβίδου, ένα από τα πρώτα μπαρ της περιοχής, το οποίο έχει αποκτήσει φανατικό κοινό που δεν χάνει ευκαιρία να πιάσει τραπεζάκι στο πεζοδρόμιο τους καλοκαιρινούς μήνες για ποτάκι ή καφέ. Μοντέρνος χώρος με χαμηλά τραπεζάκια και μεγάλη μπάρα, η οποία σερβίρει – μεταξύ άλλων – και ιδιαίτερα cocktails, όπως το Dry martini με Tanqueray.


* Στο… Μουστάκι στην Δροσίνη, ένα fun μπαράκι για χαλαρές καταστάσεις με «παιχνιδιάρικη» ατμόσφαιρα και πρωτότυπα cocktails τα οποία μπορείτε να πάρετε και… πακέτο σε πλαστικό ποτηράκι (5€). Εξαιρετικό το Pornstar, όπως επίσης και το Daquiri with Moustache.

Για καφεδάκι και γλυκό

* Στον θρυλικό Βάρσο, ο οποίος από το 1892 μέχρι σήμερα φροντίζει για τις καθημερινές μας… λιγούρες με σπιτικά γλυκά (κρέμα, ρυζόγαλο must), σπιτικά τσουρέκια και ασυναγώνιστα παγωτά, που παρασκευάζονται με το αγνότερα υλικά, χωρίς ίχνος πρόσθετων χρωμάτων. Hit το καϊμάκι του, φτιαγμένο από πρόβειο γάλα, αλλά και τα παγωτά που παρασκευάζονται από φρούτα εποχής.

* Στην κουκλίστικη Μέντα, στο σπίτι του ποιητή Άγγελου Σικελιανού, το οποίο έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο φιλόξενα και πιο όμορφα στέκια της Κηφισιάς, και μας προσκαλεί για καφέ ή ποτό στον καλαίσθητο εσωτερικό του χώρο. Όταν «ανοίγει» ο καιρός στην μεγάλη αυλή ή το μικρότερο αίθριο στο πλάι του σπιτιού η ατμόσφαιρα μυρίζει… καλοκαίρι. Η μουσική κινείται σε τζαζ μονοπάτια και δεν αποκλείεται να πετύχετε και κάποιο live τις καθημερινές (συνήθως Πέμπτη).


* Στο Καφέ Αμαρυλλίς, στον ήσυχο πεζόδρομο απέναντι από την έπαυλη Δροσίνη, ένα εκλεκτό café-bistro με μεγάλη ποικιλία από καφέδες, τσάγια και κάθε λογής αρωματισμένες σοκολάτες. Το μεσημέρι σερβίρει και νόστιμα πιάτα για τους πεινασμένους, όπως ajitas, κεμπάπ γαλοπούλας, burgers, χειροποίητες πίτσες και φρεσκότατες σαλάτες.

* Στο Kayak στην Κασσαβέτη, για εκπληκτικό παγωτό (δοκιμάστε το παγωτό μαστίχα με ροζ πιπέρι), σούπερ μηλόπιτα και λαχταριστό σοκολατένιο μιλφέιγ. Αν θέλετε να φέρετε και το κατοικίδιό σας, μην διστάσετε. Το μαγαζί είναι dog friendly.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v