Wine bars: 6 νέες αφίξεις στην Αθήνα

Έξι ολοκαίνουρια wine spots στην Αθήνα μας σερβίρουν εκλεκτό κρασί και ωραίους μεζέδες, κι εμείς πιάνουμε θέση στις μπάρες τους για να τα απολαύσουμε.
Wine bars: 6 νέες αφίξεις στην Αθήνα
του Γιώργου Κόκουβα

Η οινική σκηνή της Αθήνας ποτέ δεν μας απογοητεύει: Συνεχώς ανανεώνεται και γεμίζει τα βράδια μας με εκλεκτές ποικιλίες από τους ελληνικούς και τους μεσογειακούς αμπελώνες και τα στομάχια μας με νόστιμους μεζέδες για να συνοδεύσουν τις τανίνες. Αυτές τις τελευταίες τις συναντήσαμε άφθονες και σε ιδιαίτερα προσεγμένο «περιτύλιγμα» σε έξι νέα wine spots της πόλης και σας τα συστήνουμε ανεπιφύλακτα. 

Corks & Forks 
Ακτή Θεμιστοκλέους και Πάργας 1, Πειραιάς, τηλ: 2155159792

Ολοκαίνουρια άφιξη πάνω από τη Μαρίνα Ζέας, το Corks&Forks μας συστήνει ένα ενδιαφέρον υβρίδιο wine bar και pub, με πολύ καλή ποικιλία κρασιών αλλά και μερικές επιλογές μπύρας, φυσικά με ωραίες γεύσεις για να τα συνοδεύσουμε. Στον παρεΐστικο χώρο με τον ατμοσφαιρικό φωτισμό, τον μεσογειακό χάρτη του κρασιού στον τοίχο, την μεγάλη ξύλινη τραπεζαρία και τα βαρέλια με τα κεράκια, δοκιμάζουμε μαζί με το ελληνικό, ιταλικό ή γαλλικό κρασί μας (που κυμαίνεται στα 4€ ανά ποτήρι), μπρουσκέτες από 4€, πλατώ αλλαντικών και τυριών από 10€, ωραιότατες πένες ταρτούφο ή ριζότο με καπνιστό μπέικον και πέντε κυρίως πιάτα, απολύτως κρεατοφαγικά. Μην χάσετε στο τέλος και το εξαίσιο banoffee. 

Kiki de Grèce 
Ηπίτου και Βουλής 38, Σύνταγμα, τηλ: 6938878856

Η Κική αυτοσυστήνεται ως μια… ελληνίδα κοκέτα που απολαμβάνει το καλό κρασί και το τσιμπολόγημα. Και φροντίζει να τα απολαμβάνουμε κι εμείς στον μικρό, φιλόξενο χώρο της στον κρυμμένο πεζόδρομο της Ηπίτου στο κέντρο, σε μια σάλα που μοιάζει περισσότερο με το σαλόνι του σπιτιού μας: Καθόμαστε στα καναπεδάκια, σερβιριζόμαστε από την τραπεζαρία-μπουφέ και κάνουμε χάζι στα δρομάκια που οδηγούν στην Πλάκα. Πέρα από τις μπρουσκέτες, τις σαλάτες και τα πιάτα ημέρας που σερβίρει καθημερινά, κάθε εβδομάδα η Kiki μας έχει και μια διαφορετική έκπληξη: Πότε ένα απολαυστικό aperitivo με κρασί στα 4€ και ελεύθερο τσιμπολόγημα από τον μπουφέ, πότε μια βραδιά οινογνωσίας αποκλειστικά με αφρώδεις οίνους και ελληνικούς μεζέδες, πάντα όμως με αγάπη για τους εγχώριους παραγωγούς και παρεΐστικη ατμόσφαιρα ενός μπαρ που δεν είναι ακριβώς μπαρ, αλλά μοιάζει περισσότερο με σπιτικό μπιστρό. 

Οκτάνα 
Πλατεία Βαρνάβα 9, Παγκράτι, τηλ: 2107014630

Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, ήταν η κάβα από την οποία προμηθεύονταν οι Παγκρατιώτες το εκλεκτό κρασί για κάθε περίσταση. Πλέον, η Οκτάνα είναι το μέρος που όχι μόνο τους εφοδιάζει με κρασί, αλλά το σερβίρει κιόλας, καθώς μέρος του χώρου έχει μετατραπεί σε καλαίσθητο wine bar με ατμοσφαιρικό φωτισμό, ξύλινους πάγκους, μεγάλη μπάρα και μπουκάλια στους τοίχους. Η ειδικός της κάβας φρόντισε να γεμίσει την λίστα με εκλεκτά κρασιά του ελληνικού αμπελώνα, ενώ ο σεφ Αλέξανδρος Καρδάσης την πλαισίωσε με προσεγμένους μεζέδες ελληνικών προϊόντων, όπως χούμους με σύγκλινο Μάνης και κανελόνι με τόνο από τις Σποράδες. Περίπου είκοσι από τα κρασιά σερβίρονται σε ποτήρι – σημειώστε πως οι ετικέτες ανανεώνονται σε τακτική βάση, ενώ φυσικά, φεύγοντας μπορούμε να προμηθευτούμε όποιο κρασί μας άρεσε για το σπίτι. Μην αμελήσετε να δώσετε μια ευκαιρία στις ποικιλίες «Οκτάνα» που διατίθενται για δοκιμή και για αγορά σε συσκευασίες διαφόρων ποσοτήτων. Σημειώστε πως σε εβδομαδιαία βάση πραγματοποιούνται events όπως wine mixing με ωραία κοκτέιλ κρασιού, wine tasting, αφιερωματικές βραδιές σε κρασιά… «ζωηρά» ή σε κρασιά που πρωταγωνίστησαν στον κινηματογράφο κ.ο.κ. Τις Δευτέρες ο χώρος είναι κλειστός – έχετε επίσης υπόψη σας ότι είναι αυστηρώς non smoking. 

Wine not?
Καλογρέζας 12, Χαλάνδρι, τηλ: 2167002945

Υπέροχος, καλαίσθητος χώρος που παραπέμπει σε νεοϋορκέζικο μπαρ με ρετρό βιομηχανική αισθητική, ψηλά τραπέζια και μια μεγάλη μπάρα, swing μουσικές και «σμήνη» από φίλους του κρασιού που παρελαύνουν καθημερινά για να δοκιμάσουν κάποια από τις περίπου 100 ετικέτες κρασιού – εκ των οποίων περίπου 20 σερβίρονται και με το ποτήρι. Θα τα δοκιμάσετε συνοδεία νόστιμων tapas (περί τα 9€) ή γκουρμέ ποικιλιών (η ακριβότερη στοιχίζει 18€ και περιλαμβάνει εκλεκτά τυριά και αλλαντικά), ενώ για το κρασί υπολογίστε περί τα 4-6€ ανά ποτήρι. Σημειώστε πως υπάρχει και ξεχωριστή, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα λίστα κοκτέιλ με βάση το κρασί, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 6-8€. 

Wine Booth
Φωκίωνος 12, Σύνταγμα, τηλ: 2109959544

Συνδυάζει την ζεστασιά των μικρών ιταλικών wine bars και την μοντέρνα αισθητική των αντίστοιχων βρετανικών, ενώ διαθέτει ετικέτες επώνυμες αλλά και επιλογές από άγνωστα οινοποιεία – η εμπειρία των ιδιοκτητών από την δράση τους στον χώρο της κάβας αποτελεί εγγύηση για την ποικιλία. Θα ακούσετε χαλαρές τζαζ μουσικές και θα δοκιμάσετε ελληνικά τυριά, γευστικά πιάτα ημέρας και ιδιαίτερες γεύσεις σε «αφιερωματικές» βραδιές γνωριμίας με οινοπαραγωγούς. Περίπου 25 από τις ετικέτες σερβίρονται και σε ποτήρι, ενώ οι τιμές ξεκινούν από τα 4€.

Κλίμα-Κλήμα 
Παναγή Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια, τηλ: 210 6096786

Δύο από τις «μεγάλες δυνάμεις» των ποτηριών και των πιάτων, ο οινολόγος Δημήτρης Χατζηνικολάου και ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα wine bar-restaurant πρότυπο σε έναν όμορφο, ήσυχο και φινετσάτο χώρο στα Μελίσσια. Εκεί, θα δοκιμάσετε περίπου 150 ετικέτες από την ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα, αρκετές από τις οποίες σερβίρονται και “by the glass”, ενώ στα του εκλεκτού μενού, θα βρείτε επιλογές από λαχταριστό πεϊνιρλί μέχρι σαγανάκι, ποικιλίες σπάνιων τυριών, αλλαντικών και αλίπαστων και αρκετούς γκουρμέ μεζέδες από ελληνικές πρώτες ύλες, με τις αντίστοιχες, ελαφρώς τσιμπημένες τιμές. Υπολογίστε περί τα 30€ κατ’ άτομο για κρασί και γεύμα. Σημειώστε πως κατά καιρούς πραγματοποιούνται βραδιές οινογνωσίας, ενώ πάντα για κάθε πιάτο που σερβίρεται προτείνεται και το αντίστοιχο ταιριαστό κρασί.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v