Set menu: 10 top εστιατόρια συνιστούν… οικονομία

Μενού τριών πιάτων και κρασί με 19€, και δημιουργίες διάσημων σεφ σε τιμές… ταβέρνας, υπόσχονται τα set menus των αθηναϊκών εστιατορίων.
Set menu: 10 top εστιατόρια συνιστούν… οικονομία
της Ηρώς Κουνάδη

Οι γνώμες για τα set menu στα εστιατόρια διίστανται: Από τη μία η σημαντική οικονομία που εξασφαλίζουν είναι δελεαστική, από την άλλη το μεσογειακό μας ταμπεραμέντο αντιδρά ενστικτωδώς στη λογική «μου επιβάλλουν τι θα φάω» και στην κατάργηση της πρακτικής «όλα στη μέση του τραπεζιού». Παρ’ όλα αυτά, η οικονομία σε ορισμένες περιπτώσεις κερδίζει, και μας παρασύρει να δοκιμάσουμε αυτό το κάτι διαφορετικό στις εξόδους μας για φαγητό. Γι’ αυτό και πολλά καλά αθηναϊκά εστιατόρια υιοθετούν τελευταία την πρακτική των set menus, δίνοντάς μας την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις γευστικές δημιουργίες τους χωρίς να πληρώσουμε μια μικρή περιουσία στο τέλος.


Βασίλαινας (Αιτωλικού 72 και Βιτωλίων, Πειραιάς, τηλ.: 210 4612457): Το αγαπημένο gourmet εστιατόριο του Πειραιά προτείνει ένα δελεαστικό μενού εννέα πιάτων, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φιλέτο τσιπούρας, σολομό μαριναρισμένο σε σόγια και ψημένο σε κρούστα μπαχαρικών, κριθαρότο με ποικιλία μανιταριών και λάδι τρούφας και χοιρινό λαιμό ψημένο για δώδεκα ώρες και σερβιρισμένο με πουρέ γλυκοπατάτας και μαρμελάδα κυδώνι, στην τιμή των 30€. Δείτε αναλυτικά τα πιάτα εδώ.

Kuzina (Αδριανού 9, Θησείο, τηλ.: 210 3240133): Ο σεφ Άρης Τσανακλίδης, στο εστιατόριό του με την υπέροχη θέα στην Ακρόπολη και το Θησείο (που πέρυσι βραβεύτηκε από το BBC ως ένα από τα δέκα εστιατόρια με την καλύτερη θέα στον κόσμο) προτείνει δύο ιδιαίτερα ενδιαφέροντα μενού τριών πιάτων το καθένα, που δεν ξεπερνούν τα 15€ ή 19€ το άτομο. Στο πρώτο, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε σουτζουκάκια με σουμάκ και πίττες με σος γιαουρτιού και δυόσμου ή σπαγγέτι με ξινοτύρι και ντοματίνια για το κυρίως πιάτο, ενώ στο δεύτερο πρωταγωνιστούν γεύσεις όπως κοτόπουλο με σύκα και σουσάμι και χοιρινό ψημένο στο φούρνο για 12 ώρες με κρέμα μοσχολέμονο, βασιλικό και σαλάτα από ξινόμηλο, αγγούρι, ρέβα και φρέσκο κόλιανδρο. Αναλυτικά τα μενού εδώ

Kohenoor (Τριπτολέμου 41, Γκάζι, τηλ.: 210 3455762): Το αγαπημένο μας ινδικό εστιατόριο στο Γκάζι προτείνει ένα μενού δύο ατόμων, το οποίο περιλαμβάνει κοτόπουλο με κάρυ, κοτόπουλο tandoori, λευκό ρύζι Basmati και λευκό ψωμί στην τιμή των 17,80€ (τα δύο άτομα). Περισσότερες λεπτομέρειες για το μενού θα βρείτε εδώ.

Ελαίας Γη (Δεξαμενής & Ολυμπιονικών 4, Πολιτεία, τηλ.: 210 6200005): Ένα από τα πιο ιδιαίτερα εστιατόρια των Βορείων Προαστίων, το Ελαίας Γη στην Πολιτεία προτείνει δύο διαφορετικά μενού degustation, στην τιμή των 33€ και 45€ αντίστοιχα –τα μεσημέρια της Κυριακής, οι τιμές αυτές πέφτουν στα 28€ και 35€ το άτομο αντίστοιχα. Στις γευστικές επιλογές των μενού περιλαμβάνονται πιάτα όπως κατίκι Δομοκού με σως κόκκινης πιπεριάς, μοσχαρίσια μάγουλα στον ξυλόφουρνο με ταλιατέλες ή παπαρδέλες, γουρουνόπουλο με σέσκουλα και σάλτσα από σινάπι με κάπαρη, και μπιφτεκάκια μοσχαρίσια με φυστίκι Αιγίνης και κασέρι Λέσβου. Δείτε αναλυτικά τα μενού εδώ

Μilos (Βασιλίσσης Σοφίας 46, τηλ.: 210 7244400): Το παγκοσμίως φημισμένο εστιατόριο του Hilton, που ειδικεύεται στο ψάρι (αλλά σερβίρει και εξαιρετικά πιάτα με κρέας) προσφέρει ένα χορταστικότατο lunch menu τριών πιάτων (ορεκτικό, κυρίως και επιδόρπιο) που περιλαμβάνει επιλογές όπως καρπάτσιο λαβράκι με φρέσκο θυμάρι και λεμόνι, ψητό σολομό με μάραθο, ελαιόλαδο και λεμόνι και κριθαρώτο με ντομάτα, βασιλικό και παλαιωμένο ανθότυρο. Η τιμή του μενού είναι στα 27,50€ –σημειώστε μόνο ότι, ως lunch menu, σερβίρεται μόνο το μεσημέρι. 


Ορίζοντες (Λόφος Λυκαβηττού, τηλ.: 210 7227065, 210 7210701): Πιθανότατα το εστιατόριο με την καλύτερη θέα στην Αθήνα, από την κορυφή του Λυκαβηττού, επιμένει στα λαχταριστά όσο και οικονομικά μενού που συζητήθηκαν πέρυσι πολύ. Φέτος, το set menu ανέρχεται στα 23€ το άτομο, και περιλαμβάνει γεύσεις όπως μύδια αχνιστά με κρασί chardonnay, κριθαρότο με γαρίδες σβησμένο με κονιάκ Μεταξά, φιλετάκια τσιπούρας με μουσελίν φασολιών και λαχανικά με βινεγκρέτ δυόσμου ή φιλέτο κοτόπουλο με κους κους και αποξηραμένα βερικόκα. Στο μενού περιλαμβάνονται επίσης επιδόρπιο και ένα ποτήρι κρασί. Δείτε το μενού αναλυτικά εδώ.

Ρακί Μεζέ (Ελ. Βενιζέλου 334, Καλλιθέα, τηλ.: 210 9429027): Το παρεΐστικο στέκι του Ομίλου Καστελόριζο επιμένει οικονομικά, και προτείνει ένα μενού στα 15€ το άτομο, το οποίο περιλαμβάνει παντζαροσαλάτα με μαριναρισμένο παντζάρι και γιαούρτι, γαριδάκι με τη σέσουλα, πικάντικα θαλασσινά με φρέσκια ντομάτα, ντολμαδάκια θαλασσινών, ριζότο με καβούρι, χαλβά για επιδόρπιο και ρακί ή κρασί για να τα συνοδεύσετε όλα αυτά. Αναλυτικά το μενού εδώ.

Καστελόριζο (Λεωφ. Ποσειδώνος, Λιμανάκια Βάρκιζας, τηλ.: 210 9655022 και Πλατάνων 2, Πλατεία Νέας Κηφισιάς, τηλ.: 210 8075408): Τόσο στη Βάρκιζα όσο και στην Κηφισιά, η θάλασσα έχει την τιμητική της. Στα δύο ελαφρώς διαφορετικά μενού περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, πιάτα όπως σαλάτα με μαριναρισμένο γαριδάκι και καλαμάρι, λαχανικά εποχής και φινόκιο, μελιτζάνα καπνιστή πολίτικη, ντολμάδες θαλασσινών, μύδια αχνιστά σε αρωματικό ζωμό, σπαγγέτι με καβούρι, και γαριδάκι ελαφρά παναρισμένο με αλεύρι καλαμποκιού. Τα μενού (που μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ) περιλαμβάνουν επίσης κρασί ή ρακή.


Καλλίστη Γεύσις (Ασκληπιού 137, Εξάρχεια, τηλ.: 210 6453179): Ένα από τα αγαπημένα μας εστιατόρια στο κέντρο της πόλης, προσφέρει κάθε Τρίτη και Τετάρτη ένα λαχταριστό μενού που περιλαμβάνει πρώτο πιάτο, κυρίως και επιδόρπιο, στην τιμή των 14€ το άτομο. Το μενού αλλάζει κάθε εβδομάδα, αλλά για να πάρετε μια ιδέα οι γεύσεις του εστιατορίου περιλαμβάνουν πιάτα όπως χοιρινό σελινάτο στη γάστρα με νιόκι πατάτας, χειροποίητες χυλοπίτες με απάκι, δεντρολίβανο και γραβιέρα Κρήτης. 


Safka (Μεγάλου Αλεξάνδρου 80-82, τηλ.: 210 5243340): Το πάντα δραστήριο σκανδιναβικό εστιατόριο του Μεταξουργείου διοργανώνει βραδιές οινογνωσίας, σε συνεργασία με ελληνικά οινοποιεία, και συνδυάζει το καλό κρασί με τις γευστικές δημιουργίες και τις value for money τιμές. Για παράδειγμα, το μενού αυτής της Τετάρτης (29 Ιανουαρίου) περιλαμβάνει μoυς κατσικίσιου τυριού σε τραγανό φύλλο κρούστας και σως παντζάρι, σιγομαγειρεμένη γλώσσα μόσχου με ρέβα τουρσί και λάδι αγριοκίμινου, αρνίσιο χεράκι κονφί με πουρέ πατάτας με άγρια μανιτάρια και σως από μύρτιλλα και αφράτη κρέμα αμυγδάλου σε κεικ εσπεριδοειδών με καραμελωμένο λωτό και ιπποφαές. Όλα αυτά τα συνοδεύουμε με επιλεγμένα κρασιά από το Κτήμα Δουλουφάκη, και το κόστος του μενού ανέρχεται στα 33€ το άτομο, κρασιών περιλαμβανομένων. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v