Γνωρίζουμε την Αθήνα της Κατοχής με τους Atenistas

Αυτό το Σάββατο, οι Atenistas μας ξεναγούν στην «Αθήνα της Κατοχής», με αφορμή την επέτειο των 69 χρόνων από την απελευθέρωσή της.
Γνωρίζουμε την Αθήνα της Κατοχής με τους Atenistas
Ήταν στις 12 Οκτωβρίου του 1944 που τα κατοχικά στρατεύματα αποχώρησαν και η Αθήνα απελευθερώθηκε. Αυτό το Σάββατο, στην επέτειο των 69 χρόνων από τότε, η ομάδα Πόλις των atenistas μας προσκαλεί σε έναν περίπατο για να γνωρίσουμε την Αθήνα της περιόδου της Κατοχής.

Κατά την διάρκεια του σαββατιάτικου περίπατου, θα μάθουμε τι συνέβαινε στην πόλη μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων της. Πώς ήταν η οδυνηρή καθημερινότητά τους; Πώς αντιμετώπιζαν το λιμό και τις κακουχίες; Πώς χρωμάτιζαν τα βάσανά τους;

Η έδρα των Γερμανικών Αρχών ασφαλείας, η μεγάλη διαδήλωση της Κατοχής, ο λιμός, τα καζίνο της εποχής, η μαύρη αγορά, τα κρατητήρια των αντιστασιακών είναι μερικά από όσα θα μας παρουσιάσει και εξιστορήσει ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης, διδάκτορας ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφέας του βιβλίου Η Εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2012), αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της εποχής που δεν έχουν αναφερθεί πρωτύτερα.

Επιπλέον, ο Χώρος Ιστορικής Μνήμης (Κοραή 4) θα είναι ανοιχτός για να γνωρίσετε τα σημεία που βασανίστηκαν οι κρατούμενοι της Κατοχής, καθώς εκεί βρίσκονται ακόμα τα μικροαντικείμενα, ακιδογράμματα και επιγραφές τους στις μεταλλικές πόρτες, στους τοίχους και τα παράθυρα.

Μετά το τέλος του περιπάτου θα προβάλλεται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) η ταινία ντοκουμέντο του Άγγελου Παπαναστασίου, που ευγενικά παραχωρήθηκε από την κόρη του Λουκία Παπαναστασίου για χάρη του περιπάτου. Ο Άγγελος Παπαναστασίου, με κίνδυνο της ζωής του, αποτύπωσε κάποιες εικόνες της περιόδου εκείνης στην κινηματογραφική του μηχανή, την οποία έκρυβε σε μια καραβάνα συσσιτίου για να μην κινήσει υποψίες και κατέγραφε κρυφά εικόνες, τόσο από την καθημερινότητα, αλλά και – κυρίως – σκληρές εικόνες από τα δεινά που επέφερε η Κατοχή. Ένα εγχείρημα, ιδιαιτέρως δύσκολο και επικίνδυνο, δεδομένου ότι η κινηματογράφηση άνευ άδειας από τον εχθρό, τιμωρούνταν διά της θανατικής ποινής.

Το ραντεβού της «χρονομηχανής» έχει οριστεί στις 11.30 το πρωί του Σαββάτου 12/10/2013 στην Πλατεία Κολωνακίου. Μάθετε περισσότερες πληροφορίες εδώ


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v