5 ωραία μέρη για ρακή και ρακόμελο στην Αθήνα

Εγκαινιάζουμε τα φθινοπωρινά βράδια της χρονιάς δοκιμάζοντας ζεστό ρακόμελο και οικονομικά μεζεδάκια σε πέντε εναλλακτικές αθηναϊκές διευθύνσεις.
5 ωραία μέρη για ρακή και ρακόμελο στην Αθήνα
των Γιώργου Κόκουβα, Ηρώς Κουνάδη

Τα φούτερ κατέβηκαν από το πατάρι. Οι ομπρέλες βγήκαν από τις ντουλάπες. Ο φρέντο έχει αντικατασταθεί από αχνιστό γαλλικό καφέ. Με άλλα λόγια, το φθινόπωρο μπήκε για τα καλά, και πέρα από όλα τα παραπάνω, μας άνοιξε η όρεξη και για κάτι άλλο που το απαιτεί η εποχή: μεθυστικό ρακόμελο που ζεσταίνει και… ευφραίνει τον ουρανίσκο μας, προδιαθέτοντάς μας για παρεΐστικα σαββατόβραδα σε ωραία αθηναϊκά στέκια. Τα οποία, (καθόλου) παρεμπιπτόντως, σερβίρουν και νοστιμότατα μεζεδάκια για να συνοδεύσουμε τα «εις υγείαν». 

Μπιέλα
Κορυτσάς 14 & Πέλλης 22, Βοτανικός

Σε μια γειτονιά που γίνεται όλο και πιο φιλική στους εναλλακτικούς ξενύχτηδες, η Μπιέλα κρατά σταθερά μια θέση στις αγαπημένες μας γωνιές. Οι μεγάλες τζαμαρίες της προσφέρουν θέα στην γύρω πιάτσα, ο μικρός της χώρος είναι ιδανικός για παρεΐστικη κουβεντούλα σε φιλική ατμόσφαιρα, το παταράκι της προσφέρεται για πιο ιδιωτικές ρακο-κατανύξεις και η ανοιχτή της κουζίνα ξεφουρνίζει μικρά, νόστιμα και οικονομικότατα μεζεδάκια. Εμείς δοκιμάσαμε γευστικότατο χαλούμι, δροσιστική πληγουροσαλάτα και μερακλίδικα κεφτεδάκια, ενώ εξαιρετικό ήταν το ρακόμελο και το οινόμελό της. Δεν αποκλείεται να «πέσετε» πάνω σε κάποιο αυτοσχέδιο έντεχνο ή λαϊκό live… unplugged. Υπολογίστε περί τα 10€ κατ΄άτομο. 

Κρίκος
Γενναίου Κολοκοτρώνη 49, Κουκάκι, τηλ: 210 9210060

Μισοκρυμμένος ανάμεσα στα νεοκλασικά του ήσυχου δρόμου που ενώνει το Κουκάκι με τα Πετράλωνα, ο Κρίκος είναι, εδώ και μήνες, ένα από τα αγαπημένα μας στέκια για ρακές και τσίπουρα συνοδεία λαχταριστών μεζέδων, για αρωματικά ρακόμελα και μαραθώνιους επιτραπέζιων. Ο όμορφος χώρος είναι χωρισμένος στα δύο: από τη μία μεγάλη φωτεινή σάλα με την μπάρα και τα μεγάλα ξύλινα τραπέζια που φορτώνονται με αποστάγματα και μεζεδάκια, κι από την άλλη ένα μικρότερο σαλονάκι με ρετρό καναπέδες και βιβλιοθήκη με επιτραπέζια. Όσο για το μενού; Αυτό αλλάζει αναλόγως την διάθεση και την ημέρα και περιλαμβάνει ωραιότατες πατάτες φούρνου, μυρωδάτο απάκι και σπιτικά κεφτεδάκια. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 10€ το άτομο, για 2-3 ρακόμελα και αρκετά μεζεδάκια. 

Τα Κανάρια
Κεραμεικού 88, Μεταξουργείο, τηλ: 210 3425166

Ίσως το πρώτο από τα στέκια του Μεταξουργείου που έγιναν θρύλος και έκαναν «τάση» (αν μπορούμε να μιλάμε για «τάσεις» στο Μεταξουργείο) τη ρακή-μετά-μεζέδων, το «καφενείον Τα Κανάρια» έχει για δυνατό χαρτί τα τραπεζάκια που απλώνει στα φαρδιά πεζοδρόμια που το αγκαλιάζουν από δύο πλευρές, και τα οποία ενδείκνυνται για χαλαρή κουβεντούλα. Ο εσωτερικός του χώρος, τώρα που χειμωνιάζει, είναι εξίσου παρεΐστικος, μικρός και χαριτωμένος. Μαζί με τους μεζέδες, τα ούζα και τα ωραία σπιτικά γλυκά, δεν είναι διόλου απίθανο να πετύχετε live μουσική – από ρεμπέτικο μέχρι… ethnic jazz, και ό,τι άλλο προκύψει ανάλογα με την ημέρα και την διάθεση της στιγμής. 

Τρεις κι ο Κούκος
Γρηγορίου Γυφτοπούλου 3, Χαλάνδρι, τηλ: 6938241750

Αυτοσυστήνεται ως «μεζεδοκαφενές» και σερβίρει εξαιρετικές ρακές, καλοφτιαγμένα ρακόμελα με βάση την αυθεντική κρητική συνταγή, αλλά και τσικουδιές και τσίπουρα και άλλα μεθυστικά (κυριολεκτικά και μεταφορικά) αποστάγματα. Ρεμπέτικες και άλλες μουσικές βραδιές οργανώνονται αυθόρμητα σχεδόν κάθε βράδυ, ενώ μεζεδάκια όπως ντοματοκεφτέδες και μπουκίτσες κοτόπουλου σε κρούστα δημητριακών συνοδεύουν τέλεια τις… ρακοποσίες μας. Το καραφάκι του ρακόμελου δεν κοστίζει περισσότερα από 5€, ενώ τα τσίπουρα και οι ρακές κυμαίνονται στα 3,50€. 

Μπαχάρι
Λ. Μαραθώνος 79, Δροσιά

Για τους κατοίκους των βορείων προαστίων, έχουμε τέλος μία εναλλακτική πρόταση στα πέριξ της Δροσιάς. Στο Μπαχάρι που αυτοσυστήνεται ως μεζεδομπαράκι, θα δοκιμάσετε εκλεκτό τσίπουρο ή ρακόμελο, συνοδεία σπιτικών μεζέδων σε άκρως οικονομικές τιμές (όλοι στοιχίζουν από 3 ως 6€). Εμείς δοκιμάσαμε ωραιότατη μελιτζανοσαλάτα, φιλετάκια κοτόπουλου με μέλι και σουσάμι και λαχταριστό χωριάτικο λουκάνικο με καραμελωμένα κρεμμύδια. Στην σελίδα του «Μπαχάρι» στο Facebook θα ενημερωθείτε και για τα τακτικά live και τις θεματικές βραδιές που οργανώνει – υπολογίστε περί τα 10-12€ κατ’ άτομο για ρακόμελο και τσιμπολόγημα.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v