Ένα Σάββατο γεμάτο ιστορία στο κέντρο και τον Πειραιά

Ελεύθερη είσοδος και εκδηλώσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, Κωνσταντίνος Βήτα στη Στέγη και ουζάκι με ιστορία στον Πειραιά.
Ένα Σάββατο γεμάτο ιστορία στο κέντρο και τον Πειραιά
Τι κοινό έχουν ένα ιστορικό ουζερί του Πειραιά που ξανάνοιξε μόλις τις πόρτες του, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της Αθήνας, και ο Κωνσταντίνος Βήτα; Είναι όλα μέρος της βόλτας που σχεδιάζουμε για αυτό το Σάββατο. Όσοι πιστοί… ακολουθείτε.

Πρωί (ή και μεσημέρι) με… αρχαία Ιστορία

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι και πάλι εδώ, και φέρνουν μαζί τους, εκτός από ελεύθερη είσοδο όλο το Σαββατοκύριακο σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, εκ των οποίων λέμε να τιμήσουμε τις εξής:

- Προβολές στη Στοά Αττάλου, στην Αρχαία Αγορά: Δύο ενδιαφέρουσες ταινίες-ντοκιμαντέρ, με τίτλους «Η Αθηναϊκή Αγορά στο πέρασμα του Χρόνου: μεταμορφώσεις του αστικού τοπίου» και «Triumph over time» θα προβάλλονται συνεχόμενα από τις 9.00 το πρωί έως τις 13.00 το μεσημέρι.
- Ξεναγήσεις στο Μουσείο της Ακρόπολης: «Αριστουργήματα στο Μουσείο Ακρόπολης», στις 12.30 και στις 17:30 μ.μ. και «Αρχαϊκά Χρώματα» στις 14.00 στα ελληνικά.
- Ξεναγήσεις στο Μουσείο Κανελλοπούλου, στην Πλάκα: Θεματική ξενάγηση με τίτλο «Το πέρασμα του Χρόνου μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου Κανελλοπούλου». Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στα 210-3212313, 210-3251509.
- Ξεναγήσεις στο Επιγραφικό Μουσείο: Υπό τον τίτλο «η δήλωση του χρόνου στις αττικές επιγραφές», η ξενάγηση μας συστήνει επιλεγμένα αττικά ψηφίσματα, αναθηματικά μνημεία και ημερολόγια θυσιών που παρέχουν στοιχεία χρονολόγησης.

Βραδάκι στη Στέγη

Στο πρώτο της μεγάλο ραντεβού για την φετινή σαιζόν, η Στέγη προσκαλεί τον Κωνσταντίνο Βήτα και το Artefacts Ensemble, σε μια ιδιότυπη «Συγκατοίκηση»: Δεν πρόκειται απλώς για κάποια κομμάτια του Κ. Βήτα διασκευασμένα για φυσικά όργανα, αλλά για μια μεγάλη ρετροσπεκτίβα στη μουσική του, με απόλυτη ενορχηστρωτική ελευθερία, έξω από κάθε υποψία συμβατικότητας. Είκοσι συνολικά μουσικοί και ένας MC συναντώνται επί σκηνής, για ένα οπτικοακουστικό θέαμα. Η παράσταση ξεκινά στις 20.30 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, και τα εισιτήρια ξεκινούν από 15€ (5€ για τους ανέργους).

Και (πιο) βράδυ «Στου Μπελαμί το ουζερί» 

Το πειραιώτικο στέκι στο οποίο αναφερόταν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης φρεσκαρίστηκε και ξαναέπιασε την θέση του στις επάλξεις της Πειραϊκής, φιλοδοξώντας –και πιθανότατα πετυχαίνοντας– να γίνει το φθινοπωρινό talk of the town. Το εκπληκτικό νεοκλασικό που έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο «ανασύρει από τα σκοτάδια της λήθης», όπως λένε χαμογελώντας οι ιδιοκτήτες του, «φερ-φορζέ και βιενέζικες καρέκλες, φέρνει στο φως τις παλιές τοιχογραφίες του, γυαλίζει τα μπρούτζα, τα πόμολα και τις αυθεντικές απλίκες του, αναζητά την ιστορική του εικόνα αψεγάδιαστη και αναπαλαιωμένη καρέ-καρέ».

Ο σεφ Χρήστος Τζιέρας μας ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, μέσα από ένα παραδοσιακό μενού που περιλαμβάνει κρητικό ριφάκι, μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού από τους συνεταιρισμούς του Πηλίου, σπιτικά αλλαντικά της Θράκης, φάβα του Φενεού και φακή της Λευκάδας, τονάκι της Αλοννήσου και αλίπαστα της Χαλκιδικής, χέλι της Ηπείρου και τυριά της Ρούμελης. Και το καλύτερο; Ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 12-15€ κατ’ άτομο.



Όλα αυτά τα συνοδεύουμε με ελληνικά αποστάγματα, όπως ούζο Πιτσιλαδή ή τσίπουρο Μπαμπατζίμ, ή –αν είστε από εκείνους που δεν απαρνούνται τα κοκτέιλ τους– εμπιστευόμαστε τον mixologist Σπύρο Κερκύρα, που αναμιγνύει ελληνικά αποστάγματα με βότανα, φρούτα και λικεράκια σε μια ολόφρεσκη άποψη για την… ελληνικότητα του bartending.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v