Αυγουστιάτικη Πανσέληνος: Ιδέες για… φεγγαράδα

Μουσικές στον λόφο του Φιλοπάππου, beach party στον Άλιμο, street party στο Μοναστηράκι. Και όλα αυτά δωρεάν. Εσείς, πού θα δείτε το αυγουστιάτικο φεγγάρι;
Αυγουστιάτικη Πανσέληνος: Ιδέες για… φεγγαράδα
της Ηρώς Κουνάδη

Χρειαζόμαστε δικαιολογίες για λίγο… έξτρα ρομάντζο στην καρδιά του καλοκαιριού; Πιθανότατα όχι. Από την άλλη, βέβαια, το χιλιοτραγουδισμένο αυγουστιάτικο φεγγάρι δίνει ακόμα και στους κυνικότερους εξ ημών μια ωραία αφορμή για βόλτα. Πόσο μάλλον όταν τα ωραιότερα σημεία της πόλης βάζουν τα καλά τους και μας προσκαλούν για μουσικές βραδιές με ελεύθερη είσοδο. Τότε μπορούμε ακόμα και να προσπεράσουμε το γεγονός ότι η Ακρόπολη δεν θα είναι φέτος ανοιχτή για την πατροπαράδοτη φεγγαρόλουστη βόλτα. Πού θα δούμε, λοιπόν, φέτος το αυγουστιάτικο φεγγάρι;

Στον Λόφο του Φιλοπάππου

Από τις 21.30 και μετά, στο άνδηρο του Πικιώνη (το μαρμάρινο πλάτωμα που συναντάτε ανεβαίνοντας προς το μνημείο του Φιλοπάππου, στην κορυφή του λόφου) η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων μας ταξιδεύει με τις μελωδίες της, σε μια βραδιά με τον εύγλωττο τίτλο "Στου Φιλοπάππου είναι η αγάπη μου κρυμμένη κάπου". Η είσοδος, φυσικά, είναι ελεύθερη.

Στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου

Σε έναν από τους ομορφότερους κήπους της Αθήνας, η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου
παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνει αγαπημένα τραγούδια της, καθώς και γνωστά τραγούδια του ευρύτερου ελληνικού ρεπερτορίου, με ερμηνεύτρια την Αργυρώ Καπαρού. Την ερμηνεύτρια συνοδεύουν ο Γιάννης Τσόλκας στο πιάνο, ο Παναγιώτης Τσεβάς στο ακορντεόν και ο Βασίλης Χατζηλουκάς στην κιθάρα. Η εκδήλωση, με τίτλο «μάτια μου η Ελλάδα» ξεκινά στις 21.00 και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στο Μουσείο της Ακρόπολης

Πιστό στην παράδοση που το θέλει κάθε χρόνο να… αντηχεί ατμοσφαιρικές μουσικές στον υπέροχο πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου υπό το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου, το Μουσείο της Ακρόπολης, χωρίς την συμφωνική της ΕΡΤ αυτή την φορά, γιορτάζει με ελληνικές και ξένες γνωστές μελωδίες από το ιστορικό μουσικό σχήμα της Στρατιωτικής Μουσικής Αθηνών (ΑΣΔΥΣ), στο ατμοσφαιρικό του προαύλιο στις 21.30.



Την Τετάρτη 21 Αυγούστου, το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8.00 το πρωί έως τα μεσάνυχτα (η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 9.00 το βράδυ), δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν τους εκθεσιακούς χώρους και να απολαύσουν τη θέα του Ιερού Βράχου υπό το σεληνόφως του νυχτερινού αττικού ουρανού.

Στον πεζόδρομο της Πανδρόσου

Οι ιδιοκτήτες των 110 (!)μαγαζιών της Πανδρόσου στο Μοναστηράκι διοργανώνουν, για την αυγουστιάτικη πανσέληνο, μια πολύ ξεχωριστή γιορτή: Πλημμυρίζουν τον δρόμο πολύχρωμα μπαλόνια, κρατούν τις πόρτες των μαγαζιών ανοιχτές μέχρι τις 23.00, βάζουν μουσικές και χαρίζουν δωράκια, με 300 κλήρους, που χαρίζουν ο καθένας από κάτι (χειροποίητα ασημένια κοσμήματα, διακοσμητικά αντικείμενα υψηλής αισθητικής, δερμάτινα είδη, ξεναγήσεις στην Ακρόπολη) και οι οποίοι πωλούνται σε συμβολική τιμή, για να διατεθούν όλα τα έσοδα στον σύλλογο Γονέων για παιδιά με νεοπλασματική ασθένεια Φλόγα.

Στο Bolivar beach bar

Οι Koza Mostra υπόσχονται να μας παρασύρουν σε… χορό μέχρι πρωίας, σε ένα αυγουστιάτικο full moon party που θα τα έχει όλα: Από ska και balkan ρυθμούς, μέχρι rock, punk, indie, ακόμη και ρεμπέτικα του μεσοπολέμου. O Ηλίας Κόζας και η παρέα του "οργώνουν" την Ελλάδα και φέρνουν στο Bolivar Beach Bar τραγούδια από το ντεμπούτο άλμπουμ τους με τίτλο "Keep up Rhythm", και άλλα πολλά, κάτω από την Αυγουστιάτικη πανσέληνο. Η είσοδος, όπως και το πάρκινγκ, είναι δωρεάν. Η μπύρα κοστίζει 5€, το απλό ποτό 6,5€ και τα κοκτέιλ 8€.

Στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας

Η Μελίνα Κανά και ο Βασίλης Λέκκας ερμηνεύουν μεγάλες επιτυχίες των Γιώργου Ανδρέου και Γιώργου Καζαντζή, με την συνοδεία του πιάνου, υπό το φως του φεγγαριού, στον ατμοσφαιρικό αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Μία λυρική βραδιά όπου η δύση συναντάει την ανατολή. Μεταξύ άλλων θ’ ακουστούν τα τραγούδια : «Μικρή πατρίδα», «Ήταν αέρας», «Άγιος ο έρωτας», «Σαν καταιγίδα», «Εγώ με την αγάπη μάλωσα», «Σεντόνια δίχτυα», «Τις θάλασσες σταμάτα», «Χειμωνανθός», «Γράμμα στον κο Νίκο Γκάτσο», «Φωτιά κι’ αρμύρα», «Να μ’ αγαπάς». Η συναυλία ξεκινά στις 20.30, και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα

Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, πολλοί αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία θα μείνουν ανοιχτοί μέχρι τα Μεσάνυχτα (και αρκετοί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες) της Τετάρτης 21 Αυγούστου, για να μας δώσουν την ευκαιρία να τους απολαύσουμε υπό το μαγικό φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου. Η είσοδος θα είναι δωρεάν, ενώ σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους θα φιλοξενηθούν μουσικές ή άλλες εκδηλώσεις. Κάντε κλικ στη δεξιά στήλη, Σχετικά Αρχεία, για να κατεβάσετε τον αναλυτικό πίνακα με τους αρχαιολογικούς χώρους που θα είναι ανοιχτοί, και τις εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσουν.

Σημειώστε, πάντως, ότι οι… κλασικές επιλογές της Ακρόπολης και του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο δεν θα ανοίξουν φέτος για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, λόγω των έργων που πραγματοποιούνται και ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επισκεπτών. Δεν τα λέμε εμείς, το Υπουργείο Πολιτισμού τα λέει.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v