Φτηνά ποτά και μεζεδάκια σε έξι υπέροχες αυλές

Πιάνουμε τραπεζάκι κάτω από τα αστέρια, και παραγγέλνουμε ποτά και/ ή μεζέδες σε έξι όμορφες αθηναϊκές αυλές, με καλές τιμές.
Φτηνά ποτά και μεζεδάκια σε έξι υπέροχες αυλές
των Γιώργου Κόκουβα, Ηρώς Κουνάδη

Ναι, θα το παραδεχτούμε: Τα κριτήριά μας για το τι ανάγει ένα μπαρ/ τσιπουράδικο/ μοντέρνο καφενείο σε αγαπημένο μας στέκι αλλάζουν ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Τον χειμώνα, ας πούμε, μας νοιάζει (πολύ) η μουσική που παίζει. Το καλοκαίρι μας φτάνει και μας περισσεύει μια όμορφη αυλή. Μπορεί να σερβίρει ουζάκια ή ποτά στη σκιά των δέντρων της, να έχει ή όχι μεζεδάκια, να παίζει κάτι που ίσα-που-ακούγεται, ή και καθόλου μουσική.

Η υπέροχα καλοκαιρινή αίσθηση της βραδινής κουβεντούλας κάτω από τα αστέρια (έχετε παρατηρήσει ότι το καλοκαίρι οι παρέες γύρω σας γελούν περισσότερο;) δεν συγκρίνεται με τίποτα από τα παραπάνω. Αν μπορούμε να το έχουμε αυτό και σε οικονομική συσκευασία, τότε ναι, μπορούμε να μιλάμε για τα στέκια στα οποία θα ξεκαλοκαιριάσουμε όσοι μείνουμε αυτόν τον Αύγουστο στην Αθήνα. Σαν αυτά που ακολουθούν.

Cabezon
Κεραμεικού 110, Μεταξουργείο, τηλ.: 215 5506414

Μία από τις ωραιότερες αυλές της πόλης, στρώνεται με χαλίκι, απλώνει τα μεγάλα ξύλινα τραπέζια της στη σκιά των ψηλών δέντρων, και σερβίρει τσίπουρα, καθαρά ποτά, και ωραίους σπιτικούς μεζέδες. Δείχνει, δε, ιδιαίτερη αδυναμία στα ελληνικά προϊόντα, όπως οι μπύρες από την Χίο, το παριανό κρασί, η Lux Cola που συνοδεύει τα ρούμια μας και τα ουζάκια που ρέουν άφθονα. Οι μουσικές είναι συχνά live, από κάποιο τραπεζάκι παραδίπλα που ξεκινά την αυθόρμητη παράστασή του με ένα-δυο όργανα, συμπαρασύροντας τελικά όλο το μαγαζί. Όσο για τιμές; Στα 5€ το ποτό, στα 3€ το ποτήρι μπύρας.

π
Ευπατριδών 7, Γκάζι, τηλ.: 6974578415

Συστήνεται ως alternative bar, απλώνεται σε δύο ορόφους (στον επάνω φιλοξενούνται εικαστικές εκθέσεις και άλλα καλλιτεχνίζοντα δρώμενα) και κρύβει μια κουκλίστικη εσωτερική αυλή πίσω από τις πόρτες του, όπως όλα σχεδόν τα νεοκλασικά της παλιάς Αθήνας. Παίζει ωραίες alternative μουσικές –μια όαση στον mainstream χαρακτήρα της υπόλοιπης περιοχής– οι οποίες στην αυλή ακούγονται στη σωστή εκείνη ένταση που ενθαρρύνει τις συζητήσεις. Θα το βρείτε ανοιχτό από τις 21.00 μέχρι αργά, να σερβίρει ωραία καθαρά ποτά η τιμή των οποίων δεν ξεπερνά τα 5€. 

Φτου Ξελευτερία
Θεμιστοκλέους 6, Χαλάνδρι

Αέρας παλιάς γειτονιάς, παρεΐστικο κλίμα και μια ήσυχη αυλή που σε κάνει να ξεχνάς ότι μερικά μέτρα πιο πέρα ξεκινά η φασαριόζικη πιάτσα του Χαλανδρίου. Το Φτου Ξελευτερία άνοιξε πρόσφατα για να χαρίσει λίγη οικονομική δροσιά στα βόρεια, με τιμές που ξεκινούν από τα 3€ για την μπύρα, 2,80€ για το ρακί και από 1€ αν το επισκεφθείτε νωρίς για καφέ. Αν πεινάσατε ή θέλετε να συνοδεύσετε το αλκοόλ με μεζεδάκια, τα πιατάκια με τις ελληνικές γεύσεις του Φτου Ξελευτερία ξεκινούν από το 1,50€. Θα το βρείτε ανοιχτό από Τρίτη ως Κυριακή. 

Κεραμείο
Πλαταιών 27, Κεραμεικός, τηλ: 210 3464223

Σε μια γειτονιά που κάποτε ήταν γεμάτη βιοτεχνίες, αυτό το κτίριο τέλεσε χρέη κεραμοποιείου. Εκεί οφείλει το όνομά του ένα από τα πιο ωραία στέκια του Μεταξουργείου, που διαθέτει μια μικρή, στενόμακρη αυλή με φανατικούς θαμώνες που παίρνουν θέση στα χτιστά καναπεδάκια του ή στα τραπεζάκια φτιαγμένα από κορμούς δέντρων κάτω από τις φυλλωσιές και τα περίεργα industrial φωτιστικά. Η μέρα ξεκινάει με καφέ (1,50-2,50€), συνεχίζει με ρακόμελο ή κρασί (από 3€) και καταλήγει με ποτά ή κοκτέιλ (6 και 7€ αντίστοιχα), συνδυασμένα με τζαζ και ροκ μουσικές.

Youkali
Πλατεία Μεσολογγίου 3, Παγκράτι, τηλ: 215 5505481

Είναι ένα από τα αγαπημένα μας συνεργατικά στέκια, κι αυτό γιατί είναι από τις λίγες κολλεκτίβες που φρόντισαν να έχουν αυλή. Συγκεκριμένα, τα παιδιά του Youkali απλώνουν τα τραπεζάκια τους στο πλακόστρωτο της πλατείας Μεσολογγίου, που κρύβεται ένα τετράγωνο μακριά από την πολύβουη λεωφόρο Υμηττού. Το στέκι προσφέρει εξαιρετικά οικονομικά ποτά, καφέ και μεζεδάκια από προϊόντα μικρών παραγωγών. Τα πάντα εδώ είναι φτιαγμένα από τους ίδιους τους επτά φίλους που έστησαν το μικρό αλλά καλαίσθητο στέκι, από ανακυκλωμένα υλικά. Με αλκοόλ και αρκετούς μεζέδες δεν θα πληρώσετε παραπάνω από 10€ κατ’ άτομο. 

Γκαζοχώρι
Δεκελέων 2, Γκάζι, τηλ: 210 3424044

Είναι η πιο συμπαθής αυλή στο πολυσύχναστο Γκάζι, και μάλιστα στην καρδιά του, κυριολεκτικά δύο βήματα από την πλατεία. Το Γκαζοχώρι αυτοσυστήνεται ως μεζεδοκαφενείο, κάτι που σημαίνει πως θα συνδυάσετε αλκοόλ με μεζέδες. Με άλλα λόγια, όταν η διάθεση της παρέας είναι να πιει μπύρες, κρασάκι ή ρακές, παραγγέλνοντας και κάτι για το τσιμπολόγημα χωρίς να περιμένει δημιουργική κουζίνα εστιατορίου, εδώ θα βρείτε αυτό που αναζητάτε. Και μάλιστα, συνδυασμένο με την δροσιά της πλακόστρωτης αυλής με τις πολύχρωμες καρέκλες, το δέντρο στην μέση και τις τοιχογραφίες τριγύρω που κάνουν τον χώρο εξαιρετικά ευχάριστο. Για αλκοόλ και λίγα μεζεδάκια υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο. Για το αντίστροφο, υπολογίστε περί τα 15€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v