Τριήμερο στην Αθήνα: Ιδέες για όσους μένουν πίσω

Έχετε μείνει στην Αθήνα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος; Μη σκάτε. Σας έχουμε προτάσεις για βουτιές, μεζέδες και βόλτες… εντός των τειχών.
Τριήμερο στην Αθήνα: Ιδέες για όσους μένουν πίσω
Αν έχετε μείνει στην Αθήνα αυτό το τριήμερο, καθώς οι… ευλογίες του Αγίου Πνεύματος για ταξιδάκι δεν συνοδεύθηκαν από τις κατάλληλες ευλογίες του τραπεζικού σας λογαριασμού, μην σκάτε: Δεν είστε οι μόνοι. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μπορείτε να πάρετε γεύση καλοκαιριού, θάλασσας και μίνι-εξόρμησης εντός της Αττικής, σε παραλίες και παραθαλάσσια ταβερνάκια που είναι πιθανότατο να βρείτε απαλλαγμένα από την πολυκοσμία. Εμείς παρακάτω συγκεντρώνουμε πέντε ολοκληρωμένες προτάσεις για βουτιές και φαγητό στα παράλια γύρω από την Αθήνα, και απολαμβάνουμε την πρώτη εξόρμηση του καλοκαιριού, εντός των τειχών για όσους δεν είχαν τα χρήματα να «αποδράσουν» ή εργάζονται την Δευτέρα και αναγκαστικά… μένουν πίσω.

*Βουτιά και… συχώριο στην Παλαιά Φώκαια



Οι βουτιές:
Μία από τις αγαπημένες μας ακτές του Σαρωνικού, αυτή της Παλαιάς Φώκαιας βρίσκεται ανάμεσα στο Σούνιο και την Ανάβυσσο και διαθέτει έναν πολύ καλό λόγο για να μας κάνει να διανύσουμε τα 55 χιλιόμετρα που την χωρίζουν από το κέντρο της Αθήνας: Την παραλία «Θυμάρι». Πρόκειται για μικρή αμμουδιά με ψιλό χαλικάκι, σε μικρή απόσταση από τις παραλιακές ταβέρνες της περιοχής. Τα νερά είναι ρηχά, χωρίς να βαθαίνουν απότομα – γεγονός που τα καθιστά καλή επιλογή και για οικογένειες.
Οι μπουκιές:
Στον παραλιακό δρόμο της Παλαιάς Φώκαιας υπάρχουν πολλές επιλογές για φρέσκο ψάρι και ουζομεζέδες. Δική μας αγαπημένη παραθαλάσσια γωνιά, η «Γαλήνη» (λεωφόρος Σουνίου), ξεχωρίζει για το φρεσκότατο καλαμάρι της, που μπορείτε να απολαύσετε γεμιστό ή τηγανητό, καθώς και για το φρέσκο ψαράκι, που κάθε μέρα εναλλάσσεται ανάλογα με το τι έβγαλε… το καΐκι. Υπολογίστε περί τα 25€ κατ’ άτομο για πλούσιο τσιμπολόγημα (ή παραπάνω αν επιλέξετε φρέσκο ψάρι).

*Από Αθήνα… Ραφήνα

Οι βουτιές:
Διασχίστε τα –ανεκτά- 29 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας μέχρι την Ραφήνα, συνεχίστε βόρεια για ενάμιση χιλιόμετρο και θα βρεθείτε στην περίφημη αμμουδιά που σχηματίζεται στον ημικυκλικό ορμίσκο με το όνομα «Κόκκινο Λιμανάκι». Η άμμος διακόπτεται κατά τόπους από ψιλό βοτσαλάκι, η ήσυχη παραλία μήκους περίπου μισού χιλιομέτρου διαθέτει κρυστάλλινα γαλανά νερά. Δεν είναι οργανωμένη, αλλά βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τα café της Ραφήνας, αν χρειαστείτε ανεφοδιασμό.
Οι μπουκιές:
Ακριβώς πάνω από τα σκαλάκια της παραλίας, βρίσκεται το εστιατόριο «Μπαλκόνι» (Δημοκρατίας 100, τηλ: 22940 75888), που σερβίρει από το πρωί μέχρι και το βράδυ ελληνική μοντέρνα κουζίνα και νόστιμους μεζέδες στο μπαλκόνι του που φυσικά αντικρίζει κατευθείαν τη θάλασσα. Σχεδόν… κρεμασμένοι στην άκρη του βράχου, θα δοκιμάσετε μεσογειακές συνταγές με ζυμαρικά, όπως λινγκουίνι με λαχανικά και τυρί μετσοβόνε ή γαριδομακαρονάδα αλλά και θαλασσινές γεύσεις όπως σαρδέλα ψητή, καλαμάρι ψητό με δενδρολίβανο και λεμόνι καθώς και τα κλασικά κρεατικά της ώρας. Υπάρχει επίσης ξεχωριστό kids club, με οικονομικά οικογενειακά set menu. Υπολογίστε περί τα 20€ κατ΄άτομο.

*Μαραθώνιο κολύμπι… στον Μαραθώνα


Οι βουτιές:
Ο Σχινιάς και οι ακτές του έχουν κάτι για όλους: Αν ψάχνετε οργανωμένες παραλίες, νεανική ατμόσφαιρα, δυνατές μουσικές, ρακέτες και κλίμα… πάρτι, η Γαλάζια Ακτή είναι το «καταφύγιό σας». Αν από την άλλη θέλετε την ησυχία σας, θα προχωρήσετε την παραλία του Σχινιά μέχρι τέρμα αριστέρα, για κολύμπι στα πιο ήσυχα κρυστάλλινα, αλλά υπερβολικά ρηχά νερά. Η παραλία αυτή είναι γνωστή σαν «τέρμα» - στα «συν» της ότι ο μικρός όρμος προστατεύεται από τον Βοριά. Στην παραλία Δικαστικά Μαραθώνα, θα βρείτε επίσης περισσότερη ησυχία και την ευκαιρία να επιχειρήσετε εντυπωσιακές βουτιές από τα βράχια της, καθώς και να επιδοθείτε σε γυμνισμό. Μια «ενδιάμεση» επιλογή είναι η κυρίως παραλία του Σχινιά, που βρίσκεται στο τέρμα ενός πευκόδασους που φτάνει ως το κύμα και διαθέτει ήπια οργάνωση.
Οι μπουκιές:
Στα ταβερνάκια που παρατάσσονται στο τέρμα της παραλίας του Σχινιά θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες. Κλασική επιλογή, το ταβερνάκι του «Γλάρου» (τηλ: 22940 63384), που σερβίρει σε τραπεζάκια πάνω στην άμμο. Τίμιοι μεζέδες όπως μπακαλιάρος, φρέσκο καλαμάρι ψητό, μαρίδα, γόπες και μεγάλη ποικιλία από αξιοπρεπείς μεζέδες – υπολογίστε περί τα 15€. Σε μικρή απόσταση, προς τον Μαραθώνα, θα βρείτε το ταβερνάκι «Τα τρία αδέρφια» (παραλία Μαραθώνα, τηλ: 2294056461), επίσης πάνω στο κύμα, που σερβίρει ωραίο φρέσκο ψάρι – προτιμήστε τα μεζεδάκια όπως το εξαιρετικό χταποδάκι συνοδεία ούζου, και υπολογίστε περί τα 20-25€ κατ’ άτομο.

*Τι Πόρτο Κατσίκι… τι Πόρτο Ράφτη

Οι βουτιές:
Θα τις επιχειρήσετε στο Αυλάκι, νότια της χερσονήσου του όρμου στο Πόρτο Ράφτη – αρκετά καλά οργανωμένη με μπαρ και εγκαταστάσεις αθλημάτων, στην Ερωτοσπηλιά, μικρή αμμουδιά με βράχια και σπηλιές στο εσωτερικό ενός όρμου ένα χιλιόμετρο βορειοδυτικά του οικισμού, που ωστόσο πάσχει από… πολυκοσμία, και λίγο πιο πέρα, στον Άγιο Σπυρίδωνα, παραλία με άμμο και καθαρά νερά, προστατευμένα από τους βοριάδες. Όλες οι παραπάνω παραλίες απέχουν περί τα 35 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας.
Οι μπουκιές:
Κλασική αξία στην παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα, η ομώνυμη ψαροταβέρνα (Λεωφ. Γρέγου, τηλ: 22990 71369), ενδείκνυται για αξιομνημόνευτο κρασάτο χταποδάκι, ζουμερό καλαμαράκι, ψητή σαρδέλα, μαρινάτο γαύρο και ολόφρεσκα ψάρια σε λογικές τιμές (περί τα 18€ κατ’ άτομο). Αν προτιμάτε κρέας, λίγο πιο μέσα από την παραλιακή περαντζάδα του Πόρτο Ράφτη, η ταβέρνα «Μαγγανάς» (37ο χλμ Πόρτο Ράφτη, τηλ: 22990 87200) θα σας ικανοποιήσει με νοστιμότατες μπριζόλες γάλακτος, κοντοσούβλι, νόστιμα μπιφτεκάκια και μερακλίδικα ορεκτικά (υπολογίστε 15€ κατ’ άτομο).

*Την ψάθα μας και… στην Ψάθα


Οι βουτιές:
Η παραλία της Ψάθας βρίσκεται αρκετά μακριά από την Αθήνα (περί τα 60 χιλιόμετρα), τόσο όμως ώστε να μην κουραστείτε πολύ αλλά και να αισθανθείτε ότι έχετε ξεφύγει από το κλείνον άστυ για μια μονοήμερη εξόρμηση. Η παραλία βρίσκεται κάτω από το κατάφυτο με πεύκα όρος Πατέρας, με θέα στον Κορινθιακό και πρόκειται για μια μεγάλη βοτσαλωτή αμμουδιά, μήκους δυόμισι χιλιομέτρων, εντελώς ελεύθερη και μη οργανωμένη, αλλά ιδιαίτερα δημοφιλή στους κατοίκους των γύρω περιοχών.
Οι μπουκιές:
Στην άκρη του καταγάλανου κόλπου της Ψάθας, εκεί που ξεκινούν τα μεγάλα βράχια, παρατάσσουν τα τραπεζάκια τους στη σειρά πολλές ψαροταβέρνες που μας προκαλούν για θαλασσινό τσιμπολόγημα με ωραία θέα. Από τις εγγυημένες επιλογές, η ψαροταβέρνα Κάβο Ντόρο (τηλ. 22960 52330) βρίσκεται ίσως στο καλύτερο σημείο και διαθέτει φρέσκους ψαρομεζέδες που σερβίρονται σε γενναιόδωρες ποσότητες αλλά και προσεγμένη παρουσίαση στο πιάτο. Υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο.

*Άλλος για τον Άλιμο;

Οι βουτιές:
Μία bonus πρόταση για όσους δεν έχουν την διάθεση ή την δυνατότητα να οδηγήσουν τα χιλιόμετρα που χωρίζουν την Αθήνα από όλες τις παραπάνω παραλίες, το La Cabana στην Ακτή του Ήλιου στον Άλιμο αποτελεί πολύ καλή λύση εντός της πόλης για οργανωμένες βουτιές και χορό στο beach bar από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Οι μπουκιές:
Τα νέα από την Ακτή του Ήλιου είναι πολύ… νόστιμα: Το δημοφιλές εξαρχειώτικο wine bar “Fabrica de vino” έκανε μια μικρή προσθήκη στο όνομά του. Από τώρα και για τους προσεχείς τρεις μήνες θα λέγεται Fabrica de vino in the sand και θα το βρίσκουμε στον εξαιρετικά καλαίσθητο χώρο που διαμορφώθηκε πάνω από την ακτή, με τραπεζάκια σε ένα όμορφο αίθριο, και από το απόγευμα και μετά και στην αμμουδιά. Εκεί, θα σερβίρει καθημερινά κρασί, από μια πολύ ικανοποιητική λίστα με ποικιλίες από όλη την Ελλάδα, τις περισσότερες από τις οποίες μπορείτε να τις απολαύσετε σε ποτήρι (περίπου 3€). Συνοδεύστε το οπωσδήποτε με αρκετά από τα ελληνικά tapas του καταλόγου, που στοιχίζουν περί τα 4€ και προσφέρουν ποικιλία γεύσεων για τον ουρανίσκο.




*Περισσότερες προτάσεις για το κλείνον άστυ

-Ταβέρνες και μεζεδοπωλεία δίπλα στη θάλασσα: Μπορεί να μην συνοδεύονται απαραίτητα από βουτιές, αλλά σίγουρα αποτελούν εγγυημένες γευστικές εξόδους – δείτε εδώ τις ιδέες

-Εξοχή… στην πόλη: Αν δεν σας ενδιαφέρει η θάλασσα, υπάρχει και η πράσινη λύση των πάρκων και των περιοχών εντός της πόλης που θυμίζουν εξοχή. Δείτε τις εδώ

-Οι ωραιότερες βόλτες στην πόλη: Εκμεταλλευτείτε την μισοάδεια Αθήνα και περπατήστε ανενόχλητοι στις πιο όμορφες περιοχές της, από την Πλάκα και την Ακρόπολη μέχρι τους λόφους της και τις γραφικές της συνοικίες. Δείτε εδώ τις προτάσεις μας

-Beach bars: Γεύση από καλοκαίρι και έντονα πάρτι, χωρίς να βρίσκεστε σε κάποιο νησί – δείτε εδώ τα πιο «hot» αθηναϊκά beach bars του φετινού καλοκαιριού. 

-Δροσεροί καφέδες: Ακόμη κι αν ο υδράργυρος χτυπήσει κόκκινο, δείτε εδώ δροσερά café ανά την πόλη για να αράξετε και εδώ τα καφενεία της πόλης για μερακλίδικο καφέ σε πλατείες και αυλές.  

*Η βασική φωτογραφία, "Athens as an island" του δημοσιεύματος αποτελεί γραφιστική δημιουργία της PointSupreme
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v