Δωρεάν έξοδος: 8 ιδέες για διασκέδαση χωρίς χρήματα

Υπαίθριοι χοροί, πικ νικ, beach parties, συναυλίες, θερινό σινεμά, εκδηλώσεις και άλλες ιδέες για δωρεάν διασκέδαση και εξόδους στην πόλη… στο τζάμπα.
Δωρεάν έξοδος: 8 ιδέες για διασκέδαση χωρίς χρήματα
του Γιώργου Κόκουβα

Θέλουμε να βγαίνουμε, θέλουμε να διασκεδάζουμε, θέλουμε να πίνουμε, να τρώμε και να χαιρόμαστε την πόλη και το καλοκαίρι, αλλά δεν θέλουμε να ξοδεύουμε. Κι ευτυχώς, η τελευταία προϋπόθεση δεν μας είναι εμπόδιο. Μπορεί, αν δεν έχουμε χρήματα στην τσέπη, να μην μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε εστιατόρια, μπαράκια και clubs, αλλά έχουμε τις επιλογές της πλατείας, ενός καταπράσινου πάρκου, μιας παραλίας ή των δωρεάν πάρτι στην πόλη, όπου δεν χρειάζεται να αδειάσουμε το πορτοφόλι. Με λίγα λόγια, συγκεντρώνουμε ιδέες για εξόδους… χωρίς έξοδα.

*Πάμε πλατεία
Μπύρες από το περίπτερο και καλή παρέα. Αυτά είναι τα απαραίτητα συστατικά για να περάσουμε καλά, κι ας καθόμαστε στο πεζούλι της πλατείας αντί σε ένα άνετο κάθισμα στο διπλανό μπαράκι. Το άραγμα στις πλατείες επιστρέφει για να μείνει και οι παρέες των εικοσάρηδων δίνουν το σύνθημα σε όλες τις ηλικίες για το «back to basics» των φοιτητικών μας χρόνων. Τα γειτονικά μπαράκια προσφέρουν τη μουσική, ενώ εσείς μπορείτε να κάνετε δωρεάν –ή έστω, με το κόστος ενός κουτιού μπύρας- ό,τι ακριβώς θα κάνατε και στο μπαρ.

*Υπαίθριο φαγητό
«Πάρτε φαγητά, πάρτε ποτά, πάρτε παιχνίδια και ελάτε να μας κάνουμε το τραπέζι! Φανταστείτε να πάρουμε τα ποδήλατα (τα πατίνια, τα πόδια, το λεωφορείο), να βγούμε στις πλατείες, να στήσουμε τραπέζια, να φέρουμε τα ταψιά μας, τα ποτά μας, να επιστρατεύσουμε τους μουσικούς μας και επιτέλους... να αξιοποιήσουμε αλλιώς αυτά τα ελάχιστα τετραγωνικά που μας αναλογούν», καλούσε μέσω του blog της η ομάδα του Lunch Street Party, η οποία εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια και καθιέρωσε την ιδέα του ρεφενέ τσιμπουσιού στις γειτονιές της Αθήνας. Και μπορεί η συγκεκριμένη ομάδα να διοργανώνει αραιά και πού τέτοια events, αλλά η ιδέα μπορεί να εφαρμοστεί και από κάθε παρέα μεμονωμένα, στην πιο απλή μορφή της: Πάρτε την οικογένεια ή την παρέα σας, γεμίστε καλαθάκια με ό,τι υπάρχει στο ψυγείο, πάρτε ένα τραπεζομάντιλο και στρωθείτε για πικνίκ σε κάποιο από τα πάρκα που σας προτείνουμε στο σχετικό μας αφιέρωμα

*Υπαίθριοι χοροί
Ο χορός μεταφέρεται στον δρόμο. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να χορέψετε απενοχοποιημένα στους ωραιότερους πεζοδρόμους και τις πλατείες της πόλης, χωρίς να πληρώσετε είσοδο και χωρίς καν να γνωρίζετε τους υπόλοιπους χορευτές. Οι υπαίθριες μιλόνγκες που εδώ και μερικά χρόνια έχουν γίνει θεσμός στο κάτω κομμάτι του πεζοδρόμου της Ερμού, στο πλακόστρωτο που οδηγεί προς το Γκάζι, φρόντισαν να μας διδάξουν πώς μία παρέα μπορεί να κάνει τη διαφορά και να βάλει τον χορό και την δωρεάν διασκέδαση στην καθημερινότητα της πόλης, γεμίζοντας τον δημόσιο χώρο με ήχους και ανθρώπους, διατεθειμένους να χορέψουν και να γνωριστούν. Ευτυχώς, η ιδέα όχι μόνο έπιασε, αλλά είχε και συνέχεια, καθώς οι ομάδες swing που εμφανίστηκαν και πολλαπλασιάστηκαν, στήνουν με την σειρά τους τα δικά τους χορευτικά πάρτι ανά διαστήματα, τα οποία είναι ανοιχτά (και δωρεάν) για όλους, ανεξαρτήτως χορευτικών ικανοτήτων. 

*Δωρεάν θερινό σινεμά
Μία από τις ωραιότερες αυλές της Αθήνας, αυτή του γοητευτικού κτιρίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, τα καλοκαίρια μεταμορφώνεται σε θερινό σινεμαδάκι, με προβολές που διοργανώνει η Κινηματογραφική Ομάδα SEAnema του Συλλόγου. Η αρχή έγινε το περσινό καλοκαίρι, με εβδομαδιαίες προβολές κλασικών και μη ταινιών – από Μπουνιουέλ μέχρι ελληνικά αφιερώματα- και η είσοδος ήταν δωρεάν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μπορούσε κανείς να προμηθευτεί αναψυκτικά και μπύρες από τον πάγκο, με συμβολικό αντίτιμο – αφήνοντας ό,τι έχει ευχαρίστηση στο «παγκάρι». Φέτος, η οθόνη στήθηκε ξανά, και αναμένουμε με ενδιαφέρον να ανακοινωθούν οι προβολές – περισσότερα στην σελίδα της ομάδας στο Facebook. Αναμένουμε επίσης και την φετινή επιστροφή του Athens Open Air Film Festival, από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και τις Νύχτες Πρεμιέρας, που διοργανώνουν δωρεάν προβολές σε πλατείες και γειτονιές της πόλης – «συντονιστείτε» εδώ

*Πάμε παραλία
Είναι ήδη Ιούνιος. Ποιος χρειάζεται να ξοδέψει χρήματα για να διασκεδάσει οπουδήποτε αλλού, όταν απλώς χρειάζεται λίγη βενζίνη και λίγο αντηλιακό για να βρεθεί στην πλησιέστερη παραλία; Κι αν το κολύμπι, οι βουτιές, τα beach sports ή το… λιώσιμο στην αμμουδιά δεν σας φαίνονται αρκετά διασκεδαστικά, προτιμήστε να επισκεφθείτε την παραλία το βράδυ, για να στήσετε το δικό σας beach party – δείτε σε παλαιότερο αφιέρωμά μας τις πλέον κατάλληλες παραλίες και τα απαραίτητα εφόδια για το τέλειο αυτοσχέδιο beach party εδώ

*Οι δωρεάν καλοκαιρινές εκδηλώσεις του δήμου
Από τώρα μέχρι και το φθινόπωρο, ο δήμος Αθηναίων έχει πολλά (και δωρεάν) να μας προτείνει: Από θέατρο δρόμου και καλλιτεχνικές εκθέσεις μέχρι μουσικά φεστιβάλ, γιορτή της Μουσικής, παιδικές παραστάσεις και γιορτές για το βιβλίο και το πράσινο της πόλης. Μάθετέ τα όλα στο σχετικό δημοσίευμα του in2life. Επισκεφθείτε επίσης την ιστοσελίδα της Τεχνόπολης του δήμου Αθηναίων, που επίσης έχει πλούσιο πρόγραμμα με δωρεάν ή οικονομικότατες δραστηριότητες για το φετινό καλοκαίρι – μπορείτε να τις δείτε αναλυτικά στο έγγραφο που θα βρείτε στην πάνω δεξιά στήλη «Σχετικά Έγγραφα». Τέλος, αν μένετε σε άλλη πόλη, δεν χάνετε τίποτα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του αντίστοιχου δήμου – ίσως σας εκπλήξουν οι πολιτιστικές δραστηριότητες στις οποίες δεν έχετε δώσει μέχρι σήμερα σημασία.

*Δωρεάν ξεναγήσεις
Τι θα λέγατε για μια έξοδο γνωριμίας με την πόλη; Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων μας δίνει αυτή την ευκαιρία, με τις δωρεάν ξεναγήσεις σε σημαντικά τμήματα της Αθήνας. Ήδη τον Απρίλιο και τον Μάιο, η ξεναγός Άρτεμις Σκουμπουρδή μας ξενάγησε σε πολλές ιστορικές γωνιές της Αθήνας σε εβδομαδιαία βάση. Αναμένοντας την ανακοίνωση των ξεναγήσεων του Ιουνίου εδώ, προλαβαίνουμε να θυμηθούμε όσα είπε η ίδια η ξεναγός στην συνέντευξη που παραχώρησε στο in2life, παρέχοντάς μας όλες τις πληροφορίες που θέλετε να μάθετε για αυτή την αξιέπαινη δράση. 

*Βόλτα με καφέ στο χέρι
Κι αν όλα τα παραπάνω… «αποτύχουν», απλώς ετοιμάστε καφέ με πολλά παγάκια σε πλαστικό ποτήρι και πάρτε τους –ωραιότερους- δρόμους για να απολαύσετε την πόλη. Εμείς, ετοιμάσαμε μερικές από τις ωραιότερες περιπατητικές διαδρομές στην πόλη εδώ


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v