Μπαράκια με αυλή: Διευθύνσεις για σφηνάκια δροσερά

Κήποι, αυλές, ταράτσες και πλατείες πλημμυρίζουν με πολύχρωμα τραπεζάκια και μας περιμένουν για τα πρώτα ανοιξιάτικα κοκτέιλ κάτω από τα αστέρια.
Μπαράκια με αυλή: Διευθύνσεις για σφηνάκια δροσερά
της Ηρώς Κουνάδη

Λίγα πράγματα «μυρίζουν» καλοκαίρι τόσο πολύ όσο η πρώτη φορά που βλέπεις τα τραπεζάκια του αγαπημένου σου μπαρ να απλώνονται στην αυλή, την πλατεία ή –έστω– το μεγάλο πεζοδρόμιο μπροστά του. Και ακόμα λιγότερα πράγματα θα μας έκαναν να θυσιάσουμε τις αγαπημένες μας μουσικές –που, κακά τα ψέματα, εννιά φορές στις δέκα δεν ακούγονται έξω. Αν είναι, όμως, για την ατμόσφαιρα που θυμίζει κάτι από καλοκαιρινές διακοπές, το χάζι στην περαντζάδα και τις συζητήσεις που (είναι ιδέα μας ή) ακούγονται πιο χαρούμενες εδώ έξω, την κάνουμε πολύ άνετα την «θυσία». Πιάνουμε τραπεζάκι έξω, παραγγέλνουμε δροσερά κοκτέιλ και τα τσουγκρίζουμε πάντα ευχόμενοι «καλό καλοκαίρι».

Λουκούμι
Πλατεία Αβησσυνίας 3, Μοναστηράκι, τηλ.: 6980503652

Το αγαπήσαμε πρώτη φορά πέρυσι, ως new entry στην Πλατεία Αβησσυνίας, για την υπέροχη, δροσερή ταρατσούλα του, που κοιτάζει στα μάτια την Ακρόπολη και το Αστεροσκοπείο. Φέτος που μεγάλωσε ομόρφυνε, φρέσκαρε τους τοίχους της ταράτσας σε μια ροζ απόχρωση που του πάει πολύ, απέκτησε γλαστρούλες με λουλούδια, και άπλωσε τραπεζάκια και κάτω στην πλατεία, για όσους δεν συμπαθούν τα ύψη –ή απλά δεν είναι αρκετά τυχεροί ώστε να βρουν τραπεζάκι στην ταράτσα σε ώρα αιχμής. Έξτρα μπόνους, οι εξαιρετικές τιμές του (στα 5€ το απλό ποτό, στα 8€ τα κοκτέιλ) και τα λαχταριστά burger με φρεσκοτηγανισμένες πατάτες σε περίπτωση που πεινάσετε (επίσης στα 5€).

Tailor Made
Πλατεία Αγίας Ειρήνης, τηλ.: 213 0049645

Το εσωτερικό του πανέμορφου κτιρίου του Τσίλερ που το φιλοξενεί μπορεί να κλέβει την παράσταση τον χειμώνα, το καλοκαίρι όμως τα πολύχρωμα πεζούλια του, τα τραπέζια με τα λουλουδάκια και το χάζι στην πάντα κατάμεστη πλατεία Αγίας Ειρήνης μας βάζουν σε πειρασμό να καθίσουμε έξω. Στα δυνατά χαρτιά συγκαταλέγονται τα κοκτέιλ του, που μπορούν να γίνουν και Tailor Made, κομμένα και ραμμένα στα μέτρα σας, με βάση τα ποτά και τις γεύσεις που σας αρέσουν και τα οποία διεκδικούν επάξια μια θέση στο αθηναϊκό top-5. Οι φρεσκοκομμένες ποικιλίες Fair Trade καφέ που πλημμυρίζουν την πλατεία με μυρωδιές είναι ένας λόγος να το επισκεφθείτε και το πρωί –θα αγοράσετε και για το σπίτι. Το ποτό κοστίζει 7€, τα κοκτέιλ 8,50€.

Six D.O.G.S.
Aβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3210510

Ξύλινα τραπέζια και καρεκλάκια σε τρία διαφορετικά επίπεδα, ψηλά δέντρα, δροσερή ατμόσφαιρα, αιώρες, σιγανή μουσική για να (κρυφ)ακούς και τα γύρω τραπέζια μαζί με τους funky και alternative ρυθμούς. Η ένταση ανεβαίνει το βράδυ, κατόπιν λαϊκού αιτήματος, και η αυλή που έγινε πριν από τρία χρόνια το αγαπημένο καλοκαιρινό σποτ των Αθηναίων συνεχίζει ακάθεκτη στον τρίτο χρόνο λειτουργίας της, με νέα λίστα δροσερών σπιτικών κοκτέιλ, αλλά και σαντουϊτσάκια και finger food ημέρας που αναγράφονται με κιμωλία στον πίνακα, για τους πεινασμένους της παρέας. Τα κοκτέιλ κοστίζουν 8€.

Κήπος της ΕΠΑΣΚΤ
Πανός 19, Πλάκα, τηλ.: 210 3215654

Είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες διευθύνσεις της Πλάκας: Ο Κήπος της Ένωσης Αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών σερβίρει καφεδάκι και σπιτικά γλυκά από νωρίς το απόγευμα, δροσερές μπύρες και ποτά όσο περνά η ώρα. Το δυνατό χαρτί του, όμως, είναι ο χώρος: Πανύψηλα, καταπράσινα δέντρα προσφέρουν απλόχερα τη σκιά τους στα εξίσου πράσινα τραπεζάκια καφενείου, στα χτιστά πεζούλια και τα πέτρινα τειχάκια που έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε το περιβάλλον να αποπνέει αέρα παρεΐστικο και ατμόσφαιρα κυριακάτικης εκδρομής. Το αρτίστικ περιβάλλον συμπληρώνεται από πινελιές τέχνης στα πιο απίθανα σημεία –από τα μαρμάρινα αγάλματα εδώ κι εκεί, μέχρι τα παντζούρια των παραθύρων των κτιρίων που περιστοιχίζουν τον κήπο. Ο καφές, η μπύρα και το ποτήρι κρασί κοστίζουν μόλις 2,50€. Θα το βρείτε ανοιχτό από τις 17.00 μέχρι τη 1.00 το βράδυ.

Piu Verde
Στρ. Αλ. Παπάγου & Πεντέλης, Άλσος Παπάγου, τηλ: 210 6546185

Στην καρδιά του καταπράσινου άλσους του Παπάγου, γεμάτο δέντρα, ρυάκια, μίνι λίμνες και ξύλινα γεφυράκια, είναι το τέλειο setting για τα πρώτα ανοιξιάτικα ποτά μας, αλλά και για καφεδάκι από νωρίς το απόγευμα ή το μεσημέρι. Πέρα από τις κλασσικές αλκοολούχες επιλογές, σερβίρει και μεσογειακή –αν και κάπως «τσιμπημένη» – κουζίνα με gourmet προεκτάσεις. Το απλό ποτό κοστίζει 7,50€ και τα κοκτέιλ 9€. Μετά τις 23.00, όλα τα ποτά (εκτός των κοκτέιλ) και οι μπύρες κοστίζουν μόλις 5€.

Banana Moon
Αρδηττού 1, Μέτς, τηλ.: 210 9219397

Παλιά το λέγαμε Bobayo, παλιότερα On the Road και ακόμα παλιότερα Κούκο… Το μπαράκι στη νησίδα της Αρδηττού μπορεί να αλλάζει κατά καιρούς ονόματα, κρατά όμως ίδια κι απαράλλαχτη την δροσιά του, την φαντασμαγορική θέα στην Ακρόπολη και την φαντασία στα κοκτέιλ του, που φτιάχνονται με ολόφρεσκα φρούτα από τα… μανάβικα που κοσμούν τις μπάρες του. Φέτος προτίθεται να «κλαμπίσει» λίγο περισσότερο, συμπράττοντας με τις ομάδες των clubs «Cabal» και «Liv», που θα διοργανώνουν ένα mainstream party κάθε Παρασκευή και ένα mellow house tempo πάρτι τις Τετάρτες. Οι τιμές των κοκτέιλ κυμαίνονται στα 8€.

Ταράτσα Bar @ Χοροστάσιο
Σκουλενίου 2 (4ος όροφος) Πλ. Κλαυθμώνος, τηλ.: 210 3314330

Στον τέταρτο όροφο του όμορφου κτιρίου που φιλοξενεί το θρυλικό Χοροστάσιο, το Ταράτσα Bar που αγαπήσαμε πέρυσι έχει κάνει το δυναμικό comeback του ήδη από την 1η Μαΐου. Καθημερινά εκτός Δευτέρας, θα το βρείτε ανοιχτό από τις 21.00 και μετά, για υπέροχα κοκτέιλ υπό τους ήχους «καλοκαιρινών» μουσικών, σε ένα beach bar –ναι, έτσι μοιάζει το σκηνικό, με τις καλαμιές, τις ψάθες και τα ξύλινα τραπεζάκια του πικνίκ– με θέα τον φωτισμένο Λυκαβηττό. Η είσοδος εννοείται πως είναι, όπως πάντα, ελεύθερη, και το ποτό στα 6€.

Κλεψύδρα
Θρασυβούλου 9, Πλάκα, τηλ.: 210 3212493

Μια υπερυψωμένη αυλή, περικυκλωμένη από γλάστρες και στρωμένη με πλακάκια όπως το σπίτι στο χωριό, διακοσμείται από παλιές φωτογραφίες της Αθήνας και προσφέρει… στρατηγική θέση για χάζι στην περαντζάδα της ομώνυμης οδού Κλεψύδρας, που κατηφορίζει προς τους Αέρηδες. Αν πεινάσετε, προτιμήστε τις παραδοσιακές πίττες από τις ολίγον «τουριστίκ» ποικιλίες, ενώ αν η όρεξη τραβάει… γλυκάκι, μη χάσετε σε καμία περίπτωση το ολόφρεσκο cheesecake και την σοκολατόπιτα – πειρασμό.

Theory Bar
Πλάτωνος 14, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6801633

Γλαστρούλες με πολύχρωμα λουλούδια, ρομαντικά φαναράκια, τοίχοι βαμμένοι σε εξωτικές αποχρώσεις και πεζούλια που στρώνονται με χρωματιστές ριγέ μαξιλάρες. Το άρτι αφιχθέν Theory του Χαλανδρίου, σερβίρει ευφάνταστα κοκτέιλ όπως τα Captain Crook με μαρμελάδα πορτοκάλι, και το Lollipop που σερβίρεται με ένα κανονικότατο γλειφιτζούρι. Θα το βρείτε ανοιχτό από το πρωί για καφεδάκι και τσιμπολόγημα (δείτε τον αναλυτικό κατάλογο στη σελίδα του στο Facebook) έως αργά το βράδυ για κοκτέιλ, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 8-9€.

Σπόρος
Κατσουλιέρη 4, τηλ: 210 6844543

Άνοιξε το 2011 για πρώτη φορά τις πόρτες του –ή καλύτερα το αίθριό του– κι έγινε στέκι σε ελάχιστες ημέρες. Λίγο το όμορφο αίθριο του εμπορικού κέντρου που το φιλοξενεί και η καλοκαιρινή του αίσθηση, λίγο οι indie, funk, soul, jazz και reggae μουσικές του, και λίγο τα εξαιρετικά κοκτέιλ του και οι χαμηλές τιμές του, δεν ήθελε και πολύ για να… δέσει η συνταγή. Μιλώντας για συνταγές, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε Mamarena με ανανά, ρούμι και μοσχοκάρυδο, Zapatina με ρούμι, μαρμελάδα πορτοκάλι και τοματόζουμο και Ginrijahjoules με βάση το τζιν και το τζίντζερ. Τα ποτά κοστίζουν 6 ευρώ και τα cocktails 7,5€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v