Δωρεάν Απρίλιος: Θα 'ναι σαν να μπαίνει η άνοιξη

Διαλέξεις για την jazz, ξεναγήσεις στην Αθήνα, φεστιβάλ κόμικς, θεατρικές παραστάσεις. Σκανάρουμε την δωρεάν ατζέντα του Απρίλη και προτείνουμε τα best of.
Δωρεάν Απρίλιος: Θα ναι σαν να μπαίνει η άνοιξη
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Με χαρά διαπιστώνουμε ότι οι δωρεάν εκδηλώσεις στην Αθήνα συνεχίζουν… ακάθεκτες να ψυχαγωγούν και να επιμορφώνουν χωρίς χρηματικό αντάλλαγμα. Θεατρικές παραστάσεις, σεμινάρια , συναυλίες, ξεναγήσεις και φεστιβάλ. Η ατζέντα του Απριλίου έχει… πολύ από όλα και μας βάζει σε διλήμματα.

All that jazz

Τις Τετάρτες του Απριλίου γνωστές προσωπικότητες φωτίζουν διαφορετικές πτυχές του είδους που ξεπήδησε από τη Νέα Ορλεάνη, στην Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη». Η πρώτη διάλεξη έγινε στις 3 Απριλίου με τον μουσικό Άγγελο Γαβριήλ να αναζητά τις ρίζες της jazz, στις 10 Απριλίου ο δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Ζακ Σαμουήλ κάνει μια μουσική διαδρομή από τον Louis Armstrong στον Ornette Coleman, στις 17/4 ο καθηγητής Δήμος Δημητριάδης μιλά για τον αυτοσχεδιασμό, την καινοτομία και την συλλογική δημιουργία της jazz, ενώ ο κύκλος διαλέξεων ολοκληρώνεται με τον Μίμη Πλέσσα να μιλά για την ελληνική τζαζ στις 24 Απριλίου. Οι ομιλίες ξεκινούν στις 19.00, όμως η διανομή των περιορισμένων δελτίων προτεραιότητας ξεκινά στις 18.00.

Σινεφίλ βραδιές στην Ακαδημίας

Ο Κινηματογραφικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών Π.Ο.Φ.Π.Α., συνεχίζει για ακόμα έναν μήνα να παρέχει δωρεάν σινεφίλ γνώση προς κάθε ενδιαφερόμενο. Ενδεικτικά, το Σάββατο 6/4 στις 19.00 προβάλει το Stalker του Ταρκόφσκι (1979), την Κυριακή 7/4 στις 12:00 προγραμματίζει εργαστήρι Stop Motion Animation, ενώ την Δευτέρα 8/4 στις 17.00 στα πλαίσια του σεμιναρίου «Ιστορία της Αισθητικής» οργανώνει μάθημα με θέμα «Τα καλλιτεχνικά ρεύματα του μοντερνισμού: 1916–1999» και σεμινάριο Animation. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των προβολών και των σεμιναρίων για κάθε μήνα δημοσιεύεται αναλυτικά εδώ. Οι προβολές και τα σεμινάρια γίνονται στο Κινηματοθέατρο «Ίριδα» (Ιπποκράτους 15 και Ακαδημίας 55 Τηλ: 2103688275).

Ερωτισμός και Ιλιάδα στο Εθνικό Θέατρο

Η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ανοίγει και φέτος τις πόρτες της στο κοινό και δίνει την ευκαιρία στους σπουδαστές του Γ΄ έτους να επιχειρήσουν το πρώτο τους «επίσημο» ανέβασμα στο Θέατρο της Σχολής. Έτσι λοιπόν, οι μαθητές παρουσιάζουν την «Πενθεσίλεια» του Χάινριχ φον Κλάιστ, μια παράσταση εμπνευσμένη από την Ιλιάδα, η οποία επικεντρώνεται στην ερωτική συνάντηση της βασίλισσας των Αμαζόνων Πενθεσίλειας και του Αχιλλέα. Η σκηνοθεσία είναι του Ακύλλα Καραζήση, ενώ οι παραστάσεις παρουσιάζονται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 για όλο τον Απρίλιο. Η είσοδος είναι με δελτία προτεραιότητας, τα οποία διατίθενται μια ώρα πριν την έναρξη της κάθε παράστασης στη Δραματική Σχολή (Πειραιώς 35). Εθνικό Θέατρο, Αγίου Κωσταντίνου 22-24, τηλ: 2105225634.

Ξέρεις από Αθήνα;

Ξεκίνησαν ξανά ύστερα από παύση αρκετών χρόνων των περασμένο Νοέμβριο και μέχρι σήμερα συνεχίζουν να μας «συστήνουν» με μουσεία, κτίρια και αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας. Οι δωρεάν ξεναγήσεις του Δήμου Αθηναίων συνεχίζονται και τον Απρίλιο λοιπόν, με επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Μουσείο Κανελλοπούλου, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, σε Βυζαντινές Εκκλησίες, στην Παλαιά Βουλή και στον Κεραμεικό. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα και τις ώρες συναντήσεων εδώ.

(Συγ)γράφω, γράφεις, γράφει…

Σας ιντρίγκαρε ανέκαθεν η συγγραφή μυθιστορήματος; Αυτόν τον μήνα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε όλα τα μυστικά της. Το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής του Αετοπούλειου Κέντρου στο Χαλάνδρι (Φιλ. Εταιρείας & Τομπάζη 18), διοργανώνει δωρεάν σεμινάρια συγγραφής μυθιστορήματος με την κ. Μανίνα Ζουμπουλάκη την Τετάρτη 10 και 17 Απριλίου από τις 19.00 μέχρι τις 21.00. Δηλώστε συμμετοχή καλώντας στο 2106820464.

Σημειώστε επίσης, ότι το ίδιο Πολιστικό Κέντρο διοργανώνει ακόμα ένα σεμινάριο με θέμα «Ιστορία του γέλιου στο θέατρο και στον κινηματογράφο», βοηθώντας τους συμμετέχοντες να διερευνήσουν τους μηχανισμούς του γέλιου, τη δομή και το θεματικό πυρήνα του κωμικού έργου, τους κωμικούς τύπους και τους χαρακτήρες. Διδάσκει η ηθοποιός και θεατρολόγος Ελένη Καμηλάρη στις 9 και στις 16 Απριλίου από τις 19.00 μέχρι και τις 20.30. Οι συμμετοχές είναι μέχρι και την Παρασκευή 5 Απριλίου στο 210 6820464.

Σινεφίλ παιχνίδια για πιτσιρίκια και ενήλικες

Στο Hugo ο πιτσιρικάς πρωταγωνιστής ανακαλύπτει το έργο του George Melies μέσα από ένα συναρμολογούμενο ρομπότ. Στην ίδια θέση βάζει πιτσιρίκια και ενήλικες το σινεφίλ επιμορφωτικό παιχνίδι «Les Enfants de Lumiere», το οποίο διοργανώνεται στα πλαίσια του 14ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου (4 με 10 Απριλίου). Το παιχνίδι έχει σκοπό την εισαγωγή των παιδιών και του κοινού στην ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου.

Περιλαμβάνει προβολή βίντεο/αποσπάσματα από τις σημαντικότερες στιγμές του Γαλλικού κινηματογράφου, από τους αδερφούς Λιμιέρ στον Ζορζ Μελιές και από το σουρεαλισμό του Μπουνιουέλ και του Νταλί στον ποιητικό ρεαλισμό του Μαρσέλ Καρνέ. Από την εποχή των μεγάλων σταρ όπως, η Ζαν Μορό, η Κατρίν Ντενέβ, ο Αλέν Ντελόν, ο Ζαν Πολ Μπελμοντό και ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν, στους μεγάλους κωμικούς, όπως ο Λουί Ντεφινές. Παράλληλα με την προβολή, θα μεσολαβεί σχολιασμός του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ και Διευθυντή του περιοδικού Σινεμά, Ορέστη Ανδρεαδάκη, με ερωτήσεις και συμμετοχή των μαθητών και του κοινού. Οι προβολές θα γίνουν στον χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Τοσίτσα 1) την Παρασκευή 5, την Τρίτη 9 και την Τετάρτη 10 Απριλίου στις 10.00 και διαρκούν μία ώρα.

Γιόγκα και διαλογισμός για όλους

Ωραία και τα βάρη στο γυμναστήριο, όμως μια στο τόσο θέλεις και λίγη γιόγκα για να χαλαρώσεις. Η μη κυβερνητική οργάνωση «Κάλλον» για την εναλλακτική θεραπεία και άσκηση προσφέρει δωρεάν ωριαία μαθήματα γιόγκα και διαλογισμού στο Στούντιο Υγείας και Ευεξίας Μαρίνας Κάτσικα (Αριστοτέλους 67, Βικτώρια) κάθε Τρίτη στις 17.00. Για κρατήσεις επικοινωνήστε με e-mail στο [email protected]  ή με SMS στο 6932125942.

Σεμινάρια “Believe in you”

Σειρά δωρεάν σεμιναρίων Προσωπικής Ανάπτυξης διοργανώνει για το ευρύ κοινό το ηλεκτρονικό περιοδικό flowmagazine.gr. Την Παρασκευή 12 Απριλίου λοιπόν, από τις 18.00 μέχρι τις 21.00 έχει προγραμματιστεί σεμινάριο με τίτλο «Αυτοπεποίθηση – Αυτοεκτίμηση» και την Παρασκευή 26 Απριλίου το σεμινάριο «Διαχείριση άγχους – χρόνου» την ίδια ώρα. Εισηγήτριες στα σεμινάρια είναι η Πάμελα Καραβά (Life and wellness coach) και η Εύη Ξυραφά (Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης). Δηλώσεις συμμετοχής στο www.flowmagazine.gr/seminaria .

«Φρέσκες» εικαστικές τάσεις στον Δήμο Αθηνών

Για έβδομη συνεχή χρονιά, παρουσιάζεται η έκθεση «12 νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο), ένα πρωτότυπο εγχείρημα προβολής νέων καλλιτεχνών το οποίο ξεκίνησε αρχικά σαν πείραμα αλλά δεν άργησε να εδραιωθεί στον χώρο. Νέες τάσεις και τεχνικές μέσα από ρεαλιστικά, σουρεαλιστικά ή αφηρημένα έργα γλυπτικής και ζωγραφικής από τους Μανόλη Γιανναδάκη, Γιώργο Λάππα, Ξενή Σαχίνη, Ρένα Παπασπύρου, Μάριο Σπηλιόπουλο, Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη, Νίκο Τρανό, Τέλη Τζάκο, Πάνο Χαραλάμπους και Γιάννη Ψυχοπαίδη. Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι στις 9 Απριλίου και ώρα 19.30 και θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Απριλίου.

To απόλυτο (ελληνικό) Φεστιβάλ των Comic

Events, εκθέσεις, παιδικά εργαστήρια, συζητήσεις, σεμινάρια, διαγωνισμοί… Το Comicdom con Athens, το φεστιβάλ για τους απανταχού φανατικούς των comics (και όχι μόνο), ανοίγει τις πύλες του στο κοινό από τις 19 μέχρι τις 20 Απριλίου και έχουμε μπόλικους λόγους για να βυθιστούμε στον γεμάτο σκίτσα και cartoons κόσμο του. Από το μέχρι στιγμής πρόγραμμά του, ξεχωρίσαμε και σίγουρα θα επισκεφτούμε την έκθεση «Η Ζωή και το έργο του Hergé», ένα αφιέρωμα στον θρυλικό Τεν Τεν και τον δημιουργό του. Δείτε εδώ αναλυτικά όλα τα events της έκθεσης.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v