Ρεμπετάδικα: Τα καλύτερα στέκια του ντουνιά

Πενιές, χύμα κρασί, ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας, ντουμάνια και γλέντι μέχρι πρωίας. Ανακαλύπτουμε την αυθεντική ρεμπέτικη και λαϊκή παράδοση της πόλης σε δέκα στέκια που κρατούν ψηλά τον αμανέ.
Ρεμπετάδικα: Τα καλύτερα στέκια του ντουνιά
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μία φούντωση, μια φλόγα
έχω μέσα στην καρδιά
λες και μάγια μου `χεις κάνει
Φραγκοσυριανή γλυκιά

Μάρκος Βαμβακάρης (και πολλοί άλλοι) – Φραγκοσυριανή

Το clubbing μπορεί να πέθανε και τα μπαράκια να προσπαθούν να ορθοποδήσουν, όμως για όσους θέλουν να ακούσουν παραδοσιακό ρεμπέτικο (άντε και λίγο λαϊκό) τραγούδι και να... πάρουν τις στροφές τους, τα παραδοσιακά ρεμπετάδικα της πόλης προσφέρουν εδώ και δεκαετίες καταφύγιο. Στις πενιές από τις κομπανίες τους, άνθρωποι όλων των ηλικιών παίρνουν μια μουσική γεύση από παλιά Αθήνα, τότε που το μπουζούκι ήταν απαγορευμένο όργανο. Τότε που στους τεκέδες οι μάγκες κάπνιζαν ναργιλέ και ο Μάρκος Βαμβακάρης έκανε «ταξίμια» με το μπουζούκι του.

Τώρα που το ρεμπέτικο έγινε δημοφιλές (ας είναι καλά ο δεξιοτέχνης Αγάθωνας και η Eurovision), ο κόσμος αναζητά τα στέκια εκείνα και ευτυχώς τα βρίσκει σε μικρά, κρυμμένα ή πιο άνετα και mainstream μαγαζιά. Αν μάλιστα αυτά ρίξουν και λίγο τις τιμές τους, τότε θα έχουμε έναν ακόμα λόγο για να τα επισκεφτούμε.

Σε κάθε περίπτωση, ακολουθούν μερικά από τα αγαπημένα μας ρεμπέτικα και λαϊκά στέκια.

Ρεμπέτικη ιστορία
Ιπποκράτους 181, Αθήνα, Τηλ: 210 6424937
Σταθερή αξία και με αρκετά χρόνια… ρεμπέτικης ιστορίας στην πλάτη της, η «Ιστορία» των Εξαρχείων κρατά ακόμα τον παρείστικο χαρακτήρα και το πλούσιο ρεπερτόριο που την καθιέρωσε. Επικεφαλής εδώ ο κ. Παύλος Βασιλείου με την κομπανία του, αναλαμβάνει να φτιάξει ατμόσφαιρα και τα καταφέρνει μια χαρά αν κρίνουμε από τις παρέες που συρρέουν. Αρκετά καλοί μεζέδες και ποικιλίες κρεατικών. Η Ρεμπέτικη Ιστορία είναι ανοικτή σε όσους θέλουν να την μάθουν από την Τρίτη μέχρι την Κυριακή. Το πρόγραμμα ξεκινάει στις 22.00 Το ποτό κοστίζει 6€, η φιάλη ουίσκι 90€ (κομπλέ) 

Καρδιοφτερουγίσματα
Δωδεκανήσου 37 Άλιμος, Τηλ. 210 9966141
Ζεστός και φιλόξενος χώρος, διακόσμηση η οποία ταιριάζει απόλυτα με το ύφος του μαγαζιού και παραπέμπει στην εποχή του ρεμπέτικου, πολύ καλή ορχήστρα και ο μουσικός Γιάννης Λεμπέσης (επιμελείται ο ίδιος το πρόγραμμα εξαιρετικός. Εδώ θα ακούσετε παραδοσιακά, σμυρνέικα, ρεμπέτικα, νησιώτικα αλλά και λαϊκά από τη δεκαετία του ΄50 μέχρι και τις σύγχρονες μέρες. Εξίσου καλό και το φαγητό. Τις Πέμπτες φιλοξενείται ο τραγουδιστής δημοτικών Παναγιώτης Λάλεζας. Ανοικτά Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο από 22.30 και Κυριακή μεσημέρι από τις 14.00. Για ένα πλήρες μενού με απεριόριστο κρασί υπολογίστε περί τα 25€ ανά άτομο. 

Στοά Αθανάτων 
Σοφοκλέους 19 & Στοάς Αθανάτων, τηλ: 2103210342

Στην ομώνυμη οδό, η Στοά Αθανάτων έχει φιλοξενήσει κατά τις τρεις δεκαετίες λειτουργίας του μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του Ρεμπετικου και Λαϊκού τραγουδιού (Σκαρπέλης, Χοντρονάκος, Μπίνης, Παπαδοπούλου) και συνεχίζει απτόητο μέχρι σήμερα… όπως παλιά. Όμορφα διακοσμημένος και προσεγμένος χώρος με «ρεμπέτικους» πίνακες να στολίζουν τους τοίχους. από Φέτος η Χαρούλα Λαμπράκη, ο Δημήτρης Τσαουσάκης, ο Χρήστος Μανιάτης, η Νανά Παναγιώτου, η Μαρία Δεικτα, ο Κώστας Χατζηγεωργίου και η ορχήστρα με τους βιρτουόζους μουσικούς υπόσχονται κλασσικές ρεμπέτικες και λαϊκές βραδιές. Το ποτό κοστίζει 8€, η φιάλη ουίσκι 90€ (κομπλέ) και η φιάλη κρασί από 25€. Η «Στοά» είναι ανοικτή Παρασκευή και Σάββατο 15:30 με 19:30 και 22.30 με 5:00 και Κυριακές 15:30 με 19:30.

Ταξίμι
Χ. Τρικούπη & Ισαύρων 29Γ Εξάρχεια, τηλ: 210-3639919

Ακόμα ένα κλασσικό στέκι για ρεμπέτικη μουσική στην γειτονιά των Εξαρχείων, το «Ταξίμι» αν και κινδύνεψε να μας αφήσει χαρμάνηδες πέρσι όταν και ανακοινώθηκε από την σελίδα του στο Facebook ότι κλείνει μια για πάντα, ευτυχώς… άλλαξε γνώμη. Αυθεντικό ρεμπέτικο τραγούδι λοιπόν και φέτος, σε πείσμα των καιρών (λειτουργεί από 1981) με την ρεμπετοπαρέα του Γιώργου Ξηντάρη (Ανθούλα Μίχου , Βασίλη Σκούτα , Δημήτρη Μυταράκη, Γιώργο Αναγνώστου) και τον σολίστα Νίκο Τατασόπουλο στο μπουζούκι. Ωραίος, λιτός χώρος, αρκετά τσιμπημένες οι τιμές του. Το ποτό κοστίζει 10€, η φιάλη ουίσκι 85€ (κομπλέ) και η φιάλη κρασί από 22€. Το «Ταξίμι» ανοίγει Παρασκευές και Σάββατα από τις 23.30 μέχρι… όσο πάει.

Τζιβαέρι
Φορμίωνος 131, Καισαριανή, τηλ: 2107601732
Μαγκιόρικη ατμόσφαιρα, πίστη στις αυθεντικές εκτελέσεις και γλέντι μέχρι πρωίας με αυθεντικά ρεμπέτικα τραγούδια. Κάπως έτσι κυλάνε τα πράγματα στο Τζιβαέρι της Καισαριανής, το οποίο φέτος μια άκρως ενδιαφέρουσα κομπανία, η οποία αποτελείται από τους: Κώστα Κουτρουμάνο, Λαζάρου Ελένη, Αποστόλη Κουνή και Κώστα Μπαρτσώκα. Στο αποκριάτικο κλίμα των καιρών πάντως, η κομπανία δεν παραλείπει να τιμήσει και τα μερικά αυθεντικά αποκριάτικα τραγούδια. Το ποτό κοστίζει 8€, η φιάλη κρασί από 20€ η απλή φιάλη 85€ και οι ποικιλίες ξεκινούν από 15€. Ανοικτά Παρασκευή και Σάββατο.

Ποντίκι
Επτανήσου 9 & Άνδρου, τηλ: 210 8232 971, 210 8226 995
Στην διαχρονική φοιτητική «τρύπα» της πολυσυλλεκτικής Κυψέλης, το Πόντικί παραδίδει εδώ και τρεις (και βάλε) δεκαετίες μαθήματα αυθεντικής ρεμπέτικης, λαϊκής αλλά και νησιώτικης μουσικής ιστορίας. Δυνατή η κομπανία του με την Ειρήνη Χαρίδου, τον Γιάννη Στάθη, το Νίκο Πλιό, τον Κώστα Ανγνώστου και τον Χρόνη Κατρανίτσα, ενώ τις Δευτέρες ο Πασχάλης Τσαρούχας και η ειρήνη Χαρίδου το «γυρίζουν» στο έντεχνο. Το ποτό κοστίζει 8€, η φιάλη ουίσκι 95€ (κομπλέ), η φιάλη κρασί από 15€ και οι ποικιλίες από 8€. Το Ποντίκι ανοίγει τις Δευτέρες στις 22:30 και Παρασκευές με Σάββατο στις 23:00. 

Κάβουρας
Θεμιστοκλέους 64, Εξάρχεια, Τηλ.: 2103810202, 2103301177
Κλασσικό εξαρχειώτικο στέκι με έφεση στο ρεμπέτικο, αλλά και σε επιλεγμένα λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια. «Αρμόδιοι» για την αυθεντική διασκέδαση του κοινού είναι ο δεξιοτέχνης Σπύρος Πατράς στις πενιές, η Ντένια Κουρούση, ο Κώστας Κοντογιάννης, ο Γιάννης Καλαφατέλης, ο Μίλτος Χρυσανθίδης και ο Γιώργος Καραβούνης. Ωραίος χώρος, παραδοσιακά διακοσμημένος και ικανοποιητικές ποικιλίες από 15€. Το ποτό κοστίζει 8€, η φιάλη ουίσκι κομπλέ 90€ και η φιάλη κρασί 20€. Ο Κάβουρας ανοίγει κάθε Πέμπτη με Σάββατο από τις 23:30. Απαραίτητη στάση για να «στρώσει» το στομάχι μετά, ο… συνονόματός του στην πλατεία Εξαρχείων. Must.

Μαγιοπούλα
Οδεμησίου 9 (στο ύψος του γηπέδου της Νήαρ Ηστ), Καισαριανή, Τηλ.: 2107214934, 2107226616
Μαθήματα καλού ρεμπέτικου προς πάν ενδιαφερόμενο παραδίδουν στην Καισαριανή ο Βαγγέλης Κορακάκης μαζί με τον γιο του Βασίλη, έχοντας παρέα την εξαιρετική φωνή της Ανατολής Μαργιόλα. Το «μενού» περιλαμβάνει αυθεντικά ρεμπέτικα, αλλά και λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια συνοδεία πιάτων ελληνικής κουζίνας. Το πότο στο μπαρ κοστίζει 8€, η φιάλη κρασί 35€ και η φιάλη ουίσκι (κομπλέ) 80€. Η Μαγιοπούλα ανοίγει Παρασκευές και Σάββατα από τις 23:30 μέχρι το πρωί. 

Ανηφόρι 
Β. Γεωργίου και Μουσών, Πειραιάς, τηλ: 2104115819
Σταθερή πειραιώτικη αξία, το Ανηφόρι ξεκίνησε τις πρώτες του πενιές το 1985 και έκτοτε αποτελεί σημείο αναφοράς για τους λάτρεις. Μικρός χώρος που θυμίζει κάτι από τα παλιά, με όμορφα κάδρα στους τοίχους τα οποία απεικονίζουν – τι άλλο; - ρεμπέτικες εικόνες. Στην κομπανία, ο Γιώργος Ζορμπάς, η Έφη Ράπτη, ο Θεοδόσης Νικολετοπουλος, ο Δημήτρης Μεντής και ο Θανάσης Μπέλας κρατούν ζωντανή την μουσική παράδοση. Η ρεμπέτικη «ανηφόρα» ξεκινά κάθε Παρασκευή και Σάββατο γύρω στις 22:00. Το ποτό κοστίζει 8€ και η φιάλη 100€ (σπέσιαλ) και 80€ η απλή.

Διαδρομές
Λεωφ. Πατησίων 208 & Καλλιφρονά, Κυψέλη, Τηλ.: 2108676155, 2108674001
Σε ένα παλιό νεοκλασσικό της Πατησίων, η ρεμπέτισσα Μαριώ επιμένει πως «Χασίσι ήπιε και ο Θεός» και παντρεύει ρεμπέτικα με σμυρναίικα ακούσματα, συντροφιά με την Χριστιάνα Γαλιάτσου και τον Κώστα Σκανδάλη. Στη σκηνή τους συνοδεύουν ο Κώστας Μήτσιος στο μπουζούκι, ο Μανώλης Κόττορος στο βιολί, ο Γιώργος Τσιατσούλης στο ακορντεόν και ο Νίκος Τιατσούλης στα κρουστά. Μεγάλος και άνετος χώρος, χωρίς όμως τις διακοσμητικές πινελιές που θα τον έκαναν ξεχωριστό. Το ποτό κοστίζει 8€, η φιάλη 95€ (κομπλέ) και η φιάλη κρασί από 30€. Με 25€ ανά άτομο επιλέγετε πλήρες μενού συνοδεία άφθονου κρασιού. Οι Διαδρομές ανοίγουν Παρασκευές και Σάββατα στις 23:00.

Επίσης:

* Η Παλιά Μαρκίζα  (Χρυσάφη & Πρόκλου 41, Πλ. Βαρνάβα, Παγκράτι, Τηλ.: 2107511888) μας ταξιδεύει στην παράδοση του ελληνικού ελληνικού τραγουδιού με τους Γιώργο Γεωργόπουλο, Αθηνά Γεωργοπούλου, Βασίλη Χαραλάμπους, Ζαφείρη Παρασκευόπουλο και Λίνα Αγαπητού. 

* Η Αστροφεγγιά στην Πατησίων (Λεωφ. Πατησίων 294 & Κόντου, τηλ: 2102010160, 2102233077) αποτελεί σταθερό… λημέρι του Αντώνη Ρεπάνη.  

* Οι Πενιές του Βαμβακάρη, δια χειρός Λινάρδου Βαμβακάρη και φωνής Στέλιου Περπινιάδη στην Πλατεία Κάνιγγος (Καποδιστρίου 11, τηλ: 2104177780). 

* Η Κοτταρού (Αγίας Σοφίας 43, τηλ: 2105120682) πίσω από το Σταθμό Πελοποννήσου στον Κολωνό, έχει μια από τις αυθεντικότερες ρεμπέτικες ατμόσφαιρες της πόλης. Η ρεμπέτικη ορχήστρα της είναι από τις λίγες που διανυκτερεύει κάθε βράδυ εκτός Δευτέρας, και ενώ το μπουζούκι, η κιθάρα και το ακορντεόν δίνουν το σύνθημα, οι φωνές του μαγαζιού τραγουδούν χωρίς μικρόφωνο, σαν μέλη μιας μεγάλης παρέας που ξέρει να διασκεδάζει.  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v