Aργιλές: Όταν καπνίζει ο λουλάς

Νερό στο γυάλινο δοχείο, τουμπεκί στον λουλά, αλουμινόχαρτο, καρβουνάκια και… φύσα-ρούφα-τράβα τόνε. Ανακαλύπτουμε αρώματα και γεύσεις Ανατολής στα (ν)αργιλεδάδικα της πόλης.
Aργιλές: Όταν καπνίζει ο λουλάς
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Αργιλέ μου γιατί σβήνεις
Κι όλο τις φωτιές μου ρίχνεις
μήπως δεν τον φχαριστούσα
κείνονε που αγαπούσα 

Αργιλέ μου γιατί σβήνεις – Γεωργία Μηττάκη (1936)

Συνήθεια «εισαγόμενη» εξ’ Ανατολής, περιθωριοποιημένη στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, όμως με τον καιρό απενοχοποιημένη, ο αργιλές (ή ναργιλές… ελληνιστί) κάνει τα τελευταία χρόνια θραύση στις παρέες που αναζητούν μια σχετικά οικονομική, αρωματική και χαβαλεδιάρικη επιλογή εξόδου. «Ανήκομεν εις την Δύσιν» είχε πει κάποτε ο Καραμανλής, ο πρεσβύτερος. Αν κρίνουμε πάντως από την εικόνα στα ναργιλεδάδικα του κέντρου, τα οποία εν μέσω κρίσης σφύζουν από ζωή και ντουμάνια, πιθανώς να ανήκουμε και λίγο «εις την Ανατολή».

Ο λουλάς, το τουμπεκί και το μαρκούτσι

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά. Ο ναργιλές αποτελεί ασιατική πατέντα, η οποία χρησιμοποιήθηκε για πιο άνετο και ταυτόχρονα ευχάριστο κάπνισμα. Αποτελείται από μια φιάλη νερού ως βάση, συνήθως από κρύσταλλο, στο πάνω μέρος της οποίας εφαρμόζει αεροστεγώς ένας μεταλλικός σωλήνας. Πάνω από τον σωλήνα υπάρχει μια μικρή κεραμική εστία, διάτρητη (ο γνωστός «λουλάς»), μέσα στην οποία τοποθετείται ο καπνός του ναργιλέ (το γνωστό «τουμπεκί»). Ο μεταλλικός σωλήνας διαθέτει στο πλάι του ένα στόμιο (ή και περισσότερα), στο οποίο μπαίνει ο σωλήνας («μαρκούτσι») από τον οποίον ρουφάμε.

Μάρκος Βαμβακάρης – Ώρες με θρέφει ο λουλάς



Για να χρησιμοποιήσουμε τον ναργιλέ, θα πρέπει να γεμίσουμε με καθαρό νερό, περίπου μέχρι την μέση, την φιάλη και να προσθέσουμε τον υγρό καπνό (θα τον βρείτε σε καταστήματα με είδη καπνιστού) στον λουλά, όχι όμως μέχρι πάνω για να μη μπουκώσει. Ύστερα καλύπτουμε τον λουλά με αλουμινόχαρτο και ανοίγουμε μικρές τρυπούλες με μια οδοντογλυφίδα. Τέλος, τοποθετούμε αναμμένα κάρβουνα (ή καρβουνάκια) προσεκτικά γύρω γύρω από τον λουλά και όχι στο κέντρο του, με μια τσιμπίδα. Ο ναργιλές είναι έτοιμος προς χρήση. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ρουφήξουμε από το «μαρκούτσι» και να απολαύσουμε την εμπειρία, η οποία διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα για έναν καπνιστή.

Σωτηρία Μπέλλου – Μας κυνηγούν τον άργιλέ



Σημειώστε πως, αν και ο καπνός που χρησιμοποιείται στον ναργιλέ φιλτράρεται μέσω του νερού και γίνεται πιο ελαφρύς για τον λαιμό και τα πνευμόνια δεν είναι εντελώς ακίνδυνος. Σίγουρα είναι πιο ελαφρύς από αυτόν του τσιγάρου ή της πίπας, όμως εξακολουθεί να περιέχει νικοτίνη με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε αρκετά καταστήματα με είδη καπνού πάντως, θα βρείτε και «φυσικό» καπνό για ναργιλέ, χωρίς νικοτίνη.

Οι τιμές για να αγοράσετε έναν ναργιλέ κυμαίνονται από 30€ μέχρι και 100€ ανάλογα με το μέγεθός του, ενώ καπνό θα βρείτε σε διάφορες γεύσεις σε τιμές που κυμαίνονται από 5€ μέχρι 12€.

Άρωμα Ανατολής στην πόλη

Δεν λέμε, καλός ο ναργιλές στο σπίτι, όμως τώρα που «ανοίγει» ο καιρός τα ναργιλεδάδικα της πόλης και των προαστίων ενδείκνυνται για εξόδους με… άρωμα μήλου, κανέλας, μέντας ή κερασιού και ανατολίτικη ατμόσφαιρα. Οι επιλογές που έχετε είναι δεκάδες άλλες πιο εμπορικές, άλλες πιο underground. Εμείς επιλέξαμε αυτές που δεν χρεώνουν 10€ τον ναργιλέ (και όμως υπάρχουν) ούτε χρεώνουν το βάρος των έξτρα κάρβουνων σε… χρυσό (περί τα 2 με 3€ για κάθε «γέμισμα»).

Ali Baba και σαράντα γεύσεις (Θεμιστοκλέους 78, πλατεία Εξαρχείων, τηλ. 21 03828962). Κλασσικό στέκι στα Εξάρχεια, του ευγενέστατου Σαντ από την Συρία, με όμορφη διακόσμηση άνετους καναπέδες μέσα και έξω και προσεγμένο ναργιλέ (5€). Μοναδική ένσταση μας οι λίγες γεύσεις. Σερβίρει επίσης φρέσκο αραβικό καφέ και αυθεντικά συριακά γλυκά.

* Cleopatra café (Αχαρνών 152) Παραδοσιακό αιγυπτιακό καφενείο με όμορφη ατμόσφαιρα, εξαιρετικό τσάι και αραβικό καφέ και πολύ καλό ναργιλέ σε διάφορες γεύσεις (3€). Αποτελεί στέκι για Αιγύπτιους και Κούρδους, αλλά μην εκπλαγείτε αν βρείτε και κάποιον Έλληνα στους θαμώνες του.

Άρωμα Ανατολής (Γράμμου 1, σταθμός Καλλιθέας, τηλ: 2110122313). Ακόμα ένας Αιγύπτιος, ο Basem Hadid, άνοιξε αυτό εδώ το συμπαθητικό στέκι για ναργιλέ και ποτό, το οποίο κάθε Σάββατο έχει και ανατολίτικους χορούς. Ο ναργιλές κοστίζει 4€ σε ικανοποιητική ποικιλία, ενώ από το παραδοσιακό αυτό καφενείο μπορείτε να αγοράσετε καπνούς AL Fakher (5€ τα 130γρ.) και καρβουνάκια για τον ναργιλέ σας. 

* Πυραμίδες (Μεγαλοπόλεως 1, Αγ.Ελεούσα και Πεισιστράτου 87, τηλ: 21 0940 7720). Παραδοσιακό αιγυπτιακό ουζερί/ καφέ με φοβερό ναργιλέ σε τεράστια ποικιλία και επιλογή για «φρέσκο», δηλαδή αντί για λουλά βάζουν τον καπνό μέσα σε μήλο ή οποιοδήποτε άλλο φρούτο και έτσι αποκτά ακόμα πιο φρουτώδη γεύση ο καπνός. Ο απλός κοστίζει 2€, ενώ ο φρέσκος 5€. Δοκιμάστε επίσης την αυθεντική βυσσινάδα του και το παραδοσιακό σαλέπι – καμία σχέση με αυτό που πουλάνε οι πλανόδιοι. Ακριβώς δίπλα, είναι ο Nermund με θεσπέσιο κεμπάπ-ντονέρ.

Cairo Coffee (τηλ: 210 95 81 400) Λίγα βήματα πιο πέρα από τις Πυραμίδες, ακόμα ένα παραδοσιακό αιγυπτιακό καφενείο με μεγάλη ποικιλία σε φρέσκο και απλό ναργιλέ (μέλι, τριαντάφυλλο, καρπούζι, redbull κτλ.) και ντόπια ροφήματα (τσάι, σάχλαπ, καρκαντέ, γιανσούν). Ο απλός ναργιλές κοστίζει 3€ και ο φρέσκος 5€.

Al Sokareia Café (Ελ. Βενιζέλου 237, Καλλιθέα, τηλ: 2109560026). Συμπαθητικό καφέ – ναργιλεδάδικο με μεγάλη ποικιλία σε γεύσεις (3€) και βραδιές με χορό της κοιλιάς κάθε Σάββατο για τους θαμώνες.

Om Kalthoum (Μεγ. Αλεξανδρου 85, τηλ: 699 6681444). Προσφάτως ανακαινισμένο και υπό την διεύθυνση του φιλικότατου Αιγύπτιου Σάμι, το πρώην «Νούρα» έχει μεταμορφωθεί σε ένα άνετο και ατμοσφαιρικό εστιατόριο με λαχταριστές ανατολίτικες γεύσεις (φοβερό το φαλάφελ του) και – φυσικά – ναργιλέ (3€). Αν θέλετε να γευματίστε πάντως, για ένα πλήρες γεύμα θα πληρώσετε περί τα 10€.

* Ναργιλές (Ερυθραίας 19 Περιστέρι, τηλ: 2105730695, 6977-336229). Περισσότερο ρακομελάδικο, παρά αυθεντικό «ναργιλεδάδικο», ο «Ναργιλές» του Περιστερίου είναι ένα μικρό και άκρως συμπαθητικό μαγαζάκι με ξύλινη διακόσμηση και περιτριγυρισμένο με πορτρέτα του Καραγκιόζη και όχι του Αλή Πασά, όπως θα περίμενε κάποιος. Ο ναργιλές εδώ κοστίζει 5€ τις καθημερινές και 7€ τα Σαββατοκύριακα και διατίθεται σε πληθώρα γεύσεων.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v