Η βόλτα του Σαββάτου: Στον Διομήδειο Κήπο και το Θησείο

Γιορτάζουμε (για άλλη μια φορά) τον ερχομό της άνοιξης, βολτάροντας στον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο και στα αγαπημένα μας στέκια του Θησείου.
Η βόλτα του Σαββάτου: Στον Διομήδειο Κήπο και το Θησείο
της Ηρώς Κουνάδη
Φωτογραφίες: Γιώργος Κόκουβας


Πόσες φορές έχετε δει το news feed σας στο Facebook να πλημμυρίζει με ευχές για «καλή άνοιξη»; Κάθε 1η και 21 Μαρτίου σίγουρα, και κάθε φορά που ο ήλιος λάμπει έξω από το παράθυρο –συν άλλη μία φορά, στις 20 Μαρτίου φέτος, όταν πραγματοποιήθηκε και επίσημα η εαρινή ισημερία. Ό,τι πάντως και να λέει ο κόσμος, για εμάς η άνοιξη ξεκινά επίσημα το Σαββατοκύριακο που γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά, κερδίζοντας μία ώρα ηλιοφάνειας και φτάνοντας ένα βήμα πιο κοντά στο καλοκαίρι –κι ας χάνουμε μία πολύτιμη ώρα Σαββατοκύριακου, κι ας δυσκολευόμαστε να ξυπνήσουμε όλη την εβδομάδα που ακολουθεί, μέχρι ο οργανισμός μας να προσαρμοστεί σε αυτήν την μία χαμένη ώρα ύπνου.

Αυτό το Σάββατο, λοιπόν, γιορτάζουμε τη δική μας «επίσημη αρχή της Άνοιξης», βολτάροντας στον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο, και εν συνεχεία επιστρέφουμε στο κέντρο για μεσημεριανό και βόλτες στο Θησείο.



Πρωινό στον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο

Αν σας ρωτούσαν πού βρίσκεται ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος της Ελλάδας, το πιθανότερο είναι ότι θα απαντούσατε «στην Ιερά Οδό», γιατί εκεί βρίσκεται ο κήπος της γεωπονικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος έδωσε το όνομά του και στην περιοχή που τον φιλοξενεί… Και θα κάνατε λάθος. Ο Διομήδειος Βοτανικός Κήπος στο λόφο Χαϊδαρίου, σχεδόν δίπλα στη Μονή Δαφνίου, είναι ο μεγαλύτερος/ ομορφότερος/ εντυπωσιακότερος και άλλα υπερθετικά βοτανικός κήπος της Ανατολικής Ευρώπης.

Είναι, επίσης, ο μόνος βοτανικός κήπος στον κόσμο που διαθέτει «ιστορικό τμήμα», που φιλοξενεί φυτά που αναφέρονται σε ιστορικά κείμενα –όπως ο νάρθηκας ("λατινιστί" Ferula communis) όπου σύμφωνα με τη μυθολογία ο Προμηθέας έκρυψε τη φωτιά για να τη μεταφέρει στους ανθρώπους ή το κώνειο (Conium maculatum) που σκότωσε τον Σωκράτη. Εντυπωσιαστήκατε; Διαβάστε κι άλλα, εξίσου εντυπωσιακά, εδώ, ρίξτε μια ματιά στις εντυπωσιακές φωτογραφίες από την τελευταία βόλτα μας, εδώ, και βρείτε τον δρόμο σας, ακολουθώντας τον χάρτη του in2life.gr.

Μόνο ξεκινήστε νωρίς, γιατί ο κήπος είναι ανοιχτός για το κοινό μέχρι τις 15.00 τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.



Μεσημεριανό με θέα στις ράγες του τραίνου

Ένα από τα αγαπημένα μας ανοιξιάτικα καταφύγια στην πόλη είναι η «πίσω» πλευρά του Θησείου: Εκείνη που είναι αρκετά απομακρυσμένη από την οχλαγωγία των κατάμεστων τα μεσημέρια του Σαββάτου café του, αλλά και αρκετά κοντά στους ειδυλλιακούς του πεζοδρόμους και τα δρομάκια που ανηφορίζουν προς το λόφο του Φιλοπάππου –για να έχουμε την τέλεια αφορμή να κάψουμε τις μερίδες του μεσημεριανού περπατώντας.

Για το περί ου ο λόγος μεσημεριανό, λέμε να κατευθυνθούμε προς το Στέκι του Ηλία, στο 5 της οδού Επταχάλκου, για ζουμερά παϊδάκια και άλλες πρωτεϊνούχες νοστιμιές, τις οποίες απολαμβάνουμε χαζεύοντας τα τραίνα να περνούν από τα τραπεζάκια με τα άσπρα-κόκκινα καρό τραπεζομάντηλα που απλώνει έξω. Στα του μενού, οι τηγανιτές πατάτες είναι κομμένες στο χέρι, ενώ το ψαρονέφρι και τα σπιτικά μπιφτέκια συναγωνίζονται επάξια τα παϊδάκια –που παραμένουν, όμως, hit. Όλα αυτά τα συνοδεύουμε με παγωμένες μπύρες ή χύμα κρασί, και ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 15-17€ το άτομο.

Καίμε όλες αυτές τις θερμίδες είτε βολτάροντας στα πλακόστρωτα δρομάκια του Φιλοπάππου (δείτε λεπτομέρειες εδώ) είτε αλλάζοντας κατεύθυνση και περπατώντας μέχρι την Πλάκα, όπου θα πιάσουμε τραπεζάκι στο «μυστικό» πεζόδρομο της Ηπίτου, για καφεδάκι στο Blue Bird (για το οποίο σας τα είπαμε πρόσφατα, εδώ). Και εδώ θα μας βρει, να παραγγέλνουμε ένα ποτήρι κρασί ή ένα κοκτέιλ ακόμα, το πρώτο βράδυ της άνοιξης.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v