Θεσσαλονίκη: 9 αφορμές να ανηφορίσουμε

Υπέροχοι κήποι σε μουσεία της πόλης, νέα εναλλακτικά μπαράκια σε καινούριες πιάτσες, νόστιμη ελληνική κουζίνα στις στοές της πόλης και γλυκές αφορμές για να παραδεχτούμε και πάλι, πόσο μας αρέσει η (νυχτερινή) ζωή στη Θεσσαλονίκη.  
Θεσσαλονίκη: 9 αφορμές να ανηφορίσουμε
του Γιώργου Κόκουβα

Για άλλο ένα σαββατοκύριακο, τα βήματά μας, μας έφεραν στην «κρυφή αγαπημένη» μας, την Θεσσαλονίκη. Και για άλλη μια φορά, διαπιστώσαμε πως οι Θεσσαλονικείς βρίσκουν συνεχώς τρόπους να ανανεώνουν το ενδιαφέρον μας για την πόλη. 
Καινούρια café σε τοποθεσίες που σκέφτεσαι «πώς δεν είχαν σκεφτεί να τις αξιοποιήσουν τόσο καιρό», νέες πιάτσες, πολλά υποσχόμενες, στην ανεξερεύνητη πλευρά πάνω από την Εγνατία και γευστικές αφορμές να ανηφορίσουμε προς τον Βορρά είναι λίγα δείγματα από την νέα μας «σοδειά» από στέκια, με την ανάμνηση των οποίων επιστρέψαμε στην Αθήνα και σπεύδουμε να τα μοιραστούμε μαζί σας. Άλλωστε, Φεστιβάλ Κινηματογράφου πλησιάζει, και όλο και κάποιο τριήμερο θα κανονίσουμε να διανύσουμε αυτά τα περιβόητα 504 χιλιόμετρα.  

Terra Antiqua – Μουσείο Art Café bar

Ή αλλιώς το café του Αρχαιολογικού Μουσείου, που θα ‘πρεπε να είχε ανοίξει εδώ και πολύ καιρό. Όμορφος φωτισμός, χαριτωμένα τραπεζάκια και καναπεδάκια στο πλακόστρωτο. Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με την θέα από τη μία στην λεωφόρο προς την παραλία, και από την άλλη προς το επιβλητικό κτίριο του Μουσείου, και καφές υπό το βλέμμα των αγαλμάτων, που (υπο)φωτίζονται μαγικά όταν πέφτει η νύχτα. Αν δεν σας φτάνουν όλα αυτά, προσθέστε τους δύο μεγάλους πλάτανους, που θα σας μεταφέρουν κατευθείαν… στο χωριό. To Terra Antiqua λειτουργεί από τις 7 το πρωί, ενώ διοργανώνονται και συχνά lives.  

Το παληό χαμάμ
(Μητροπολίτου Γενναδίου και Εγνατία, τηλ: 2310226931)
Και από το Αρχαιολογικό Μουσείο ανηφορίζουμε προς άλλο ένα σημαντικό αξιοθέατο της πόλης, τα Λουτρά Παράδεισος, ένα από τα μεγαλύτερα χαμάμ που διασώθηκαν και λειτουργούν ως εκθεσιακοί χώροι. Αν στρίψετε στην γωνία του, στην Μητροπολίτου Γενναδίου, θα διαπιστώσετε ότι στην αυλή του και στο πίσω μέρος του έχει ανοίξει ένα ατμοσφαιρικό, γλυκύτατο café, ιδανικό για το πρωινό καφεδάκι, λίγο πριν ξεχυθείτε στο κέντρο. Το πελώριο ποδήλατο με τον «ψηλό λαιμό» μας υποδέχεται στην αυλόπορτα, ενώ όλη η διακόσμηση προδιαθέτει για τον πιο ethnic καφέ της ημέρας.

Φρειδερίκο αγάπη μου
(Ολύμπου 87, τηλ: 2310 238532)

Οι υπεύθυνοι ενός από τα πιο πολυσυζητημένα στέκια του κέντρου, το Pastaflora Darling, ξαναχτυπούν, και επιχειρούν να δείξουν τον δρόμο προς την νέα πιάτσα που διαμορφώνεται στην πόλη. Η περιοχή της Ολύμπου και της Φιλίππου, πάνω από την Ρωμαϊκή Αγορά και στα πέριξ, μαζεύει όλο και περισσότερο εναλλακτικό κόσμο. Στο «Φρειδερίκο Αγάπη μου» -ο Φρειδερίκος δεν είναι άλλος από τον σκύλο των ιδιοκτητών που θα τον δείτε και στο σήμα του café- θα χαθείτε στον κόσμο των vintage αντικών και των ωραίων κοκτέιλ μέχρι αργά το βράδυ. Και το πρωί, φυσικά, δεν θα το βρείτε άδειο, οι φοιτητές της πόλης που κάνουν κοπάνα, θα σας κρατήσουν καλή παρέα. 

Slag 
(Ζεύξιδος 2, τηλ: 2313040747)

Ας μην ξεχνάμε, όμως, και τις παλιές πιάτσες, που είναι ακόμη απαραίτητα περάσματα κάθε “downtown” βόλτας στο κέντρο: Στην άκρη της Ζεύξιδος, πλάι στα παλιά στέκια του πεζόδρομου, προστέθηκε το Slag, ένα ευχάριστο, μοντέρνο café bar, ιδανικό για τον καφέ στα τραπεζάκια του πεζόδρομου όταν ο ήλιος κάνει guest, ή για ποτό στους cozy καναπέδες του τις νύχτες του χειμώνα. 

Garden art bar (Συγγρού 9-11)

Το τετράπτυχο της νέας άφιξης στην περιοχή της Συγγρού περιλαμβάνει τις εξής αξίες: Φύση, art decor, low cost διασκέδαση και funky διάθεση. Όλα τα παραπάνω μας αρέσουν, γι’ αυτό και περνάμε την πόρτα του Garden art bar, και πιάνουμε θέση στον όμορφο κήπο που έχει πλημμυρίσει από λουλούδια – κι ας μην είναι όλα τους φυσικά. Τα λουλούδια, πάντως, δεν θα τα δείτε μόνο στα παρτέρια – δοκιμάστε τα ευφάνταστα κοκτέιλ, όπως αυτό με τα ροδοπέταλα. 

Ακαδημία 
(Αγίου Μηνά 3, τηλ: 2310521803)

Συνεχίζουμε… γευστικά, και πεταγόμαστε λίγα στενά πιο κάτω, εκεί όπου μας σερβίρει η πιο νόστιμη Ακαδημία. Μικρή στο μάτι (και στον χώρο) αλλά μεγάλη στο πιάτο και στη γεύση, η Ακαδημία μας πρόσφερε υπέροχη τηγανιά, μοναδικά σερβιρισμένη, λαχταριστή μεσογειακή μακαρονάδα με «χειριστά» κρητικά ζυμαρικά και κεφτεδάκια, και πεντανόστιμη σαλάτα «Ακαδημία». Το σέρβις είναι ευγενέστατο και υποδειγματικό, ενώ στο τέλος, μαζί με τον λογαριασμό καταφτάνει και κερασμένο κανταΐφι και κορμός. Ενδεικτική τιμή: 15-18€ κατ’ άτομο

Piece of cake (Χρυσοστόμου Σμύρνης 19)

Και μετά το φαγητό, θέλουμε να κάνουμε και μια γλυκιά αμαρτία. Ή περισσότερες, καθώς στο νέο «εργαστάσιο cupcake» του κέντρου θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντισταθείτε στις λαχταριστές «μπόμπες» που παρελαύνουν μπροστά σας. Παραγγείλτε μια μεγάλη κούπα καφέ και ένα σοκολατένιο κατά προτίμηση cupcake, ή αν σας φέρει ο δρόμος σας ως εδώ αργότερα, συνοδεύστε μια μπυρίτσα με το νόστιμο τοστ με ζυμωτό ψωμί με προζύμι που ετοιμάζουν τα παιδιά του μαγαζιού.

Spoon
(Παύλου Μελά 38, τηλ: 231 022 0290)

Αν η γλυκιά αμαρτία σας προτιμάτε να είναι και παγωμένη, τότε κατηφορίστε μέχρι την Παύλου Μελά, απέναντι από την Ζεύξιδος, εκεί όπου το Spoon έχει φτιάξει μια cozy ποπ «φωλιά» για όσους θέλουν να απολαύσουν το καφεδάκι τους μαζί με ένα frozen yogurt – εμείς απλώς σας αναφέρουμε ότι το praline yogurt με ζεστή σοκολάτα γάλακτος ήταν ένα από τα καλύτερα που έχουμε δοκιμάσει (από 2,50€ το κυπελλάκι). Οι υπεύθυνοι του Spoon έχουν διακοσμήσει το εσωτερικό παταράκι με πολύ μεράκι – αυτό σημαίνει πως δεν πρόκειται για ένα τυπικό yogurt bar όπου θα πάρετε το κυπελλάκι και θα φύγετε, αλλά θα θελήσετε να πιάσετε τραπεζάκι. 

Extra tip: Σε πολλά σημεία του κέντρου θα συναντήσετε την νέα αλυσίδα Todaylicious, που σώζει πολλούς… βιαστικούς και ξενύχτηδες, αφού προσφέρει το πιο οικονομικό hot dog (0,70 λεπτά) και τον πιο οικονομικό καφέ (επίσης 0,70 λεπτά) της πόλης – ίσως και της χώρας. Και στα δικά μας οι Αθηναίοι. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v