Σαββατιάτικες (προεκλογικές) βόλτες: Στου Φιλοπάππου και την Πλάκα

Αυτό το Σάββατο, κλείνουμε υπολογιστές και τηλεοράσεις, και βολτάρουμε στα καταπράσινα μονοπάτια του Φιλοπάππου, γιατί οι εποικοδομητικές συζητήσεις γίνονται μόνο στον καθαρό αέρα. Και το βράδυ έχει… «Μαύρο στον Μαυρογιαλούρο» πάρτι.
Σαββατιάτικες (προεκλογικές) βόλτες: Στου Φιλοπάππου και την Πλάκα
Όσο σημαντικές και αν είναι οι επικείμενες εκλογές, όσο και αν το τι θα ψηφίσουμε σχεδόν μονοπωλεί τις συζητήσεις κάθε παρέας εδώ και δύο εβδομάδες, αυτό το Σάββατο αντιστεκόμαστε στον πειρασμό να περάσουμε όλη την ημέρα μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή απαντώντας ερωτηματολόγια που (δεν) μας βοηθάνε να ψηφίσουμε, και μελετώντας προεκλογικές θέσεις και εξαγγελίες. Άλλωστε, οι εποικοδομητικότερες των συζητήσεων γίνονται πάντα σε καθαρό αέρα. Το ήξεραν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι…

Πρωινό στα μονοπάτια του Φιλοπάππου

Όχι, δεν εννοούμε την κλασική περαντζάδα από το Θησείο μέχρι τον Άι-Δημήτρη τον Λουμπαρδιάρη –ή τουλάχιστον όχι μόνο αυτήν. Σκοπεύουμε να βολτάρουμε όχι μόνο στα υπέροχα πλακόστρωτα του Δημήτρη Πικιώνη, αλλά και στα χωμάτινα μονοπάτια που διατρέχουν ολόκληρο τον λόφο (και τα 700 καταπράσινα στρέμματά του) να σκαρφαλώσουμε με κομμένη την ανάσα μέχρι το εντυπωσιακό μνημείο του Γάιου Ιούλιου Αντίοχου Φιλόπαππου, που έδωσε στον λόφο το όνομά του, και να θαυμάσουμε την πανοραμική θέα όλης της Αθήνας. Εδώ είναι το μόνο σημείο απ’ όπου φαίνονται σε όλο τους το μεγαλείο η Ακρόπολη μαζί με το Ηρώδειο, ενώ προς τα κάτω απλώνεται η θάλασσα και προς… όλες τις υπόλοιπες κατευθύνσεις η απεραντοσύνη της πόλης.

Αν έρθετε προετοιμασμένοι με καλαθάκια του πικνίκ και καρό τραπεζομάντηλα, θα στρωθείτε στη σκιά των φουντωτών πεύκων του λόφου. Αν, πάλι όχι, θα ακολουθήσετε μετά την βόλτα σας το περίφημο πλακόστρωτο, που ξεκινά στο δεξί σας χέρι λίγο πιο πάνω από τον Λουμπαρδιάρη, και θα κατηφορίσετε από το διπλανό λοφάκι της Πνύκας στην «πίσω» πλευρά του Θησείου, για να πιάσετε τραπεζάκι…

…Για μεσημεριανό στο Στέκι του Ηλία

Στο 5 της οδού Επταχάλκου, αλλά και λίγα μέτρα παρακάτω, στο 7 της Θεσσαλονίκης, τα δύο μαγαζάκια των ίδιων ιδιοκτητών βγάζουν έξω τραπεζάκια στρωμένα με καρό τραπεζομάντηλα, και χαζεύουν το μεν πρώτο την ησυχία και τα γαλάζια νεοκλασικά του μικρού δρόμου που το φιλοξενεί, το δε δεύτερο τα τραίνα του ηλεκτρικού να περνούν από τις ράγες, ακριβώς απέναντί του.

Όσο για το τι θα φάτε; Παλιοί και νέοι κάτοικοι και λάτρεις της περιοχής ορκίζονται στα ζουμερά παϊδάκια τους. Οι τηγανιτές πατάτες είναι κομμένες στο χέρι, ενώ το ψαρονέφρι και τα σπιτικά μπιφτέκια συναγωνίζονται επάξια τα παϊδάκια –που παραμένουν, όμως, hit. Όλα αυτά τα συνοδεύουμε με παγωμένες μπύρες ή χύμα κρασί, και ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 15-17€ το άτομο.

Μαύρο στον Μαυρογιαλούρο Party στο Κιμωλία Art Café 

Είναι arty, είναι πολύχρωμο, είναι σα να βρίσκεσαι στο σπίτι σου, είναι ένα από τα ωραιότερα μπαράκια της Πλάκας. Κι αυτό το Σάββατο, έχουμε έναν επιπλέον λόγο να πιάσουμε τραπεζάκι στο 5 της οδού Υπερείδου: το προεκλογικό πάρτι με τον εύγλωττο τίτλο «Μαύρο στον Μαυρογιαλούρο» που διοργανώνει η Κιμωλία θα έχει jazz στα ηχεία και Κωνσταντάρα-Μαυρογιαλούρο στον προτζέκτορα. Ό,τι πρέπει δηλαδή, για τις τελευταίες μας συνεδριάσεις μερικές ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Το πάρτι ξεκινά στις 10.00 το βράδυ, και η είσοδος είναι –όπως πάντα– ελεύθερη. Τα ποτά κοστίζουν 6€ και οι μπύρες 3€.

Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v