Απρίλιος στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης

Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και αφιερώματα γεμίζουν αρμονικά το πρόγραμμα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης για τον Απρίλιο. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα καθώς και πληροφορίες για τις εκδηλώσεις.
Απρίλιος στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης
Μουσική, Θέατρο, Κινηματογράφος, Φωτογραφία, Ζωγραφική. Πέντε εξαιρετικά δημοφιλείς τέχνες κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο πρόγραμμα του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη για τον μήνα Απρίλιο, κρατώντας μας σε… καλλιτεχνική εγρήγορση. Δείτε όλες τις εκδηλώσεις του μήνα και βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για αυτές στα Σχετικά Έγγραφα του άρθρου.

Μουσική

Βλέπουμε ακούγοντας Μουσική και τραγούδια από τον Κινηματογράφο και το Θέατρο

Με μουσική και τραγούδια που ανακαλούν στη μνήμη εικόνες και στιγμές μαγικές από το Θέατρο και τον Κινηματογράφο φτιάχτηκε ένα σαγηνευτικό πρόγραμμα, όπου σμίγουν το παλιό με το καινούριο. Το πρόγραμμα παρουσιάζεται σε δυο συναυλίες, στην αίθουσα Black Box του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, την Κυριακή 1 Απριλίου 2012, στις 20:00 και τη Δευτέρα 2 Απριλίου 2012, στις 20:30.

Ξεναγοί σ’ αυτό το μουσικό περίπατο είναι η μεσόφωνος Ειρήνη Καράγιαννη και η πιανίστα Ντιάνα Βρανούση. Οι ερμηνείες συνοδεύονται από προβολή εικόνων, πάντα σχετικών με τη μουσική που θα ακούγεται. Τις συναυλίες προλογίζει ο κριτικός και ιστορικός μουσικής Γιώργος Β. Μονεμβασίτης.

Κυριακή 1 Απριλίου 2012, στις 20:00 και Δευτέρα 2 Απριλίου 2012, στις 20:30
Αίθουσα: Black Box
Διάρκεια: 1.30΄
Εισιτήρια: 12€
8€ Μαθητικό/Φοιτητικό/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ ΑμΕΑ /Άνω των 65

Μαρίζα Κωχ
«Το Πάπλωμα με τα Χρυσά Κουδούνια» μουσικό παραμύθι για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας

Ένα μουσικό παραμύθι, που κάνει το γύρο της Ελλάδας μέσα από παραδοσιακά τραγούδια, απευθύνεται σε μικρούς από 2 έως 12 χρονών αλλά και σε μεγάλους αδιακρίτως ηλικίας, παρασύροντάς τους σε έναν κόσμο μαγικό.

Η Μαρίζα Κωχ μαζί με τους συνεργάτες της - δεξιοτέχνες μουσικούς παραδοσιακών οργάνων καλούν τα παιδιά να ανακαλύψουν τα αγαπημένα τους τραγούδια, που είναι κρυμμένα στους ήχους των κουδουνιών ενός πολύτιμου παπλώματος. Σε αυτό έχουν κρύψει οι μουσικοί του περασμένου αιώνα τα πιο γνωστά παραδοσιακά παιχνιδοτράγουδα.

Κυριακή 1 Απριλίου 2012, στις 12:00
Αίθουσα: Θέατρο
Διάρκεια: 95'
Εισιτήρια: 10€, ενιαίο


Θέατρο

Το ΣΠΙΡΤΟΚΟΥΤΟ
Η κυπριακή θεατρική εκδοχή της ταινίας του Γ. Οικονομίδη

Μια μέρα, εν μέσω καύσωνα, το σπίτι του Δημήτρη- ενός μικρομεσαίου 50αρη οικογενειάρχη- κάπου στον Κορυδαλλό, μετατρέπεται σε πεδίο μάχης! Όλα τα μέλη της οικογένειάς του ξεσπάνε ο ένας στον άλλο με απίστευτη λεκτική βία και αποκαλύψεις για πάθη, ζήλιες, ανομολόγητες επιθυμίες και διαφωνίες...Μέχρι που μια απρόσμενη εξομολόγηση τινάζει τα πάντα στον αέρα! Το δράμα μιας λαϊκής οικογένειας, που περνάει τη ζωή της ανάμεσα σε τέσσερις τοίχους, σε έναν απόλυτα μάταιο, αδιάφορο και «γκρίζο» κόσμο, ένα σωστό μακελειό που καθηλώνει και, ίσως, ενοχλεί...

Παρασκευή 6 έως και την Κυριακή 8 Απριλίου 2012
Παρασκευή 6 Απριλίου 2012, στις 21:30
Σάββατο 7 Απριλίου 2012, στις 19:30 & 21:30
Κυριακή 8 Απριλίου 2012, στις 19:30

Αίθουσα: Black Box
Διάρκεια: 65'
Εισιτήρια: 15€, Κανονικό
10€, Μαθητικό/ Φοιτητικό/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ ΑμΕΑ/ Άνω των 65
7€, Ομαδικό

ΕΚΤΟ ΠΑΤΩΜΑ του Alfred Gehri

Είκοσι χρόνια μετά την τελευταία και θρυλική πλέον παρουσίασή του στο θέατρο «Περοκέ» (1991-92), το έργο του Αλφρέντ Ζερύ, μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ: Εν μέσω οικονομικής κρίσης του ‘30, μια ομάδα ανθρώπων -μικρογραφία ολόκληρης κοινωνίας- συνυπάρχει στο έκτο πάτωμα μιας παρισινής πολυκατοικίας. Με άξονα την κωμωδία που χαρακτηρίζει την επιτυχημένη διασκευή της Άννας Παναγιωτοπούλου, παρακολουθούμε τη ζωή αυτών των ανθρώπων να ξετυλίγεται μέσα από τους έρωτες, τις συγκρούσεις, τα πάθη και πάνω από όλα τα όνειρά τους.

Όνειρα μικρά και μεγάλα, όνειρα που τους δίνουν τη δύναμη να αντέξουν τις δυσκολίες της καθημερινότητάς. Μόνο που μέσα στην πορεία του έργου, θα συνειδητοποιήσουν ότι πάνω και πέρα από τα όνειρα -που δυστυχώς τόσο σπάνια γίνονται πραγματικότητα- υπάρχει η αγάπη, η συντροφικότητα, η αλληλεγγύη, η αίσθηση ότι παραμένουμε ενωμένοι απέναντι σε κάθε δυσκολία. Και μόνο μέσα από αυτή την αίσθηση μπορούμε να βγούμε αληθινοί νικητές στο παιχνίδι της ζωής.

Από 19 Απριλίου 2012 έως 10 Ιουνίου 2012, στις 21:00,
κάθε Σάββατο δύο παραστάσεις: 18:15 & 21:00,
(κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, εκτός από 10, 11, 12 & 13 Μαΐου)

Αίθουσα: Θέατρο
Διάρκεια: 2.15'
Εισιτήρια: 16€, Κανονικό
10€, Μαθητικό/ Φοιτητικό/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ ΑμΕΑ/ Άνω των 65/
9€ Ομάδες κατοίκων-γειτόνων (από 8 άτομα)
3€ Ειδική τιμή για ατέλειες

Venison
«The Helter Skelter Company»

Η ομάδα «The Helter Skelter Company» επιστρέφει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης [«Άμλετ, ο Πρίγκιπας της Δανίας», Black Box, Μάρτιος – Μάιος 2011] με την παράσταση «Venison» και αντλεί υλικά από τις Ευμενίδες του Αισχύλου και απ’τον Ντοστογιέφκι, με σκοπό να παρακολουθήσει -μέσα από κόσμους που πλέουν ο ένας εντός του άλλου- την πτώση ένος προσώπου από τον πολιτισμό προς τη βαρβαρότητα, από το έγκλημα στην τιμωρία, από τον άνθρωπο στο κτήνος.

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012 έως 20 Μαΐου στις 21:30
(Κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21:30)

Αίθουσα: Ειδικά διαμορφωμένος υπόγειος χώρος
Διάρκεια: 90'
Εισιτήρια: 15€, Κανονικό
10€, Μαθητικό/ Φοιτητικό/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ ΑμΕΑ/ Άνω των 65

«Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ»


Η ομάδα Σημείο Μηδέν συνεχίζει την έρευνά της πάνω στο έργο του Φραντς Κάφκα παρουσιάζοντας σε θεατροποιημένη μορφή το διήγημα Η Μεταμόρφωση.
Σημειώνει ο μεταφραστής και σκηνοθέτης της παράστασης Σάββας Στρούμπος: "Τα ανήσυχα όνειρα μιας νύχτας προκαλούν τη μεταμόρφωση του εμπορικού αντιπροσώπου Γκρέγκορ Σάμσα σε τεράστιο απεχθές ζωύφιο… Όμως, τι πραγματικά του συνέβη; Τι σημαίνει για μας μεταμόρφωση και πόσο κυριολεκτικά μπορούμε να την αντιληφθούμε;

Από την Πέμπτη 26 Απριλίου έως την Κυριακή 27 Μαΐου
Πρεμιέρα: 26 Απριλίου 2012, στις 21:00
(κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή)

Αίθουσα: Black Box
Διάρκεια: 90'
Εισιτήρια: 15€, Κανονικό
10€, Μειωμένο Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ)/ Άνω των 65
7€, Μαθητικό/ Φοιτητικό/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού ΥΠΠΟΤ/ ΑμΕΑ/

Φωτογραφία

«Χίος 1912 -2012 εκατό χρόνια Ελευθερία;» - μια πρώτη προσέγγιση


Με αφορμή τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Χίου, το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης φιλοξενεί την έκθεση ομαδική «Χίος 1912 -2012 εκατό χρόνια Ελευθερία;» που διοργανώνει η Αίθουσα Τεχνών Καλλιόπη, Αστική Μη Κερδοσκοπική εταιρεία πολιτιστικής δράσης με έδρα τη Χίο, από την Πέμπτη 5 έως την Κυριακή 29 Απριλίου 2012. Τα Εγκαίνια της Έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 5 Απριλίου 2012, στις 19:00 και διανθίζονται από την παρουσία του Strovili Quintet και τη μουσική τους από την ethnic Jazz σκηνή, ενώ κατά τη διάρκεια της Έκθεσης θα υπάρχουν και άλλα παράλληλα δρώμενα όπως θεατρικά παιχνίδια και κινηματογραφικές προβολές με αφετηρία πάντα την όμορφη Χίο.

Πέμπτη 5 έως Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Εγκαίνια: Πέμπτη 5 Απριλίου 2012, στις 19:00
Αίθουσα: Εκθεσιακός χώρος 1ου ορόφου & 2ου ορόφου
Ώρες λειτουργίας: Δευ - Κυρ. 18:00 - 22:00
Είσοδος Ελεύθερη

Παράλληλες εκδηλώσεις

Strovili Quintet
Πέμπτη, 5 Απριλίου 2012, 20:00 - 21:00
Συμμετέχουν: Γιάννης Κινινής (σαξόφωνο, φλάουτο), Δημήτρης Χιώτης(κρητική λύρα), Χρυσόστομος Μπουκάλης (κόντρα μπάσο), Γιάννης Ηλιάκης (τύμπανα), Γιάννης Χούλης(κλασική κιθάρα, τζουρά).

Θεατρικό παιχνίδι με την Αρκαδία Ψάλτη

Προβολές των ταινιών του Δήμου Αβδελιώδη:
«Εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων»
«Το δέντρο που πληγώναμε»

Κινηματογράφος

Αφιέρωμα " Προβολή στην Αμφισβήτηση"& εισαγωγικά: Αντηχούν Μουσικές… στο ΙΜΚ



Το ΙΜΚ στο πλαίσιο της γενικότερης προσφοράς του στους φιλότεχνους της Αθήνας με τη συνεργασία και την υποστήριξη της ανεξάρτητης εταιρίας διανομής επιλεγμένων ταινιών New Star και τον Βελισσάριο Κοσσυβάκη, καθιερώνει μία άτυπη Κινηματογραφική Λέσχη, κάθε Τετάρτη στις 21:30, με ελεύθερη είσοδο, στον υψηλού επιπέδου Κινηματογράφο του. Στις Τετάρτες με Σινεμά του ΙΜΚ, έχουν θέση και θα προβάλλονται ταινίες καθιερωμένων και νέων δημιουργών, ταινίες που μιλούν μία ατόφια κινηματογραφική γλώσσα με εμφανές το στίγμα κάθε δημιουργού, ταινίες που έχουν προσφέρει στην ιδιαίτερη εικόνα και την εξέλιξη εκείνου του κινηματογράφου που αποτυπώνει το διαφορετικό, ανοίγει ορίζοντες, ψυχαγωγεί και ταυτόχρονα επικεντρώνεται σε ανθρώπους και καταστάσεις, σχέσεις και γεγονότα με ευρύτερο ενδιαφέρον.

Θα προβληθούν οι ταινίες: (όχι αναγκαστικά με τη συγκεκριμένη ημερολογιακή σειρά η οποία εξαρτάται από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες στο Αντηχούν Μουσικές)

• Να πεθαίνεις στα 30 του Ρομάν Γκουπίλ (Mourir a Trente Ans) (Γαλλία, 1982)
• ZABRISKIE POINT του Μικελάντζελο Αντονιόνι (ΗΠΑ, 1970)
• Το Μίσος του Ματιέ Κασσοβίτς (La Haine) (Γαλλία, 1995)
• To αλάτι της Γης του Χέρμπερτ Τζέι Μπίμπερμαν (ΗΠΑ, 1953)
από την Τετάρτη 4/4/2012 έως την Τετάρτη 25/4/2012, στις 21:30
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v