Human Touch και Μπάμπης Παπαδόπουλος: Ροκ... and a Half Note

Με αφορμή την κοινή του εμφάνιση με τους Human Touch στη σκηνή του Half Note, ο Μπάμπης Παπαδόπουλος μιλά στο in2life για την επικείμενη συνεργασία, τις μουσικές επιρροές του και την ελληνική ροκ σκηνή.
Human Touch και Μπάμπης Παπαδόπουλος: Ροκ... and a Half Note
Οι αναγνώστες που κερδίζουν διπλές προσκλήσεις για το live της Τρίτης 3 Μαΐου στις 22.30 είναι οι: Καλλιόπη Μπακάλη, Ελένη Ντιβέρη. Σας ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή σας.

Οι Human Touch είναι πια ένα «ιστορικό» τρίο που πολλοί το αποκαλούν το «καλύτερα κρυμμένο μυστικό των Βαλκανίων» - χωρίς όμως η μουσική του δημιουργικότητα ν’ αποτελεί μυστικό. Το σχήμα αποτελείται από τους David Lynch (σαξόφωνα, φλάουτα, κρουστά κ.λπ.), Γιώτη Κιουρτσόγλου (μπάσο, κρουστά κ.ά.) και Σταύρο Λάντσια (πιάνο, πλήκτρα, ντραμς, κρουστά, κιθάρα, μελόντικα κ.ο.κ.) και έχει μια πολυετή παρουσία στα μουσικά πράγματα της χώρας μας – και ευρύτερα – καθορίζοντας κάθε φορά και σε κάθε περίπτωση την ιδιαίτερη μουσική φυσιογνωμία του.

Οι Human Touch κινούνται σε πλαίσια που δεν γνωρίζουν όρια – παρά μόνο αυτά που θέτουν οι ίδιοι σαν καλλιτέχνες. Παίζουν εξίσου καλά world jazz και straight soul ή οτιδήποτε και έχουν συνεργαστεί με διαφορετικούς μουσικούς όπως οι Trilok Gurtu, Arturo Sandoval, Billy Cobham, Arild Andersen, Δ. Σαββόπουλος, Ορφ. Περίδης κ.α.

Τώρα συναντιούνται εδώ για πρώτη φορά με τον Μπάμπη Παπαδόπουλο -κιθαρίστα του θρυλικού πια συγκροτήματος Τρύπες- όπου πέρα από τις δικές του συνθέσεις, έδωσε στο συγκρότημα ένα χαρακτηριστικά διαφορετικό και εξόχως ενδιαφέροντα ήχο με το παίξιμο του. «Με τον Γιώτη γνωριζόμαστε από τότε που είμαστε 16-17 χρονών, ίσως και λίγο παλιότερα» απαντά ο ίδιος στην ερώτησή μας πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία. «Συναντιόμασταν στην Κοζάνη, λόγω κοινής καταγωγής, παίζαμε μουσική, κάναμε πλάκες, περνούσαμε ωραία... Αργότερα πήρε ο καθένας τον δρόμο του, άλλες μουσικές διαδρομές ο καθένας , έτσι δεν έτυχε από τότε να ξαναβρεθούμε στο πάλκο. Παρ' όλα αυτά μάθαινα και άκουγα για τις μουσικές του συνεργασίες» συμπληρώνει.

«Οπότε, όταν χτύπησε το τηλέφωνο και στην άλλη άκρη ήταν ο Γιώτης, με την πρόταση να γίνει αυτή η εβδομάδα στο Half Note, δεν το πολυσκέφτηκα. Οι Human Touch είναι ένα τρίο που αποτελείται από πολύ καλούς μουσικούς, με μεγάλη πείρα και συνέπεια σ΄αυτό που κάνουν. Δεν έχουμε την ίδια αισθητική προσέγγιση στην μουσική, αλλά αυτό είναι που μ' ενθουσιάζει και με κάνει να αισθάνομαι πολύ όμορφα που θα βρεθώ με αυτούς τους ανθρώπους στο πάλκο. Είναι μια πρόκληση που πιστεύω θα φέρει πολύ όμορφες στιγμές αυτές τις μέρες που θα παίξουμε μαζί».

Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος, είτε στις προσωπικές δουλειές του, είτε στις πολλές συνεργασίες του -Θ. Παπακωνσταντίνου, Ν. Παπάζογλου, Φ. Φλωρίδη, Σ. Μάλαμα και τώρα με τους Χειμερινούς Κολυμβητές- καταφέρνει να περνά με ευκολία από την ελληνική λαϊκή μουσική, στην ροκ ψυχεδέλεια και στην avant garde της Νέας Υόρκης, πάντα με μοναδικούς αυτοσχεδιασμούς και απρόβλεπτους πειραματισμούς

«Είμαι ένας μουσικός μεγαλωμένος σε μια χώρα που έχει έντονη μουσική παράδοση, από την άλλη έζησα και έμαθα μουσική σε παρέες, που αγαπούσαν και έπαιζαν ροκ. Στην συνέχεια άκουσα κι άλλες μουσικές» εξηγεί ο ίδιος. «Όλα αυτά δεν γινόταν να περάσουν έτσι, χωρίς να επηρεάσουν, δηλαδή, την αισθητική μου και το παίξιμό μου. Παρ' όλα αυτά, είμαι ένας κιθαρίστας που έχει τις βάσεις του στην ροκ μουσική κι αυτό δεν μπορεί ν' αλλάξει. Μετά από τόσα χρόνια όμως, νιώθω ότι παίζω μία μουσική, την μουσική που ακούω μέσα στην καρδιά μου. Υπάρχουν όλα τα βιώματα και τα ακούσματα και έχουν κάνει έναν καινούριο κόσμο, πέρα από καλούπια, πολύ πιο όμορφο και δημιουργικό».

Τον ρωτάμε πού εντοπίζει τις διαφορές μεταξύ της εγχώριας και της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, και τι θα μπορούσε να γίνει εδώ ώστε να ακούγεται πιο συχνά μουσική όπως η δική του, και μας εκπλήσσει απαντώντας: «Δεν έχω ζήσει εκτός Ελλάδας, οπότε δεν έχω εικόνα για να κάνω την σύγκριση. Πάντως βρίσκω πολύ «επαρχιώτικη» την γκρίνια ότι εδώ δεν συμβαίνει τίποτε κι όλα τα ωραία γίνονται στο εξωτερικό, ή ότι θα έπρεπε να κυνηγάμε την διεθνή καριέρα κλπ. Εμένα μου αρέσει που ζω σ' αυτή την χώρα, είναι πολύ όμορφη κι όσο μπορώ χαίρομαι τις ομορφιές της, παλεύω να κάνω τα πράγματα που θέλω.

«Με πικραίνει η στενομυαλιά, η κουτοπονηριά και η κακογουστιά, αλλά συγκινούμαι όταν γνωρίζω ωραίους ανθρώπους και υπάρχουν πολλοί διάσπαρτοι σ' όλη την χώρα! Γι’ αυτούς παίζω μουσική, μ' αυτούς θέλω να συναναστρέφομαι, κι όταν επικοινωνούμε μέσω της μουσικής όλα είναι τέλεια. Θέλω να παίζω μουσική εκεί που υπάρχουν άνθρωποι να την μοιραστούμε και να την ευχαριστηθούμε, είτε είναι στην Ελλάδα είτε εκτός Ελλάδας. Τώρα, για το τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να ακούγεται περισσότερο η μουσική που παίζουμε εμείς, δεν μπορώ να το φανταστώ. Δεν υπήρχε ποτέ στην κουλτούρα του λαού μας, οπότε έχει το κοινό που της αναλογεί, τουλάχιστον μέχρι τώρα».

Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος δε θα συμμετέχει την Παρασκευή 06/05.

David Lynch: σαξόφωνα, φλάουτα, κρουστά
Γιώτης Κιουρτσόγλου: μπάσο, κρουστά
Σταύρος Λάντσιας: πιάνο, πλήκτρα, ντραμς, κρουστά, κιθάρα, μελόντικα
Μπάμπης Παπαδόπουλος: κιθάρα

Πληροφορίες-Κρατήσεις, 210 9213310, www.halfnote.gr  

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ (χωρίς ποτό) : Α ΖΩΝΗ: 30€ , Β ΖΩΝΗ: 25€, Γ ΖΩΝΗ & ΒΑR: 20€, ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ: 15
Ειδικές τιμές ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ
Γενική Είσοδος (χωρίς ποτό): 20€, Φοιτητικό: 10€

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Δευτέρα έως Σάββατο ώρα έναρξης 22:30, Κάθε Κυριακή ώρα έναρξης στις 21:00

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v