Louisiana Red: "Τα blues είναι η ζωή μου"

Ένας από τους τελευταίους θρυλικούς bluesmen λίγο πριν τις εμφανίσεις του στο Half Note μίλησε στο In2life για τα blues, τη μουσική και την προσωπική του καριέρα. Διαβάστε τη συνέντευξη του Louisiana Red και κερδίστε προσκλήσεις για την παράστασή του.
Louisiana Red: Τα blues είναι η ζωή μου
Οι αναγνώστες που κερδίζουν διπλές προσκλήσεις για το live του Louisiana Red στο Half Note την Τρίτη 29 Μαρτίου είναι οι: Πολυχρόνης Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνα Αθανασίου. Σας ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή σας. 

Είναι ένας από τους τελευταίους θρυλικούς bluesmen. Μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας σκηνής του μπλουζ.

Ο Louisiana Red ή Άιβερσον Μίντερ, όπως είναι το πραγματικό του όνομα όμως,δεν έχει μόνο τη μουσική ιστορία στο ενεργητικό του. Δεν είναι παράξενο ότι τόσο το ηλεκτρικό του άλμπουμ “Back to the black bayou”, όσο και το ακουστικό “You got to move” με τον πιανίστα David Maxwell, ανακηρύχθηκαν από το Blues Foundation σαν τα καλύτερα του 2010 στις αντίστοιχες κατηγορίες, διαβάζουμε στο δελτίο τύπου.

Ο μεγάλος μουσικός θα βρεθεί στην Αθήνα και στο Half Note για λίγες παραστάσεις. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις του, του κάναμε λίγες ερωτήσεις για τα ίδια τα blues, τη μουσική και την μεγάλη ιστορία της καριέρας του. «Τα blues είναι η ζωή μου. Δεν υπάρχει ούτε μια ημέρα που να μην αισθάνομαι έτσι. Ζω τα blues, και τραγουδάω τα blues και αυτό το κάνω τα τελευταία 60 χρόνια», μας λέει.

Τα blues ξεκινησαν ως μουσική των κοινωνικά καταπιεσμένων. Σήμερα για τι μιλάνε; «Τα πραγματικά blues μιλάνε ακόμη για το ίδιο πράγμα. Οι καιροί έχουν αλλάξει αλλά τα προβλήματα μένουν ίδια. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που αρκετές φορές στη ζωή τους νιώθουν ωραία ή άσχημα για διάφορούς λόγους. Τα πραγματικά blues είναι εκεί για αυτούς. Ανεργία, φτώχια, χωρισμοί, έρωτες, απώλειες… όπως λέει και ο Willie Dixon «τη μια ημέρα αισθάνεσαι μελαγχολικά (ΣτΣ: «got the blues» είναι η έκφραση στα αγγλικά) επειδή το μωρό σου σε εγκατέλειψε και την άλλη αισθάνεσαι έτσι επειδή γύρισε πίσω!».

Γεννημένος το 1932, ξεκινά τη βόλτα του στη μουσική σκηνή στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '40, όταν πιτσιρικάς παίζει φυσαρμόνικα και κιθάρα στους δρόμους για πενταροδεκάρες.Το 1948 γνωρίζει τον Muddy Waters, ο οποίος γοητεύεται από τον πεισματάρη δωδεκάχρονο ορφανό και του μαθαίνει όλα όσα ξέρει, περιθάλποντας τον σαν το πνευματικό του παιδί. Δεν πέρασε εύκολη ζωή και αυτό ίσως να τον βοήθησε πιο εύκολα να βρει το “πνεύμα των blues”. Πού μπορεί κάποιος να βρει το νόημα των blues; «Στην καρδιά του», απαντά γρήγορα. «Τα blues είναι αίσθημα και άρα υπάρχει στην καρδιά των ανθρώπων. Είτε αισθάνεσαι καλά είτε άσχημα, ακούς ένα τραγούδι που έχει να κάνει με το συναίσθημά σου εκείνη τη στιγμή, και το πνεύμα σου ξυπνάει», συμπληρώνει.

Στη δεκαετία του '50 αρχίζει να ηχογραφεί με το ψευδώνυμο Crying Red ή Playboy Fuller. Στη συνέχεια υιοθετεί το Louisiana Red, είτε λόγω της Ινδιάνικης καταγωγής του, είτε εξαιτίας της σοσιαλιστικής του ιδεολογίας και δράσης στο κίνημα των Black Muslims και του Rev.Ike, στις αρχές της δεκαετίας του '60. Ως πρώην ακτιβιστής, αλλά και ως μουσικός έχει ενδιαφέρον το πως βλέπει σήμερα το ελεύθερο κατέβασμα μουσικής μέσω του διαδικτύου. «Δεν είμαι εναντίον του κατεβάσματος μουσικής. Είναι καλό να ξέρεις ότι η μουσική σου μπαίνει σε όσο το δυνατόν περισσότερα σπίτια γίνεται. Όμως πιο σημαντικό θεωρώ το να παίζεις και να μοιράζεσαι τα blues ζωντανά. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσει να «κατεβάσεις» το αίσθημα μιας συναυλίας!».

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v