Σωκράτης Μάλαμας: Μουσικός «Ίλλιγος» στο Casablanca Music Hall

O Σωκράτης Μάλαμας επιστρέφει, με ολοκαίνουριο δίσκο στις αποσκευές του και με ένα χορταστικό "συναυλιακό" πρόγραμμα τριών και πλέον ωρών, στην χειμερινή Αθήνα για λίγες μόνο παραστάσεις.
Σωκράτης Μάλαμας: Μουσικός «Ίλλιγος» στο Casablanca Music Hall
της Φιλουμένας Ζλατάνου

Μία μέρα μετά την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του Σωκράτη Μάλαμα, στα χείλη όλων υπήρχε η εξής φράση: «σείστηκε το Casablanca Music hall». Δύο χρόνια είχε να εμφανισθεί σε χειμερινό μαγαζί ο τραγουδοποιός και όλοι ανέμεναν εναγωνίως το πρόγραμμά του. Με έναν live δίσκο και έναν ολοκαίνουριο προσωπικό σε στίχους Άλκη Αλκαίου στις βαλίτσες του, ανέβηκε με τους μουσικούς του στη σκηνή του Casablanca Music hall, την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, κάπου εκεί μετά τις έντεκα το βράδυ για να χαρίσει απλόχερα σχεδόν τρεισήμισι ώρες μουσικής πανδαισίας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τον «Νοτιά» για να συνεχίσει με τραγούδια όπως «Έχω δυο-τρεις κουβέντες να σου πω», «Μια βόλτα στα βαθιά», «Κανείς δεν ξέρει», «Θίασος», «Για την Ελλάδα», «Τειρεσίας», «Νυχτερινό», «Κήπος», «Το γράμμα», «Ριφιφί» και από το νέο δίσκο τα εξαιρετικά «Οι Μύστες της ερήμου» και «Ίλιγγος».

Ο Μάλαμας δόμησε το πρόγραμμα με κλιμακώσεις στις εντάσεις. Χωρίς πολλές εκπλήξεις αλλά πάντα δοτικός στις ερμηνείες του, έκανε πολλά μπουκάλια ουίσκι να αδειάσουν. Μία παράσταση που είχε κάτι από συναυλιακή ατμόσφαιρα και ίσως θα ήταν καλύτερη εάν δεν υπήρχαν τα τραπέζια, που ήταν αρκετά κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο. Από τα πλεονεκτήματα του χώρου είναι ότι είχε διάφορα μέρη για όρθιους, αν και ορισμένα έπασχαν από μειωμένη ορατότητα.

Στο δεύτερο μέρος δεν έκανε μεγάλες αλλαγές καθώς ακούστηκαν τα ήδη αγαπημένα «Τσιμέντα», «Πετάω πέτρες», «Ανήσυχες μέρες», «Χαμένο ρούχο», «Στην Αμερική», «Η κοιλάδα των Τεμπών», «Το Γράμμα» καθώς και οι διασκευές σε «Τίγρη», Την πόρτα ανοίγω το βράδυ», «Ποιος τη ζωή μου», «Μέρμηγκας», «Αποσπερίτης» και άλλα γνωστά που ταιριάζει έξοχα με τα δικά του.

Μαζί του είχε τη Μαρίνα Διακανάλη η οποία είναι μία αέρινη, άκρως σεμνή παρουσία, που έχει ωριμάσει ερμηνευτικά πάρα πολύ από την πρώτη φορά που την είδαμε στο πλευρό του Μάλαμα. Εκτός από τη Διακανάλη, τραγούδησε δύο τραγούδια η στιχουργός Φωτεινή Λαμπρίδη, εκπλήσσοντάς μας στο «Αερικό» με την αισθαντική ερμηνεία της (για πρώτη φορά δεν ακούστηκε το γνωστό σύνθημα που συνοδεύει το τραγούδι αυτό), ενώ ακούσαμε και τη ροκ διασκευή του «Μενούση» από τον κιθαρίστα Κλέωνα Αντωνίου, ένα τραγούδι που εμπεριέχεται στο νέο δίσκο των Mode Plagal «Στην Κοιλιά του Κήτους».

Εντέλει ήταν μία παράσταση για ανθρώπους που γνωρίζουν το έργο του Σωκράτη Μάλαμα, ή που θέλουν να το μάθουν. Το βέβαιο είναι πως όλοι εδώ θα περάσουν πολύ καλά, θα γεμίσουν από μουσικές, ερμηνείες, εξαιρετικά μουσικά παιξίματα και θα φύγουν με χαμόγελο από ένα πρόγραμμα που αποτελεί πλέον κλασσική αξία.

Casablanca
Έναρξη Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου
(για 7 διήμερα)
Ακαδημίας & Ζωοδόχου Πηγής 3, Αθήνα
Τηλ. Κρατήσεων: 210 3811175
Τιμές: 140 €/φιάλη & 15 € με ποτό στο μπαρ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v