Β. Καζαντζής - Μ. Διακανάλη: Ο "Πυρήνας" της μουσικής

Ένα ντουέτο που αλληλοσυμπληρώνεται, πλειάδα εξαιρετικών μουσικών να τους συνοδεύει, και αγαπημένα τραγούδια σε "γεμάτες" ενορχηστρώσεις. Τα Σαββατόβραδα στον Πυρήνα έχουν κάτι από παλιά μπουάτ.
Β. Καζαντζής - Μ. Διακανάλη: Ο Πυρήνας της μουσικής
Κείμενο: Φιλουμένα Ζλατάνου
Φωτογραφίες: Μαιρηλία Καλαϊτζίδου


Το Σάββατο 9 Οκτωβρίου άνοιξε τις πόρτες του για μία ακόμα σεζόν η μουσική σκηνή «Πυρήνας», με τον Βαγγέλη Καζαντζή και τη Μαρίνα Διακανάλη να δίνουν το βάπτισμα του πυρός. Σε έναν ασφυκτικά γεμάτο χώρο, όπου όμως έλειπε το τσιγάρο, καθώς απαγορεύεται διά ροπάλου, και στο γνωστό ζεστό και φιλικό κλίμα που επικρατεί στον Πυρήνα, οι δύο ερμηνευτές ανέβηκαν επί σκηνής στις 10.30 για σχεδόν 3 ώρες.
 
Πρώτος πήρε την κιθάρα ο τραγουδοποιός Βαγγέλης Καζαντζής, που έπαιξε το τραγούδι «Μοναχικοί ταξιδευτές» από τον πρώτο προσωπικό του δίσκο «Της γης το μυστικό», καλωσορίζοντάς μας «στων αστεριών το φως», εισάγοντάς μας σε μία ονειρική διαδρομή, μέσα από τραγούδια καλά δομημένα μεταξύ τους. Οι ενορχηστρώσεις τους, γεμάτες και πλούσιες, με το βιολί του Επίκουρου Τριανταφυλλίδη να κλέβει για ακόμη μία φορά την παράσταση, με τύμπανα, κιθάρες, γκάιντα, νέυ, μπάσο, ούτι, σάζι, αναδεικνύονταν από το άψογο τεχνικά παίξιμο και από τον κρυστάλλινο ήχο του μαγαζιού.

Συνέχισε με τον «Ακροβάτη» των Χαΐνηδων, γεγονός που του επέτρεψε να δείξει τα κρητικά στοιχεία στην ερμηνεία του. Θα τον θέλαμε όμως λίγο πιο αισθαντικό και λιγότερο κουμπωμένο επί σκηνής τον Καζαντζή: να μη σκέφτεται τόσο πολύ και να αφεθεί ώστε να περάσει τις ερμηνείες του και τα συναισθήματα που πηγάζουν από τα τραγούδια στον κόσμο. Η χροιά του έχει ένα ζηλευτό γρέζι που τον διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους και αποτελεί και το στίγμα του. Η ερμηνευτική του έκρηξη στην «Τίγρη», στο τέλος του προγράμματος, φανερώνει τις δυνατότητές του.
 


Σειρά είχε η αέρινη Μαρίνα Διακανάλη, η οποία είναι γνωστή ως τραγουδίστρια του Μάλαμα τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μία άκρως σεμνή παρουσία, που έχει ωριμάσει ερμηνευτικά πάρα πολύ από την πρώτη φορά που την είδαμε στο πλευρό του Μάλαμα. Τραγούδησε μαζί με τον Καζαντζή το ντουέτο που μοιράζονται στο δίσκο του συνθέτη και σειρά είχε η ταξιδιάρικη «η βάρκα μας η κουρελού». Η ώριμη ερμηνεία της φάνηκε στις «Συνταγές Μαγειρικής» σε πολύ μεγάλο βαθμό και στο άκρως ερωτικό «Λαχταρώ».

Οι δύο καλλιτέχνες τραγούδησαν ακόμη Μαρία Θωίδου, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Δημήτρη Ζερβουδάκη, Γιώργο Μιχαήλ, Νίκο Παπάζογλου, Απόστολο Ρίζο, Γιάννη Χαρούλη, Χειμερινούς Κολυμβητές και Μάνο Χατζιδάκι. Η Μαρίνα τραγούδησε και ανέκδοτα ακόμα τραγούδια σε μουσική Νίκου Παραουλάκη, ενώ μοιράστηκαν και δυνατά ντουέτα, όπου έδειξαν πόσο αλληλοσυμπληρώνονται. Η παράστασή τους φέρνει στο νου (και μοιάζει σαν να είναι βγαλμένη από) τραγούδι των Blackmore’s Night.

Στα συν της παράστασης και το πολύ ωραίο ντεκόρ στη σκηνή που είναι εικόνες από το δίσκο του Καζαντζή και οι πολύ καλοί μουσικοί Επίκουρος Τριανταφυλλίδης (βιολί), Πάνος Ηλιόπουλος (νέι, σαξόφωνο, γκάιντα), Διονύσης Μακρής (κοντραμπάσο), Κώστας Μανουσάκης (τύμπανα, σκηνικά) και στη θέση του Κυριάκου Ταπάκη (λαούτο, ούτι), λόγω δυσμενών συνθηκών, ο Νίκος Γύρας.

Πυρήνας, Μιχαλακοπούλου & Διοχάρους 11, τηλ. 210 7237150
Είσοδος 8 Ευρώ, ποτό 7 ευρώ 
 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v