The Specials: Ο θρύλος των '70s στην Αθήνα

Τέσσερις επανενώσεις, επτά άλμπουμ, τριαντατρία χρόνια πορείας. Οι θρυλικοί Specials, που έδωσαν νέο νόημα στον όρο ska, καταφθάνουν σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
The Specials: Ο θρύλος των 70s στην Αθήνα
Με τέσσερις επανενώσεις – ανασυνθέσεις στο ενεργητικό τους, ιστορία που μετρά τριαντατρία χρόνια, επτά άλμπουμ συνολικά –αλλά μόλις δύο ως original σύνθεση– κι άλλες τόσες πρωτιές στα βρετανικά charts και ένα hit που έχει παίξει δυνατά κάθε beach bar που σέβεται τον εαυτό του ανά τον πλανήτη, οι Specials μπορούν δικαίως να θεωρούνται το πλέον επιτυχημένο ska γκρουπ.

Οι Specials δημιουργήθηκαν το 1977 στο Coventry της Αγγλίας, από τους Jerry Dammers, Terry Hall και Lynval Golding. Για την ακρίβεια, το 1977 δημιουργήθηκε μια μπάντα που λεγόταν “The Automatics”, για να μετονομαστεί αργότερα σε "The Coventry Automatics", να αλλάξει σύνθεση και να γίνει "The Specials AKA The Coventry Automatics", κατόπιν "The Specials AKA" κι εν τέλει "The Specials". Ο ήχος τους κινούταν στα όρια μεταξύ ska και rocksteady, οι πιτσιρικάδες, όμως, που χοροπηδούσαν πάνω στη σκηνή διακρίνονταν κυρίως από το χαρακτηριστικό punk attitude της εποχής.

Τα ονόματα του γκρουπ ήταν περισσότερα από τα τρία στούντιο άλμπουμ –δύο εκ των οποίων με την αρχική σύνθεση– που έμελλε να ηχογραφήσουν μέχρι το 1984. Ο Joe Strummer των Clash –την εποχή που μεσουρανούσε το πανκ– ενδιαφέρθηκε για τον ήχο των Specials και τους πρότεινε να ανοίγουν τις συναυλίες τους στην On Parole UK Tour.

Το κίνημα του "Rock Against Racism" (RAR) έφερε αυτήν τη μπάντα που αποτελείτο από λευκούς και μαύρους μουσικούς στο προσκήνιο, για να γράψει τη δική της ιστορία. Το πρώτο τους single "Gangsters" κυκλοφόρησε το '79 και κατέκτησε το Top-10 του Βρετανικού Chart, ενώ την ίδια χρονιά το "Too Much Too Young" (από το The Special AKA Live! EP) σκαρφάλωσε ταχύτατα στο νούμερο ένα, ενώ την ίδια επιτυχία γνώρισε, δύο χρόνια αργότερα, και το το "Ghost Town", που κυκλοφόρησε μόνο σε single.

Το πρώτο τους άλμπουμ, “Specials”, που κυκλοφόρησε το 1979, είχε την υπογραφή του Elvis Costello στη θέση του παραγωγού. Ακολούθησαν δύο ακόμα άλμπουμ αλλά εκεί γύρω στο '81 άρχισαν οι διαρροές: ο Terry Hall, ο Neville Staple και ο Lynval Golding έφυγαν από το γκρουπ για να σχηματίσουν τους "Fun Boy Three".

Το γκρουπ συνέχισε την πορεία του, με τους νεοφερμένους Stan Campbell και Rhoda Dakar στα φωνητικά. Με αυτήν τη νέα σύνθεση, και με το όνομα The Special AKA, ηχογράφησε το τρίτο του άλμπουμ, “In the Studio”, το οποίο όμως δε γνώρισε την εμπορική επιτυχία των δύο προηγούμενων. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε το single “Free Nelson Mandela”, που κατέκτησε την ένατη θέση του βρετανικού chart. Αμέσως μετά, ο Dammers διέλυσε το γκρουπ και αφιερώθηκε για κάποια χρόνια στον ακτιβισμό.

Ακολούθησαν κάποιες σύντομες επανενώσεις, καμία εκ των οποίων δεν περιλάμβανε ολόκληρο το αρχικό line up, και μία ανασύνθεση το 1996 –όταν το ska αναβίωνε στο αμερικανικό ράδιο και το MTV– από την οποία προέκυψαν τέσσερα albums, το 1996, το 1998, το 2000 και το 2001. Οι παροικούντες την μουσική Ιερουσαλήμ σχολίασαν τότε ότι και στα τέσσερα albums οι Hall, Bradbury και Dammers έλαμπαν δια της απουσίας τους.

Τον Απρίλιο του 2008 η μπάντα γιόρτασε την επέτειο των 30 χρόνων της με μια δυνατή επανένωση που τους έφερε και πάλι στον δρόμο το 2009 για μια μεγάλη παγκόσμια περιοδεία, από την Αυστραλία και την Ιαπωνία μέχρι το Royal Albert Hall τον Μάρτιο του 2010.

Το line up των επανενωμένων Specials που θα δούμε στις 11 Ιουνίου στην Αθήνα έχει ως εξής: Terry Hall (φωνητικά), Lynval Golding (δεύτερη κιθάρα και φωνητικά), Neville Staple (κρουστά), Roddy Byers (κιθάρα), Horace Panter (μπάσο), John Bradbury (drums), Nik Torp (keyboards), Jon Read (τρομπέτα), Adam Birch (τρομπέτα), Tim Smart (τρομπόνι) και Drew Stansall (σαξόφωνο και φλάουτο).

Οι Specials καταφθάνουν στην Αθήνα ως headliners της πρώτης ημέρας του Kosmos Festival, στο Θέατρο Βράχων. Πριν ανέβουν στη σκηνή, θα έχουν φροντίσει να μας βάλουν στο σωστό mood οι Dub Inc και Staff Benda Bilily.

Εισιτήρια προπωλούνται προς 40 ευρώ στα Metropolis, Tickethouse και Public και on line στο www.ticketservices.gr. Στο ταμείο την ημέρα της συναυλίας τα εισιτήρια θα κοστίζουν 45 ευρώ.

Θα σας δούμε εκεί.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v