"Funky" Φεβρουάριος στο Half Note Jazz Club

Τέσσερα νέα μουσικά σχήματα θα μας παρουσιάσει από τον Φεβρουάριο το Half Note, ταξιδεύοντάς μας για ακόμα ένα μήνα με jazz, funk, ethnic και soul ρυθμούς. Κλείστε από σήμερα θέση στα πιο… Jazz lives του Φλεβάρη.
Funky Φεβρουάριος στο Half Note Jazz Club
Οι τυχερές αναγνώστριες που κερδίζουν διπλές προσκλήσεις για την Τρίτη 2/3 είναι οι:

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΣΟΠΑΝΑΚΗ
ΑΝΤΩΝΙΑ ΤΖΙΦΑ

Ευχαριστούμε όλους για την συμμετοχή σας στον διαγωνισμό.


Πλούσιο και αυτόν τον μήνα το μουσικό πρόγραμμα του Half Note Jazz Club με τέσσερεις καινούργιες αφίξεις: τους Laura Vane & The Vipertones, τους Tanguarda, τον Big Sam και την Mingus Dynasty.

Laura Vane & The Vipertones, 5/2/2010 - 11/2/2010
Φερμένοι και από τις δύο άκρες της Βόρειας Θάλασσας οι Laura Vane & The Vipertones είναι ένα νέο (αν και ήδη γνωστό) γκρουπ μουσικών με Ολλανδικές και Αγγλικές ρίζες που συνδυάζουν τις δεξιότητές τους μεταξύ της παραδοσιακής funk και της soul. Από την Ολλανδία (από το Dordrecht κοντά στο Rotterdam) ο Phil Martin & Ton Van Der Kolk (AIFF, Unique Records) προσδίδουν κομψότητα και ταλέντο στην δημιουργία grooves και beats του ανάλγητου Jonathan Radford (από το Diesler/ Burnley κοντά στο Manchester, UK). Τέλος, η μουσική στην πιο πρωτόγονη μορφή της μένει προσωρινά στην Laura Vane (Miss honey-over-sandpaper tones / Brighton, UK) που κλειδώνεται μακριά από τον μοντέρνο κόσμο για να την δουλέψει με γλυκά φωνητικά και εμπνευσμένους στίχους.

Τον Ιανουάριο του 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο τους single. Σε όλο τον κόσμο, οι ακροατές έμειναν εκστατικά ενθουσιασμένοι και τους χαρακτήρισαν ως το νέο αστέρι στην απέραντη funk σκηνή. Δισκογραφικά έχουν συνεργαστεί με τους: The Streets στο ‘The Hardest Way to Make an Easy Living’ (Warners/2006) και στο ‘Everything Is Borrowed’ (Warners/2008), Diesler στο ‘Keepie Uppies’ (Tru Thoughts/2006) & ‘The Rhythm Station’ (Freestyle/2007), τους Part Time Heroes – ‘Meanwhile’ LP (Wah Wah 45/2008), τους Hint - ‘At the Dance’ EP (Tru Thoughts/2007) και στο ‘Driven to Distraction’ LP (Tru Thoughts/2008) τους Hardkandy - ‘Second to None’ LP (Wah Wah 45/2008) και πολλούς άλλους. Η Laura Vane και οι Vipertones έρχονται για να μεταφέρουν την φανκ διάθεση και τους groovy ρυθμούς τους στο αθηναϊκό κοινό.



Tanguarda, 12/2/2010 - 18/2/2010
Οι Tanguarda είναι ένας νέος ήχος στην σκηνή του τάνγκο που έχει ήδη έχει συνεπάρει τον μουσικό κόσμο. Και τα τέσσερα μέλη του γκρουπ έχουν ένα καθαρά κλασσικό, τζαζ και έθνικ μουσικό υπόβαθρο. Τα δύο ιδρυτικά μέλη, η Maria Martinova από την Βουλγαρία και ο μπαντονεονίστας Ville Hitula από την Φιλανδία είναι δύο ονόματα γνωστά τόσο στο κοινό του τάνγκο όσο και της κλασσικής μουσικής. Η Maria έπαιζε πιάνο στην Gran Orquestra Tipica OTRA, μία από τις πιο σημαντικές ορχήστρες στην Ευρώπη, και ο Ville είναι μέλος τους παγκοσμίου φήμης Sexteto Canyengue. Μαζί τους είναι ο βιολιστής David Nunez από την Βενεζουέλα και ο Matthew Midgley από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος αποτελεί το κύριο μπάσο της Φιλαρμονικής του Ρότερνταμ.

Το ρεπερτόριο του γκρουπ καλύπτει μια μεγάλη έκταση από διαφορετικά στυλ από το παραδοσιακό τάνγκο στον Astor Piazzolla και το σύγχρονο τάνγκο και το επόμενο διάστημα αναμένεται και η κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ. Έχουν συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς του τάνγκο όπως οι: Alfredo Marcucci, Roberto Alvarez (Color Tango), Pablo Agri, Juan Esteban Cuacci, LeoVervelde, Victor Villena (Gotan Project), Javier Cohen και Leonardo Sanchez και ετοιμάζουν μια νέα συνεργασία με τους συνθέτες του τάνγκο Sonia Possetti και Gustavo Beytelmann. Ταυτόχρονα, έχουν ήδη παίξει στο London’s Barbican, στο Café de los Maestros και ξεκινούν τη φετινή σεζόν με μια συναυλία στο Garviev Festival, στο Stresa Festival και στο Φεστιβάλ Τάνγκο του Μπουένος Άιρες. Στις παραστάσεις τους στην Αθήνα θα μοιραστούν τη σκηνή του Half Note με τους σπουδαίους χορευτές R.GREENBERG και J.CERVILA.

Big Sam’s Funky Nation, 19/2/2010 - 25/2/2010
O Big Sam είναι μια ιδιαίτερη μορφή της μουσικής. Διαθέτει μια άψογη αίσθηση του αστικού στυλ, γεγονός που κάνει το φανκ να ξεπηδάει από το τρομπόνι του. Άλλωστε ο ίδιος αρνείται να βλέπει το κοινό να κάθεται ακίνητο στις θέσεις του. Ο Big Sam και οι Funky Nation διαθέτουν ένα μοναδικό μουσικό στυλ που προέρχεται από τους δρόμους της Νέας Ορλεάνης και που κάνει το κοινό να χορεύει αλλά και να συμμετέχει έντονα στο κάλεσμά τους. Είναι ένα ταλαντούχο γκρουπ από αποτελείται από μουσικούς εκπαιδευμένους στην τζαζ και γι’ αυτό έχουν ένα αυτοσχεδιαστικό στυλ που συνδυάζει τζαζ και το «horn-heavy front section» των μεγάλων φανκ σχημάτων. Οι Big Sam’s Funky Nation διαθέτουν μια αδιαμφισβήτητα έντονη μουσική προσωπικότητα και μια μοναδική ικανότητα να χαλαρώσουν τα πνεύματα.

Ο Big Sam γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Ορλεάνη. Σπούδασε στους μουσικά γόνιμους δρόμους του Big Easy και παρακολούθησε τάξεις μουσικής στο φημισμένο New Orleans Center for Creative Arts (NOCCA). Ξεκίνησε με την Soul Rebels Brass Band και αργότερα ως έφηβος συμμετείχε στην Dirty Dozen Brass Band. Από τότε, δουλεύει ακούραστα διαδίδοντας τα φάνκυ πνευστά του. Έχει παίξει με μεγάλα ονόματα όπως τον Dave Matthews, τους Widespread Panic και τους Karl Denson’s Tiny Universe. Ο χαρακτηριστικός του ήχος και το στυλ του ενθουσίασε το κοινό όταν ο ίδιος έπαιζε ως πρώτο τρομπόνι στην παγκόσμια περιοδεία των Elvis Costello & Allen Toussaint. Επίσης, συμμετέχει στο CD του Elvis Costello «The River in Reverse». Οι Big Sam’s Funky Nation έχουν στο ενεργητικό τους τρεις δίσκους. «Peace, Love & Understanding», «Take Me Back», «Birth of A Nation».



Mingus Dynasty, 26/2/2010 - 4/3/2010
Η Mingus Dynasty σχηματίστηκε το 1979, με στόχο να συνεχίσει την μουσική κληρονομιά που άφησε ο συνθέτης-μπασίστας Charles Mingus και να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό το μεγάλο του έργο. Ο Charles Mingus (22/04/1922-05/01/1979), υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές φιγούρες της Αμερικάνικης μουσικής στον 20ο αιώνα. Ήταν δεξιοτέχνης μπασίστας, συνθέτης, μαέστρος και περιστασιακά πιανίστας της τζαζ. Γεννήθηκε στην Αριζόνα, μεγάλωσε στην Καλιφόρνια και εγκαταστάθηκε στην Νέα Υόρκη όπου και έπαιξε με τους μεγαλύτερους τζαζ μουσικούς της εποχής, όπως οι Lionel Hampton, Louis Armstrong, Charlie Parker, Miles Davis, Bud Powell, Art Tatum και τον Duke Ellington που θαύμαζε απεριόριστα. Χαρακτηρίστηκε μάλιστα ως ο επίδοξος διάδοχός του. Από την δεκαετία του ‘60 μέχρι τον θάνατο του, παρέμεινε στην πρωτοπορία της μουσικής. Ηχογράφησε πάνω από 100 άλμπουμ και έγραψε πάνω από 300 συνθέσεις. Η μουσική του Mingus διατήρησε την ζεστασιά και το συναίσθημα της hard bop, επηρεάστηκε άμεσα από τα gospel και πήρε στοιχεία και από την free jazz.

Μακριά από κατηγοριοποιήσεις, προσπάθησε να φτιάξει το δικό του στυλ συγχωνεύοντας την παράδοση της μαύρης μουσικής με καινούργια, ανεξερεύνητα μονοπάτια της jazz. Μετά τον θάνατό του, η γυναίκα του, Sue Mingus, ανακάλυψε μεγάλο μουσικό υλικό του Mingus, το οποίο και προωθεί από τότε σε συναυλίες με τους Mingus Big Band και τους Mingus Dynasty. Η πρώτη εμφάνισή της Mingus Dynasty έγινε το 1979 στο Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη, ως μέρος ενός διήμερου αφιερώματος στον Mingus λίγους μήνες μετά το θάνατο του. Τα μέλη της μπάντας, αποτέλεσαν μέρος της τριανταμελούς ορχήστρας που παρουσίασε για πρώτη φορά το δίωρο αριστούργημα του Mingus “Epitaph”, στο Lincoln Center τo 1989. Πρόσφατα η Μingus Dynasty ξεκίνησε μια παγκόσμια περιοδεία. Η πρώτη τους παράσταση έγινε στο Boston Conservatory of Arts μαζί με την προβολή του ντοκιμαντέρ “Charles Mingus: Triumph of the Underdog”. Φέτος έρχονται επιτέλους και στην Ελλάδα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v