Ακτή Πειραιώς: Ένα "Παρθεναγωγείο Αρρένων" στα καλύτερα του

Η απολαυστική τριάδα του Αχ Μαρία καλεί έναν παλιό και μια καινούρια φίλη, τον Λάκη Παπαδόπουλο και τη Ραλλία Χρηστίδου, και στήνει ένα πρόγραμμα από τα καλύτερά της. Γεμάτο τραγούδια που λατρεύουμε και χιούμορ υπεράνω οποιασδήποτε σύγκρισης. 
Ακτή Πειραιώς: Ένα Παρθεναγωγείο Αρρένων στα καλύτερα του
Δε θα τη βαρεθούμε ποτέ αυτήν την παρέα. Όσες φορές κι αν δούμε τον Ζουγανέλη να διακόπτει το «Έρωτας είναι ο Γιάννης» για να ρωτήσει τα κορίτσια στα μπροστινά τραπέζια «ποιος είναι έρωτας», εκείνες να απαντήσουν «ο Γιάννης» κι εκείνος να αποφανθεί στο συνοδό τους «παρ’ τα». Όσες φορές κι αν ακούσουμε τον Μπουλά να… νοσταλγεί το Rock’n’Roll του Γιάννη Γιοκαρίνη. Όσες φορές κι αν αναφωνήσει ο Παπακωνσταντίνου «δε θα πε-θα-νου-με πό-τε κου-φά-λα νε-κρο-θα-φτη» –έτσι, συλλαβιστά– στο τέλος του προγράμματος. Δε θα τους χορτάσουμε ποτέ.

Η δαιμόνια τριάδα του Αχ Μαρία επιστρέφει δριμύτερη στην Ακτή Πειραιώς, όπου τους βρίσκαμε και πέρυσι. Φέτος φιλοξενούν έναν φίλο από τα παλιά, τον Λάκη Παπαδόπουλο, και μία… εκπρόσωπο της νέας γενιάς, όπως το θέτουν οι ίδιοι, τη Ραλλία Χρηστίδου.

Το πρόγραμμα ανοίγει με το παραδοσιακό πια βιντεοσκοπημένο χιουμοριστικό καλωσόρισμα, την παρουσίαση των συντελεστών με σχολικές ποδιές –καθότι η παρέα φέτος κάνει… «Πενταήμερη Κοπάνα»– και τον Σάκη Μπουλά να μας εξηγεί ευγενικά στην αρχή –αλλά μόνο στην αρχή– γιατί δεν πρέπει να βιντεοσκοπούμε την παράσταση.

Οι Φαίη Μπρουζάκη, Μελίνα Κουρσούμη και Ρούλα Αντωνοπούλου αναλαμβάνουν το πρελούδιο του προγράμματος, με ροκ ηχοχρώματα ξένου ρεπερτορίου. Η Ραλλία Χρηστίδου συνεχίζει στο ίδιο ροκ ύφος, με κομμάτια δικά της αλλά και διασκευές, και αφήνει τη σκηνή μόνο μετά τη γεμάτη πάθος ερμηνεία του «Εγώ για σένα».

Τη σκυτάλη παίρνει, ως είθισται, ένας γεμάτος ενέργεια Σάκης Μπουλάς. Όσο καλά κι αν γνωρίζει ότι δε χρειάζεται τίποτα περισσότερο από τους στίχους της «Ευλαμπίας», του «Νοσταλγού του Rock’n’Roll» και του «Τούρκου στο Παρίσι» για να ανεβάσει διάθεση σε ένα ολόκληρο μαγαζί, εννοείται πως δεν το αφήνει εκεί. Θέλει να βλέπει τον κόσμο να ξεκαρδίζεται, και το κάνει σε κάθε δυνατή ευκαιρία: ανάμεσα στα τραγούδια, ερχόμενος, φεύγοντας, ακόμα και διακόπτοντας τα ρεφραίν του.

Δική μας αγαπημένη στιγμή, και ειδοποιός διαφορά του φετινού προγράμματος –που είναι πολύ πιο δυνατό από το περσινό– η εμφάνιση του Λάκη Παπαδόπουλου. Αγέραστος και γεμάτος ενέργεια, λες και δεν έχει περάσει από πάνω του μια μέρα από την εποχή του «Ποιος Θανάσης», ερμηνεύει μοναδικά πολυαγαπημένα του κομμάτια –τη Σερενάτα και το Γοριλάκι, μεταξύ άλλων– ξεσηκώνοντας τον κόσμο να συμμετέχει στα ρεφραίν. «Διασκευάζει» μέχρι δακρύων το Σιγά μην Κλάψω του Γιάννη Αγγελάκα σε "Σιγά Μην Κάτσω", κι αφού ο κόσμος εγκρίνει η… μπάλα παίρνει κι άλλα ονόματα της Σχολής της Θεσσαλονίκης.

Το ποιος θα ξεσηκώσει τον κόσμο περισσότερο, να γελάσει, να συμμετέχει, να φωνάξει, να τραγουδήσει, μοιάζει να είναι ο άτυπος διαγωνισμός της τετράδας. Τα επί σκηνής σκετσάκια, οι αυθόρμητες στιχομυθίες, οι ξεκαρδιστικές προβολές στο video wall διαδέχονται το ένα το άλλο καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Κι έρχεται η στιγμή του… φαβορί του στοιχήματος αυτού, του Γιάννη Ζουγανέλη να αποδείξει ότι τη συγκεκριμένη τέχνη την κατέχει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Μπορεί τελικά να μην τραγουδά πολύ –με την εξαίρεση, φυσικά, του «Έρωτας είναι ο Γιάννης» με το οποίο ανοίγει και θα ανοίγει για πάντα το πρόγραμμά του– αλλά αυτό δε φαίνεται να ενοχλεί τελικά κανέναν. Οι πάντες είναι απασχολημένοι να γελάνε με τα αστεία του, να συμμετέχουν στις στιχομυθίες που σκαρώνει και να του ζητάνε… κινέζικες μελωδίες όταν εκείνος βάζει στοίχημα να αποδείξει ότι «είναι καλλιτέχνης διεθνούς ρεπερτορίου και μπορεί να ερμηνεύσει ό,τι του ζητήσουμε».

Τον ακολουθεί ένας "αιώνια έφηβος" Βασίλης Παπακωνσταντίνου, με το ξεβαμμένο τζην και το μαύρο T-shirt του, που κάνει όπως πάντα τον εξώστη να σείεται, όπου συγκεντρώνεται συνήθως το… νέο αίμα των πελατών του μαγαζιού, που έρχεται βασικά για να ακούσει εκείνον και μόνο εκείνον. Ερμηνεύει με την ένταση στην οποία μας έχει συνηθίσει πολλά από τα παλιά, ροκ, «επαναστατικά» του κομμάτια –το παράπονό μας από το περσινό πρόγραμμα– όπως το Γουίλι, το Δεν Υπάρχω, το Χρόνια Πολλά αλλά και τον Κουρσάρο σε ένα μοναδικό ντουέτο με τον Λάκη Παπαδόπουλο.

Ξεχωριστή αναφορά αξίζουν οι μουσικοί του προγράμματος υπερπαραγωγή. Ο Ανδρέας Αποστόλου στη διεύθυνση ορχήστρα και τα keyboards, ο Βαγγέλης Πατεράκης στο ηλεκτρικό μπάσο, ο Σπύρος Κατριβάνος στα τύμπανα, ο Τάσος Σκούρας στις ηλεκτρικές κιθάρες, ο Γιάννης Πουρνάρας στο μπουζούκι, ο Φίλιππος Βασιλόπουλος στα κρουστά, ο Βασίλης Σαλέας στο κλαρίνο, ο Στέργιος Τσιρλιάγκος στα keyboards, ο Γιάννης Αυγέρης στο σαξόφωνο και ο Αλέξανδρος Ζουγανέλης στο φλάουτο δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, ζουν και διασκεδάζουν ολόκληρο το πρόγραμμα.

Το τελευταίο μέρος του προγράμματος, με όλη τη dream team επί σκηνής να τραγουδά, να διασκευάζει και να διασκεδάζει το ρεπερτόριο ενός εκάστου, ίσως να ήταν το καλύτερο κομμάτι της βραδιάς. Αν δεν ήταν όλη η βραδιά τόσο απολαυστική, ώστε να μην μπορείς να ξεχωρίσεις την αγαπημένη σου στιγμή.

Φεύγουμε τραγουδώντας τη Σερενάτα του Λάκη. Και συζητώντας πως αυτήν την παρέα δε θα τη χορτάσουμε ποτέ.

Ηρώ Κουνάδη

Ακτή Πειραιώς, Πειραιώς 178 & Λαμίας 4, τηλ.: 210 3418020
Παρασκευή και Σάββατο ώρα έναρξης 22.30, Κυριακή ώρα έναρξης 21.30
Είσοδος με ποτό στο μπαρ 20 ευρώ. Φιάλη κρασί ανά δύο άτομα 85 και 95 ευρώ. Φιάλη ουίσκι 170 και 190 ευρώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v