Μουσικές σκηνές: Όσα θα τραγουδήσουμε τη νέα σαιζόν

Με τις πρώτες πρώιμες σταγόνες της βροχής άνοιξαν τις πόρτες τους όλες σχεδόν οι μουσικές σκηνές της Αθήνας, που φέτος εμπιστεύονται τη νέα γενιά τραγουδοποιών για να γεμίσει τους απαλλαγμένους (;) από καπνό χώρους τους. Ποιος θα εμφανιστεί πού.
Μουσικές σκηνές: Όσα θα τραγουδήσουμε τη νέα σαιζόν
της Φιλουμένας Ζλατάνου

Η φετινή χρονιά ανήκει στη γενιά του 2010 κατά κύριο λόγο. Οι μουσικές σκηνές της πόλης εμπιστεύονται νέους τραγουδοποιούς, ερμηνευτές με άποψη και συγκροτήματα με τόλμη. Εκτός από λίγες εξαιρέσεις, ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί πολλά προγράμματα με «μεγάλα» ονόματα στον χώρο του έντεχνου και του ροκ. Το σκηνικό στη μουσική είχε αρχίσει να αλλάζει εδώ και αρκετό καιρό και πλέον φαίνεται ότι η νέα τάση εδραιώνεται στις μεγάλες αλλά και μικρότερες μουσικές σκηνές.

Φέτος, ο καιρός διέκοψε νωρίς τις καλοκαιρινές συναυλίες και έτσι ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου άνοιξαν τις πόρτες τους οι περισσότερες μουσικές σκηνές. Το μόνιμο θέμα συζήτησης όμως δεν είναι ποιος θα συνεργαστεί με ποιον αλλά ποιες σκηνές είναι μη καπνιστών, αν επιτρέπεται το κάπνισμα σε ορισμένα σημεία του μαγαζιού ή αν υπάρχει μια σχετική ελαστικότητα προς τους καπνιστές στα κρυφά. Τα περισσότερα μαγαζιά πάντως είναι μη καπνιζόντων με τασάκια και stands έξω ώστε να εξυπηρετούνται οι καπνιστές. Μέχρι τώρα δεν έχει σημειωθεί πτώση στην προσέλευση του κοινού, καθώς όλο και κάποιος κάνει την αρχή και «ξεχαρμανιάζουν» οι καπνιστές με ένα-δυο τσιγαράκια.

Ας δούμε φέτος πού θα πρωτοπάμε διότι το μενού προβλέπεται άκρως απολαυστικό και χορταστικό για όλα τα γούστα.

* Στο Σταυρό του Νότου η νέα γενιά κάνει κατάληψη με κιθάρες και βιολιά αφήνοντας μόνο την Κεντρική Σκηνή σε ένα παλιό αγαπημένο τραγουδοποιό, τον Χρήστο Θηβαίο ο οποίος αρχίζει τις παραστάσεις του από 16 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Τις Πέμπτες από 5 Νοεμβρίου τη σκηνή καταλαμβάνει ο Παύλος Παυλίδης & B-Movies, ενώ από Δευτέρα 26 Οκτωβρίου μέχρι και το κλείσιμο -για την καλοκαιρινή περίοδο- του Σταυρού του Νότου, αρχίζει το μεγαλύτερο Indie Rock Bands’ Festival, με δύο ή περισσότερες ξενόφωνες μπάντες να φιλοξενούνται στη σκηνή, ανά βραδιά. Η σάλα του Σταυρού του Νότου αδειάζει από τραπέζια και καρέκλες και οι πόρτες ανοίγουν στις 20.00.

Το φεστιβάλ ξεκινάει με δύο δημοφιλή συγκροτήματα: τους Matisse και τους Cyanna, οι οποίοι θα εναλλάσσονται ανά Δευτέρα από τις 26 Οκτωβρίου μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου. Στο Σταυρό του Νότου Plus από Παρασκευή 23 Οκτωβρίου η Ελεωνόρα Ζουγανέλη και ο Δήμος Αναστασιάδης, με τη συμμετοχή του Θανάση Αλευρά, θα ροκάρουν τις νύχτες μας με δυνατό ποπ-ροκ ήχο.

Φέτος, το Club του Σταυρού του Νότου συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα πάνω του καθώς η κάθε μέρα του έχει πρόταση και άποψη. Από τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα, για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Κωστής Μαραβέγιας με τους Maraveyas Ilegal ξεφαντώνουν και ξεσηκώνουν το φανατικό κοινό τους. Η Νατάσα Μποφίλιου υφαίνει με τους συνεργάτες της μια μουσική συνωμοσία από την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου και κάθε Τετάρτη.

Από Κυριακή 18 Οκτωβρίου ο Στάθης Δρογώσης, μετά την κυκλοφορία του τρίτου προσωπικού του δίσκου, με τίτλο “Η Αγάπη στο Τέλος” ξεκινάει ένα νέο κύκλο μουσικών παραστάσεων με τα «Μεγάλα Στελέχη» (Κώστας Μιχαλός, Θάνος Μιχαηλίδης, Κώστας Βήχος, Άρης Ζέρβας, Ντομένικο Μπονάσσι). Η Πειραιώτισα SugahSpunk! τολμάει να κάνει το πιο θυληκό hip-hop, funk show που έγινε ποτέ, από Τρίτη, 20 Οκτωβρίου και κάθε Τρίτη, έχοντας στο πλευρό της τη θρυλική μπάντα των Swing Shoes και τον dj Oxocube. Όλα τα προγράμματα αρχίζουν στις 10.30.
(Σταυρός του Νότου,Φραντζή & Θαρύπου 37,Νέος Κόσμος Τηλ.: 210 9226975) 

* Στο Ζυγό από 30 Οκτωβρίου θα γίνει χαμός. Ανεβαίνουν στη σκηνή οι Θεσσαλονικείς Άγαμοι Θύται για να μας παρουσιάσουν το κωμικόν, μουσικόν, σατιρικόν θέαμα «Αλλιώς δεν γίνεται», μαζί με τους Μπέσυ Μάλφα, Ταξιάρχη Χάνο, Κρατερό Κατσούλη, Πυγμαλίων Δαδακαρίδη, Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο και τους Cabaret Balkan, σε μια δυναμική, υπερκομματική συνεργασία, με πνευστά, μπουριά, και άλλα όπλα μαζικής ηχητικής καταστροφής και με γενικό σύνθημα κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 11.00 και Κυριακή στις 9.00 μ.μ.
(Ζυγός: Κυδαθηναίων 22, Πλάκα, τηλ. 210 3241610) 

* Από 30 Οκτωβρίου, ο Κώστας Μακεδόνας εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Χάραμα, το ιστορικό κέντρο της Καισαριανής, μαζί με τη Γιώτα Νέγκα και μας υπόσχονται νύχτες γεμάτες με καλό λαϊκό τραγούδι. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 23:00 και Κυριακή μεσημέρι στις 14:00.
(Χάραμα: Σκοπευτήριο Καισαριανής, τηλ. 210 7669742) 

* Στο Μετρό στις 26-27 Οκτωβρίου και 2-3 Νοεμβρίου, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για τον αγαπημένο του Μάνο Χατζιδάκι, μαζί με τον συνθέτη Νότη Μαυρουδή, την τραγουδίστρια Αναστασία Μουτσάτσου και τον μουσικό και κιθαρίστα Παναγιώτη Μάργαρη. Από την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009, και κάθε Παρασκευή και Σάββατο, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης επιστρέφει ανανεωμένος στο Μετρό με μια μουσική παράσταση εφ’ όλης της ύλης, έχοντας στο πλευρό του τη Σοφία Γεωργαντζή (τραγούδι, κιθάρα, κρουστά), τον Ευριπίδη Μπέκο (πιάνο) και τη Μερόπη Βλαχογιάννη (ακορντεόν). Ώρα έναρξης 10.30. Από Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου και για όλα τα Δευτερότριτα του Δεκέμβρη, η εκρηκτική Μάρθα Φριντζήλα με τους Kubara Project μας καλούν στη δική τους μουσική πραγματικότητα.
(Μετρό: Γκύζη & Κάλβου 83, 210 6439089)

* Στη μεγάλη σκηνή-club Cinema (at Άνοδος Stage), οι νύχτες προβλέπονται δυνατές, γεμάτες χορό και το πάρτι. Κάθε Τετάρτη house ρυθμοί από Έλληνες και ξένους djs, live acts και dancing shows. Κάθε Πέμπτη τα μοναδικά “Showtime” Parties της ομάδας “Red Alert” θα φέρουν στα decks τους DJ Young, DJ Ice, Mr. Chi, DJ 4T και DJ Chris Child με μουσικές εναλλαγές από R&B και hip hop σε black house και disco. Τα live acts από τους Αλέξης Δέλτα (NEBMA) & Grace καθώς και τους Miss Jo & Lady B διαδοχικά κάθε εβδομάδα θα ανεβάσουν τον πήχη της διασκέδασης κάθε Πέμπτη στο Cinema, ενώ κάθε Παρασκευή και Σάββατο ο Μύρωνας Στρατής και οι Profesional sinnerz + Kόμης Χ, θα ενθουσιάσουν το κοινό τους.
(Cinema at ΑΝΟΔΟΣ STAGE, Πειραιώς 183 κ Παλλάντος 38, τηλ: 210 3468100) 

* Από 16 Οκτωβρίου, ο Διονύσης Τσακνής εμφανίζεται στη μουσική σκηνή Δίπλα Στο Ποτάμι για να μας συντροφεύσει κάθε Παρασκευή και Σάββατο με την μπάντα “Α' Εθνικής” όπως λέει χαρακτηριστικά και τα τραγούδια από όλη τη δισκογραφία του. Για όλο το διάστημα των εμφανίσεών του, θα υποδέχεται σαν καλεσμένους τους συναδέλφους και πάνω από όλα φίλους του, για να μοιραστεί μαζί τους τη σκηνή. Το πρώτο διήμερο, καλεσμένος του Διονύση Τσακνή ήταν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας (16 & 17/10) και ακολουθούν στις 23/10 ο Γιώργος Νταλάρας, στις 24/10 ο Φίλιππος Πλιάτσικας, στις 30-31/10 ο Γιώργος Μεράτζας, η Ρίτα Αντωνοπούλου και η Ευσταθία, στις 6-7/11 ο Νίκος Ζιώγαλας και ο Κώστας Θωμαΐδης, στις 13-14/11 ο Μυθριδάτης και οι Αλχημιστές, στις 20-21/11 τα Κίτρινα Ποδήλατα, στις 27-28/11 ο Κώστας Τουρνάς και στις 4-5/12 ο Πάσχαλης Τερζής. Συμμετέχουν ο Αποστόλης Ψυχράμης και η Κασσιανή Λειψάκη . Ώρα έναρξης: 22 :30
(“Δίπλα στο Ποτάμι”, Λάμπρου Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, τηλ: 210 2610444 & 210 2610438) 
 
* Στην Ακτή Πειραιώς ετοιμαστείτε να κάνουμε "κοπάνα" μαζί με 5 αγαπημένους καλλιτέχνες που ξέρουν τη συνταγή της επιτυχίας για να αποδράσουμε από την καθημερινότητα. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Σάκης Μπουλάς, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Λάκης Παπαδόπουλος (Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ) και η Ραλλία Χρηστίδου, μας περιμένουν από 23 Οκτωβρίου κάθε Παρασκευή και Σάββατο (έναρξη: 22.30) και Κυριακή (έναρξη: 21.30) και θα κρατάνε παρουσίες.
(Ακτή Πειραιώς: Πειραιώς & Λαμίας 4, 210 3418020)  

* Στην Αθηναΐδα, το «σπίτι» πλέον της μουσικοθεατρικής ομάδας Σπείρα Σπείρα τα τελευταία 10 χρόνια, φέτος παρουσιάζεται ένα διαφορετικό Festival-ium. Ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Σπείρα Σπείρα κάνουν πάρτυ για τα δέκα χρόνια της Σπείρας, με ό,τι καλύτερο και αγαπημένο, και με καινούργια για γέλια και για κλάματα, από 24 Οκτωβρίου, και κάθε Τετάρτη (Λαϊκή) στις 8.30 μ.μ., Παρασκευή στις 9.30 μ.μ., Σάββατο στις 9.30 μ.μ. και Κυριακή στις 8.30 μ.μ. Από τέλη Ιανουαρίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20.30, η Δήμητρα Παπίου σε καινούργια της τραγούδια παντρεμένα με αγάπες κι αισθήματα που δεν έσβησαν.
(Αθηναΐς: Καστοριάς 34-36, Βοτανικός, Αθήνα, τηλ. 210 3480000) 

* Το νέο entry στις μουσικές σκηνές, ο Ρυθμός Stage ετοιμάζει την δική του γιορτή φέτος. Με τον Γιώργο Δημητριάδη κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο και με γνωστές μας φωνές κάθε Κυριακή και Δευτέρα ανοίγει τις πόρτες της και μας περιμένει για τα τραγούδια που τα ξέρουμε και μας ξέρουν από τις 8 Οκτωβρίου. Μαζί με τον Γιώργο Δημητριάδη οι Εβίτα Κυριακουλάκη, Γιώργος Καπνίσης, Λεωνίδας Σώζος και το συγκρότημα Troika. Την ροή της παράστασης έχει αναλάβει να «αποσυντονίσει» με stand up στιγμιότυπα ο ηθοποιός Στέλιος Κάτσαρης. Μουσική και διάθεση για 4 ώρες και πλέον.
(Ρυθμός Stage: Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη, τηλ: 210 9750060) 
 
* Στο Οξυγόνο Live οι νύχτες έχουν ροκ διάθεση και νεανική φρεσκάδα. «ΟΥΦ!» αναφωνούν ο Πάνος Μουζουράκης με τη Μάρω Μαρκέλλου από Παρασκευή 2 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο, με ώρα έναρξης 23.00. Η Βασιλική Καρακώστα υφαίνει μία «κουρελού» από τραγούδια από Δευτέρα 12/10 και κάθε Δευτέρα (για 6 παραστάσεις, ώρα έναρξης 21.30). Οι Vocal People (Μαριάννα Γερασιμίδου, Τάσος Φωτιάδης, Χριστίνα Αργύρη και Βασίλης Αξιώτης) από Τρίτη13 Οκτωβρίου και κάθε Τρίτη παρουσιάζουν μία πρόταση βασισμένη στην πολυφωνία, γεμάτη από soul, funk, rock μουσική, με musical στοιχεία και με ιδιαίτερες ελληνικές πινελιές. Ώρα έναρξης 21:30 
(Οξυγόνο Live: Βούρβαχη & Κορυζή 4, Νέος Κόσμος (μεταξύ Συγγρού & Καλλιρόης), τηλ.: 210 9240740)

* Στη μεγάλη μουσική σκηνή Vox, από την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου όλα αλλάζουν, και πρώτα απ’ όλα, ο ίδιος ο χώρος, που σχεδιάστηκε ξανά από τους Γιώργο Γαβαλά και Γιάννη Μουρίκη. Εκεί στη μέση της σκηνής θα συναντηθούν η Δήμητρα Γαλάνη και η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο ηλεκτρικός ήχος με την παράδοση, τα τραγούδια που αγαπάμε με τους βαλκανικούς ρυθμούς και τις lounge ατμόσφαιρες. Επτά παθιασμένοι μουσικοί -όλοι της γενιάς των "20 και κάτι»- «διαβάζουν» διαφορετικά τη μουσική. Οι Imam Baildi μιξάρουν ήχους και εποχές πάνω από τις μουσικές του Τσιτσάνη και του Ζαμπέτα, πάνω από τις φωνές της Δήμητρας και της Ελένης. Ώρα έναρξης την Πέμπτη: 22.30 και Παρασκευή - Σάββατο: 23.00.
(Vox, Ιερά Οδός 16, τηλ. Κρατήσεων: 210 3411000) 

• Το Κύτταρο Live και πάλι κοντά μας και φέτος με live που θα ενθουσιάσουν. Στις 27/10 και 3/11, η Ελένη Δήμου και η παρέα της μας τραγουδάνε Don’t worry be happy. Στις 28/10, τα Μωρά στη Φωτιά βανδαλίζουν τα κύτταρά μας, στις 29/10 και 5/11 η Θεοδοσία Τσάτσου μας συστήνεται ως Babalou, στις 30 και στις 31 Νοεμβρίου οι Socrates Drunk the Conium επανέρχονται δριμύτεροι. Στις 6/11, 7/11, 13-14//11 και 20-21/11 ο Γιάννης Κούτρας με τη Μαρία Λούκα, τη Γεωργία Νταγάκη και ο Αντώνης Μιτζέλος μπερδεύουν ήχους και φωνές, στις 15/11 ο Κώστας Χρονόπουλος υποδέχεται φίλους επί σκηνής, ενώ 22/11 οι μπάντες του Schoolwave δείχνουν τη δύναμη της νέας γενιάς. Τέλος, 27-28/11 οι Last Drive μας οδηγούν προς το τέλος του μήνα, για να κλείσει στις 29/11 με τους Faust. Ώρα εναρξης των παραστάσεων 22.30
Να επισκέπτεστε συχνά την ιστοσελίδα του Κυττάρου γιατί το πρόγραμμα ανανεώνεται συνεχώς. 
(Κύτταρο Live, Ηπείρου 48 και Αχαρνών, τηλ.: 210 8224134) 

* Μια χρονιά γεμάτη πειραματισμούς, τζαζ και παράδοση άρχισε στην Αυλαία. Σας παραθέτουμε το πρόγραμμα μέχρι τέλος Νοεμβρίου -περισσότερες πληροφορίες, updates και αλλαγές στο επίσημο site. Στις 26/10 και 27/10, ο Γιώργος Ξυλούρης, με τον Αχιλλέα Περσίδη και τον Ζαχαρία Σπυριδάκη σκορπάνε ηχοχρώματα Κρητικά. Όλες τις Τετάρτες του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου ο Haig Yazdjian (ακουστικό ούτι, ηλεκτρικό ούτι, τραγούδι), ο Γιώτης Κιουρτσόγλου (ηλεκτρικό μπάσο) και ο Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά, τύμπανα) συμπράττουν επί σκηνής ως trio και αναμένεται να μας καταπλήξουν για άλλη μια φορά.

Από 30/10 και για 3 διήμερα (Παρασκευή και Σάββατο) οι Χαΐνηδες ανεβαίνουν επί σκηνής, ενώ μετά τις Παρασκευές και τα Σάββατα αναλαμβάνουν οι Χειμερινοί Κολυμβητές. Τις Δευτέρες του Νοεμβρίου μας καλωσορίζει ο Νίκος Οικονομίδης με την Κυριακή Σπανού. Στις 5/11, σε μια μοναδική παράσταση ο Δώρος Δημοσθένης, ενώ ο εξαιρετικός Δημήτρης Μυστακίδης έρχεται στις 8/11 για μια αναδρομή στη Σμύρνη και τις παραδόσεις της. Στις 22/11 ο Σόλων Λέκκας μας φέρνει την παράδοση της Μυτιλήνης και της Μικρασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μισό μαγαζί επιτρέπεται το κάπνισμα.
(Αυλαία, Αγίου Όρους 15 και Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός, τηλ.: 210 3474074) 
 
* Στο Αλάβαστρο, ο κάθε μήνας προβλέπεται διαφορετικός από τον προηγούμενο, με κάποιες σταθερές, γι’ αυτό να "τσεκάρετε" το site του για κάθε αλλαγή. Τις Τετάρτες τη σκηνή καταλαμβάνουν ο Αντώνης Απέργης και τα Πανέ Κοτόπουλα, ενώ οι G-Play παίζουν funk και jazz και δίνουν ρυθμό στις Πέμπτες. Στις 27/10 η folk-soul Μητέρα Φάλαινα Τυφλή παρουσιάζει ένα πιο ακουστικό πρόγραμμα. Τέλος, στις 30 Οκτωβρίου ανεβαίνουν στη σκηνή οι Apurimac. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Αλάβαστρο επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα.
(Café Alavastron, Δαμάρεως 78, Παγκράτι, τηλ. 210 7560102)

* Στις μικρότερες μουσικές σκηνές συγκαταλέγεται και ο Πυρήνας, που έχει μπει δυναμικά στο χώρο της διασκέδασης δίνοντας βήμα σε νέους τραγουδοποιούς. Από την Παρασκευή 23/10 και κάθε Παρασκευή μέχρι το τέλος του χρόνου, απολαμβάνουμε τον ταλαντούχο Απόστολο Ρίζο, το Σάββατο 24/10 και 31/10, ο Θεσσαλονικιός Ευγένιος Δερμιτάσογλου γεμίζει τη σκηνή, τα Δευτερότριτα μέχρι το τέλος του χρόνου ο Μιχάλης Κουμπιός και ο Μιχάλης Νικολούδης μας ταξιδεύουν με τις μελωδίες τους, την Πέμπτη 29/10 εμφανίζεται η Ορχήστρα Σεμέλη, την Τετάρτη 4/11 και για όλες τις Τετάρτες του Νοέμβρη η Μαρία Καναβάκη, ενώ την Πέμπτη 5/11, 17/12 και 24/12 ο Χρυσόστομος Καραντωνίου, η Μαρίνα Δακανάλη και ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου παρουσιάζουν το δίσκο «Ποτάμι ο καιρός".

Τα Σάββατα του Νοεμβρίου ανήκουν στο Γιώργη Χριστοδούλου, ενώ από την Πέμπτη 12/11 και για όλες τις Πέμπτες του Νοεμβρίου η Δανάη Παναγιωτοπούλου καταλαμβάνει τη σκηνή. Τα Σάββατα του Δεκεμβρίου θα μας ταξιδέψουν οι Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης και η Μαρία Παπαγεωργίου. Την Τετάρτη 9/12 και 16/12 ο ελπιδοφόρος Νίκος Ζουρνής μας ταξιδεύει με ένα ποδήλατο.
(Πυρήνας Μιχαλακοπούλου & Διοχάρους 11 - Τηλέφωνο: 210 7237150) 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v