Floral: Για καφέ παρέα με τους θρύλους

Ένα ιστορικό café ξαναγεννιέται στην καρδιά της Αθήνας, και μας προσκαλεί για αχνιστό καφέ, "ψαγμένα" βιβλία, ξεσηκωτικά πάρτι και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε τρία διαφορετικά επίπεδα: ένα για κάθε διάθεση και ώρα της ημέρας.
Floral: Για καφέ παρέα με τους θρύλους
Δεν πρόλαβα την Μπλε Πολυκατοικία των Εξαρχείων χωρίς ψηλά κτίρια γύρω της. Δεν ήπια ποτέ καφέ στο Floral δίπλα σε προσωπικότητες που δέκα χρόνια αργότερα θα γίνονταν θρύλοι –του θεάτρου, της μουσικής, της πολιτικής. Δε θυμάμαι καν τα Εξάρχεια ως στέκι της διανόησης. Περνώντας, όμως, την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά την μπλε είσοδο του Floral είδα να ζωντανεύουν μπροστά μου διηγήσεις χρόνων.

Δεν είναι ότι το υπέροχα ανακαινισμένο café δίνει την αίσθηση της μηχανής του χρόνου. Ίχνη στο εσωτερικό του έχουν μείνει μόνο να θυμίζουν την πρώτη του εποχή: μια μαρμάρινη σκάλα, η ταπετσαρία, οι επιβλητικές κολώνες, οι μεγάλες τζαμαρίες. Είναι, όμως, αποτυπωμένη η ιστορία του, στην ατμόσφαιρά του. Ένας χώρος με τόσες μνήμες, όσο και αν τον αλλάξεις, όσο και αν τον εκσυγχρονίσεις, θα συνεχίσει να αποπνέει άρωμα θρύλου. Θα έχει περάσει στη φύση του.

Μπορεί η Μπλε Πολυκατοικία να μην είναι πια μπλε. Το ισόγειό της πλέον, όμως, είναι. Η ανακαίνιση των 330 τετραγωνικών μέτρων του Floral, την οποία ανέλαβαν ο αρχιτέκτονας Στέφανος Ψιλάκης και ο Πάρις Κούτσικος, αναδεικνύει το χαρακτήρα του αναγεννημένου ιστορικού café παντρεύοντας την Bauhaus αρχιτεκτονική, τα original χαρακτηριστικά του και τη λογική του σύγχρονου πολυχώρου.

Τρία επίπεδα διαφορετικών «διαθέσεων», μια μεγάλη ψηλοτάβανη αίθουσα για καφέ και ποτό, φαρδιές κερκίδες- σκαλοπάτια με μεγάλες, άνετες μαξιλάρες για «χύμα στο κύμα», όπως μας περιέγραψαν το δεύτερο χώρο οι υπεύθυνοι των Εκδόσεων Οξύ και Εμπειρία Εκδοτική που ανέλαβαν να «αναστήσουν» το Floral, και χαλαρό καθιστικό σε άμεση επαφή με το βιβλιοπωλείο, που καταλαμβάνει το τρίτο επίπεδο.

Μακράν του να αποτελεί ένα ακόμη βιβλιοπωλείο με café στο κέντρο της Αθήνας, το Floral books + coffee, όπως λέγεται πλέον επίσημα, είναι ένα ιστορικό café με μια «ψαγμένη» βιβλιο-γωνιά. Τρόμος, κλασσική λογοτεχνία, cult, πολιτική, κόμιξ, fantasy, λευκώματα και μια ειδική γωνιά για την κουλτούρα που έχει γράψει η ταραγμένη γενιά της πλατείας γεμίζουν τα ράφια στο τρίτο επίπεδο, ενώ μια μεγάλη γκάμα από ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά καθώς και free press προσφέρονται για ξεφύλλισμα στο μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι, δίπλα στον καφέ και το laptop σας. Γιατί, είπαμε, το νέο Floral είναι πριν απ’ όλα παιδί της εποχής του.

Τα νέα, βέβαια, δε σταματούν εδώ. Το Floral βγάζει και τραπεζάκια έξω, για εμάς που αγαπάμε ακόμη την πλατεία των Εξαρχείων, για να απολαμβάνουμε παγωμένους καφέδες με φόντο την πρόσοψη ενός κτιρίου που ενέπνευσε τον ίδιο τον Λε Κορμπιζιέ να γράψει στην είσοδό του «C' est tres beau» («είναι πολύ όμορφη»), και διοργανώνει μια σειρά από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με συγγραφείς που υπογράφουν βιβλία τους και παρουσιάζουν νέες δουλειές τους, καλλιτέχνες που δίνουν live συναυλίες, μουσικούς παραγωγούς και DJs που μιξάρουν μουσική για τα πιο κεφάτα parties, αλλά και videoprojections, εικαστικές εκθέσεις και workshops.

Μπορεί τα Εξάρχεια να μην απολαμβάνουν πλέον τη φήμη του «κέντρου της διανόησης». Στην πάνω αριστερή γωνιά της πλατείας τους, όμως, η σύγχρονη κουλτούρα υπόσχεται να ξαναγράψει τη δική της ιστορία. Κι αυτή είναι η καλύτερη αρχή για τη νέα εποχή του Floral.

Ηρώ Κουνάδη

Info:
Floral Books + Coffee, Θεμιστοκλέους 80, Πλατεία Εξαρχείων, τηλ.: 210 3800070
Τις επόμενες ημέρες στο Floral...
• Τετάρτη 1 Ιουλίου στις 8 μ.μ. το περιοδικό ανεξάρτητης δημοσιογραφίας POST-Media ανοίγει την ατζέντα του τρίτου τεύχους του και συζητά για τα Μέσα Ενημέρωσης. Μπορεί να υπάρξει ανεξάρτητη ενημέρωση στην Ελλάδα; Συνομιλούν συντελεστές του περιοδικού, δημοσιογράφοι, καθώς και ενεργοί πολίτες που προσπαθούν να ακουστούν μέσα απ' τις συμπληγάδες των Media.
• Πέμπτη 2 Ιουλίου στις 12 το μεσημέρι η Εμπειρία Εκδοτική με χαρά υποδέχεται στο συγγραφικό της δυναμικό το συγγραφέα Δημήτρη Παπαχρήστο, με το νέο του μυθιστόρημα "Γιουχανάν" και σας προσκαλεί στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του.
• Δευτέρα 13 Ιουλίου, στις 8.00 μ.μ. μια ξεχωριστή βραδιά Ποίησης από το περιοδικό Index.
Και ακόμη, guest DJs θα μας ξεσηκώσουν με τη μουσική τους
Στο Floral θα βρείτε επίσης εισιτήρια για συναυλίες και θεάματα, όπως η συναυλία των Scorpions με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, το αφιέρωμα στη Nina Simone και η παράσταση Μήδεια του Bost.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v