Half Note Jazz Club: Μην χάσετε... ούτε μισή νότα

Οι ξεχωριστές Jazz και Blues συναυλίες συνεχίζονται στο Half Note Jazz Club που για μία ακόμη φορά φιλοξενεί μεγάλα ονόματα του χώρου, χαρίζοντάς μας αξέχαστες Jazz-y στιγμές. Πάρτε μια γεύση από τα πολυαναμενόμενα ονόματα που θα ακολουθήσουν μέχρι το Πάσχα και μην χάσετε ούτε νότα!
Half Note Jazz Club: Μην χάσετε... ούτε μισή νότα
Για τους επόμενους δύο μήνες, το Half Note Jazz Club συνεχίζει... ακάθεκτο να φιλοξενεί μεγάλα ονόματα της Jazz μουσικής. Ο funk rock Billy Jones, o καινοτόμος κιθαρίστας του Herbie Hancock και τραγουδιστής Lionel Loueke, οι βαλκάνιοι Mahala Rai Banda και ο Freddy Cole παρέα με το κουαρτέτο του, θα μας κρατήσουν συντροφιά με τις μελωδίες τους για αξέχαστες Jazz-y νύχτες!

Billy Jones
20/3/2009 - 26/3/2009
Το "νέο" blues με ήχο φρέσκο και ηλεκτρικό που κλείνει το μάτι στο funk και την ροκ.Ο Billy Jones αποτελεί την σχετικά νέα γενιά του αυθεντικού blues της πόλης, με ήχο φρέσκο και ηλεκτρικό που κλείνει το μάτι στο funk και την ροκ. Μεγαλωμένος σε ένα δωμάτιο που βρισκόταν πίσω από ένα jukebox σε ένα καφέ του θείου του στο Arkansas, από βρέφος βρέθηκε να ακούει τον θρυλικό Elmore James ή τον Ηowlin’ Wolf! Με επιμονή απέκτησε κιθάρα πριν καν πάει σχολείο και σε ηλικία 16 (!) ετών ξεκίνησε να περιοδεύει με γνωστούς και διάσημους καλλιτέχνες της εποχής όπως οι One Way με τον Al Hudson, ο Vernon Garrett, οι Chocolate Milk, η Chaka Chan, ή οι Bar-Kays. Ο δίσκος του "My Hometown" θα βρεθεί στα 100 καλύτερα άλμπουμ των κριτικών του blues και ο Jones με την καταπληκτική μπάντα του σύντομα κοντά μας.



Lionel Loueke Trio
27/3/2009 - 2/4/2009
Ευγενική φωνή, τζαζ διάθεση και απίστευτη κιθαριστική δεξιοτεχνία που εντυπωσιάζει, από τον κιθαρίστα του… Herbie Hancock! Η τζαζ σε μια κιθάρα με τη ματιά της δυτικής Αφρικής! Η ιστορία του Lionel Loueke ξεκινά σε μια μικρή πόλη της Δυτικής Αφρικής όπου γεννήθηκε. Η μουσική ήταν πάντα μέρος της καθημερινότητας της οικογένειάς του. Στα 17 έπιασε κιθάρα για πρώτη φορά στα χέρια του, γοητεύθηκε αμέσως και με μεγάλη ευκολία, πολύ γρήγορα… την έπαιζε στα δάχτυλα κυριολεκτικά! Άρχισε παίζοντας Afro-Pop αλλά ταυτόχρονα άρχισε να εναρμονίζει την παραδοσιακή αφρικανική μουσική του Κονγκό, της Νιγηρίας, του Ζαΐρ και της Σενεγάλης. Θεωρείται πια ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα στη τζαζ σκηνή. Ο συνδυασμός της βραχνής και βαρύτονης φωνής του συνδυάζεται απόλυτα με τα εκπληκτικά σόλο στην κιθάρα του. Είναι ένας ελεύθερος τζαζ κιθαρίστας που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς ήχους, λούπες και Αφρικανικές φόρμες. Ένας πολυδιάστατος καλλιτέχνης που μπορεί να μεταμορφώνει και να «πολλαπλασιάζει» τον εαυτό του με διαφορετικό τρόπο σε κάθε τραγούδι.



Mahala Rai Banda
Από Παρασκευή 03/04 έως και Πέμπτη 09/04
Οι Mahala Rai Banda είναι μία πολύ νεότερη έκδοση των Taraf de Haidouks που βάζει χέρι στην κονσόλα και κάνει την πνευστή παράδοση των Βαλκανίων ακόμα πιο θελκτική στις μικρότερες ηλικίες. «…Περπατάς αμέριμνος στο κέντρο του Βουκουρεστίου και καθώς στρίβεις στην επόμενη γωνία ψάχνοντας για τα σουβενίρ που υποσχέθηκες στους φίλους σου πέφτεις επάνω στα εννέα+ μέλη των Mahala Rai Banda και νοιώθεις σαν τον Κοστουρίτσα στη μέση των γυρισμάτων του Underground...» Έχοντας στην σύνθεσή τους δύο μέλη που προέρχονται από την ιστορική οικογένεια των Taraf de Haidouks, συν πολλούς, Ρουμάνους κυρίως, βετεράνους στρατιωτικής μπάντας, η απόλυτα πνευστής δομής μουσική του… Μαχαλά και των Τσιγγάνων, βγαίνει στα καφέ και ψάχνει την urban απήχησή της. Οι Mahala Rai Banda, ζωντανεύουν τα παραδοσιακά μουσικά γκέτο με μοναδική ενέργεια και φυσικά με ξέφρενο χορό!



Freddy Cole Quartet
Από Παρασκευή 10/04 έως και Πέμπτη 16/04
Ένας από τους σπάνιους ερμηνευτές ο οποίος όχι μόνο έχει υπέροχο στυλ αλλά δεν επιτρέπει ποτέ στην φωνή του να επισκιάζει το περιεχόμενο του τραγουδιού. Τραγουδάει με ζεστασιά αλλά και εξυπνάδα. Ποιος θα μπορούσε να ζητήσει κάτι παραπάνω;
Ο Freddy Cole, γεννημένος το 1931 είναι το πέμπτο και μικρότερο παιδί της οικογένειας Cole. Από μικρός θυμάται τον εαυτό του να μεγαλώνει μέσα στη μουσική. Άρχισε να παίζει πιάνο όταν ήταν 6 χρονών και παρόλο που ήταν έτοιμος στα 18 του να φύγει για να αναζητήσει την τύχη του, η μητέρα του δεν τον άφησε και έτσι αυτός συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Ινστιτούτο Roosevelt στο Σικάγο. Το 1951 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη όπου σπούδασε στη Μουσική Σχολή Juillard. Πήρε Μaster από το Ωδείο στην Αγγλία και στη συνέχεια πέρασε αρκετούς μήνες σε περιοδείες σαν μέλος ενός γκρουπ μαζί με τον Johnny Coles και τον Benny Golson. Το 1952 ηχογραφεί το πρώτο του single , “The Joke’s On Me” και μαζί με ορισμένα άλλα άλμπουμ που ηχογραφεί στη συνέχεια –όπως “Le Grand Freddy”- κάνει διεθνής καριέρα πράγμα που τον βοηθάει και να διευρύνει το κοινό του αλλά και να τραγουδάει σε πολλές γλώσσες.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v