Η Cesaria Evora συναντά τη Δήμητρα Γαλάνη στο Αθηνών Αρένα

Η ξυπόλητη ντίβα του Πράσινου Ακρωτηρίου έρχεται στην Αθήνα με τραγούδια από το νέο της άλμπουμ, για μία μοναδική εμφάνιση με τη Δήμητρα Γαλάνη στο πλευρό της, την Τετάρτη 11 Μαρτίου στο Αθηνών Αρένα.
Η Cesaria Evora συναντά τη Δήμητρα Γαλάνη στο Αθηνών Αρένα
Όταν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Ευρώπης έπαιξαν για πρώτη φορά το Sodade, στον παγκόσμιο χάρτη της μουσικής προστέθηκε το ειδικό βάρος μιας σχετικά άγνωστης μέχρι τότε χώρας, του Πράσινου Ακρωτηρίου. Πολλά πετυχημένα άλμπουμ, χιλιάδες συναυλίες, πλατινένιοι και χρυσοί δίσκοι, πέντε υποψηφιότητες για Grammy, είναι η συγκομιδή της παρουσίας της Cesaria Evora στο διεθνές μουσικό προσκήνιο.

Η ξυπόλυτη ντίβα, προσωνύμιο που της δόθηκε από τη μόνιμη συνήθειά της να τραγουδά ανυπόδητη εκφράζοντας την αντίθεσή της προς τη συνεχιζόμενη φτώχεια της πατρίδας της, γεννήθηκε το 1941 στο Sao Vincente του Cape Verde. Σήμερα θεωρείται η αδιαφιλονίκητη βασίλισσα της morna. Το συγκεκριμένο μουσικό ιδίωμα, διαδεδομένο στα νησιά του αρχιπελάγους ανοιχτά της Σενεγάλης, γεννήθηκε από την καταπίεση των ευρωπαίων αποικιοκρατών. Η θεματολογία του περιγράφει τη νοσταλγία της ελευθερίας, τα σκλαβοπάζαρα, τη προδομένη αγάπη, τα ακυρωμένα όνειρα, μεταδίδοντας στους ερμηνευτές του έναν αέρα εξωτικής θλίψης.

Ο αέρας αυτός, στη φωνή της Cesaria, λαμβάνει τροπικές διαστάσεις. Γίνεται κυκλώνας, σπαραξικάρδιος άνεμος αισθημάτων, αρχέγονη ακουστική εμπειρία που γεφυρώνει την απόσταση της άλλης γλώσσας. Όταν η Evora εισήγαγε στο ρεπερτόριο της επιρροές από Βραζιλία, Πορτογαλία και Κούβα (choco, forro, fado, rumba) ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι το όνομά της, θα ξέφευγε από τα υδάτινα όρια του νότιου Ατλαντικού, για να φτάσει στις δισκοθήκες όλου του κόσμου. Αυτό συνέβη το 1988 με την ηχογράφηση στη Γαλλία του θρυλικού και ανάρπαστου La Diva aux pieds nus που ήταν και το πρώτο της άλμπουμ.

Το 1990 εκδόθηκε το Distino Di Belita με υπέροχα κλασσικά morna και ηλεκτρικά colladeras. Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε το εκπληκτικό Mar Azul και το 1992 το Mis Perfumado με την παγκόσμια επιτυχία Sodade. Η απόλυτη καταξίωσή της στη μουσική βιομηχανία εκφράστηκε με τρία συνεχόμενα Grammy για τα ισάριθμα άλμπουμ που κυκλοφόρησε μεταξύ 2000-04. Στην πρώτη συναυλία που έδωσε τοτε στις ΗΠΑ, στο Bottom Line, έδωσαν το παρόν η Madonna, ο David Byrne, Brandford Marsallis και άλλα μεγάλα ονόματα της αμερικανικής καλλιτεχνικής ελίτ. Το 2006 κυκλοφόρησε το γεμάτο εκπλήξεις δέκατο άλμπουμ της καριέρας της, με τίτλο Rogamar.

Στην συναυλία της στην Αθήνα , θα ερμηνεύσει τραγούδια από τη νέα της δουλειά που θα κυκλοφορήσει τον Μάιο, καθώς και πολλές από τις επιτυχίες που την καθιέρωσαν. Η Cesaria Evora, η ξυπόλυτη ντίβα ,θα μας μαγέψει στις 11 Μαρτίου 2009, ζωντανά στο Αθηνών Αρένα. Φιλική συμμετοχή Δήμητρα Γαλάνη.

Cesaria Evora στο Αθηνών Αρένα, Τετάρτη 11 Μαρτίου, 9:00 μ.μ
Τιμές Εισιτηρίων: 35 ευρώ (Ορθιοι), 50 ευρώ (Δ Ζωνη), 60 ευρώ (Γ Ζωνη), 75 ευρώ (Β Ζωνη), 90 ευρώ (Α Ζωνη).
Προπώληση Εισιτηρίων: Public (Πλατεία Συντάγματος), Δισκοπωλεία Fnac (The Mall, Γλυφαδα), www.i-ticket.gr και τηλεφωνικά στο 801-11-60000.
Πληροφορίες: 210 6465000

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v