Dance Clubs: Η Αθήνα χορεύει

Τα τελευταία χρόνια η ηλεκτρονική μουσική (ξανά)κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις των αθηναίων clubbers με τα dance clubs να… αυξάνονται και να πληθύνονται. Μεγάλοι Djs του εξωτερικού αλλά και εγχώριοι παραγωγοί κάνουν συχνές εμφανίσεις και σηκώνουν τον κόσμο από τις καρέκλες.
Dance Clubs: Η Αθήνα χορεύει
των Ηρώς Κουνάδη, Νικόλα Γεωργιακώδη

Γνωστοί djs από την εγχώρια και ξένη dance σκηνή, sexy χορεύτριες, συχνά events, κοσμοσυρροή, χορός μέχρι τελικής πτώσης. Η dance σκηνή επανήλθε για τα καλά και όπως όλα δείχνουν θα μας απασχολήσει για αρκετό καιρό ακόμα. Για όσο τουλάχιστον τα μεγάλα clubs συνεχίζουν να φέρνουν «δυνατά» ονόματα του χώρου, ο κόσμος θα ανταποκρίνεται και με το παραπάνω. Παραγωγοί, promoters και φυσικά το αθηναϊκό κοινό αποτελούν ζωτικό κομμάτι για την ύπαρξη και την διαιώνιση της dance σκηνής, η οποία όχι μόνο «κουνιέται», αλλά κοντράρει στα ίσια τις υπόλοιπες μορφές διασκέδασης, ενίοτε υπερισχύοντας αυτών.

Το κλείσιμο σημείων αναφοράς στον χώρο, όπως το The Hall και παλαιότερα το Venue δεν έδειξε να πτοεί τους απανταχού fans του είδους οι οποίοι κατέκλυζαν κατά καιρούς μικρά dance στέκια. Η επιστροφή του Venue το 2008, αλλά και η εμφάνιση και άλλων μεγάλων clubs του είδους (Motel, Plus-x κτλ.), «ζέστανε» το κλίμα και προετοίμασε τον κόσμο, έτσι ώστε εν έτι 2009 να μπορούμε με σιγουριά να μιλάμε για μια ελληνική dance σκηνή που κάνει αισθητή πλέον την παρουσία της, που ζει και βασιλεύει στην νυχτερινή διασκέδαση, που μας καλεί να ζήσουμε τα καλύτερα parties της ζωής μας.

Όπως μας είπε και ο Στέλιος Σακαρέτσιος, μετρ του Venue: «Τα τελευταία χρόνια είδαμε την dance σκηνή στα πάνω και στα κάτω της, παρά όμως την έλλειψη μεγάλων dancestages στην Αθήνα, το κοινό μεγάλωσε, έγινε πιο ψαγμένο και πιο επιλεκτικό και θεωρώ πως πλέον ξαναμπήκαμε σε ανοδική πορεία». Μιλώντας συγκεκριμένα για το Venue: «Θεωρώ πως έχουμε καταφέρει λόγω των συνεχόμενων εμφανίσεων μεγάλων ξένων καλλιτεχνών και τα συχνά ταξίδια του Βασίλη Τσιλιχρήστου στο εξωτερικό να αφομοιώνουμε τα στοιχεία που ταιριάζουν στο εγχώριο κοινό σε πραγματικό χρόνο». Σε ερώτησή μας για τις σχετικά «τσιμπημένες» τιμές των events που ενίοτε φτάνουν και τα 30€ το άτομο απαντά: «Δεν θεωρώ πως τα clubs έχουν υψηλές τιμές. Έχουν τις ίδιες τιμές που είχαν και το 2000.Σε events όμως με guest djs είναι λογικό να υπάρχει μία αύξηση αφού πέρα απο τα σταθερά έξοδα ενός club, ο επιχειρηματίας έχει να αντιμετωπίσει την αμοιβή του dj και όλα τα έξοδα που θα κάνει στην Ελλάδα, που σε αρκετές περιπτώσεις ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.»

Ζητώντας μια εκτίμηση για το μέλλον της dance σκηνής στην Ελλάδα μας είπε: "Θεωρώ πως μετά την άνοδο, ζήσαμε και την πτώση που πλέον ολοκληρώθηκε και πως βρισκόμαστε στην «ανάκαμψη» που θα φέρει τη dance σκηνή ακόμα πιο ψηλά. Στην ανάκαμψη συμβάλλει η εμφάνιση αξιόλογων ελλήνων παραγωγών όπως επίσης και η δημιουργία πιο «εμπορικών» album απο μεγάλους ξένους δημιουργούς.»

Μετρημένες στα δάχτυλα των... δύο χεριών οι Dance σκηνές της Αθήνας ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος, αλλά και τον χαρακτήρα τους. Η καθεμιά έχει την δική της γοητεία και το φανατικό της κοινό. Σας παρουσιάζουμε τις μεγαλύτερες εξ’αυτών. Άποψή μας να τις επισκεφτείτε όλες. Πραγματικά το αξίζουν. Let’s Dance, λοιπόν.

Venue Athens

Το club που έγραψε ιστορία στον χώρο, επανήλθε το 2008 στην αθηναϊκή νύχτα και όπως ήταν αναμενόμενο «ήρθε και έδεσε». Λίγα μέτρα πιο κάτω από το Villa Mercedes, στον χώρο που στεγαζόταν το Cinema, o Βασίλης Τσιλιχρήστος σε ένα αμφιθεατρικό χώρο διοργανώνει dance parties κάθε Σάββατο. Στον κύριο χώρο του club (dancestage) σε έντονο μαύρο κόντραστ με ασημένιους καναπέδες, οι χορεύτριες στα stants κλέβουν εύκολα την παράσταση. Απέναντι από τον dj, υπάρχει Vip χώρος με αναπαυτικές πολυθρόνες, ενώ ακριβώς από πίσω, ο backstage χώρος φιλοξενεί τους ελάχιστους προνομιούχους. Clue της βραδιάς, το volley ανάμεσα στους θαμώνες με τις τεράστιες άσπρες μπάλες, δίνει έναν fun τόνο στην ήδη χαρούμενη ατμόσφαιρα.

Η πόρτα είναι αυστηρή, αλλά αν είστε ευπρεπώς ντυμένοι και έχετε κορίτσια στην παρέα δεν θα έχετε πρόβλημα. Στα μεγάλα events με djs του εξωτερικού, η έγκαιρη κράτηση είναι απαραίτητη και υποχρεωτική. Κάθε Σάββατο ο Βασίλης Τσιλιχρήστος ανεβαίνει στα κεντρικά decks, υπογράφοντας το δικό του The Party, ενώ τις Παρασκευές φιλοξενούνται τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς dance σκηνής. Μέχρις στιγμής έχουν έρθει οι L. Vega, S.Lawler, Mark Night ενώ αυτό το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου ο Νο1 Dj Armin Van Buuren αναμένεται να προκαλέσει σάλο! Το club είναι ανοιχτό κάθε Παρασκευή και Σάββατο, η είσοδος (με ποτό) κοστίζει € 15 και το ποτό € 10. Η απλή φιάλη (ανά 6 άτομα) κοστίζει € 100, η σπέσιαλ € 120. Κρατήσεις: 6944835436. Πειραιώς 130, 2103411410

Plus – X

Το πρώην Dragoste στο Κολωνάκι αποτελεί ένα από τα καλύτερα underground dance clubs της Αθήνας. Το dance club του Τάκη Κουβατσέα (ντράμερ της Άννας Βίσση) με "προχωρημένο" dance soundtrack και new age αισθητική, φιλοξενεί μεγάλα ονόματα της διεθνούς και εγχώριας dance σκηνής. Ο χώρος του είναι σχετικά μικρός (350 άτομα) και έχει 2 stages, με ξεχωριστό bar το καθένα (μην φρικάρετε με τα μάτια του barman, φοράει φακούς επαφής!), ενώ οι τοίχοι είναι ζωγραφισμένοι με περίεργα μαύρα σχέδια. Πρωτότυποι καναπέδες και πολυθρόνες βρίσκονται και στα 2 stages φιλοξενώντας μικρές παρέες από νεαρά κυρίως άτομα. Μην εκπλαγείτε αν δείτε και αρκετούς celebrities στα κατά καιρούς parties που διοργανώνονται, ή ακόμα και τον ίδιο τον Κουβατσέα. Ο κόσμος χορεύει ανέμελος σε house και electro ρυθμούς με τους φωτισμούς να δίνουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στην χορευτική εμπειρία.

Γενικότερα, ένα δυνατό Underground club, με ροκ αισθητική και όμορφες μουσικές επιλογές από τους εκάστοτε φιλοξενούμενους Djs (Akylla, Cj Jeff κτλ). Ανοίγει τις πόρτες του κάθε Παρασκευή και Σάββατο με special events, ενώ προσφέρει και fingerfood για τους… πεινασμένους. Η πόρτα είναι χαλαρή, αρκεί να μην το παρακάνετε, ενώ η είσοδος κοστίζει 15€ και το πότό 13€. Φιάλη ουίσκι € 120 & 150 η σπέσιαλ. Π. Ιωακείμ 37, Κολωνάκι, 2107221558



Letom
Μπορεί να μετακόμισε από του Ψυρρή στο Γκάζι και να φόρεσε… ανάποδα το όνομά του, κράτησε, όμως, αυτούσιο το χαρακτήρα του και παρέμεινε πιστό στη φιλοσοφία του. Κράτησε τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες –γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τη φετινή του ανακαίνιση, δια χειρός του γνωστού σκηνογράφου Αντώνη Καλογρίδη, ο οποίος μεταμόρφωσε το περσινό minimal design σε glamorous, με funky χρώματα και πινελιές– αλλά και τα μουσικά του πιστεύω, επιμένοντας σε club, house και electronica ακούσματα όταν όλοι οι υπόλοιποι στρέφονταν στα mainstream blends για να… σταθούν στο ύψος τους και, τελικά, κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα όταν οι προβλέψεις μιλούσαν για το θάνατο της dance σκηνής και να συνεχίζει ακάθεκτο.

Resident DJ κάθε Παρασκευή είναι ο γνωστός και μη εξαιρετέος CJ Jeff, κάθε Σάββατο τα Spirit of Love Parties ανεβάζουν στα decks των DJ Dimpap με guests και συγκεντρώνουν την αφρόκρεμα της αθηναϊκής dance σκηνής. Πολλά και τα special events που φιλοξενεί, με αναγνωρισμένα ονόματα Ελλήνων και ξένων DJs να αναλαμβάνουν τα decks του σε… έκτακτες εμφανίσεις. Ατζέντες ανά χείρας και σημειώστε, για αυτόν τον μήνα, τους Christo Z και Ted το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου. Η είσοδος στο Letom κοστίζει 10 ευρώ, ενώ αν θέλετε τραπέζι, η φιάλη ουίσκι κοστίζει 100 ευρώ –120 η σπέσιαλ. Δεκελέων 26, Γκάζι, τηλ.: 6992240000


Shadow

Στον χώρο του θρυλικού Danza στου Ψυρρή στεγάζεται το ανανεωμένο Shadow club. Φιλοξενεί συχνά μεγάλα ονόματα από την διεθνή κυρίως σκηνή, χωρίς όμως να παραμελεί και τους εγχώριους djs. Οι Terry Francis, Satoshi Tomiie, Frankie Feliciano, Dave Seaman, Anthony Pappa, Seb Fontaine, Kevin Saunderson, Marshall Jeferson, Valentino Kanzyani, Oxia, Ace Ventura, Akylla, Theo, Stel, Mikee, Christian Cambas, Christo Z είναι μερικοί μόνο από τους djs που εμφανίστηκαν στα decks του club.

O χώρος είναι μεγάλος και μίνιμαλ ταυτόχρονα με έντονο μαύρο κόντραστ και video wall. Στην κεντρική πλατφόρμα γίνεται το έλα να δεις, από κόσμο που χορεύει. Κάθε Παρασκευή Σάββατο και Κυριακή παίζουν και παραγωγοί του Free Fm, ενώ τα βράδια την σκυτάλη παίρνουν γνωστοί Djs. Συγκεκριμένα για τον Φεβρουάριο έχουν ανακοινωθεί οι Anthony Pappa & Johnny D, Oxia – Mikee, Seb Fontaine - Parham - Christian Cambas καθώς και οι Sven Vath, Umek, Richie Hawtin, Ricardo Villalobo. Φιάλη ουίσκι € 100 & 120. Kλειστά Δευτ.- Τετ. Κρατήσεις: 6972026835. Αριστοφάνους 11, Ψυρρή, 2103317105, 6975615194

Επίσης...

*Plastik,
electro και techno ακούσματα, με γνωστές αθηναϊκές και ξένες ομάδες ως guests. Δεκελέων 12, Γκάζι, 2103462027. Ανοιχτά Παρασκευή και Σαββατο.
*Kode, στο υπόγειο του Club Dekko στο Κολωνάκι με house μουσική από έλληνες και ξένους Djs. Κανάρη 24, Κολωνάκι, 2103630145, 2103622110.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v