Haig Yazdjian και Χρίστος Τσιαμούλης «ανοίγουν» Αυλαία

Την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου τέσσερις κορυφαίοι μουσικοί, μεταξύ των οποίων οι Haig Yazdjian και Χρίστος Τσιαμούλης «ανοίγουν» Αυλαία και μας προσκαλούν σε ένα μουσικό ταξίδι χωρίς όρια.
Haig Yazdjian και Χρίστος Τσιαμούλης «ανοίγουν» Αυλαία
Τέσσερις κορυφαίοι μουσικοί, οι Haig Yazdjian, Χρίστος Τσιαμούλης, Βαγγέλης Καρίπης και Σωκράτης Σινόπουλος γίνονται συνεργοί για δύο παραστάσεις γεμάτες αυτοσχεδιασμό, όπου οι παραδόσεις της Ελλάδας της Μικρασίας και της Ανατολής είναι η αφετηρία για ένα μουσικό ταξίδι χωρίς όρια.

Λίγα λόγια για τον Χάικ Γιαζιτζιάν
Ο Χάικ Γιαζιτζιάν, γεννημένος στην Συρία από γονείς Αρμένιους, ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 1980. Είναι παράξενο, αλλά όντας στην Ελλάδα ανακάλυψε τα σαγηνευτικά στοιχεία της ανατολίτικης μουσικής και βρήκε στο ούτι τον δρόμο να εκφράσει τις μουσικές του αναζητήσεις.

Σύντομα έγινε γνωστός τόσο ως σολίστας στο ούτι όσο και ως δεξιοτέχνης ερμηνευτής που συγκινεί με την εκφραστική αμεσότητα της φωνής του. Η κυκλοφορία του πρώτου δίσκου του «TALAR» («Αειθαλές») το 1996, μεγάλωσε τη φήμη του αλλά κυρίως ανέδειξε έναν από τους πλέον ταλαντούχους και πολλά υποσχόμενους συνθέτες της γενιάς του.
Ο Χάικ Γιαζιτζιάν ξεχώρισε για τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο αναμιγνύει ετερόκλητα στοιχεία των παραδοσιακών μουσικών της ανατολικής Μεσογείου, πιστεύοντας ακλόνητα πως η παράδοση είναι μια ζωντανή, δημιουργική δύναμη. Και όλα αυτά με έναν αέρινο, ατελεύτητο τρόπο, όπως ο τίτλος του TALAR υπονοεί.

Δύο χρόνια μετά, κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος του με τίτλο «GARIN» (πόλη της Αρμενίας) και το single «GIFT» και γίνονται δεκτά με ενθουσιασμό τόσο από το κοινό όσο και από τους κριτικούς. Ταυτόχρονα έρχεται και η αναγνώριση από σημαντικά ονόματα του χώρου με τους οποίους ο Χάικ συνεργάστηκε. Μεταξύ αυτών, ο Νίκος Ξυδάκης, η Σαβίνα Γιαννάτου, η Μαρία Φαραντούρη, η Δήμητρα Γαλάνη, η Έλλη Πασπαλά, ο David Lynch, ο Μιχάλης Νικολούδης, ο Dave Spilain, ο Omar Farouk Tekbilek και ο Djivan Gasparyan.
Από τότε ακολούθησαν και άλλοι σημαντικοί δίσκοι, ενώ έχει λάβει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ στην Ισπανία, την Γερμανία και την Σουηδία.

Λίγα λόγια για τον Χρίστο Τσιαμούλη
Γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα. Σπούδασε κιθάρα και θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Από το 1980 στράφηκε στη μελέτη της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και την εκμάθηση των παραδοσιακών οργάνων όπως το ούτι, το πολίτικο και το στεριανό λαούτο, τον ταμπουρά και τον ταμπουρά με δοξάρι, την πολίτικη λύρα, τον κεμεντζέ, το νέι, το καβάλ και άλλα.

Πήρε το δίπλωμα Βυζαντινής μουσικής σπουδάζοντας πλάι στο Λ. Αγγελόπουλο και απέκτησε πολλούς μαθητές στη θεωρία και την πράξη της εκκλησιαστικής μουσικής. Από το 1985 διδάσκει σε Ωδεία και μουσικές σχολές: πνευματικό Κέντρο Περιστερίου, Ίδρυμα Γουλανδρή - Χορν, Ωδείο Σκαλκώτα, Σχολή Περισσού, μουσικό Γυμνάσιο Χαϊδαρίου, Μουσείο Λαϊκών οργάνων, Δημοτικό Ωδείο Πατρών. Με τη δημιουργία του συγκροτήματος "ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΊΟΥ" εγκαινίασε από το 1985 μία δημιουργική πορεία πάνω στα βήματα της παράδοσης αλλά και στις μουσικές τάσεις του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού.

Έχει συνεργαστεί με τους Σ. Καρρά, Μ. Χατζιδάκι, Δ. Σαββόπουλο, Γ. Μαρκόπουλο, Ν. Μαμαγκάκη, Γ. Χατζηνάσιο, Γ. Σταυριανό, Χρ. Αηδονίδη, Δ. Σαμίου, Ν. Σαραγούδα, Μαριώ, Σ. Γιαννάτου, N. Κυπουργό, Αλ. Ιωαννίδη και άλλους. Επίσης έχει γράψει μουσική για τις θεατρικές παραστάσεις 'Παραλογές' (1994) και 'Φωνές γυναικών' (1995) και για τις κινηματογραφικές ταινίες 'Γωνία παραδείσου' (1998), 'Ανθός της λίμνης' (1999) και 'Ένας λησμονιμένος ποιητής' (2001). Τέλος σε συνεργασία με τον Π. Ερευνίδη εξέδωσε το βιβλίο 'Ρωμιοί συνθέτες της Πόλης, 17ος - 18ος αιώνας' (Εκδόσεις ΔΟΜΟΣ).

Στις 12 και 13 Δεκεμβρίου στην Αυλαία θα δούμε τους:
Haig Yazdjian: ούτι, ηλεκτρικό ούτι, τραγούδι
Χρίστος Τσιαμούλης: ούτι, τραγούδι
Βαγγέλης Καρίπης: κρουστά
Σωκράτης Σινόπουλος: πολίτικη λύρα
Κώστας Μερετάκης: κρουστά
Γιάννης Κιριμκιρίδης: πλήκτρα
Κατερίνα Παπαδοπούλου: τραγούδι

Αυλαία: Αγ. Όρους 15 (και Κωνσταντινουπόλεως 115) Βοτανικός. Τηλ. 2103474074

Τιμή εισιτηρίου: 12 €
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v