Μουσικές σκηνές: Όσα θα δούμε φέτος

Αν και καθυστερημένα, σε σχέση με άλλες χρονιές, οι περισσότερες μουσικές σκηνές της πόλης ετοιμάζονται πυρετωδώς για τα χειμερινά τους σχήματα, που φέτος δείχνουν καλύτερα από ποτέ. Πού θα πάμε και ποιους θα δούμε, λοιπόν, φέτος live;
Μουσικές σκηνές: Όσα θα δούμε φέτος
της Φιλουμένας Ζλατάνου

Στα μουσικά δρώμενα της πόλης προβλέπεται καυτή χρονιά! Μπορεί πέρσι μέχρι τέλη Οκτωβρίου όλες οι αθηναϊκές έντεχνες σκηνές να είχαν αρχίσει να ροκάρουν, όμως φέτος οι καλοκαιρινές συναυλίες κρατούν τα πρωτεία μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου. Φαίνεται πως ο βροχερός καιρός δεν πτοεί το κοινό που ακόμα και έτσι παρακολουθεί τις τελευταίες μουσικές στιγμές που θυμίζουν καλοκαίρι.

Εντούτοις, κάποιες σκηνές ήδη άρχισαν να λειτουργούν δειλά δειλά, ώστε μέχρι μέσα Νοεμβρίου να έχουν φουλάρει οι μηχανές. Περιμένουμε φέτος δυνατές συνεργασίες και, γιατί όχι;, εκπλήξεις από τους εκπροσώπους της «έντεχνης» και ροκ σκηνής.

Σταυρός του Νότου
Ανανεωμένα σχήματα σε όλες τις σκηνές μιας από τις παλαιότερες αθηναϊκές σκηνές της πόλης. Στην Κεντρική Σκηνή ο Λάκης Παπαδόπουλος (ή Λάκης Με τα Ψηλά Ρεβέρ), για λίγες μόνο παραστάσεις από 19 Σεπτεμβρίου κάθε Παρασκευή και Σάββατο κάνει ποδαρικό στη νέα χειμερινή μουσική σεζόν. Τη σκυτάλη παίρνουν από 17 Οκτωβρίου ο Διονύσης Τσακνής, ο Βασίλης Καζούλης και τα Κίτρινα Ποδήλατα, σε ένα πολύ ροκ πρόγραμμα, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, με τραγούδια γνωστά, δικά τους και ξένου ρεπερτορίου. Από την Κυριακή 19 Οκτωβρίου στην ίδια σκηνή, θα γεμίσουν νέα και παλιά τραγούδια τις Κυριακές και τις Δευτέρες μας, οι Θάνος Μικρούτσικος, Μίλτος Πασχαλίδης και Ρίτα Αντωνοπούλου. Τις Πέμπτες θα μας μεταφέρει στο δικό του κόσμο ο Παύλος Παυλίδης και οι Β-Movies, από 23 Οκτωβρίου.

Ένα από τα πιο δυνατά προγράμματα, χαρούμενα, νοσταλγικά και χορευτικά αναλαμβάνει δράση από 14 Νοεμβρίου, με τον Παντελή Θαλασσινό και τη Μελίνα Κανά, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, ένα πρόγραμμα που θα μας πάει μέχρι τη νέα χρονιά, όποτε και θα μας υποδεχτεί ο Γιάννης Χαρούλης από 13 Φεβρουαρίου, για να βάλει φωτιά στα Παρασκευοσάββατα.

Στο Club του Σταυρού του Νότου, η νέα γενιά θα ροκάρει, υπό τη διεύθυνση του Θοδωρή Γιαννακόπουλου, από 19 Σεπτεμβρίου κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο με τους Μιχάλη Κακέπη, Βαγγέλη Ασημάκη, Γιώργο Αλουπογιάννη, Γιώργο Βάνα, Παναγιώτη Τσακαλάκο, Φρόσω Στυλιανού, Γιάννη Βενιαμίν και Αναστασία Γιαννάκη. Από 22 Σεπτεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη το συγκρότημα Ανοιχτή Θάλασσα θα παρουσιάζει τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία. Οι Κυριακές από 5 Οκτωβρίου αναμένονται πολύ illegal, με έναν Κωστή Μαραβέγια στα καλύτερά του και μια μπάντα που ξέρει να ξεσηκώνει. Οι Αλχημιστές με τον MC Yinka και τη Λαμπρινή Καρακώστα θα σας υποδέχονται με ολοκαίνουριο υλικό από 15 Οκτωβρίου και κάθε Τετάρτη. Τέλος, τη σκυτάλη από τον Κωστή Μαραβέγια παίρνει ο Στάθης Δρογώσης με το συγκρότημα Δραμαμίνη από 9 Νοεμβρίου.

Στο Απέναντι, συνεχίζουν και φέτος η Ραλλία Χρηστίδου και η Μελίνα Ασλανίδου θέτωντας το ερώτημα R u σικ enough?, έχοντας στο πλευρό τους τον πολύ Μανόλη Καραντίνη στο μπουζούκι. Και για 2 μόνο εμφανίσεις ο Ψαραντώνης με τη Νίκη Ξυλούρη, στις 23 και 30 Οκτωβρίου(Σταυρός του Νότου: Φραντζή & Θαρύπου 37, Ν. Κόσμος, τηλ. 210 9226975, 210 9239031). 

Ζυγός
Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας από την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή συναντάει τον Κώστα Μακεδόνα, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, τον Γιάννη Μηλιώκα, το Δημήτρη Σταρόβα, τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο και τη Ζίνα Αρβανιτίδη, με μουσικές βραδιές που αναμένεται να αφήσουν εποχή. (Ζυγός: Κυδαθηναίων 22, Πλάκα, τηλ. 210 3241610).

Χάραμα
Μετά από την περσινή επιτυχία, ο Δημήτρης Μπάσης και φέτος θα βρίσκεται στην ιστορική σκηνή του Χαράματος. Από την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου, ο Δημήτρης Μπάσης συναντά την Σοφία Παπάζογλου. Μαζί τους, η Χρυσούλα Στεφανάκη, η Ηρώ Σαΐα και ο Βαγγέλης Δούβαλης. Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, οι νύχτες μας θα γεμίσουν καλή λαϊκή μουσική. (Χάραμα: Σκοπευτήριο Καισαριανής, τηλ. 210 7669742).

Μετρό
Ο συνθέτης και κιθαρίστας Νότης Μαυρουδής, Αναστασία Μουτσάτσου και ο μουσικός και κιθαρίστας Παναγιώτης Μάργαρης συναντούν στο Μετρό τον αξέχαστο Μάνο Χατζιδάκι, από τις 17 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο για λίγες παραστάσεις. Από 3 Νοεμβρίου ο Νίκος Ξυδάκης και η Encardia θα γεμίσουν τις Δευτέρες μας με μουσικές περιπλανήσεις από την Ελλάδα και την Κάτω Ιταλία.

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης από 12 Δεκεμβρίου κάθε Παρασκευή και Σάββατο, για τέσσερα διήμερα, ενώ από 23 Ιανουαρίου τη σκυτάλη παίρνει η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος και η Έλλη Πασπαλά με την ορχήστρα του Δρόμου, μέχρι τις 10 Απριλίου. (Μετρό: Γκύζη & Κάλβου 83, 210 6439089).

Zoom
Από τέλη Οκτωβρίου αρχίζει τις παραστάσεις του ο τραγουδοποιός Νίκος Παπάζογλου. Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα. (Zoom: Κυδαθηναίων 39, Πλάκα, τηλ. 210 3225920, 210 3245595).

Ακτή Πειραιώς
Πέντε φίλοι μας προτρέπουν σε... κοπάνα, με στόχο η κοπάνα των παιδικών μας χρόνων να γίνει τρόπος απόδρασης από τη μίζερη καθημερινότητα. O Βασίλης Παπακωνσταντίνου, o Σάκης Μπουλάς, o Χρήστος Θηβαίος, o Σωτήρης Καλυβάτσης και o Γιάννης Ζουγανέλης από 16 Οκτωβρίου μας περιμένουν σε μία μουσική παράσταση όλο εκπλήξεις στην Ακτή. Συμμετέχουν η Αντιγόνη Ψυχράμη και η Μαρίνα Σάττι. Αγαπημένες μουσικές, τραγούδια και πολύ χιούμορ σε ένα ριζικά ανανεωμένο χώρο, που επιμελήθηκε ο σκηνογράφος Μιχάλης Σδούγκος. (Ακτή Πειραιώς: Πειραιώς & Λαμίας 4, 210 3418020).

Κύτταρο
Στις 3 Οκτωβρίου ξεκίνησε το πρόγραμμα του Κυττάρου με ένα πολιτιστικό διήμερο με τίτλο Satur, με τους Ζόρζ Πιλαλί, Δημήτρη Πουλικάκο, Soufra Band, Κτήνος, Σπουριδούλα. Τη σκυτάλη παίρνουν οι Μητέρα Φάλαινα Τυφλή, Tranzistor, Craig Walker 9 Οκτωβρίου. Οι Όναρ και οι Μπλε ενώνουν τις δυνάμεις τους, για τρία διήμερα, Παρασκευή και Σάββατο, από 10 Οκτωβρίου. Από 16 Οκτωβρίου και για τρεις Πέμπτες, στη σκηνή ανεβαίνει η Σωτηρία Λεονάρδου και ο Πάνος Φορτούνας, ενώ στις 30 Οκτωβρίου εμφανίζονται τα Μωρά στη Φωτιά. Για περισσότερες παραστάσεις και πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε το site του Κυττάρου που ανανεώνεται καθημερινά. (Κύτταρο Live: Ηπείρου 48 και Αχαρνών, Αθήνα, τηλ. 210 8224134, 210 8822460).

Αυλαία
Στις 2 Οκτωβρίου έριξε «αυλαία» η νέα μουσική σκηνή της πόλης, με τη Λιζέτα Καλημέρη σε ένα πρόγραμμα για φωνή και κιθάρα. Στις 9 Οκτωβρίου το μουσικό σχήμα Αρμός από την Κρήτη θα παρουσιάσει στην Αυλαία τραγούδια από τον πρώτο του δίσκο «Αμόνι και νερό», όπου συνυπάρχουν παραδοσιακοί, κλασικοί αλλά και σύγχρονοι ήχοι. Το φεστιβάλ «Κρητικοί Μουσικοί του Κόσμου» θα συνεχιστεί μέχρι τις 19 Οκτωβρίου. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα της Αυλαίας θα ανακοινωθεί σύντομα στην ιστοσελίδα της μουσικής σκηνής. (Αυλαία: Αγ. Όρους 15 και Κωνσταντινουπόλεως 115 Βοτανικός, τηλ. 210 3474074).

Αθηναΐς

Μετά από δέκα χρόνια επιστρέφει η ομάδα-θεσμός Σπείρα Σπείρα με μια ολοκαίνουρια παράσταση-μυστήριο, με τον τίτλο Ολ Δατ Μπαζζ ή “all that Buzz”. Προς το παρόν, οι γνωστοί-άγνωστοι κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους, όμως υπόσχονται υπερθέαμα. Εν αναμονή για περισσότερες πληροφορίες. (Αθηναΐς: Καστοριάς 34-36, Βοτανικός, Αθήνα, τηλ. 210 348 0000.)
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v