50 χρόνια Στρουμφ: Στρουμφο-φεστιβάλ στην Κλαυθμώνος

Γιορτάζοντας τα 50 χρόνια των γαλάζιων μασκότ των παιδικών μας χρόνων, ένα μεγάλο στρουμφο-πάρτι με εκθέσεις, happenings, διαγωνισμούς και εκπλήξεις, γυρίζει την Ευρώπη και κάνει στάση στην πλατεία Κλαυθμώνος, από τις 19 έως τις 21 Σεπτεμβρίου, στηρίζοντας τη UNICEF.
50 χρόνια Στρουμφ: Στρουμφο-φεστιβάλ στην Κλαυθμώνος
Δευτέρα κάτι έχω, την Τρίτη δεν αντέχω… Παρασκευή απόγευμα, λαλάλα λάλα λάααααλα, η Αθήνα φοράει τα γιορτινά της και κινείται σε ρυθμούς… στρουμφοπάρτι. Το μεγάλο πάρτι που γυρίζει την Ευρώπη από την αρχή του χρόνου για τον εορτασμό των 50 χρόνων του πλέον δημοφιλούς ευρωπαϊκού καρτούν κάνει στάση στην Πλατεία Κλαυθμώνος και μας περιμένει με εκθέσεις, παιχνίδια, δρώμενα, διαγωνισμούς, δώρα και άλλες εκπλήξεις.

Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Οκτωβρίου 1958 όταν τα πρώτα Στρουμφάκια, δημιουργημένα από το πενάκι του Peyo –κατά κόσμον Pierre Culliford– έκαναν το ντεμπούτο τους ως κομπάρσοι σε ένα κόμικς των Johan & Peewit που δημοσιευόταν στο περιοδικό Le Journal de Spirou. Η επιτυχία τους ήταν μόνο θέμα χρόνου. Μετά την επιτυχία των αποκλειστικά δικών τους εκδόσεων σε κόμικς, οι Hanna & Barbera, δημιουργοί των Flintstones, Tom & Jerry και Yogi Bear, άρχισαν το 1981 να δουλεύουν την τηλεοπτική σειρά που έμελλε να μεγαλώσει ολόκληρες γενιές με τα 256 επεισόδιά της, που προβάλλονται αυτήν τη στιγμή σε περίπου 30 χώρες.

Αν ζούσε σήμερα, ο Peyo θα ήταν υπερήφανος για τους πανευρωπαϊκούς εορτασμούς των 50 χρόνων από την πρώτη εμφάνιση των γαλάζιων πλασμάτων του, και για τους σκοπούς τους: σε κάθε πόλη, ένα γιγαντιαίο στρουμφ, φιλοτεχνημένο από γνωστούς καλλιτέχνες, δημοπρατείται και τα έσοδα πηγαίνουν στη UNICEF. Το Στρουμφ της Αθήνας ακούγεται ότι έχει επιμεληθεί γνωστός Έλληνας συνθέτης, το όνομα του οποίου θα ανακαλύψουμε σήμερα το απόγευμα.

Όσοι επισκεφθούν την Πλατεία Κλαυθμώνος την Παρασκευή το απόγευμα (16.00 – 20.00), το Σάββατο (11.00 – 19.00) ή την Κυριακή (10.00 – 17.00) θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν απευθείας στα παιδικά τους χρόνια, στο στρουμφοχωριό, να θαυμάσουν την επετειακή έκθεση με τα comic strips και τα storyboards των περιπετειών τους, να παίξουν παιχνίδια και να κερδίσουν συλλεκτικά αναμνηστικά.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά: ένας πρωτότυπος εικαστικός διαγωνισμός διοργανώνεται σε κάθε πόλη από την οποία περνά το στρουμφοπάρτι. Χιλιάδες μικρά λευκά Στρουμφάκια κρύβονται, τη στιγμή που διαβάζεται αυτές τις γραμμές, στους δρόμους της Αθήνας και σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε. Αν βρείτε ένα, το παίρνετε σπίτι, το ζωγραφίζετε, το φωτογραφίζετε και στέλνετε τη συμμετοχή σας στο διαγωνισμό που διεξάγεται online. Αν θέλετε έμπνευση, ρίξτε μια ματιά στο photo gallery, ή επισκεφθείτε το site του διαγωνισμού, για να ψηφίσετε και τις καλύτερες δημιουργίες άλλων χωρών.

Θα σας δούμε στο Στρουμφοχωριό!

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v