Αισχύλεια 2008: Ραντεβού με την τέχνη στην Ελευσίνα

Μερικές από τις καλύτερες παραστάσεις των φετινών Επιδαυρίων, αλλά και συναυλίες, ημερίδα, τριήμερο προβολής ταινιών οικολογικού περιεχομένου και εικαστικές εκθέσεις περιλαμβάνουν τα φετινά Αισχύλεια που ανοίγουν αυλαία στις 31 Αυγούστου.
Αισχύλεια 2008: Ραντεβού με την τέχνη στην Ελευσίνα
Την Κυριακή 31 Αυγούστου στον εναλλακτικό χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου στην παραλία της Ελευσίνας, ανοίγουν την αυλαία τους τα φετινά Αισχύλεια, με την παράσταση «Βάτρα-Χ» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη.

Συνεχίζοντας μια παράδοση αιώνων που θέλει την Ελευσίνα να ντύνεται το Σεπτέμβρη γιορτινά μιας και τον μήνα αυτό τελούνταν κατά την αρχαιότητα τα Μυστήρια, το φεστιβάλ «Αισχύλεια 2008», που φέτος διανύει τον τριακοστό τρίτο χρόνο της πορείας του, θα χαρίσει στους φίλους του την ευκαιρία να απολαύσουν, μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, πληθώρα εκδηλώσεων υψηλής καλλιτεχνικής αισθητικής, εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις αρχαίου και αναγεννησιακού θεάτρου, μουσικές παραστάσεις, ενώ παράλληλα στα πλαίσια του φετινού φεστιβάλ εντάσσεται η επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιεί το ΚΕΠΕΑΕΔ-«Δεσμοί» με θέμα την σκηνογραφία και ενδυματολογία στο αρχαίο ελληνικό δράμα, καθώς και, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ένα τριήμερο προβολών οικολογικών ντοκιμαντέρ.

Θέατρο
Η αυλαία των φετινών εκδηλώσεων ανοίγει την Κυριακή 31 Αυγούστου με την παράσταση «Βάτρα-Χ» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη και ακολουθούν –πάλι από την εθνική μας σκηνή- την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου οι Οιδίποδες (Οιδίπους Τύραννος, επί Κολωνώ) του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία της Ρούλας Πατεράκη.

Την Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου θα παρουσιάσει την σπαρταριστή κωμωδία του Γκολντόνι «Η Λοκαντιέρα» σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, και δύο μέρες μετά, στις 10 Σεπτέμβρη, το Θέατρο Δωματίου και η Άντζελα Μπρούσκου φέρνουν τον Αισχύλο στη γενέτειρά του με την τραγωδία «Αγαμέμνονας» του Αισχύλου.

Εμπνευσμένη από τον «Αγαμέμνονα» του τραγικού μας ποιητή είναι και η παράσταση του έργου «Τράφοι» της Θάλειας Αργυρίου, που θα παρουσιάσει την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008 το Κέντρο Αρχαίου Δράματος- “Δεσμοί” - σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Lee Breuer και την συνσκηνοθέτη- χορογράφο Έρση Πήττα. Στις 16 Σεπτεμβρίου τα Αισχύλεια φιλοξενούν τη «Μήδεια» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας σε συνεργασία με το Ελληνικό Φεστιβάλ, σε σκηνοθεσία του παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτη Ανατόλι Βασίλιεφ και την Λυδία Κονιόρδου στον ομώνυμο ρόλο.

Από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το παιδικό θέατρο με την παράσταση «Η Κούλα η κατσικούλα και το κλεμμένο τραγούδι», στις 17 Σεπτεμβρίου, ένα παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά με νέα τεχνική και θεματολογία από την θεατρική ομάδα Σκαραβαίοι και στις 19 Σεπτεμβρίου φυσάει αέρας αναγέννησης με την κωμωδία «Οι Χωριάτες» του Ρουτζάντε από την Θεατρική Σκηνή του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Ελευσίνας.

Μουσική
H εναρκτήρια σάλπιγγα των μουσικών εκδηλώσεων θα ηχήσει τη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου με την ομάδα κρουστών «Ηχοδράση» του Νίκου Τουλιάτου, και τη σκυτάλη παίρνουν στις 5 Σεπτεμβρίου οι Χαΐνηδες που θα μας ταξιδέψουν μουσικά ως τη Μικρασία και τα Βαλκάνια. Ακολουθεί η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου με αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Οι μουσικές εκδηλώσεις συνεχίζονται στις 15 Σεπτεμβρίου με την μεγάλη συναυλία των δύο κορυφαίων μας τραγουδοποιών Διονύση Σαββόπουλου και Θανάση Παπακωνσταντίνου, ενώ η αυλαία θα πέσει το Σάββατο στις 20 Σεπτεμβρίου με το μουσικό σχήμα Human Touch με τους Σταύρο Λάντσια, David Lynch και Γιώτη Κιουρτσόγλου.

Ημερίδα
Για τις 13 του Σεπτέμβρη προγραμματίζεται από το ΚΕ.Π.Ε.Α.Ε.Δ «Δεσμοί» στα πλαίσια της συνεργασίας του με το Δήμο Ελευσίνας για 6η χρονιά, Επιστημονική ημερίδα με θέμα «Η σκηνογραφία και η ενδυματολογία στο αρχαίο ελληνικό δράμα», αφιερωμένη στη μνήμη του Βασίλη Φωτόπουλου. Η ημερίδα θα πλαισιωθεί από έκθεση κοστουμιών, σκηνογραφιών και μακετών από το αρχείο του Θεατρικού Μουσείου (Διάρκεια έκθεσης: 10-15 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ελευσίνας «Λεωνίδας Κανελλόπουλος»)

Οικολογικό Τριήμερο
Με την πεποίθηση και τη γνώση ότι η περιβαλλοντική ευαισθησία και δράση σε συνδυασμό με την πολιτιστική ανάπτυξη και εκπαίδευση αποτελούν τα κλειδιά για την αναγέννηση της περιοχής του Θριασίου, τα Αισχύλεια εντάσσουν και φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στο πρόγραμμα τους, ένα τριήμερο προβολής ταινιών με οικολογικό περιεχόμενο στις 2, 3, και 4 Σεπτεμβρίου, όπου στη μεγάλη οθόνη θα αποκαλυφθούν τα «Μυστικά και Ψέματα» του Σταύρου Στάγκου, ο «Κηφισσός – Πρόσκαιρη Νάρκη» της Διονυσίας Κοπανά και η «Αναμέτρηση στη στέγη του κόσμου» του Γιώργου Αυγερόπουλου.

Εικαστικά
- Μάριος Σπηλιόπουλος: «Ανθρώπων Ίχνη»
Ο Μάριος Σπηλιόπουλος χαράσσοντας ένα ταξίδι ανάμεσα στον μύθο και την πραγματικότητα παρεμβαίνει σε διάφορα σημεία της πόλης με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, video art αλλά και in situ κατασκευές, και «επαναλειτουργεί» συμβολικά το “Ελαιουργείον και Σαπωνοποιείον” του Χαριλάου και Κανελλόπουλου, για να καταγράψει τα σημάδια της ιστορίας και των ανθρώπων της και να αναπαράξει τον χρόνο με τη δημιουργία μικρών παγίδων μνήμης.. (6 Σεπτεμβρίου - 12 Οκτωβρίου)
- Καλλιόπη Λεμού: Τέμνουσες Διαδρομές, Ελευσίνα- Κωνσταντινούπολη- Βερολίνο
Τα «Πορθμεία», οι ξύλινες βάρκες της Καλλιόπης Λεμού που πρωτοπαρουσιάστηκαν το 2006 στο χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου της Ελευσίνας, μετά το ταξίδι τους στην Κωνσταντινούπολη, κάνουν έναν ενδιάμεσο σταθμό στο λιμάνι απ’ όπου ξεκίνησαν, προτού ν’ ανοίξουν πανιά για το Βερολίνο όπου και θα ολοκληρωθεί το τρίτο μέρος των εγκαταστάσεων (1η Σεπτεμβρίου - 12 Οκτωβρίου)
- Πρόγραμμα Εκτός, Συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Μπιλ Βιόλα (Video Art)
Εικόνες που χτίζονται με την τεχνική μαεστρία του Βιόλα, με βίντεο και υπολογιστή μέσα από μαθηματικό αλγόριθμο, που άλλοτε επιταχύνει και άλλοτε επιβραδύνει. Μία απλή κυκλική θεώρηση των πραγμάτων. (19 Σεπτεμβρίου – 12 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ελευσίνας «Λεωνίδας Κανελλόπουλος»).

Πληροφορίες:
Ώρα Έναρξης Εκδηλώσεων:
8.30 μμ
Εισιτήρια προς 15 και 10 ευρώ
Τηλ επικοινωνίας: 210 5562526, 210 5537304
Προπώληση Εισιτηρίων: από 15 Ιουλίου 2008
Διάθεση Προνομιακής Κάρτας Διαρκείας: από 21 Ιουνίου 2008
Για τις παραστάσεις που δεν έχουν ελεύθερη είσοδο, η τιμή του εισιτηρίου είναι 15€ ή 10€ το κανονικό και 5€ το φοιτητικό
Εισιτήρια Προπωλούνται: Δήμος Ελευσίνας (Χατζηδάκη κ' Δήμητρος, τηλ. 210 5537304)
Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 - 14:00
Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Ελευσίνας (Παγκάλου 52, τηλ. 210 5562526)
Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 - 14:00
ΚΕΠ (Ελευσίνας)
Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 -20:00, Σάββατο 8.00-14.00μ.μ
http://www.ticketquest.gr 
Βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκης (Ώρες καταστημάτων)
ACS Courier
Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο
Πώς θα πάτε:
H πρόσβαση στο χώρο μπορεί να πραγματοποιηθεί και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς: 
- Λεωφορείο 845 Πειραιάς – Ελευσίνα (μέσω Θηβών) 871 Πειραιάς – Ελευσίνα (μέσω Λ. Σχιστού), Α16 Πλ. Κουμουνδούρου – Ελευσίνα (μέσω Ιεράς Οδού), Β16/Ε16 Πλ. Κουμουνδούρου – Ελευσίνα (μέσω Λ. Αθηνών), 
- Προαστιακός (Αποβίβαση Σταθμός Μαγούλας) + 879 (Θριάσιο Νοσοκομείο - Ελευσίνα) ή 863 (Νοσοκομείο - Ελευσίνα)


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v