Bjork: Πάμε μια... "Volta" στο ΟΑΚΑ

Η πιο εκκεντρική προσωπικότητα της pop επιστρέφει μετά από 15 χρόνια στην Αθήνα για μία και μοναδική συναυλία στις 31 Ιουλίου στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του ΟΑΚΑ, στα πλαίσια της παγκόσμιας περιοδείας για την προώθηση του τελευταίου της άλμπουμ. Θα είμαστε όλοι εκεί.
Bjork: Πάμε μια... Volta στο ΟΑΚΑ
Από την Ισλανδία με αγάπη....
Τραγουδίστρια, μουσικός, παραγωγός και ηθοποιός έχει απασχολήσει το διεθνή Τύπο τόσο με τις –κάθε είδους– καλλιτεχνικές της εξάρσεις όσο και με την ιδιαίτερη προσωπικότητά της.

Στα 14 της χρόνια διακρίθηκε σε παιδικό διαγωνισμό τραγουδιού και κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο με τίτλο Björk. Στα 15 συμμετείχε ως ντράμερ στο σχολικό punk γκρουπ Spit And Snot, συνεχισε με τους gothic-rock K.U.K.L. για να καταλήξει στους Sugarcubes με τους οποίους σημείωσε την πρώτη επιτυχία έξω από τα στενά όρια της Ισλανδίας. Είναι πλέον 20 χρονών, παντρεμένη με τον μπασίστα του γκρουπ και ένα παιδί. Όταν, μετά από δύο χρόνια, το γκρουπ (και ο γάμος) διαλυθούν, το «ξωτικό των πάγων», όπως συχνά την αποκαλόύν, θα μετακομίσει στο Λονδίνο για να κατακτήσει τον κόσμο...

Η Μουσική
Το Debut (1993) θεωρείται, από πολλούς, ένα από τα καλύτερα ντεμπούτο άλμπουμ της δεκαετίας του ‘90. Την παραγωγή του δίσκου υπογράφει ο Nelee Hooper, παραγωγός των Massive Attack (Blue Lines), ενώ τα video clips σκηνοθετεί ο διεθνούς φήμης Michel Gondry. Το όνομα “Björk” κάνει το γύρο του κόσμου και από τότε δεν έχει σταματήσει να προκαλεί κοινό και μουσικοκριτικούς. Στο Post (1995) συνεργάζεται με τους Tricky, Nelee Hooper, Graham Massey (808 State), Howie B. και τα ηλεκτρονικά beats ανακατεύονται με την αιθέρια pop.

Ο Mark Bell των LFO της Warp είναι ο κύριος υπεύθυνος (μαζί με τους Howie B. και Guy Sigsworth) για τους ambient προσανατολισμούς του Homogenic (1997), ενώ το ντουέτο των Matmos και ο Matthew Herbert αναδεικνύουν τους πειραματικούς ρυθμούς του Vespertine (2001). Ο πειραματισμός συνεχίζεται και στο Medulla (2004) όπου η φωνή αντιμετωπίζεται ως το βασικό όργανο και συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Mike Patton και Robert Wyatt. Είναι η χρονιά που θα κληθεί να γράψει το “Oceania” για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ενώ τρία χρόνια αργότερα θα φτάσει στο Νο. 9 του Αμερικάνικου chart με το –«πολιτικοποιημένο»- Volta και τη συμβολή των Timbaland, Antony Hegarty (Antony & The Johnsons) και άλλων καλλιτεχνών.

H Μεγάλη Οθόνη
To 1986 συμμετέχει για πρώτη φορά ως ηθοποιός στην ταινία-παραμύθι The Juniper Tree, η οποία θα προβληθεί το 1990 λόγω χαμηλού budget και το 1994 θα κάνει ένα σύντομο πέρασμα από το Pret-a-Porter, 5 χρόνια πριν υποδυθεί την Σέλμα στο Dancer in The Dark του διάσημου Δανού σκηνοθέτη Lars von Trier. Η ταινία προκαλεί αίσθηση και η Björk κερδίζει βραβείο καλύτερης ηθοποιού ενώ παράλληλα υπογράφει το soundtrack με τίτλο Selmasongs, όπου το “I’ve Seen It All” που συμμετέχει ο Thom York των Radiohead είναι υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού Για Ταινία.

Στη συνέχεια θα απορρίψει, λόγω εγκυμοσύνης, την πρόταση να γράψει μουσική για το Lord of the Rings: The Two Towers και το 2005 θα συνεργαστεί με τον σύντροφό της, Matthew Barney, στο πειραματικό φιλμ για την Ιαπωνική κουλτούρα, Drawing Restraint 9. Οι κινηματογραφικές προτάσεις συνεχίζονται, αλλά η Björk θεωρεί ότι πρέπει να εστιάσει στη μουσική και έτσι δεν θα τη δούμε στο The Science of Sleep του Gondry ούτε στο Dating the Enemy: Iraq in the Seventies του George Segal.

Το Image
Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι καλλιτέχνες δίνουν ίδια, αν όχι περισσότερη, σημασία στην εικόνα τους όσο και στη μουσική τους, η Björk έχει καταφέρει να τραβήξει τα βλέματα λόγω της ιδιαίτερης προσωπικότητάς της αποδεικνύοντας ότι η αυθεντικότητα είναι πιο δυνατή από τους image makers. Οι εμφανίσεις της είναι εντυπωσιακές σε κάθε της βήμα και όπως η ίδια ισχυρίζεται, «δεν θα φορέσω ποτέ μπλου τζιν και t-shirt γιατί το στιλ αυτό εκφράζει τον καπιταλισμό και τη δύναμη της Coca-Cola».

Είναι προφανές ότι δεν κυνηγάει τη δημοσιότητα με έμεσσους τρόπους και οι εικόνες που την βλέπουμε να επιτίθεται σε αδιάκριτους παπαράτσι έχουν κάνει το γύρο του κόσμου. Δικαιολογημένες αντιδράσεις αν αναλογιστεί κανείς ότι, μετά την κυκλοφορία του Debut, παρακολούθησε το βίντεο του άρρωστου «θαυμαστή» της ο οποίος είχε σκηνοθετήσει καρέ-καρέ την βόμβα που ετοιμαζόταν να της στείλει ταχυδρομικώς, ενώ στη συνέχεια αυτοκτόνησε μπροστά στην κάμερα. Η κασέτα βρέθηκε από την αστυνομία και το πακέτο δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στην Björk.

“Declare Independence”
Με το τραγούδι αυτό η Björk περιοδεύει σε όλο τον κόσμο και τάσσεται υπερ της ανεξαρτησίας των λαών. Στη διάρκεια της συναυλίας της στην Ιαπωνία, το αφιέρωσε στους Κοσοβάρους και αμέσως μετά ακυρώθηκε η εμφάνισή της στο φετινό Exit Festival στη Σερβία που ξεκινάει στις 10 Ιουλίου. Το Μάρτιο, αφιέρωσε το “Declare Independence” στο Κίνημα Ανεξαρτησίας του Θιβέτ φωνάζοντας «Θιβέτ, Θιβέτ!» στο τέλος της συναυλίας της στη Σαγκάι αναστατώνοντας το κοινό και τις Αρχές. Το ίδιο τραγούδι έχει αφιερώσει, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας περιοδείας της, για την ανεξαρτησία της Γροιλανδίας και των Νήσων Φαρόε.

Η κοινωνική και πολιτική δράση της Björk είναι αρκετά έντονη τα τελευταία χρόνια μέσα από φιλανθρωπικές συναυλίες και άλλα projects. Μετά το καταστροφικό τσουνάμι στην Ταυλάνδη, ξεκίνησε να δουλεύει πάνω σε ένα project, το Army of Mixes. Επιστράτευσε fans και καλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο για να δισκευάσουν ή να κάνουν remix στο “Army of Me”. Η κυκλοφορία αυτή συγκέντρωσε 250.000 λίρες για το έργο της UNICEF στην πληγείσα περιοχή.

Λίγο πριν το τέλος της παγκόσμιας περιοδείας της, η Björk θα εμφανιστεί, μετά από 15 περίπου χρόνια, ξανά στην Ελλάδα για μία και μοναδική εμφάνιση στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ Ο.Α.Κ.Α. Ένα μήνα μετά την εμφάνιση της P.J Harvey, μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της σύγχρονης ποπ -και όχι μόνο- μουσικής αναμένεται στην Αθήνα για την πιο φαντασμαγορική συναυλία του καλοκαιριού.
Τιμές εισιτηρίων: 57, 67, 82 ,102 ευρώ.
Τα 2 ευρώ από κάθε εισιτήριο κατατίθενται στη UNICEF σύμφωνα με επιθυμία της καλλιτέχνιδος.
Εισιτήρια προπωλούνται:

Public: Καραγεώργη Σερβίας 1, Πλατεία Συντάγματος (Τηλ: 2103246210,
ΔΕ-ΠΑ 09.00-21.00, ΣΑΒ 09.00-20.00)
Virgin Megastores:
Aθήνα: Σταδίου 7-9, Σύνταγμα (Τηλ: 2103314788, ΔΕ-ΠΑ 10:00-20:00, ΣΑΒ 10:00-19:00)
Μαρούσι: Φραγκοκλησιάς & Γρανικού, Village Center (Tηλ: 2106106041, ΔΕ-ΚΥ 11:00-21:00)
Ρέντης: Π. Ράλλη & Θηβών - Village Park (Τηλ: 2104251760, ΔΕ-ΣΑ 11:00-21:00, ΚΥ 14:00-21:00)
Γλυφάδα: Δούσμανη 26 (Τηλ: 2108944420, ΔΕ-ΣΑΒ 11:00-19:00)
Ticketnet: Λ. Κηφισίας 46, Αμπελόκηποι 1ος όροφος
Ιανός: Σταδίου 24, τηλ 2103217917
Online: www.ticketnet.gr Τηλεφωνικά: 210 8840600
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v