Half Note Jazz Club: Ένας μήνας εκπλήξεων

Τέσσερις εξαιρετικοί καλλιτέχνες της jazz, blues, gospel και flamenco σκηνής έρχονται διαδοχικά για έναν μήνα στο Half Note Jazz Club και υπόσχονται να μας χαρίσουν αξέχαστες ανοιξιάτικες μουσικές βραδιές, από 11 Απριλίου έως 15 Μαΐου.
Half Note Jazz Club: Ένας μήνας εκπλήξεων
Με ισχυρό Chicago blues feeling από τον Lurrie Bell, ατμοσφαιρικά gospel από την αιθέρια φωνή της Dorrey Lyles, παθιασμένο flamenco από τον χορευτή Juan Ogalla και jazz και swing των forties από τη νεαρή Robin McKelle, το Half Note Jazz Club υποδεχέται την άνοιξη με απόλυτα ανεβασμένη διάθεση και τέσσερις καλλιτέχνες που υπόσχονται να μας χαρίσουν αξέχαστα μουσικά βράδια, από 11 Απριλίου έως 15 Μαΐου.   

11/04 – 17/04
LURRIE BELL’S CHICAGO BLUES BAND FEATURING MATTHEW SKOLLER
Blues for Loving

Ο κιθαρίστας Lurrie Bell, έχοντας βγει από μια δύσκολη φάση της ζωής του – όπου μέσα σε διάστημα ενός χρόνου έχασε τον πατέρα του (τον θρυλικό αρμονικίστα Carrey Bell) και τη γυναίκα του – έρχεται με το νέο άλμπουμ του, “Let’s Talk About Love”, με παραγωγό τον στενό του συνεργάτη, εκπληκτικό αρμονικίστα Matthew Skoller. Κατευθείαν από την καρδιά του μπλουζ του Σικάγου, με ακατάλυτους δεσμούς αίματος (Carey Bell, Eddy Clearwater, Lovie Lee), ο Lurrie Bell δένεται με το σύγχρονο ηλεκτρικό μπλουζ ήδη από τη δεκαετία του '70, εκφράζοντάς το μέσα από το σχήμα "Sons of the Blues" αλλά και με ιστορικές συνεργασίες με μεγάλα ονόματα - όπως με τον πατέρα του ή την Μεγάλη Κυρία του μπλουζ του Σικάγου, την Koko Taylor. Ο Lurrie Bell έχει μια σημαντικότατη παρουσία στην ιστορία του σύγχρονου μπλουζ και η δισκογραφία του, παρόλο που παρουσίασε μια ασυνέχεια μέσα στην δεκαετία του '80, αποτελεί μια από τις πιο ισχυρές δόσεις αυθεντικού Chicago blues feeling που μπορεί ν' ακούσει κανείς σήμερα.

18/04 – 24/04
DORREY LYLES & BAND feat. REV. CHARLES R. LYLES
Hot Gospel voices!

Η Dorrey Lyles γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 70 μέσα σε μία οικογένεια αφιερωμένη στην θρησκευτική μουσική με προεξάρχοντα τον διάσημο πατέρα της επίσκοπο Charles R. Lyles. Οι καταβολές της αυτές και το σπουδαίο ταλέντο της την οδήγησαν αναπόφευκτα στην κορυφή των γκόσπελ και των σπιρίτσουαλ. Ξεκινώντας το δικό της μουσικό γκρουπ με το χαρακτηριστικό όνομα The Chosen Ones, η νεαρή τότε Dorrey μάζεψε κοντά της πολυτάλαντους θρησκευόμενους μουσικούς. Με το πέρασμα του χρόνου το γκρουπ αυτό μετασχηματίστηκε σε μια ευρύτερη θρησκευτική και καταξιωμένη χορωδία, που πήρε το όνομα The Tribe Of Judah. Παράλληλα, η Dorrey Lyles συμμετέχει στα σχήματα Gospel Caravan του J.Howard και Franklin “Bubby” Fann, Jr. & Unlimited Praise. Τα τελευταία χρόνια περιοδεύει την Ευρώπη με τους Harlem Gospel Singers των οποίων είναι από τα πρώτα αστέρια, τους Philadelphia Singers και τους The Very Best Of Black Gospel Singers – ενώ συμμετέχει και στο διάσημο σχήμα Weather Girls. Φυσικά, το ρεπερτόριο είναι πάντα γκόσπελ και θρησκευτικού χαρακτήρα… blues! Η Dorrey Lyles έχει τραγουδήσει, επίσης στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης με καλλιτέχνες όπως οι James Ingram, Oleta Adams, Peabo Bryson και Melissa Manchester - ενώ έχει βραβευτεί και για το θεατρικό της έργο. Στην Αθήνα έρχεται με το δικό της σχήμα και τον διάσημο πατέρα της και το γκόσπελ αναμένεται να φορέσει τα καλύτερά του.

30/04 –08/05
JUAN OGALLA Y GRUPO
“Flamenco fire dancer”

Πολλοί γνωρίσαμε τον Juan Ogalla ως παρτενέρ της διάσημης Cristina Hoyos –αφού ήταν μέλος του χορευτικού της γκρουπ για μεγάλο διάστημα, από το 1993 ως το 2000. Άλλοι τον γνώρισαμε από τις παλαιότερες εμφανίσεις του στην Αθήνα και το Half Note. Γεννημένος το 1974 στο Cádiz, ο Juan Ogalla έχει βιώσει όλες τις όψεις του πάθους του φλαμένκο πλάι σε σημαντικούς δασκάλους του είδους και με παρτενέρ που έχουν μεγάλο ειδικό βάρος στην τέχνη του χορού. Με την Hoyos συνεργάζεται για πρώτη φορά στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών αγώνων της Βαρκελώνης το 1992 – και έκτοτε ξεκινάει μαζί της μια καλλιτεχνική σχέση άκρως δημιουργική. Παράλληλα, ως ανεξάρτητος χορευτής, συμμετέχει σε projects που έχουν απήχηση σε όλο τον κόσμο. Ο Juan Ogalla, μέσα από την διεξοδική μελέτη και προσέγγιση του παραδοσιακού φλαμένκο, με τις μοναδικές ερμηνείες του δίνει συνεχώς μια νέα πνοή στα εκφραστικά του μέσα και στις παραστάσεις του. Μετά την συνύπαρξη με την Hoyos, ο Juan διαγράφει δική του πορεία και προσωπικούς εκφραστικούς δρόμους στο φλαμένκο, δημιουργώντας το 2001 την δική του κομπανία χορού. Με το σχήμα αυτό εμφανίζεται σε πολλά φεστιβάλ χορού του κόσμου και σε μεγάλου βεληνεκούς εκδηλώσεις ευρισκόμενος πια σε περίοπτη θέση στον αστερισμό των μεγάλων χορευτών του Φλαμένκο. Σαφή δείγματα του μοναδικού του πάθους και των υψηλών εκφραστικών του μέσων και τεχνικής μας δίνει σύντομα και πάλι ο μεγάλος καλλιτέχνης …Olé !

09/05 – 15/05
ROBIN McKELLE
A New Star… is born

Εξαιρετική φωνή – γεμάτη με πάθος, αίσθημα και σόουλ. Στην πρώτη επίσημη έξοδό της στην διεθνή τζαζ δισκογραφία η Robin McKelle διαλέγει να τραγουδήσει τα στάνταρντς της εποχής του σουίνγκ και των forties. Τίποτα όμως στην προσέγγισή της δεν ακούγεται νοσταλγικό ή παρωχημένο ρετρό. Αντίθετα, μέσα σε απόλυτα σύγχρονο μουσικό κλίμα, το άλμπουμ με τον απλό και εύγλωττο τίτλο “Introducing Robin McKelle”, μας θυμίζει ότι ζούμε σε μια ανήσυχη και ταραγμένη (ψυχρο- ή θερμο-) πολεμική περίοδο, τονίζοντας το ερωτικό στίγμα μιας άλλης εποχής, κινηματογραφικής, ονειρικής ή πραγματικής. No-nonsense σουίνγκ, με διαχρονικά τραγούδια μεγάλων συνθετών (Cole Porter κ.λπ.) και μια φωνή που εντυπωσιάζει με τη γνώση και το ερμηνευτικό της βάθος. Τα τραγούδια που έγιναν γνωστά από την Dinah Shore ή τις Andrews Sisters παίρνουν μια διαφορετική διάσταση εδώ, καθώς η πολυπρισματική και πλούσια φωνή της νέας τραγουδίστριας, με την πολύπλευρη μουσική εκπαίδευση και καλλιέργεια από τη Νέα Υόρκη, κυριολεκτικά τα εκτοξεύει. Η McKelle, μεταξύ άλλων, εμφανίστηκε και με τον David Bowie, την Carly Simon και τον Wayne Shorter. Η ποιότητά της εκτιμήθηκε και από όλα τα μεγάλα Φεστιβάλ που ζητούν πλέον συνεχώς την Robin McKelle και η οποία κατευθυνόμενη πλέον ολοταχώς προς το stardom κάνει μια μικρή στάση στο Half Note Jazz Club. 

HALF NOTE JAZZ CLUB: Τριβωνιανού 17, Μετς. Τηλ. Κρατήσεων (Δευ.-Παρ. 09.00-23.00 & Σαβ-Κυρ. 10.00-21.00): 210 9213310
Τηλ. Club (καθημερινά 20.00 - 01.00) 210 9232360
Τρίτη - Σάββατο 22.30
Κυριακή - Δευτέρα 20.30
Είσοδος με ποτό: Α Ζώνη 40 ευρώ (φοιτ. 30), Β Ζώνη 35 ευρώ (φοιτ. 30), Γ Ζώνη 30 ευρώ (φοιτ. 20), Μπαρ 30 ευρώ (φοιτ. 20).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v