Χριστούγεννα '07: Η Αθήνα μαγεύεται, η Θεσσαλονίκη ξενυχτάει

Μαγεμένα δάση, υπαίθρια ρεβεγιόν, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, κοινωνικά μηνύματα. Η Αθήνα κάνει στροφή προς τη νέα ελληνική μουσική σκηνή και μακριά από την έως τώρα εμπορικότητα, η Θεσσαλονίκη επιμένει κλασσικά. Δείτε τα hot spots των εορταστικών εκδηλώσεων των δύο Δήμων.
Χριστούγεννα 07: Η Αθήνα μαγεύεται, η Θεσσαλονίκη ξενυχτάει
Κάτι αλλάζει φέτος τα Χριστούγεννα στην Αθήνα –και όχι, δεν είναι μόνο τα νέα στολίδια που ίσως έχετε ήδη παρατηρήσει στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Οι φετινές εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων φτιάχνουν τη γιορτινή ατμόσφαιρα της πόλης όπως θα έπρεπε να είναι –ζεστή, πολύχρωμη, πασπαλισμένη με τη χρυσόσκονη των παραμυθιών, αλλά και ελπιδοφόρα και με μήνυμα και μακριά, ή τουλάχιστον όσο μακριά γίνεται, από καταναλωτικά πρότυπα.

Κατ’ αρχάς τα χαριτωμένα σπιτάκια της Ζαχαρούπολης που πουλούσαν δύο ευρώ το γλειφιτζούρι διαγράφονται, πλέον, από την εορταστική ατζέντα –και, λυπούμαστε που το λέμε, μάλλον δε θα λείψουν σε κανένα. Το Σύνταγμα φιλοξενεί, εκτός από το ύψους 14,5 μέτρων χριστουγεννιάτικο δέντρο, το κλασσικό Καρουσέλ και τη νέα κατασκευή του Παβίλιον, που αποτελεί τη σκηνή των συναυλιών και των λοιπών καλλιτεχνικών - ψυχαγωγικών εκδηλώσεων. Οι οποίες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις επιχειρούν, επιτέλους, το πρώτο τους «άνοιγμα» στη νέα ελληνική σκηνή για να περιλάβουν ονόματα όπως αυτά των Όναρ, του Στάθη Δρογώση, του Ζακ Στεφάνου, του Λεωνίδα Μπαλάφα, των Raining Pleasure, των Locomondo, των DJ Δημήτρη Παπασπυρόπουλου, Σπύρου Παγιατάκη και Marsheaux, μεταξύ πολλών άλλων.

Το… μήνυμα της αλληλεγγύης και της αγάπης «περνάει» κυρίως από την Πλατεία Κοτζιά, στην οποία φιλοξενούνται δεκαεπτά συνολικά περίπτερα μη κυβρνητικών οργανώσεων, ανάμεσα στις οποίες οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι Γιατροί του Κόσμου, τα Παιδικά Χωριά SOS, η Fair Trade Hellas, η Greenpeace, η UNESCO, η UNICEF, το Χαμόγελο του Παιδιού και η Praksis. Οι επισκέπτες της πλατείας θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη δράση των Μ.Κ.Ο., να αγοράσουν χριστουγεννιάτικες κάρτες και αναμνηστικά δώρα και να συμβάλουν στο κοινωνικό έργο των οργανώσεων αυτών.

Πλατεία Συντάγματος: Το μαγικό φως των Χριστουγέννων
Από τις 13 Δεκεμβρίου 2007 έως τις 6 Ιανουαρίου 2008, η πλατεία Συντάγματος θα αποτελέσει το κεντρικό χριστουγεννιάτικο σκηνικό της πόλης, μια εντυπωσιακή εορταστική εικόνα με βασικό στοιχείο το φως. Τα δέντρα της πλατείας θα φωτιστούν μαγικά, ενώ το χριστουγεννιάτικο δέντρο, το καρουσέλ, το παβίλιον και οι φωτεινές πύλες θα γοητεύσουν μικρούς και μεγάλους.

Οι φωτεινές πύλες, μια σειρά από φωτιστικά γλυπτά, θα δημιουργούν έναν μαγικό διάδρομο και θα μας μεταφέρουν στην καρδιά του παραμυθιού. Υπεύθυνη γι' αυτή τη γιορτή του φωτός είναι η διεθνούς φήμης light designer Ελευθερία Ντεκώ, γνωστή για τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004, ως διευθύντρια και σχεδιάστρια φωτισμών των Τελετών Έναρξης και Λήξης.

Από την ημέρα των εγκαινίων της, στις 13 Δεκεμβρίου, μέχρι και την άφιξη του νέου χρόνου, στην πλατεία Συντάγματος θα ακούγονται κλασικές και τζαζ μελωδίες, χριστουγεννιάτικα τραγούδια από όλο τον κόσμο, βυζαντινοί ύμνοι και έθνικ μουσικές, καθώς και μία μοναδική διασκευή των Reflections του Μάνου Χατζιδάκι. Θα φιλοξενηθούν τα jazz groups του Δήμητρη Τσάκα, του Κώστα Μπαλταζάνη, του Γιώργου Φακανά, και του Τάκη Βαρβέρη, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, οι Ορχήστρες των Μουσικών Συνόλων του Δ.Α. (Συμφωνική Ορχήστρα, Big Band, Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής) και η Παιδική Ορχήστρα της ΕΡΤ, οι χορωδίες (Μουσικών Συνόλων του Δ.Α., Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου και Παιδική Χορωδία Γ' Προγράμματος της ΕΡΤ), οι Μαϊστορες της Ψαλτικής Τέχνης, οι Raining Pleasure, και συγκροτήματα από τη Νιγηρία, την Ουκρανία, το Πακιστάν, τα Βαλκάνια και τη Λατινική Αμερική.

Πλατεία Κοτζιά: Χριστούγεννα Αγάπης και Αλληλεγγύης
Από τις 19 Δεκεμβρίου 2007 έως τις 6 Ιανουαρίου 2008, η πλατεία Κοτζιά γίνεται ο χώρος που αποτυπώνει το κοινωνικό πρόσωπο της πόλης και εκφράζει τις αξίες του. Γύρω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο της πλατείας (μια πρωτότυπη κατασκευή που αποτελείται από τρία αστέρια ύψους 12 μέτρων) στήνονται 4 στεγασμένοι χώροι οι οποίοι θα φιλοξενήσουν συνολικά 17 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες έχουν την έδρα τους στην Αθήνα. Με αυτό τον τρόπο, η πλατεία Κοτζιά θα μεταμορφωθεί σε πλατεία των Χριστουγέννων Αγάπης αναδεικνύοντας το ανθρωπιστικό μήνυμα των γιορτών και στοχεύοντας στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή των πολιτών.

Στην πλατεία Κοτζιά θα πραγματοποιηθούν επίσης δύο μουσικές εκδηλώσεις, στις οποίες θα εκπροσωπηθεί ο χώρος της έντεχνης και ροκ ελληνικής μουσικής από αναγνωρισμένους εκπροσώπους του είδους. Η πρώτη στα εγκαίνια της πλατείας, την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, όπου ο γνωστός τραγουδιστής Κώστας Μακεδόνας θα δώσει συναυλία με τραγούδια που φωτίζουν ζωές και αισθήματα, από το 1960 μέχρι σήμερα. Τραγούδια ελληνικά, ξένα, λαικά, μπαλάντες και ποπ. Μαζί του μια παρέα μουσικών συντονισμένων σε μια καθαρή μουσική απόλαυση.

Η δεύτερη την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με βασικό πρωταγωνιστή τον Φίλιππο Πλιάτσικα, από τους γνωστότερους τραγουδοποιούς της νέας γενιάς. Ο Φίλιππος Πλιάτσικας θα συμπράξει με τη Συμφωνική Ορχήστρα των Μουσικών Συνόλων και με 10 εξαίρετους μουσικούς της δικής του μπάντας σε ένα πρόγραμμα που θα συνδυάσει κλασικό ήχο και ηλεκτρική ένταση και θα περιλάβει τα σημαντικότερα ροκ (ελληνικά και διεθνή) τραγούδια. Τον γνωστό τραγουδοποιό θα πλαισιώσουν νεότεροι μουσικοί και τραγουδιστές της ελληνικής ροκ σκηνής, όπως οι Όναρ, η Ευσταθία, ο Στάθης Δρογώσης, ο Mc Yinka, κ.ά.

Εθνικός Κήπος: Το Μαγεμένο Δάσος με τις εκπλήξεις
Από τις 20 Δεκεμβρίου 2007 έως τις 6 Ιανουαρίου 2008, ο Εθνικός Κήπος που αξιοποιείται φέτος για πρώτη φορά, θα γίνει το σημείο συνάντησης όλων των παιδιών της πόλης. Οι μικροί επισκέπτες, συνοδευόμενοι από τους γονείς τους, θα μπορούν να περιπλανηθούν στο μαγικό χωριό, να παρακολουθήσουν καλλιτεχνικά δρώμενα και να συμμετάσχουν σε ομαδικά παιχνίδια και δραστηριότητες που έχουν σχεδιαστεί για να ψυχαγωγήσουν, να εκπαιδεύσουν και να απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά, πάντα με γνώμονα την ασφαλή παραμονή τους στο χώρο.

Το «Μαγεμένο Δάσος» φιλοδοξεί να προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία για τα παιδιά, ένα ταξίδι στους τόπους του παραμυθιού. Συστατικά της μαγείας, οι μικροί καλικάντζαροι που λειτουργούν ως ξεναγοί, πρόθυμοι να αποκαλύψουν τα μυστικά του δάσους και τις συνεχείς εκπλήξεις, όπως το σχολείο, το ταχυδρομείο, τη βιβλιοθήκη και την πλατεία του Κρυμμένου Χωριού, το σπίτι του Άγιου Βασίλη, το εργαστήριο των παιχνιδιών και το σπίτι του καλικάντζαρου. Τέλος, στη σκηνή του Κρυμμένου Χωριού θα δίνονται παραστάσεις κουκλοθέατρου από γιγαντοκούκλες, βασισμένες σε ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια του Γ. Βιζυηνού και του Εμ. Ροϊδη, καθώς και η θεατρική παράσταση «Τα Μαγικά Παιχνίδια».

Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων: «Πάμε Γκάζι» την παραμονή των Χριστουγέννων
Στις 24 Δεκεμβρίου 2007, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι, θα διοργανωθεί ένα μεγάλο πάρτι που έχει στόχο να προσελκύσει τους νέους της πόλης. Το πάρτι θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή 5 γνωστών DJs και ραδιοφωνικών παραγωγών που θα είναι ανεβασμένοι σε ειδικά decks και θα «συνομιλούν» μουσικά μεταξύ τους και με το κοινό.

Ο Νίκος Μουρατίδης, ο Δημήτρης Παπασπυρόπουλος, ο Σπύρος Παγιατάκης και οι αδερφές Marseaux εγγυώνται την επιτυχία της βραδιάς, καθώς τα ονόματά τους έχουν μεγάλη απήχηση στη νεολαία που τους παρακολουθεί συστηματικά και τους ακολουθεί σε όλα τα μουσικά events στα οποία συμμετέχουν.

Μουσική Σκυταλοδρομία
Από τις 20 Δεκεμβρίου 2007 έως τις 5 Ιανουαρίου 2008, νεανικά γκρουπ από την εναλλακτική σκηνή της ποπ, ροκ, και ρέγκε σκηνής θα δίνουν συναυλίες σε κεντρικές πλατείες του Δήμου της Αθήνας καθώς και σε σημεία όπου συχνάζουν οι νέοι. Οι Locomondo, o Ζακ Στεφάνου και η μπάντα κοάλα, τα Κίτρινα Ποδήλατα, οι Imam Baildi, ο Γιώργος και ο Σταύρος Μυλωναδάκης, και οι Λεωνίδας Μπαλάφας, Γιώργος Μυλωνάς και Πάνος Μουζουράκης θα δώσουν συνολικά 16 συναυλίες σε πλατείες και διαμερίσματα του Δήμου της Αθήνας. Το ίδιο διάστημα, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων θα περιηγηθεί σε κεντρικούς δρόμους, αγορές και πλατείες πλημμυρίζοντας με χριστουγεννιάτικες νότες την πόλη.

Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη

Μάλλον πλουσιότερο περιμέναμε το εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο ρίχνει όλο σχεδόν το βάρος του στην παραμονή της Πρωτοχρονιάς, που θα γιορτάζεται από το πρωί με μουσικές εκδηλώσεις οι οποίες θα πραγματοποιούνται ταυτόχρονα στην πλατεία Αριστοτέλους, στον πεζόδρομο της Ικτίνου, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού καθώς και στην αγορά Βλάλη, από τις 12.00.

Συγκεκριμένα, στην Πλατεία Αριστοτέλους φιλοξενούνται οι μουσικοί Βασίλης Πρατσινάκης, Άννα Ζήση, Παντελής Θεοχαρίδης, Σοφία Αβραμίδου και Μαρία Φραγκούλη. Στη συμβολή Αριστοτέλους και Εγνατία (Αγορά Βλάλη) το Συγκρότημα Παραδοσιακής Μουσικής Δήμου Θεσσαλονίκης και τα Χάλκινα Γουμένισσας, στη Βενιζέλου και Ερμού τα Χάλκινα Γουμένισσας, η Papas’ family band και οι Εκτός και στην Ικτίνου και Τσιμισκή οι Jazz colours, The Butlers και Viper Vikings.

Κατά τα άλλα, το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, στις 19.30, στο θέατρο Άνετον (Παρασκευοπούλου 42), θα πραγματοποιηθεί η χριστουγεννιάτικη συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή της βραβευμένης χορωδίας «ΑΝΤΗΧΩ» του συλλόγου «ΑΣΤΟ» του Δήμου Πάτρας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Στην εκδήλωση συμμετέχει η τραγουδίστρια Εύη Σιαμαντά, την οποία θα συνοδεύσει στο πιάνο ο Γρηγόρης Σημαδόπουλος. Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου στις 17.00 στην Πλατεία Β. Ρομφέη (Κουλέ - Καφέ) το συμβούλιο του Γ΄ Δημοτικού Διαμερίσματος διοργανώνει Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, η οποία περιλαμβάνει στολισμό χριστουγεννιάτικου δένδρου, προσφορά δώρων και γλυκών στα παιδιά και κάλαντα από χορωδίες. Την ίδια μέρα στο 80ο δημοτικό σχολείο (Βαλτεστίου1) το συμβούλιο του Δ΄ Δημοτικού Διαμερίσματος θα διοργανώσει μουσική παράσταση σε συνεργασία με τον πολιτιστικός σύλλογο «ΘΑΜΥΡΙΣ».

Το έργο «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη παρουσιάζεται σε θεατρική διασκευή- απόδοση και σκηνοθεσία του Ηρακλή Δούκα από τις 26 έως τις 30 Δεκεμβρίου 2007 και το διάστημα 2 έως 5 Ιανουαρίου 2008 στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον στις 21.15. Η θεατρική παράσταση «Ασκητική» θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το θάνατο του Ν. Καζαντζάκη και την ανακήρυξη του 2007 ως «έτος Ν. Καζαντζάκη». Πρόκειται για μια παράσταση που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στη διάρκεια του φθινοπώρου στο Γενί Τζαμί. Για κρατήσεις θέσεων μπορείτε να επικοινωνήσετε με το θέατρο (Παρασκευοπούλου 42) τηλ. 2310 869869. Τιμές εισιτηρίων: 20€, μαθητικά-φοιτητικά 15€.

Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου στις 21.00, στην αίθουσα Θεάτρου του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου θα πραγματοποιηθεί συναυλία για φωνή και πιάνο (Έλενα Κόκκα – τραγούδι, Σπύρος Μοσχόπουλος – πιάνο) σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου και με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου, στις 21.00, στην αίθουσα Θεάτρου του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου, η Δεύτερη Σκηνή της εταιρείας Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού παρουσιάζει το έργο της Σαρλότ Κήτλυ «Μη σκοτώνεις τη Μαμά», σε μετάφραση Έφης Σταμούλη και σκηνοθεσία Μαρίας Καρσερά – Μανναρίδου. Τα εισιτήρια κοστίζουν 10 ευρώ.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v