«Opre Roma»: Οι τσιγγάνοι προχωρούν στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

"Οι δρόμοι των Τσιγγάνων" ανοίγουν στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο με τους "'Opre Roma" να μας καλωσορίζουν σε μία μουσική παράσταση - αφιέρωμα στο μουσικό ταξίδι της τσιγγάνικης φυλής, από 7 Νοεμβρίου.
«Opre Roma»: Οι τσιγγάνοι προχωρούν στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
Το ταξίδι ξεκινάει από την Ινδία χίλια χρόνια πριν. Άγνωστο γιατί, νομάδες τσιγγάνων κατευθύνονται προς τα δυτικά, φτάνουν στην Αίγυπτο, έπειτα στην Τουρκία, διεισδύουν στην Ευρώπη μέσω της Αρμενίας, εξαπλώνονται στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη κεντρική και δυτική Ευρώπη. Παρά τις διώξεις και τους κατατρεγμούς – παλιότερους και νεότερους – οι Ρομά επιβιώνουν, διασκορπίζονται σε όλο τον κόσμο και εγκαθίστανται μόνιμα σε πολλές περιοχές. Ένας αρχαίος νομαδικός λαός χωρίς γραπτή γλώσσα, που στο πείσμα των αιώνων διατηρεί την παράδοση της περιπλάνησης.

«Opre Roma» σημαίνει οι Ρομά είναι όρθιοι, οι Ρομά προχωρούν. Έκφραση μιας αέναης προτροπής, που αποτυπώνει την αγέρωχη ψυχή της τσιγγάνικης φυλής, που στις ατελείωτες μετακινήσεις της κουβαλάει φλογερούς έρωτες, χαρές και λύπες, σκληρότητα και τρυφεράδα, ελπίδες κι απόγνωση, μα πάνω απ’ όλα ένα πολύχρωμο πολιτισμό, γεμάτο χορό και τραγούδι. Η μουσική τους είναι η πιο πολυταξιδεμένη του κόσμου, καλύπτοντας αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων, σ’ ένα ταξίδι που κρατά αιώνες και συνεχίζεται. Μια μουσική που επηρέασε και επηρεάστηκε, διαμορφώνει και διαμορφώνεται από τις ιδιαίτερες παραδόσεις των αναρίθμητων περιοχών που συναντά σ’ αυτή την ατέλειωτη διαδρομή.

Η μουσική και ο χορός κατέχει ξεχωριστή θέση στον πολιτισμό των τσιγγάνων. Ασυναγώνιστοι δεξιοτέχνες του βιολιού, του κλαρίνου, της κιθάρας, περιπλανώμενοι μουσικοί, περιζήτητοι στους γάμους, τις γιορτές και τα πανηγύρια, απέκτησαν φήμη, άνοιξαν καινούργιους δρόμους έκφρασης και ξεπερνώντας τα όρια της φυλής τους έφεραν στο προσκήνιο τον παλμό του ιδιαίτερου πολιτισμού τους.

Η μουσική παράσταση «Opre Roma» είναι ένα πρωτότυπο αφιέρωμα - έκπληξη στους μουσικούς δρόμους των τσιγγάνων και ταυτόχρονα ένας εκρηκτικός μουσικός διάλογος. Η πολυχρωμία των αυθεντικών τσιγγάνικων ρυθμών, η διαφορετικότητα στο ύφος και την τεχνική, με κυρίαρχο στοιχείο τον αυτοσχεδιασμό, δένονται δημιουργικά με πασίγνωστες μουσικές εμπνευσμένες απ’ την τσιγγάνικη μουσική παράδοση - από το Ederlezi του Goran Bregovich («Καιρός των τσιγγάνων») και το Makabuto των Gipsy Kings, μέχρι το Νάις Μπαλαμό του Τσακνή, το Dui – Dui, Djelem - Djelem και άλλες – καθώς και με τις συνθέσεις που έγραψε ειδικά για την παράσταση ο Γιώργος Βούκανος. Κοινός παρονομαστής το πάθος, η ελευθερία στο πνεύμα και την ψυχή.

Η μοναδική αυτή μουσική διαδρομή εξελίσσεται σε τέσσερις ενότητες : την Περιπλάνηση, το Ταξίδι της ζωής μας, τους Κύκλους της φωτιάς και τέλος τους Ρομά – ανθρώπους της γης.

Ξεναγός, ο μεγάλος ερμηνευτής του κλαρίνου Βασίλης Σαλέας, με συνοδοιπόρους, τον εξαιρετικό πνευστό από τα Σκόπια Φερούζ Μουστάφοβ και την μπάντα του, τον Σαράντη Σαλέα και την Hϋzϋn (τραγούδι), αλλά και έξι χαρισματικούς εκπροσώπους της μουσικής και του χορού των Ρομά απ’ την Τουρκία, όπως ο Sedat Tokmak (κρουστά), Ali Cabuk (ούτι, σάζι) και Handan Gungor, Emine Giydiren, Ibraim Aymaz, Ali Ulas (χορός). Μαζί τους η Melody Chamber Orchestra με επικεφαλής τους καταξιωμένους σολίστ Χρήστο Ζερμπίνο (ακορντεόν) και Μπάμπη Σούκα (βιολί).

Την σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης έχει αναλάβει ο Τάκης Χρυσούλης, τα κείμενα και οι στίχοι είναι της Μαίρης Βούκανου, ενώ την μουσική προετοιμασία της παράστασης υπογράφει ο μαέστρος Λευτέρης Καλκάνης.

OPRE ROMA: Από 7 Νοεμβρίου έως 9 Δεκεμβρίου
Παραστάσεις: από Τετάρτη έως Κυριακή. Ώρες έναρξης: Τετάρτη & Πέμπτη στις 9:30μ.μ., Παρασκευή & Σάββατο στις 10:30μ.μ. & Κυριακή στις 8:30μ.μ. Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη & Πέμπτη από €10 έως €40, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή από €15 έως €45.
Πληροφορίες –κρατήσεις: 210 9315600 και www.gialino.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v